FOOD&PEOPLE by PASTRAMI DELI NOWA KARTA
Za nami wielkie testowanie nowej, zimowej karty w restauracji FOOD&PEOPLE by PASTRAMI DELI.
Food&People to pierwsza oryginalna restauracja Pastrami Deli w Krakowie. Funkcjonują tu równolegle dwie karty dań: PASTRAMI DELI MENU oraz FOOD&PEOPLE MENU; oferują również MENU LUDZI PRACY czyli śniadania i lunch’e w niezłej cenie.
Pewnie nikogo nie zaskoczymy pisząc, że w PASTRAMI DELI MENU absolutnym centrum wszechświata jest pastrami. Króluje tu niezwykle kruche, prawie
amarantowe w kolorze, aromatyczne mięso (naturalny mięsny smak podbity
peklowaniem, uzupełniony wędzeniem i dwiema mieszankami ziół). Tradycyjnie, czyli po nowojorsku, pastrami podaje się układając nieprzyzwoitą wręcz liczbę
mięsistych plasterków na posmarowanym musztardą żytnim
chlebie z dodatkiem kiszonych i konserwowych ogórków. Ten wzorzec podania pochodzi podobno od pewnego rzeźnika który to w 1887 roku tak właśnie w Nowym Yorku serwował pastrami w swoim sklepie (czyli „deli”).
Karta PASTRAMI DELI MENU obsługiwana jest w systemie "zamów, zapłać, weź numerek, czekaj na wezwanie". Jednych to wkurza, innych bawi, tak czy owak nieźle się sprawdza przy szybkich lunchach dla pracowników biurowców.
FOOD&PEOPLE MENU to autorskie dania i obsługa kelnerska. Nowe menu opracował Bartek Dziektarz (na zdjęciu) - nowy, ambitny szef kuchni.
Facet ma dokładnie sprecyzowaną wizję smaków, pewność tego co chce osiągnąć i
świetny warsztat techniczny. Jest w nim ta fantastyczna młodzieńcza
bezczelność która niczym silnik napędowy pcha nasz świat ku nieustającym
zmianom. Potrafi również słuchać i wyciągać wnioski z konstruktywnych uwag. Byliśmy, jedliśmy, znamy całe nowe FOOD&PEOPLE MENU i powiemy wam, że zmiany które zaproponował idą w bardzo
ciekawym kierunku. Jest pysznie! Sprawdźcie sami - nowe menu w Food & People by Pastrami Deli już od czwartku!
Karta jest spójna, niesztampowa; prosta w najlepszym tego słowa znaczeniu. Tworzona ze smakiem i odwagą. Znajdziecie w niej pozycje niespotykane w innych restauracjach. Szczegóły poniżej.
Pulled pastrami - szarpane pastrami z kapustą czerwoną i konfiturą z cebuli w bułce mlecznej z sosem rosyjskim i jogurtowym
Danie topowe. Bardzo dobra, wypiekana na miejscu, nieprzesłodzona bułka; świetne, rozpływając się w ustach mięso, dobre, pełne zgranych smaków dodatki.
***
Sałatka z kozim serem, karmelizowanym słonecznikiem i trawą żubrową
Intensywny w smaku, kremowy, pyszny kozi ser, kontrastująca z nim delikatna krucha sałata z fantastycznie chrupiącym, karmelizowanym słonecznikiem (fajna zabawa teksturą) i do tego ciekawy, wyrazisty dresing z nutą trawy żubrowej - sztos!
na zdjęciu degustacyjna porcja sałatki
***
Krem czosnkowy z grasicą i suszonym kwiatem kopru
Dla nas miłość od pierwszego wejrzenia! Świetna zupa zimowa, idealnie kremowa, wręcz muślinowa. Wyważony, nie za mocny poziom czosnkowego smaku i aromatu. Grasica wysmażona idealnie w punkt.
***
Krzonówka - zupa chrzanowa z podwędzanymi ziemniakami i chorizo
Są takie chwile w życiu, w których nic nie zastąpi dobrej, chrzanowej zupy. Food&People to jest miejscówka do której należy się udać celem jej zjedzenia albowiem nie schrzaniono jej tutaj. Wędzone ziemniaki też robią tu niezłą robotę, a jajko poche jest idealnym dopełnieniem całości. Jedlibyśmy na co dzień i od święta!
***
Makaron domowy z dynią, sosem z orzechów laskowych i słoną ricottą
Podstawą jest tu genialny, jajeczny, grubo cięty makaron; któż takiego nie lubi!
Bardzo ciekawi nas w jakiej formie to danie trafi ostatecznie do menu, bo makarony wielbimy wielce. W trakcie oceniania dania padła sugestia o dodaniu palonego masła, które bardzo wzbogaciłoby tu smak. Sam pomysł połączenia słodkawej dyni, słonawego sera i nut orzechowych wydaje się bardzo ciekawy. Kwestia sporną okazała się tu intensywność owych smaków w tym daniu.
***
Polędwica z dorsza z karmelizowanym fenkułem, purre z palonego kalafiora i olejem z kopru
Świetne danie gdy macie ochotę na coś lekkiego, delikatnego, a zarazem pełnego smaku. Jest niskoglikemiczne, jest fit, ale pod żadnym pozorem nie ma tu skojarzenia z dietetyczną nuda! Ta lekkość utrzymana jest nie tylko w smaku, ale również w barwie tego dania, gdzie kremowe nuty kolorystyczne przełamuje delikatna zieleń. Doskonałe purre, pyszny fenkuł; polędwica z dorsza zrobiona w punkt. Polecamy.
***
Gołąbki z kaszanką z jabłkiem i cząbrem oraz chipsem z parmezanu
Fantastyczne, niebanalne podejście do tematu gołąbków! Ludzi których znamy moglibyśmy podzielić na lubiących gołąbki z ryżem (WTF) i tych, którzy preferują farsz do gołąbków przygotowany na bazie kaszy i my właśnie deklarujemy przynależność do tej drugiej grupy. Kaszanka w gołąbkach jest więc dla nas takim naturalnym, logicznie nasuwającym się pomysłem; ona jest tu idealnie na swoim miejscu. Ciekawa i wzbogacająca smakowo doznania jest w tym daniu również leciutka goryczka kapusty włoskiej; orzeźwiającej nuty dodaje kwasowość jabłka, chrupiący chips fajnie urozmaica teksturę dania, a w głębi smaku sosu można się zatracić. Prawdziwy comfort food. Właśnie takie gołąbki chcemy jadać tej zimy!
***
Kurczak kukurydziany w wywarze mięsnym z suszonymi grzybami, soczewicą, paloną brukselką i szalotką
Mięso w bulionie w doskonałej formie! Potrawa nawiązuje do ciekawej formuły dania jednogarnkowego, która świetnie się sprawdza zimą. Jest lekka, niskoglikemiczna, a przy tym bardzo ciekawa. Wszystkie elementy dania pięknie tu współgrają i dopełniają się smakowo. Danie to budzi wielce przyjemne skojarzenie z paryskim bistro. Delikatna, cudownie soczysta pierś z kurczaka w duecie z soczewicą wyjątkowo przypadła nam do gustu. Grzyby i palone warzywa dodają mięsnemu wywarowi większej mocy smaku i aromatu. Chips z kaszy gryczanej uatrakcyjnia teksturę i pięknie komponuje się tu smakowo.
Warto w tym miejscu podkreślić, że wywary, sosy i zupy są niezwykle mocną stroną nowego szefa kuchni restauracji Food&Peole
***
Boczek marynowany w czerwonym winie z kopytkami i śliwką, chrzanem oraz modrą kapustą
Z tym daniem warto się zmierzyć. Żadne tam pitu pitu, żadne diety-bzdety. Tu na talerz wjeżdża kawał pysznie przyrządzonego boczku. To pierdylion kalorii ubrany w genialnie dopasowane dodatki. Chrzan daje tu fajnego kopa (jeszcze lepszego dałby tu odświeżający dodatek świeżo tartego chrzanu), kopytka - mistrzostwo świata, czerwona kapusta - pyszka. I dokładnie o to chodzi. I dalsze komentarze są zbędne. Amen.
Tagliata z ziemniakiem truflowym, rukolą i pecorino toscano
Dla nas absolutny numer jeden tego menu. Najpierw urzeka fantastycznym aromatem sera i paletą barw na talerzu, a potem obezwładnia zmysły swoim smakiem.
Wykorzystano produkty świetnej jakości. Uwielbiamy polędwicę wołową podaną w tej formie.
Tagliata to nazwa pochodząca od włoskiego słowa tagliare, co oznacza
kroić, ciąć, chlastać. Samo danie to nic innego jak pokrojony,
grillowany, lub usmażony kawał wołowiny, klasycznie serwowany z różnymi
dodatkami: rukolą, kaparami, parmezanem, octem balsamicznym, lub czysty
bez niczego. Odmian tego dania jest nie mało - tagliata w Food&People jest fantastyczna.
Wystrój, architektura, koncepcja
Nowoczesny,
industrialny, dający poczucie swobody wystrój sprawia, że czujemy się
tu dobrze; dużo światła potęguje to wrażenie. Odnajdziecie w tej
przestrzeni idealne miejsce na różne wasze nastroje: są duże, połączone
stoły - takie miejsca na integracje, na spotkanie z przyjaciółmi czy
rodzinne wypady do restauracji, są też sofy odpowiednie na chwile
relaksu i odpoczynku, oraz stoliki przy których możecie zaznać odrobinę
prywatności. Koncepcja jest taka, żeby można tu było nie tylko dobrze
zjeść, ale również ciekawie, kreatywnie spędzić czas poszerzając wiedzę,
rozwijając swoje pasje, uczestnicząc w warsztatach, szkoleniach i
różnego rodzaju wydarzeniach i do nas to przemawia. Restauracja, biznes i kultura spotykają
się tu w jednym miejscu; po prostu FOOD&PEOPLE.
Restauracja FOOD&PEOPLE by PASTRAMI DELI
Kraków ul. Grzegórzecka 21
Komentarze
Prześlij komentarz