TRYB JASNY/CIEMNY

FOOD&PEOPLE by PASTRAMI DELI NOWA KARTA


food&people, food and people, pastrami deli, grzegorzecka 21, restauracja w krakowie, zycie od kuchni


Za nami wielkie testowanie nowej, zimowej karty w restauracji FOOD&PEOPLE by PASTRAMI DELI.

Food&People to pierwsza oryginalna restauracja Pastrami Deli w Krakowie.  Funkcjonują tu równolegle dwie karty dań: PASTRAMI DELI MENU  oraz FOOD&PEOPLE MENU; oferują również MENU LUDZI PRACY czyli  śniadania i lunch’e w niezłej cenie.

Pewnie nikogo nie zaskoczymy pisząc, że w PASTRAMI DELI MENU absolutnym centrum wszechświata jest pastrami. Króluje tu niezwykle kruche, prawie amarantowe w kolorze, aromatyczne mięso (naturalny mięsny smak podbity peklowaniem, uzupełniony wędzeniem i dwiema mieszankami ziół). Tradycyjnie, czyli po nowojorsku, pastrami podaje się układając nieprzyzwoitą wręcz liczbę mięsistych plasterków na posmarowanym musztardą żytnim chlebie z dodatkiem kiszonych i konserwowych ogórków. Ten wzorzec podania pochodzi podobno od pewnego rzeźnika który to w 1887 roku tak właśnie w Nowym Yorku serwował pastrami w swoim sklepie (czyli „deli”).
Karta PASTRAMI DELI MENU obsługiwana jest w systemie "zamów, zapłać, weź numerek, czekaj na wezwanie". Jednych to wkurza, innych bawi, tak czy owak nieźle się sprawdza przy szybkich lunchach dla pracowników biurowców.

FOOD&PEOPLE MENU to autorskie dania i obsługa kelnerska. Nowe menu opracował Bartek Dziektarz (na zdjęciu) - nowy, ambitny szef kuchni.

bartek dziektarz, szef kuchni, food&people, food and people, pastrami deli, grzegorzecka 21, restauracja w krakowie, zycie od kuchni

Facet ma dokładnie sprecyzowaną wizję smaków, pewność tego co chce osiągnąć i świetny warsztat techniczny. Jest w nim ta fantastyczna młodzieńcza bezczelność która niczym silnik napędowy pcha nasz świat ku nieustającym zmianom. Potrafi również słuchać i wyciągać wnioski z konstruktywnych uwag. Byliśmy, jedliśmy, znamy całe nowe FOOD&PEOPLE MENU i powiemy wam, że zmiany które zaproponował idą w bardzo ciekawym kierunku. Jest pysznie! Sprawdźcie sami - nowe menu w Food & People by Pastrami Deli już od czwartku! 

Karta jest spójna, niesztampowa; prosta w najlepszym tego słowa znaczeniu.  Tworzona ze smakiem i odwagą. Znajdziecie w niej pozycje niespotykane w innych restauracjach. Szczegóły poniżej.

pulled pastrami, food&people, food and people, pastrami deli, grzegorzecka 21, restauracja w krakowie, zycie od kuchni



Pulled pastrami - szarpane pastrami z kapustą czerwoną i konfiturą z cebuli w bułce mlecznej z sosem rosyjskim i jogurtowym
Danie topowe. Bardzo dobra, wypiekana na miejscu, nieprzesłodzona bułka; świetne, rozpływając się w ustach mięso, dobre, pełne zgranych smaków dodatki. 

***
sałatka z kozim serem, food&people, food and people, pastrami deli, grzegorzecka 21, restauracja w krakowie, zycie od kuchni
Sałatka z kozim serem, karmelizowanym słonecznikiem i trawą żubrową

Intensywny w smaku, kremowy, pyszny kozi ser, kontrastująca z nim delikatna krucha sałata z fantastycznie chrupiącym, karmelizowanym słonecznikiem (fajna zabawa teksturą) i do tego ciekawy, wyrazisty dresing z nutą trawy żubrowej - sztos!

food&people, food and people, pastrami deli, grzegorzecka 21, restauracja w krakowie, zycie od kuchni
na zdjęciu degustacyjna porcja sałatki

***
krem czosnkowy, food&people, food and people, pastrami deli, grzegorzecka 21, restauracja w krakowie, zycie od kuchni

Krem czosnkowy z grasicą i suszonym kwiatem kopru

Dla nas miłość od pierwszego wejrzenia! Świetna zupa zimowa, idealnie kremowa, wręcz muślinowa. Wyważony, nie za mocny poziom czosnkowego smaku i aromatu.  Grasica wysmażona idealnie w punkt.

***
krzonowka, zupa chrzanowa, food&people, food and people, pastrami deli, grzegorzecka 21, restauracja w krakowie, zycie od kuchni

Krzonówka - zupa chrzanowa z podwędzanymi ziemniakami i chorizo

Są takie chwile w życiu, w których nic nie zastąpi dobrej, chrzanowej zupy. Food&People to jest miejscówka do której należy się udać celem jej zjedzenia albowiem nie schrzaniono jej tutaj. Wędzone ziemniaki też robią tu niezłą robotę, a jajko poche jest idealnym dopełnieniem całości. Jedlibyśmy na co dzień i od święta!

***
makaron z dynia, food&people, food and people, pastrami deli, grzegorzecka 21, restauracja w krakowie, zycie od kuchni

Makaron domowy z dynią, sosem z orzechów laskowych i słoną ricottą

Podstawą jest tu genialny, jajeczny, grubo cięty makaron; któż takiego nie lubi!
Bardzo ciekawi nas w jakiej formie to danie trafi ostatecznie do menu, bo makarony wielbimy wielce. W trakcie oceniania dania padła sugestia o dodaniu palonego masła, które bardzo wzbogaciłoby tu smak. Sam pomysł połączenia słodkawej dyni, słonawego sera i nut orzechowych wydaje się bardzo ciekawy. Kwestia sporną okazała się tu intensywność owych smaków w tym daniu.

***
poledwica z dorsza, food&people, food and people, pastrami deli, grzegorzecka 21, restauracja w krakowie, zycie od kuchni
Polędwica z dorsza z karmelizowanym fenkułem, purre z palonego kalafiora i olejem z kopru 

Świetne danie gdy macie ochotę na coś lekkiego, delikatnego, a zarazem pełnego smaku. Jest niskoglikemiczne, jest fit, ale pod żadnym pozorem nie ma tu skojarzenia z dietetyczną nuda! Ta lekkość utrzymana jest nie tylko w smaku, ale również w barwie tego dania, gdzie kremowe nuty kolorystyczne przełamuje delikatna zieleń. Doskonałe purre, pyszny fenkuł; polędwica z dorsza zrobiona w punkt. Polecamy.

***
golabki, food&people, food and people, pastrami deli, grzegorzecka 21, restauracja w krakowie, zycie od kuchni
food&people, food and people, pastrami deli, grzegorzecka 21, restauracja w krakowie, zycie od kuchni
 
Gołąbki z kaszanką z jabłkiem i cząbrem oraz chipsem z parmezanu

Fantastyczne, niebanalne podejście do tematu gołąbków! Ludzi których znamy moglibyśmy podzielić na  lubiących gołąbki z ryżem (WTF) i tych, którzy preferują farsz do gołąbków przygotowany na bazie kaszy i my właśnie deklarujemy przynależność do tej drugiej grupy. Kaszanka w gołąbkach jest więc dla nas takim naturalnym, logicznie nasuwającym się pomysłem; ona jest tu idealnie na swoim miejscu. Ciekawa i wzbogacająca smakowo doznania jest w tym daniu również leciutka goryczka kapusty włoskiej; orzeźwiającej nuty dodaje kwasowość jabłka, chrupiący chips fajnie urozmaica teksturę dania, a w głębi smaku sosu można się zatracić. Prawdziwy comfort food. Właśnie takie gołąbki chcemy jadać tej zimy!

***
kurczak kukurydziany, food&people, food and people, pastrami deli, grzegorzecka 21, restauracja w krakowie, zycie od kuchni

Kurczak kukurydziany w wywarze mięsnym z suszonymi grzybami, soczewicą, paloną brukselką i szalotką  

Mięso w bulionie w doskonałej formie! Potrawa nawiązuje do ciekawej formuły  dania jednogarnkowego, która świetnie się sprawdza zimą. Jest lekka, niskoglikemiczna, a przy tym bardzo ciekawa. Wszystkie elementy dania pięknie tu współgrają i dopełniają się smakowo. Danie to budzi wielce przyjemne skojarzenie z paryskim bistro.  Delikatna, cudownie soczysta pierś z kurczaka w duecie z soczewicą wyjątkowo przypadła nam do gustu. Grzyby i palone warzywa dodają mięsnemu wywarowi większej mocy smaku i aromatu. Chips z kaszy gryczanej uatrakcyjnia teksturę i pięknie komponuje się tu smakowo.

Warto w tym miejscu podkreślić, że wywary, sosy i zupy są niezwykle mocną stroną nowego szefa kuchni restauracji Food&Peole  

***
boczk pieczony, food&people, food and people, pastrami deli, grzegorzecka 21, restauracja w krakowie, zycie od kuchni

Boczek marynowany w czerwonym winie z kopytkami i śliwką, chrzanem oraz modrą kapustą
Z tym daniem warto się zmierzyć. Żadne tam pitu pitu, żadne diety-bzdety. Tu na talerz wjeżdża kawał pysznie przyrządzonego boczku. To pierdylion kalorii ubrany w genialnie dopasowane dodatki. Chrzan daje tu fajnego kopa (jeszcze lepszego dałby tu odświeżający dodatek świeżo tartego chrzanu), kopytka - mistrzostwo świata, czerwona kapusta - pyszka. I dokładnie o to chodzi. I dalsze komentarze są zbędne. Amen.
tagliata, food&people, food and people, pastrami deli, grzegorzecka 21, restauracja w krakowie, zycie od kuchni
Tagliata z ziemniakiem truflowym, rukolą i pecorino toscano
Dla nas absolutny numer jeden tego menu. Najpierw urzeka fantastycznym aromatem sera i paletą barw na talerzu, a potem obezwładnia zmysły swoim smakiem.
Wykorzystano produkty świetnej jakości. Uwielbiamy polędwicę wołową podaną w tej formie.  
Tagliata to nazwa pochodząca od włoskiego słowa tagliare, co oznacza kroić, ciąć, chlastać. Samo danie to nic innego jak pokrojony, grillowany, lub usmażony kawał wołowiny, klasycznie serwowany z różnymi dodatkami: rukolą, kaparami, parmezanem, octem balsamicznym, lub czysty bez niczego. Odmian tego dania jest nie mało - tagliata w Food&People jest fantastyczna.

food&people, food and people, pastrami deli, grzegorzecka 21, restauracja w krakowie, zycie od kuchni

Wystrój, architektura, koncepcja
Nowoczesny, industrialny, dający poczucie swobody wystrój sprawia, że czujemy się tu dobrze;  dużo światła potęguje to wrażenie. Odnajdziecie w tej przestrzeni idealne miejsce na różne wasze nastroje: są duże, połączone stoły - takie miejsca na integracje, na spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinne wypady do restauracji,  są też sofy odpowiednie na chwile relaksu i odpoczynku, oraz stoliki przy których możecie zaznać odrobinę prywatności. Koncepcja jest taka, żeby można tu było nie tylko dobrze zjeść, ale również ciekawie, kreatywnie spędzić czas poszerzając wiedzę, rozwijając swoje pasje, uczestnicząc w warsztatach, szkoleniach i różnego rodzaju wydarzeniach i do nas to przemawia.  Restauracja, biznes i kultura spotykają się tu w jednym miejscu; po prostu FOOD&PEOPLE. 

food&people, food and people, pastrami deli, grzegorzecka 21, restauracja w krakowie, zycie od kuchni

Restauracja FOOD&PEOPLE by PASTRAMI DELI
Kraków ul. Grzegórzecka 21

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI