TRYB JASNY/CIEMNY

BATONY CZEKOLADOWE Z OWOCAMI LIOFILIZOWANYMI I GRANOLĄ

granola, owoce liofilizowane, batony zbozowo orzechowe, batony zbozowe, batony czekola
Mamy dla was pomysł na mikołajkowy lub bożonarodzeniowy prezent. To słodki upominek idealny dla kogoś bliskiego. Na pewno spodoba się obdarowanej osobie, bo w jego wykonanie włożyliście serce. Takie podarunki są najpiękniejsze choć wcale nie są kosztowne. 

granola, owoce liofilizowane, batony zbozowo orzechowe, batony zbozowe, batony czekola6 grudnia coraz bliżej. Warto już dziś przygotować  zbożowo-orzechowe batony czekoladowe z liofilizowanymi owocami. Będą świetnym mikołajkowym prezentem.

granola, owoce liofilizowane, batony zbozowo orzechowe, batony zbozowe, batony czekola

BATONY CZEKOLADOWE Z OWOCAMI LIOFILIZOWANYMI I GRANOLĄ
składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady - 2 tabliczki  
  • 200 g białej czekolady - 2 tabliczki
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 szklanka domowej granoli (przepis poniżej) 
  • 1/2 szklanki owoców liofilizowanych (my wykorzystujemy: liofilizowane maliny, mandarynki, truskawki, czarny bez i ananasa firmy ELENA)

granola, owoce liofilizowane, batony zbozowo orzechowe, batony zbozowe, batony czekolawykonanie:

Pierwszy krok to przygotowanie domowej granoli. 
Z podanej proporcji uzyskacie około 4 szklanki gotowej granoli. Do czekolady wykorzystacie tylko jej część. Reszta może być podstawą pysznego śniadania czy dodatkiem do deserów. Możecie też dostosować proporcje do waszych potrzeb odpowiednio je zmniejszając.

granola, owoce liofilizowane, batony zbozowo orzechowe, batony zbozowe, batony czekola

TAKA GRANOLA MOŻE BYĆ RÓWNIEŻ ŚWIETNYM PREZENTEM. Wystarczy, że dodacie do niej rodzynki, kandyzowaną żurawinę czy pokrojoną na niewielkie kawałki czekoladę i przesypiecie ją do dekoracyjnego słoja, przewiążecie wstążką ze świątecznym akcentem i gotowe!

granola, owoce liofilizowane, batony zbozowo orzechowe, batony zbozowe, batony czekola

GRANOLA podstawowa receptura:
  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka orzechów włoskich (objętość podana po obraniu ze skorupek)
  • 0,5 szklanki płatków migdałów
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki syropu z agawy   
Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. 
Do miski wsypujemy płatki owsiane, grubo posiekane orzechy włoskie, płatki migdałów, ziarna słonecznika; wlewamy syrop z agawy i oliwę; całość dokładnie mieszamy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez 20 – 30 minut, w tym czasie dwa razy mieszamy, aby wszystkie składniki równomiernie upiekły się na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i przesypujemy do zamykanego słoja.  

granola, owoce liofilizowane, batony zbozowo orzechowe, batony zbozowe, batony czekola
Wybieramy naczynie w którym uformujemy czekoladę.
My wykorzystujemy do tego celu  małą keksową foremkę. Jej dno smarujemy odrobiną oleju (ten zabieg jest zbędny jeśli posługujecie się formami silikonowymi).

Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej.
Obie czekolady łamiemy na kawałki i przekładamy do osobnych, niewielkich kuchennych miseczek; do każdej dodajemy po 1 łyżeczce masła. Miseczki z czekoladą zanurzamy w naczyniach z gorącą wodą i mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

Dodajemy granolę do rozpuszczonej czekolady.
Do miseczek z rozpuszczoną gorzką i białą czekoladą wsypujemy po 1/2 szklanki granoli; całość szybko mieszamy.

Do foremki przekładamy naprzemiennie po 1 łyżce białej i gorzkiej czekoladowej masy tworząc w ten sposób fantazyjne wzory. Wyrównujemy powierzchnię czekolady lekko stukając foremką o kuchenny blat. 

Zanim czekolada zacznie zastygać lekko wciskamy w nią liofilizowane owoce.

Przed wyjęciem z foremki czekoladę schładzamy w lodówce. Później możemy ją pokroić w poprzek na batony. 

granola, owoce liofilizowane, batony zbozowo orzechowe, batony zbozowe, batony czekolagranola, owoce liofilizowane, batony zbozowo orzechowe, batony zbozowe, batony czekola

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI