GRANOLA DOMOWA Z LIOFILIZOWANYMI OWOCAMI
Granola to uprażona na chrupko mieszanka płatków zbożowych, różnych orzechów, pestek dyni, nasion słonecznika, syropu z agawy (lub miodu czy cukru) oraz różnych dodatków smakowych np. owoców czy kawałków czekolady. Jest doskonałą podstawą pysznego, zdrowego śniadania. Wystarczy do granoli dodać jogurt naturalny lub mleko. Można ją też wykorzystać do przygotowania batoników i deserów.
Nasze śniadanie mistrzów często przybiera formę domowej granoli z jogurtem i ulubionymi dodatkami. Im lepszych składników użyjecie, tym granola będzie smaczniejsza i zdrowsza. Warto więc sięgać np. po suszone owoce ekologiczne.
Poniższy przepis to podstawowa receptura na granolę. Gdy raz przygotujecie ją sami to nie kupicie już jej więcej w sklepie. Różnica w smaku jest kolosalna, a jej przygotowanie jest naprawdę dziecinnie proste. Wiecie co jecie i kontrolujecie ilość dodawanych substancji słodzących. My wykorzystujemy syrop z agawy, który ma pięciokrotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Nie sięgamy po miód choć jest bardzo zdrowy, bo w trakcie prażenia straciłby swoje cenne właściwości (traci je w temperaturze powyżej 40°C).
Do miseczki z poranną granolą i jogurtem lubimy dodawać owoce - w sezonie świeże maliny, porzeczki, czarne jagody, a poza sezonem owoce liofilizowane.
LIOFILIZACJA to najnowsza i najzdrowsza metoda utrwalania żywności. Polega na sublimacji,
czyli suszeniu produktu poprzez wymrażanie wody z zachowaniem 90 do 100%
naturalnych składników odżywczych. Jest to więc forma konserwowania
żywności bez użycia konserwantów. Technologia ta została opracowana na
potrzeby kosmonautów.
WŁAŚCIWOŚCI LIOFILIZATÓW:
Liofilizaty
spożywcze zachowują naturalny smak, zapach, oraz pełną wartość odżywczą i
biochemiczną swoich składników. Zachowują również naturalny wygląd,
kolor, kształt i strukturę wewnętrzną. Posiadają wilgotność resztkową
mniejszą niż 5%, co chroni je w doskonały sposób przed zepsuciem i
umożliwia w szczelnym opakowaniu wieloletnie przechowywanie w każdych
warunkach klimatycznych. Uzyskują strukturę mikroskopowo-porowatą o
dużej powierzchni wewnętrznej, co zapewnia osiągnięcie stanu pierwotnego
w ciągu kilku minut po nasączeniu wodą. W porównaniu z utrwalaniem
przez zamrażanie liofilizacja eliminuje wysokie koszty związane z
transportem, składowaniem i zachowaniem ciągłości łańcucha chłodniczego
oraz ryzyko zepsucia produktu w przypadku przerwy w dostawie energii lub
awarii urządzenia. I SĄ PYSZNE!
składniki:
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka orzechów włoskich (po obraniu ze skorupek)
- 0,5 szklanki płatków migdałów
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki syropu z agawy
+ ulubione owoce liofilizowane My do granoli dosypujemy liofilizowane truskawki, mandarynki, maliny i ananas firmy ELENA. Znajdziecie je na [TEJ STRONIE]
wykonanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Do miski wsypujemy płatki owsiane, grubo posiekane orzechy włoskie, płatki migdałów, ziarna słonecznika; wlewamy syrop z agawy i oliwę; całość dokładnie mieszamy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy przez 20 – 30 minut, w tym czasie dwa razy mieszamy, aby wszystkie składniki równomiernie upiekły się na złoty kolor.
- Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i przesypujemy do zamykanego słoja.
Owoce liofilizowane to świetny pomysł na zdrową i smaczną przekąskę. Z powodzeniem mogą zastąpić popularne czipsy, które zawierają mnóstwo soli i substancji konserwujących.
OdpowiedzUsuń