TRYB JASNY/CIEMNY

ZUPA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ I ZIELONĄ FASOLKĄ

zupa, czerwona soczewica, zupa z soczewicą, zielona fasolka,poltino, zielona fasolka poltino,zimowa zupa, zycie od kuchni
ZUPA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ I ZIELONĄ FASOLKĄ
Zupa z soczewicy jest jedną z naszych ulubionych zimowych zup. Jest pożywna, sycąca, rozgrzewająca, bardzo smaczna; poprawia nastrój, dodaje energii. Jest wspomnieniem babcinej kuchni. Taki nasz domowy, zimowy comfort food; jedzenie, które niesie pocieszenie w bury, ponury, zimny dzień.



To kolejny przepis, który przygotowaliśmy w ramach naszego cyklicznego projektu ON I ONA W KUCHNI

Tym razem motywem przewodnim naszego projektu została: szybka i łatwa w przygotowaniu sycąca zimowa zupa. Piotr w listopadowej edycji naszego projektu zaproponował zupę serową z grzankami. Jego przepis znajdziecie [NA TEJ STRONIE]. 
Projektem tym chcemy zachęcić was do kulinarnych eksperymentów, do wzajemnego zaskakiwania się  w kuchni. 

 
ZUPA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ I ZIELONĄ FASOLKĄ

składniki:
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 dużego selera
  • 1 kalarepa
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy łuskanej
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej (wykorzystujemy mrożoną zieloną fasolkę  szparagową firmy POLTINO)
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego (kupnego lub domowego)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/4 pęczka natki pietruszki lub 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka  majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki w proszku lub papryczka chili (stopień ostrości musicie dostosować do własnych upodobań)
  • sól i czarny świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 2 litry wody lub bulionu warzywnego 
zupa, czerwona soczewica, zupa z soczewicą, zielona fasolka,poltino, zielona fasolka poltino,zimowa zupa, zycie od kuchni

wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę, seler i kalarepę myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę.
Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Do garnka z rozgrzaną oliwą przekładamy pokrojone warzywa i cebulę i podsmażamy je często mieszając. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy soczewicę, wlewamy wodę i wsypujemy paprykę w proszku, majeranek. kminek. Całość gotujemy 15 minut i dolewamy przecier pomidorowy. Gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy rozgniecionym w wyciskarce czosnkiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zupa z soczewicy powinna gotować się nie dłużej niż 20 minut. Dłużej gotowana zacznie zamieniać się w krem, a nie o to nam chodzi.

W tak zwanym międzyczasie do osobnego garnka z gotującą się lekko osoloną wodą wsypujemy mrożoną, zieloną fasolkę szparagową. Gotujemy ją do miękkości (12 - 15 minut); odcedzamy.

Gotową zupę z soczewicy podajemy z dodatkiem zielonej fasolki szparagowej i posypujemy natką pietruszki.

SMACZNEGO! 

zupa, czerwona soczewica, zupa z soczewicą, zielona fasolka,poltino, zielona fasolka poltino,zimowa zupa, zycie od kuchni

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI