SERNIK Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ
Idealnie kremowy, puszysty, delikatny sernik i pyszne ciasto kruche. Słodycz deseru przełamuje przyjemna kwasowość owoców. W tym serniku najlepiej sprawdza się mieszanka malin, jagód, jeżyn. Możecie wykorzystywać świeże owoce, a poza ich sezonem owoce mrożone. Uwielbiamy urozmaiconą teksturą tego deseru: lekko chrupiąca kruszonka skrywa miękkie, soczyste owoce i kremową warstwę serową - wszystko współgra ze sobą idealnie.
Sernik jest bardzo łatwy w wykonaniu. Wszystkie warstwy pieczemy jednocześnie (nie ma potrzeby podpiekania kruchego spodu). Jest niezawodny, zawsze się udaje.
To kolejny przepis, który przygotowaliśmy w ramach naszego cyklicznego projektu ON I ONA W
KUCHNI
Jedna baza podstawowych produktów trafia na nasz kuchenny stół,
mamy jeden wspólny punkt wyjścia, przed gotowaniem rozmawiamy robiąc wspólnie
zakupy - mamy wiec jednakowe inspiracje, a w efekcie powstają dwie kulinarne
interpretacje, czyli dwa różne dania przygotowane z tych samych bazowych
składników. Przy tworzeniu tych przepisów mamy sporo zabawy. Lubimy się
wzajemnie zaskakiwać, w kuchni również ;)
Projektem tym chcemy zachęcić was do
kulinarnych eksperymentów, do tego by przepis traktować jedynie jako inspirację
dla własnej kulinarnej fantazji.
Tym razem motywem przewodnim naszego projektu zostały: ciasto kruche, ser biały, maliny i czarne jagody.
W październikowej edycji naszego projektu ON I ONA W KUCHNI na nasz kuchenny stół trafiły:
* składniki niezbędne do przygotowania ciasta kruchego, czyli: mąka, masło, cukier, jajko
* ser biały
Na bazie tych składników Anna upiekła SERNIK Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, a Piotr wyczarował w domowej cukierni bardziej mroczną wersję sernika czyli CZEKOLADOWY SERNIK Z MALINAMI. Jego przepis znajdziecie [NA TEJ STRONIE].
SERNIK Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ
podajemy proporcje dla tortownicy o średnicy 25 cm
SKŁADNIKI
ciasto kruche (na spód sernika i na kruszonkę):
* 225 g mąki pszennej tortowej
* 5 łyżek cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 150 g zimnego masła
* 1 jajko
* szczypta soli
masa serowa:
* 600 g sera białego tłustego
* 250 g sera mascarpone
* 2/3 szklanki cukru
* 1 opakowanie budyniu waniliowego (w proszku, z dodatkiem cukru; 60 g)
* 1 cukier wanilinowy lub ziarna z 1 laski wanilii
* 1 jajko
owoce:
* 300 g malin - w sezonie świeże owoce, poza sezonem mrożone maliny Poltino (1 opakowanie)
* 200 g czarnych jagód - w sezonie świeże owoce, poza sezonem mrożone czarne jagody Poltino (2/3 opakowania)
WYKONANIE
* Mrożone owoce wyjmujemy z zamrażalnika.
* Ciasto kruche (na spód sernika i na kruszonkę):
Z
podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Najpierw łączymy
składniki suche: mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier; mieszamy. Dodajemy drobno pokrojone zimne masło, a potem jajko i całość mieszamy mikserem (można zagniatać na stolnicy) do powstania gładkiego ciasta.
Z ciasta formujemy kulę, odkrawamy z niej troszkę więcej niż 1/3 (posłuży do przygotowania spodu sernika). Z pozostałej część zrobimy kruszonkę. Obie części ciasta wkładamy do lodówki na czas
przygotowania reszty składników.
* Masa serowa:
Ser biały trzykrotnie mielimy. (Można też użyć gotowy, mielony ser na sernik.)
Do misy miksera przekładamy mielony ser biały, ser mascarpone, cukier, budyń i cukier waniliowy i całość miksujemy na średnich obrotach miksera, krótko, by nie napowietrzać masy serowej, jedynie do połączenia się
składników. Dodajemy jajko i ponownie krótko miksujemy.
* Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładam papierem do pieczenia (zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz) i smaruję masłem. Brzegów tortownicy nie smarujemy.
* Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
* Z lodówki wyjmujemy mniejszą kulę kruchego ciasto i wylepiamy nim spód tortownicy (robimy to
palcami, później wygładzamy szklanką; tak jest łatwiej i szybciej, nie trzeba wcześniej rozwałkowywać ciasta).
* Na ciasto przekładamy masę serową, wyrównujemy ją łyżka. Na jej wierzchu rozsypać maliny i czarne jagody. Nie posypujemy ich ani cukrem, ani mąka!
Bezpośrednio na nie kruszymy w dłoniach (lub ucieramy na grubym tarle pozostała cześć ciasta kruchego tworząc kruszonkę.
* Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 55 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wykrawamy z tortownicy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Z wierzchu posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy malinami i listkami świeżej mięty.
Pyszny sernik. Poproszę o kawałek :)
OdpowiedzUsuń