SERNIK CZEKOLADOWY Z MALINAMI
SERNIK CZEKOLADOWY Z MALINAMI
Jest obłędnie czekoladowy, pyszny, rozpływa się w ustach. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga trochę zachodu i cierpliwości - pełnię smaku osiąga po 24 godzinach od upieczenia (po ostudzeniu dobrze jest go potrzymać przez kilka godzin w lodówce).
Sernik
ten zaspokoi pragnienia wszystkich czekoladoholików. Aby jego
czekoladowość nie była zbyt monochromatyczna przełamaliśmy ją dodatkiem
owoców. Ich świeży smak dodatkowo podkreśla i uwypukla smak gorzkiej
czekolady.
To kolejny przepis, który przygotowaliśmy w ramach naszego cyklicznego projektu ON I ONA W
KUCHNI
Jedna baza podstawowych produktów trafia na nasz kuchenny stół,
mamy jeden wspólny punkt wyjścia, przed gotowaniem rozmawiamy robiąc wspólnie
zakupy - mamy wiec jednakowe inspiracje, a w efekcie powstają dwie kulinarne
interpretacje, czyli dwa różne dania przygotowane z tych samych bazowych
składników. Przy tworzeniu tych przepisów mamy sporo zabawy. Lubimy się
wzajemnie zaskakiwać, w kuchni również ;)
Projektem tym chcemy zachęcić was do
kulinarnych eksperymentów, do tego by przepis traktować jedynie jako inspirację
dla własnej kulinarnej fantazji.
Tym razem motywem przewodnim naszego projektu zostały: ciasto kruche, ser biały, maliny i czarne jagody.
* składniki niezbędne do przygotowania ciasta kruchego, czyli: mąka, masło, cukier, jajko
* ser biały
* maliny i czarne jagody
Na bazie tych składników Anna upiekła SERNIK Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, a Piotr przygotował prezentowały dziś CZEKOLADOWY SERNIK Z OWOCAMI I SOSEM MALINOWYM.
SERNIK CZEKOLADOWY Z MALINAMI I JAGODAMI
podajemy proporcje dla tortownicy o średnicy 25 cm
SKŁADNIKI:
spód - czekoladowe ciasto kruche:
* 160 g mąki pszennej tortowej
* 130 g masła
* 3 łyżki cukru
* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki gorzkiego kakao
* 1 jajko
* szczypta soli
masa serowa:
* 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
* 250 g sera mascarpone
* 1 szklanka cukru
* 1 cukier z prawdziwą wanilia
* 1 budyń waniliowy z cukrem (60 g)
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 3 łyżki gorzkiego kakao
* 250 g gorzkiej czekolady
* 3 łyżki śmietany 30 % tłuszczu
* 3 jajka
* 100 g czarnych jagód - w sezonie świeże owoce, poza sezonem mrożone czarne jagody Poltino
* 200 g malin - w sezonie świeże owoce, poza sezonem mrożone maliny Poltino
polewa czekoladowa:
* 100 g gorzkiej czekolady
* 140 ml śmietany kremówki 30% tłuszczu
* 20 g masła
* 2 łyżki gorzkiego kakao
* 3 łyżeczki cukru
sos malinowy:
* 400 g malin w sezonie świeże owoce, poza sezonem mrożone maliny Poltino
* 3 łyżeczki cukru
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
do dekoracji:
* kilka świeżych lub mrożonych malin
* 2 łyżki migdałów w płatkach
* listki świeżej mięty
* Mrożone owoce wyjmujemy z zamrażalnika.
* ciasto kruche:
Z
podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Najpierw łączymy
składniki suche: mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier, kakao; mieszamy.
Dodajemy drobno pokrojone zimne masło, a potem jajko i całość mieszamy
mikserem (można zagniatać na stolnicy) do powstania gładkiego ciasta.
Z ciasta formujmy kulę i wkładamy ja na chwile do lodówki.
* masa serowa:
Do
misy miksera przekładamy twaróg sernikowy z wiaderka, ser mascarpone, cukier,
budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią i całość miksujemy na średnich obrotach
miksera, krótko, by nie napowietrzać masy serowej, jedynie do połączenia
się
składników.
Do garnuszka wlewamy śmietanę, wsypujemy kakao i wrzucamy pokruszoną gorzka czekoladę. Całość zanurzamy w gorącej kąpieli wodnej i mieszamy do chwili rozpuszczenia i połączenia się składników.
Do masy serowej dodajemy rozpuszczoną masę czekoladową - krótka chwila zamieszania. Dodajemy jajka (po jednym) i ponownie krótko miksujemy.
* Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia (zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz) i smaruję masłem. Brzegów tortownicy nie smarujemy.
* Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
* Z lodówki wyjmujemy kulę kruchego ciasto i wylepiamy nim spód tortownicy (robimy to
palcami, później wygładzamy szklanką; tak jest łatwiej i szybciej, nie trzeba wcześniej rozwałkowywać ciasta).
* Na
ciasto przekładamy połowę masy serowej, wyrównujemy ją łyżka. Na jej wierzchu
rozsypujemy maliny i czarne jagody. Nie posypujemy ich ani cukrem, ani
mąka!
Bezpośrednio na nie wylewamy resztę masy serowej; całość wyrównujemy i wkładamy tortownicę do nagrzanego piekarnika.
* Sernik pieczemy 80 minut w 180 stopniach C.
* Studzenie sernika:początkowo, przez około 1 godzinę, studzimy go pozostawiając w piekarniku z otwartymi drzwiami. Później niech stygnie w chłodnym miejscu najlepiej przez około 12 godzin. Nie martwcie się jeśli podczas pieczenia sernik nadmiernie wam wyrośnie i co gorsza z tego powodu popęka na wierzchu. Podczas stygnięcia będzie powoli opadał i wyrówna się. Po polaniu polewą czekoladową problem ten stanie absolutnie niewidoczny.
* Sernik ostrożnie wykrawamy z obręczy tortownicy.
* polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki polewy podgrzewamy stale mieszając do ich rozpuszczenia i całkowitego połączenia. Gorącą polewą oblewamy wystudzony sernik i obsypujemy go płatkami migdałowymi.
* sos malinowy:
Maliny przekładamy do garnka, dosypujemy cukier; podgrzewamy. Odlewamy do filiżanki około 2 łyżki soku, który puszczają owoce; gdy przestygnie dodajemy do niego mąkę ziemniaczana, mieszamy i wlewamy zawiesinę do gotującego się malinowego sosu; całość mieszamy.
Sernik podajemy z malinowym sosem ozdobiony malinami i świeżą miętą.
Coś cudownego !!!:)
OdpowiedzUsuń