ZUPA SEROWA
ZUPA SEROWA
Zupa serowa to prawdziwa bomba kaloryczna, ale zimą można sobie na nią czasem pozwolić. Jest przyjemnie sycąca i rozgrzewająca. Do jej przygotowania wykorzystujemy mrożone warzywa co zdecydowanie skraca nam i ułatwia proces jej przyrządzania.
To kolejny przepis, który przygotowaliśmy w ramach naszego cyklicznego projektu ON I ONA W
KUCHNI
Tym razem motywem przewodnim naszego projektu została: szybka i łatwa w przygotowaniu sycąca zimowa zupa. Anna zaproponowała zupę z czerwoną soczewicy i zieloną fasolką. Jej przepis znajdziecie [NA TEJ STRONIE]. A Piotr ugotował aromatyczną zupę serową.
ZUPA SEROWA
składniki:
- 1 opakowanie (450g) mrożonki bukiet jarzyn POLTINO (skład: kalafior, fasola szparagowa, marchew, kapusta brukselska, groszek zielony)
- 200 g serka topionego (np. złoty ementaler)
- 1 litr domowego bulionu mięsnego, warzywnego lub wody
- 1 ząbek czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- natka zielonej pietruszki
grzanki:
- 1/2 białego chleba lub bułki paryskiej (po krakowsku zwanej weką)
- 2 łyżki oliwy
- sól ziołowa do smaku
wykonanie:
Do garnka przekładamy mrożony bukiet jarzyn i wlewamy domowy, mięsny (lub warzywny) bulion. Całość gotujemy 10 - 12 minut (do chwili gdy warzywa staną się miękkie). Do zupy dodajemy pokrojone na kawałki serki topione i całość dokładnie mieszamy do chwili ich rozpuszczenia. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i ząbkiem czosnku rozgniecionym w wyciskarce.
Czas w którym gotuje się zupa wykorzystujemy na przygotowanie grzanek.
Pieczywo kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą, przez chwilę smażymy często mieszając; gotowe grzanki posypujemy szczyptą soli ziołowej.
Gorącą zupę posypujemy zieloną pietruszką i podajemy z grzankami.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz