TRYB JASNY/CIEMNY

ZUPA SEROWA

zupa zimowa, bukiet jarzyn poltino, poltino, zupa

ZUPA SEROWA
Zupa serowa  to prawdziwa bomba kaloryczna, ale zimą można sobie na nią czasem pozwolić. Jest przyjemnie sycąca i rozgrzewająca. Do jej przygotowania wykorzystujemy mrożone warzywa co zdecydowanie skraca nam i ułatwia proces jej przyrządzania.



zupa zimowa, bukiet jarzyn poltino, poltino, zupa, grzanki
 
To kolejny przepis, który przygotowaliśmy w ramach naszego cyklicznego projektu ON I ONA W KUCHNI

Tym razem motywem przewodnim naszego projektu została: szybka i łatwa w przygotowaniu sycąca zimowa zupa. Anna zaproponowała zupę z czerwoną soczewicy i zieloną fasolką. Jej przepis znajdziecie [NA TEJ STRONIE]. A Piotr ugotował aromatyczną zupę serową.


zupa zimowa, bukiet jarzyn poltino, poltino, zupa

ZUPA SEROWA

składniki:
  • 1 opakowanie (450g) mrożonki bukiet jarzyn POLTINO (skład: kalafior, fasola szparagowa, marchew, kapusta brukselska, groszek zielony)
  • 200 g serka topionego (np. złoty ementaler)
  • 1 litr  domowego bulionu mięsnego, warzywnego lub wody
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • natka zielonej pietruszki

grzanki:
  • 1/2 białego chleba lub bułki paryskiej (po krakowsku zwanej weką)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól ziołowa do smaku
zupa zimowa, bukiet jarzyn poltino, poltino, zupa

wykonanie:

Do garnka przekładamy mrożony bukiet jarzyn i wlewamy domowy, mięsny (lub warzywny) bulion. Całość gotujemy 10 - 12 minut (do chwili gdy warzywa staną się miękkie). Do zupy dodajemy pokrojone na kawałki serki topione i całość dokładnie mieszamy do chwili ich rozpuszczenia. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i ząbkiem czosnku rozgniecionym w wyciskarce.

Czas w którym gotuje się zupa wykorzystujemy na przygotowanie grzanek.
Pieczywo kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą, przez chwilę smażymy często mieszając; gotowe grzanki posypujemy szczyptą soli ziołowej.

Gorącą zupę posypujemy zieloną pietruszką i podajemy z grzankami.

SMACZNEGO!

zupa zimowa, bukiet jarzyn poltino, poltino, zupa

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI