DIETA DLA SENIORÓW
Zdrowa dieta
dla seniora w Akademii Smaku Sokołów
Tak przy odrobinie szczęścia i przychylności losu wszyscy kiedyś
będziemy seniorami. Ale nie oznacza to wcale, że dziś problemy wieku
dojrzałego nie dotyczą nas w żadnym stopniu. Jest wręcz przeciwnie.
Zarówno my, jak i Wy, jako wnukowie, dzieci naszych rodziców,
przyjaciele, sąsiedzi już teraz je dostrzegamy, staramy się im
zapobiegać, jesteśmy pomocni w ich rozwiązywaniu, musimy się z nimi
zmierzyć. Świadomość, że "młodymi bogami" nie będziemy wiecznie jest w
każdym z nas. W każdym wieku powinniśmy
dbać o siebie i swoje zdrowie, jednak wraz z upływem lat należy zwracać
coraz większą uwagę na to, jak żyjemy i co mamy na talerzu. Odpowiednio
dobrana dieta może nie tylko działać profilaktycznie w wielu
schorzeniach, ale też, w połączeniu ze zmianą stylu życia, znacznie
poprawić aktualny stan zdrowia i zapewnić radosną i aktywną starość.
Temat to niezwykle ważny. Podjęła go Akademia Smaku Sokołów organizując warsztaty kulinarne w pięknym Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej.
Misją
Akademii Smaku jest rozwój sztuki kulinarnej zgodnie z najnowszymi trendami w
odżywianiu i promocja zdrowego życia. W pierwszej części spotkania dietetyk Agnieszka Piskała przekazała nam mnóstwo cennej wiedzy na temat diety osób starszych.
Przekonywała, że komponowanie jadłospisu seniora nie musi być trudne, a
przestrzeganie określonych zaleceń w wydatny sposób poprawi jakość życia osób
starszych. Duże zainteresowanie gości wzbudziła część dotycząca diety i
interakcji z lekami. W dalszej części tego artykułu szerzej opisujemy tematy podjęte w wykładzie przez Agnieszkę Piskałę.
W części
praktycznej warsztatów mieliśmy przyjemność wspólnie z szefem kuchni Sokołów, Dominikiem
Moskalenko, przygotować dania odpowiadające żywieniowym wymaganiom seniorów.
Do ich przyrządzenia wykorzystaliśmy między innymi produkty marki Sokołów,
które na co dzień mogą stać się cennym komponentem diety osób starszych.
W JAKIM WIEKU NALEŻY PRZEJŚĆ NA "DIETĘ SENIORA"?
Nie ma
określonego, jednakowego wieku dla wszystkich, w którym należy zacząć stosować
zalecenia dietetyczne odpowiednie dla seniorów. Wszystko zależy od stanu
naszego zdrowia, od przebytych i nabytych chorób, od predyspozycji
genetycznych, od sposobu odżywiania i stylu życia jaki przez lata prowadziliśmy.
Nasz organizm oraz nasz lekarz dadzą nam sygnał, że już nadszedł najwyższy czas
by coś zmienić. Musimy ich tylko słuchać, a nie lekceważyć. Pamiętajcie, że
stosując zdrową i zrównoważoną dietę, prowadząc aktywny i higieniczny tryb
życia (nie mylić z nudnym!), regularnie poddając się profilaktycznym badaniom i
słuchając zaleceń lekarzy i dietetyków dajecie sobie szanse na cieszenie się
dobrym zdrowiem do późnej starości. Warto zmienić dietę i styl życia zanim
usłyszy się diagnozę: cukrzyca typu II, podwyższony cholesterol, za wysokie
ciśnienie. Zdecydowanie lepiej jest zapobiegać niż leczyć.
Czynniki
wpływające na stan naszego zdrowia na które nie mamy wpływu:
- 15% - genetyka
- 10% - charakter pracy
- 5 % - zanieczyszczenie środowiska
POZOSTAŁE
70% ZALEŻY OD NAS
Nikt nie powiedział, że starość Panu Bogu się udała, ale nie da się zaprzeczyć, że mamy spory wpływ na to, jak będzie wyglądała nasza. Sposób odżywiania się w ponad 60% ma wpływ na rozwój chorób dietozależnych. Przejście na zdrowy, zbilansowany sposób odżywiania się może skutecznie odwrócić, zahamować lub odwlec w czasie wiele procesów chorobowych w naszym organizmie.
ZALECENIA DIETETYCZNE W DIECIE DLA SENIORÓW:
Dieta
dla seniora powinna być dostosowana do zmian, jakie zachodzą w organizmie
człowieka po 65 roku życia. Seniorzy powinni jeść 4 lub 5 posiłków
dziennie o mniej więcej stałych porach dnia. Ponieważ z wiekiem słabnie często
apetyt warto by były to dania o wysokiej gęstości spożywczej (bogate w różne
składniki odżywcze), o wyraźnym smaku, zapachu i barwie (co naturalnie pobudza
apetyt), przygotowane z produktów wysokiej jakości. Gdy jest taka potrzeba
podawane produkty spożywcze powinny być miękkie lub rozdrobnione.
- Wraz z wiekiem maleje zapotrzebowanie energetyczne organizmu. Zapotrzebowanie na energię dla osób w starszym wieku wynosi: dla mężczyzn, w zależności od aktywności fizycznej, 1750–2450 kcal/dzień, a dla kobiet 1500–2100 kcal/dzień. Wielkość porcji dla seniora powinna być o ¼ mniejsza od porcji osoby w średnim wieku.
- U osób w podeszłym wieku zmniejsza się poczucie pragnienia przy jednoczesnym wzroście zapotrzebowania na wodę. Osoby starsze muszą pamiętać o wypijaniu około 1,5 litrów płynów dziennie (najlepiej w postaci niegazowanej wody mineralnej, ziołowych i owocowych herbat, chudych napojów mlecznych).
- W diecie seniora nie może zabraknąć dużej ilości warzyw (najlepiej 5 porcji w ciągu dnia czyli warzywa do każdego posiłku). Dobrze by przeważały surowe, a w przypadku problemów gastrycznych – krótko gotowane, blanszowane, duszone lub grillowane.
- Osoby starsze, dwa razy w tygodniu, powinny jadać tłuste ryby (np. makrelę, mintaja, łososia), które zawierają NNKT ważne dla prawidłowej pracy serca.
- Nie można zapominać o błonniku! Jeśli nie ma innych, specjalnych zaleceń dietetycznych seniorzy powinni spożywać 25-30 g błonnika na dobę. W menu trzeba uwzględnić bogate w niego produkty, zwłaszcza: grube kasze, płatki owsiane, drobne i miękkie owoce (np. truskawki, maliny, jagody). Twarde owoce i chleby mogą sprawiać starszej osobie problemy podczas gryzienia.
- Dobrze, by seniorzy każdego dnia jadali chude mięso. Zapotrzebowanie na białko u osoby w podeszłym wieku wynosi 1 g/kg masy ciała z czego 50% powinno powinno być zaspokojone białkiem zwierzęcym (czyli chudym mięsem, rybami, niskotłuszczowymi produktami mlecznymi). Białko pełni bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego - jest prekursorem powstawania enzymów trawiennych; jest również niezbędne do prawidłowej budowy mięśni oraz kości (dostarczając odpowiedniej ilości białka zapobiegamy problemom z poruszaniem się, które często dotykają seniorów). Przejście na wegetarianizm dopiero w dojrzałym wieku jest ryzykowne. Osobom starszym zaleca się dietę, w której oprócz produktów pochodzenia roślinnego występuje również chude mięso, tłuste ryby i produkty nabiałowe.
- Konieczne jest ograniczenie ilości słodyczy, tłuszczu zwierzęcego i pełnotłustych przetworów mlecznych (wybierajmy te o zawartości tłuszczu 1,5 - 2 %)
- Z diety seniora lepiej wyeliminować świeże mleko (z wiekiem może zanikać enzym laktazy niezbędny do jego trawienia) które może powodować wzdęcia i bóle brzucha. Należy je zastąpić w codziennej diecie produktami mlecznymi poddanymi fermentacji - kefirami i jogurtami.
- Produkty zbożowe (najlepiej pełnoziarniste) powinny być podawane kilka razy dziennie. Warto wprowadzić do diety seniorów musli i niesłodkie płatki śniadaniowe.
- Trzeba z wiekiem zrezygnować ze spożywania produktów ciężkostrawnych i wzdymających (np. bigos) oraz strączkowych. Należy stosować odpowiednie techniki kulinarne pozwalające na przygotowanie łatwostrawnych posiłków (np. rezygnacja ze smażenia, przygotowywanie posiłków na parze, gotowanie ziemniaków w mundurkach, krótkie gotowanie produktów z niewielką ilością wody oraz tłuszczy).
- Z wiekiem rośnie zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. W diecie seniora nie powinno zabraknąć czerwonego mięsa, które jest cennym źródłem żelaza oraz produktów bogatych w witaminę E (oleje roślinne, pestki dyni, słonecznika, sezamu, orzechy).
- Dieta seniorów powinna uwzględniać odpowiednie tłuszcze roślinne: olej rzepakowy tłoczony na zimno i olej lniany spożywany na surowo oraz olej rzepakowy do smażenia. Warto sięgać również po oliwę z oliwek.
- Konieczne jest ograniczenie ilości spożywanej soli (do 6 g na dobę) i ostrych przypraw.
- Trzeba zrezygnować z alkoholu i palenia tytoniu. Mężczyźni, jeśli nie ma ku temu szczególnych ograniczeń zdrowotnych mogą wypić 0,5 litra piwa lub 0,25 litra wina lub 0,06 litra wódki dziennie (kobiety o połowę mniej).
- Codzienny jadłospis seniora musi uwzględniać również indywidualne potrzeby, związane z różnymi dolegliwościami i chorobami (np. chorobą serca, wysokim poziomem cholesterolu, miażdżycą, cukrzycą, niewydolnością wątroby, trzustki czy dwunastnicy)
JAKIEGO TYPU MIĘSA SĄ SZCZEGÓLNIE POLECANE OSOBOM STARSZYCH?
To produkty
mięsne z odpowiednio niską zawartością tłuszczu, np. polędwica, schab, szynka.
Do ich przyrządzenia należy stosować zdrowe sposoby obróbki termicznej:
gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie.
Osoby
starsze mogą mieć problemy z gryzieniem -
polecane są więc dla nich miękkie dania mięsne, np. przyrządzone na bazie mięsa mielonego (pulpety, spaghetti, pieczeń rzymska, klopsy).
polecane są więc dla nich miękkie dania mięsne, np. przyrządzone na bazie mięsa mielonego (pulpety, spaghetti, pieczeń rzymska, klopsy).
Aby ułatwić
seniorom samodzielne przygotowywanie posiłków warto polecić gotowe produkty
wolnogotowane np. PULLED PORK (na zdjęciu poniżej). To wysokiej jakości mięso
wstępnie przyrządzone, zamarynowane i długo gotowane w niskiej temperaturze. Co
ważne dla osób starszych, są wyjątkowo proste w przygotowaniu – wymagają
jedynie podgrzania w piekarniku.
JAKIE
PRODUKTY WARTO WPROWADZIĆ DO DIETY SENIORÓW, ABY UŁATWIĆ IM SAMODZIELNE
PRZYGOTOWYWANIE POSIŁKÓW?
Ważne jest
by komponując dietę dla seniorów wybierać łatwo dostępne produkty, które są
dostosowane do możliwości finansowych osób starszych. Produkty te powinny mieć dużą gęstość spożywczą i być wysokiej jakości - powstawać z naturalnych składników,
bez konserwantów i sztucznych barwników. Warto tu sięgnąć po dobrej
jakości produkty gotowe, takie jak wspomniany już wcześniej polled pork czy produkty z wartościowych, roślinnych składników: np. pasztety, pasty kanapkowe.
Sokołów S.A.
innowacyjnie rozszerzył swój asortyment, wprowadzając linię produktów „Z gruntu
dobre”. Nowe produkty zawierają wyłącznie warzywa oraz składniki roślinne
(kasze, pestki, nasiona, orzechy) i naturalne przyprawy. Jest to propozycja dla
osób, które chcą w prosty i wygodny sposób wzbogacić swój codzienny jadłospis w
produkty roślinne. „Z gruntu dobre” to szeroka gama produktów i smaków: Pasta z
białej fasoli, Pasta z cukinii z suszonymi pomidorami, Pasta warzywna z
ciecierzycą, Pasztet warzywny oraz Pasztet z soczewicy z żurawiną. Produkty te nie
zawierają izolatów lub koncentratów białek (np. sojowych, grochu, jaj), ani
żadnych substancji dodatkowych. Linia „Z gruntu dobre” powstaje z zachowaniem
najwyższych standardów jakości i bezpieczeństwa – to produkty z tzw. czystą
etykietą, zawierające wyłącznie naturalne dodatki. Produkty
z nowej, bezmięsnej linii Sokołowa charakteryzują się bardzo dobrą wartością
odżywczą i wysoką zawartością białka, dzięki czemu stanowią doskonały składnik
odpowiednio zbilansowanej, codziennej diety odpowiedniej również dla seniorów.
GŁÓWNE ZASADY ZAŻYWANIA LEKÓW I ŁĄCZENIA ICH Z POSIŁKAMI I NAPOJAMI
Prezentujemy
zalecenia przedstawione podczas warsztatów w Akademii Smaku Sokołów przez
Agnieszkę Piskałę - dietetyka, specjalistę ds. żywienia; absolwentkę Wydziału
Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet
coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha
Eichelbergera. Jest autorką wielu artykułów na temat żywienia publikowanych w
prasie kobiecej i parentingowej.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA I JEJ WPŁYW NA ZDROWIE SENIORÓW
Umiarkowany i dostosowany do stanu zdrowia codzienny ruch zalecany jest bez ograniczenia wiekowego. Regularna aktywność fizyczna wywiera ogromny wpływ na samopoczucie,
sprawność i zdrowie w każdym wieku; łagodzi wiele niekorzystnych zmian i dolegliwości związanych z upływem
lat. Systematyczna aktywność, połączona ze zdrową, odpowiednio zbilansowaną dietą pozwoli na dłużej zachować zdrowie, siły witalne. Szczególnie korzystne dla samopoczucia psychicznego seniorów jest zażywanie ruchu w towarzystwie innych osób. Zależnie od stanu zdrowia może to być spacer, gimnastyka poranna, gimnastyka rehabilitacyjna, nordic walking, jazda na rowerze, niewyczerpująca praca na działce czy w ogrodzie, aktywność związana z hobby (np. łowienie ryb, zbieranie grzybów), spacery z psem. Do aktywności fizycznej szczególnie zachęca seniorów kontakt z wnukami i prawnukami.
SPOTKANIE PRZY DOBREJ HERBACIE
Idealnym
dopełnieniem tego wyjątkowo ciekawego spotkania w Akademii Smaku Sokołów był pokaz
parzenia herbat BASILUR. "Chcieliśmy
pokazać uczestnikom warsztatów, że wysokiej jakości gatunki herbat zapewniają
unikalne wrażenia smakowe - mówi Robert Krygier z firmy Tea Brothers, wyłącznego
dystrybutora Basilur Tea w Polsce. – Ważny
jest również sposób parzenia – na przykład herbatę zieloną z dodatkami
smakowymi należy parzyć w temperaturze poniżej 70°C. Ciekawym, a mało znanym
sposobem, jest również parzenie herbaty „na zimno”, metodą cold brew, które –
dla uzyskania najlepszego efektu – powinno trwać minimum 2 godziny." Niezwykły
smak i aromat cejlońskich herbat doskonale wpisał się w wyjątkową atmosferę
spotkania, sprzyjając dyskusjom o dobrym życiu i przyjemności zdrowego
jedzenia.
Świetna inicjatywa, na pomocedlaseniora.pl można znaleźć tam wiele przydatnych akcesoriów, które ułatwią jedzenie.
OdpowiedzUsuńSuper artykuł
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń.
OdpowiedzUsuńŚwietna wymiana doświadczeń i bardzo interesujący wpis. Myślę, że temat też zainteresuje moją mamę, więc koniecznie muszę pokazać jej Twojego bloga. Oby tak dalej! Życzę powodzenia!
OdpowiedzUsuńDieta jest bardzo ważna zwłaszcza w starszym wieku.
OdpowiedzUsuńPolecam tą stronę www - znajdziecie na niej wiele przydatnych gadżetów kuchennych dla seniora :)