TRYB JASNY/CIEMNY

JABŁKA PIECZONE Z PIERNIKAMI WYBORNY ŚWIĄTECZNY DESER

jablka pieczone, przepisy na boze narodzenie, boze narodzenie, swiateczny deser, zimowy deser, jablka z piernikami, porzeczki poltino, czarnr porzeczki mrozone, czarne porzeczki mrozone poltino, deser z piernikami
Pierwszy świąteczny zapach, który wkrada się do naszego domu to zapach piernika. Jest korzenny, intensywny; skrywany później na czas skruszenia w szczelnie zamkniętych słojach lub puszkach, by w świąteczne dni rozejść się po wszystkich zakamarkach domu. Później pojawia się zapach choinki. To zapach lasu i żywicy; ten zapach zawsze wielką ekscytację w nas budzi; przywołuje w pamięci dziecięcą radość z przystrajania świątecznego drzewka. Wraz z zapachem choinki przychodzi zapach suszonych grzybów, który kusi zmysły gdy przygotowujemy farsz do wigilijnych uszek i gdy świąteczna zupa grzybowa gotuje się już w kuchni. A potem przychodzi zapach suszonych jabłek i wędzonych śliwek; czas gdy suską sechlońską pachnie nasza kuchnia. To zapach niezwykły; zapach dymu i słodyczy w jednym. W wielkim garnku nastawiamy kompot z suszu.

jablka pieczone, przepisy na boze narodzenie, boze narodzenie, swiateczny deser, zimowy deser, jablka z piernikami, porzeczki poltino, czarnr porzeczki mrozone, czarne porzeczki mrozone poltino, deser z piernikami 
Pieczone jabłka z piernikową nutą łączą w sobie część naszych ulubionych świątecznych aromatów i smaków. To wyborny i lekki zarazem świąteczny deser.  Bardzo łatwo go przygotować. Zajmuje to tylko krótką chwilę.



WIGILIA I ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA - zbiór naszych przepisów kulinarnych znajdziecie [NA TEJ STRONIE]
wigilia przepisy, boze narodzenie przepisy, jablka pieczone, przepisy na boze narodzenie, boze narodzenie, swiateczny deser, zimowy deser, jablka z piernikami, deser z piernikami


PIECZONE JABŁKA Z PIERNIKOWĄ NUTĄ

składniki:

* jabłka w ilości według waszych potrzeb
* sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
dodatki na 1 jabłko:
* 1 - 2 domowych pierniczków   (przepis na pierniki zajdziecie poniżej) 
* 1 łyżeczka  rodzynek
* 1/2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
* 1 łyżka mrożonych czarnych porzeczek POLTINO

dekoracja:
* skórka otarta z pomarańczy
* listki świeżej mięty

pierniki, jablka pieczone, przepisy na boze narodzenie, boze narodzenie, swiateczny deser, zimowy deser, jablka z piernikami, deser z piernikami

PIERNIKI

składniki:
* 40 dkg mąki
* 25 dkg miodu
* 10 dkg masła
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej

* 2 łyżeczki cynamonu
* kilka goździków
* 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki utartego imbiru


Można użyć gotową przyprawę piernikową, ale my wolimy sami komponować smak naszych  pierników.   Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o drobniutkich oczkach. 
Goździki rozgniatamy na desce wałkiem do ciasta (można zrobić to w moździerzu )
Miód, masło, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki podgrzewamy w garnku do momentu aż masło się roztopi; studzimy.
Dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną. Początkowo mieszamy składniki łyżką, a potem dłońmi zagniatamy miękkie ciasto.
PRZED  FORMOWANIEM  PIERNIKÓW  CIASTO NALEŻY  SCHŁODZIĆ W LODÓWCE.

Gotowe, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 3 milimetrów. Ciasto jest mięciutkie i plastyczne - czynność trwa moment (należy tylko pamiętać o obsypaniu mąką wałka do ciasta). Foremkami o dowolnych kształtach (np. gwiazdkach) wycinamy pierniczki.  
W trakcie pieczenia pierniki nieznacznie urosną; układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia musimy zostawić im trochę luzu.

Pierniki pieką się w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

jablka pieczone, przepisy na boze narodzenie, boze narodzenie, swiateczny deser, zimowy deser, jablka z piernikami, porzeczki poltino, czarnr porzeczki mrozone, czarne porzeczki mrozone poltino, deser z piernikami

PIECZENIE JABŁEK

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. 

Ścinamy górną część jabłek (plaster o grubości około 1,5 cm). Wydrążamy środek jabłek (w tym gniazda nasienne) i skrapiamy go sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

jablka pieczone, przepisy na boze narodzenie, boze narodzenie, swiateczny deser, zimowy deser, jablka z piernikami, deser z piernikami

Do środka każdego z jabłek wkładamy połamane na kawałki pierniki i wsypujemy rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Wierzch jabłka przykrywamy mrożonymi czarnymi porzeczkami (nie rozmrażamy ich wcześniej). Jabłka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

jablka pieczone, przepisy na boze narodzenie, boze narodzenie, swiateczny deser, zimowy deser, jablka z piernikami, porzeczki poltino, czarnr porzeczki mrozone, czarne porzeczki mrozone poltino, deser z piernikami

jablka pieczone, przepisy na boze narodzenie, boze narodzenie, swiateczny deser, zimowy deser, jablka z piernikami, deser z piernikami

Deser podajemy gorący, udekorowany skórką otartą z pomarańczy i listkami świeżej mięty.  

ŻYCZYMY WAM MAGICZNYCH ŚWIĄT :)

jablka pieczone, przepisy na boze narodzenie, boze narodzenie, swiateczny deser, przeczki mrozone, porzeczki poltino, czarnr porzeczki mrozone, czarne porzeczki mrozone poltino,zimowy deser, jablka z piernikami, deser z piernikami

 
 
To danie przygotowaliśmy w świątecznej edycji naszego kulinarnego projektu ON I ONA W KUCHNI
Tym razem motywem przewodnim zostały czarne porzeczki. Są wprost cudownym składnikiem świątecznych dań. Anna wykorzystała je do przygotowania wybornego deseru świątecznego i zrobiła JABŁKA PIECZONE  Z PIERNIKAMI. Piotr poszedł wytrawną drogą i zrobił wyrazisty, pikantny sos porzeczkowo-chrzanowy do wędlin i mięs inspirując się przepisem na sos cumberland.Jego przepis znajdziecie [NA TEJ STRONIE].

Komentarze

  1. Świetna opcja :) Uwielbiam jabłka na ciepło :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurczę! Ale to pięknie wygląda :) Zdjęcia na tym blogu są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda, fotki są niesamowite. Lubie tutaj wchodzić i oglądać takie rzeczy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Może być dany zamiast mrożonych porzeczek, dżem porzeczkowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, przepis to tylko baza, którą zawsze można modyfikować :) deser będzie przez to bardziej słodki

      Usuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI