ZUPA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ I ZIELONĄ FASOLKĄ
ZUPA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ I ZIELONĄ FASOLKĄ
ZUPA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ I ZIELONĄ FASOLKĄ
składniki:
wykonanie:
Gotową zupę z soczewicy podajemy z dodatkiem zielonej fasolki szparagowej i posypujemy natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Zupa z soczewicy jest jedną z naszych ulubionych zimowych zup. Jest pożywna, sycąca, rozgrzewająca, bardzo smaczna; poprawia nastrój, dodaje energii. Jest wspomnieniem babcinej kuchni. Taki nasz domowy, zimowy comfort food; jedzenie, które niesie pocieszenie w bury, ponury, zimny dzień.
To kolejny przepis, który przygotowaliśmy w ramach naszego cyklicznego projektu ON I ONA W
KUCHNI
Tym razem motywem przewodnim naszego projektu została: szybka i łatwa w przygotowaniu sycąca zimowa zupa. Piotr w listopadowej edycji naszego projektu zaproponował zupę serową z grzankami. Jego przepis znajdziecie [NA TEJ STRONIE].
Projektem tym chcemy zachęcić was do
kulinarnych eksperymentów, do wzajemnego zaskakiwania się w kuchni.
składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 dużego selera
- 1 kalarepa
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 1 szklanka czerwonej soczewicy łuskanej
- 400 g zielonej fasolki szparagowej (wykorzystujemy mrożoną zieloną fasolkę szparagową firmy POLTINO)
- 2 szklanki przecieru pomidorowego (kupnego lub domowego)
- 3 łyżki oliwy
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/4 pęczka natki pietruszki lub 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki w proszku lub papryczka chili (stopień ostrości musicie dostosować do własnych upodobań)
- sól i czarny świeżo zmielony pieprz do smaku
- 2 litry wody lub bulionu warzywnego
wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę, seler i kalarepę myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę.
Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Do garnka z rozgrzaną oliwą przekładamy pokrojone warzywa i cebulę i podsmażamy je często mieszając. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy soczewicę, wlewamy wodę i wsypujemy paprykę w proszku, majeranek. kminek. Całość gotujemy 15 minut i dolewamy przecier pomidorowy. Gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy rozgniecionym w wyciskarce czosnkiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zupa z soczewicy powinna gotować się nie dłużej niż 20 minut. Dłużej gotowana zacznie zamieniać się w krem, a nie o to nam chodzi.
W tak zwanym międzyczasie do osobnego garnka z gotującą się lekko osoloną wodą wsypujemy mrożoną, zieloną fasolkę szparagową. Gotujemy ją do miękkości (12 - 15 minut); odcedzamy.
Gotową zupę z soczewicy podajemy z dodatkiem zielonej fasolki szparagowej i posypujemy natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz