TRYB JASNY/CIEMNY

JAK POWSTAJĄ MROŻONKI POLTINO




poltino, mrozonki poltino, hortino, jak powstaj mrozonki, zycie od kuchni

Za każdą kupowaną w sklepie tabliczką czekolady, paczką kawy, lodem na patyku, kubeczkiem jogurtu, gumą do żucia, puszką fasolki czy piwa stoi linia produkcyjna po której często w zawrotnym tempie gnają wprost do nas. Zawsze ciekawiło mnie w jaki sposób świeże składniki zmieniają się w gotowy produkt trafiający na sklepową półkę, jaką drogę muszą pokonać i jakim procesom są poddawane. Pasjonuje mnie odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Problem w tym, że tę ciekawość nie można tak po prostu zaspokoić. Fabryka to przecież nie muzeum, nie można kupić sobie biletu na jej zwiedzanie. Procedury, przepisy, wymogi sanitarne, ściśle strzeżone tajemnice produkcji i inne takie tam nie ułatwiają zobaczenia na własne oczy jak dziennie powstaje 500 tyś. pierogów w jednej fabryce lub w jaki sposób 20 ton sera zmienia się w taśmociąg pięknie zapakowanych w pudełka serników. Bycie blogerem ma jednak pewne plusy, no dobra, ma wiele plusów - miedzy innymi otwiera drzwi które są dla was zamknięte i pozwala czasem "od kuchni" zajrzeć na przykład do fabryki produktów spożywczych. 

poltino, mrozonki poltino, hortino, szpinak mrozony, szpinak portino, jak powstaj mrozonki, zycie od kuchni

Na zdjęciu: naleśniki ze szpinakiem - przepis znajdziecie [NA TEJ STRONIE]

Nastała nam zima. Świeże warzywa i owoce stają się coraz trudniej dostępne, a są przecież, niezależnie od pory roku, jednym z najważniejszych elementów zdrowej i zbilansowanej diety. Chętnie więc zaczynamy sięgamy po mrożonki. Tu wybór właściwych produktów jest dla nas bardzo ważny. Chcemy wiedzieć skąd pochodzą i jakim procesom produkcyjnym są poddawane zanim trafią do chłodni w naszym sklepie za rogiem. Cenimy firmy które nie mają przed nami nic do ukrycia.  
Z wielką przyjemnością przyjmujemy więc zaproszenie od firmy HORTINO by móc "od kuchni" zobaczyć produkcję mrożonek.



poltino, mrozonki poltino, hortino, szpinak mrozony, szpinak portino, jak powstaj mrozonki, zycie od kuchni

Na zdjęciu: zielone naleśniki szpinakowe z owocami; przepis znajdziecie [NA TEJ STRONIE]

poltino, mrozonki poltino, hortino, szpinak mrozony, szpinak portino, jak powstaj mrozonki, zycie od kuchni 
Będziemy towarzyszyć szpinakowi w jego drodze z pola uprawnego do chłodni w naszym sklepie. 
Zabieramy was w okolice Leżajska. Tu szpinakowe pola ciągną się aż po horyzont.
Skrupulatna weryfikacja jakościowa rozpoczyna się już u dostawców surowca gdzie kontrolowane są plantacje, dobierane odpowiednie odmiany, sprawdzany proces hodowli. HORTINO współpracuje wyłącznie ze sprawdzonymi dostawcami. Surowce wykorzystywane do produkcji  pochodzą z przyjaznych naturze terenów południowo – wschodniej Polski; to w 100% polskie produkty.

poltino, mrozonki poltino, hortino, szpinak mrozony, szpinak portino, jak powstaj mrozonki, zycie od kuchni

Czy wiecie jak wyglądają "szpinakowe żniwa"? 
Dla ciekawych mamy zdjęcia szpinakowego terminatora :)

poltino, mrozonki poltino, hortino, szpinak mrozony, szpinak portino, jak powstaj mrozonki, zycie od kuchni
poltino, mrozonki poltino, hortino, szpinak mrozony, szpinak portino, jak powstaj mrozonki, zycie od kuchni

Zebrany szpinak prosto z pola jedzie do zakładów przetwórczych HORTINO mieszczących się w Leżajsku.

poltino, mrozonki poltino, hortino, szpinak mrozony, szpinak portino, jak powstaj mrozonki, zycie od kuchni

Dalszy proces produkcji przebiega niezwykle sprawnie. Szpinak jest poddawany wielostopniowemu procesowi mycia, sortowania, blanszowania, brykietowania, szybkiego zamrażania i pakowania. Kontrola surowca dostarczanego do zakładu jest bardzo dokładna i wieloetapowa (międzyoperacyjna w trakcie produkcji oraz końcowa dotycząca produktu gotowego). Szpinak w zaledwie kilka godzin przechodzi cała transformację od rośliny na polu do gotowych do sprzedaży paczek brykietu w chłodni.

poltino, mrozonki poltino, hortino, szpinak mrozony, szpinak portino, jak powstaj mrozonki, zycie od kuchni
poltino, mrozonki poltino, hortino, szpinak mrozony, szpinak portino, jak powstaj mrozonki, zycie od kuchni
poltino, mrozonki poltino, hortino, szpinak mrozony, szpinak portino, jak powstaj mrozonki, zycie od kuchni
poltino, mrozonki poltino, hortino, szpinak mrozony, szpinak portino, jak powstaj mrozonki, zycie od kuchni
poltino, mrozonki poltino, hortino, szpinak mrozony, szpinak portino, jak powstaj mrozonki, zycie od kuchni

HORTINO to jedna z największych firm przetwórstwa owocowo – warzywnego w Polsce, właściciel marki POLTINO. Specjalizuje się w produkcji mrożonych owoców, warzyw, mieszanek, zup, dań gotowych. 
Tradycje przetwórcze przedsiębiorstwa sięgają 1973 roku (początkowo działali jako część Hortexu), a od 2000 r. firma funkcjonuje na rynku pod nazwą HORTINO ZPOW Leżajsk Spółka z o.o. jako samodzielny podmiot gospodarczy. Działalność spółki opiera się w 100% na polskim kapitale. Oferowane przez nią produkty pochodzą z przyjaznych naturze terenów południowo – wschodniej Polski. 

WIELKOŚĆ PRODUKCJI
W sezonie skupują i przetwarzają około 90 tys. ton owoców i warzyw.
Nas jednak najbardziej ciekawi ile warzyw i owoców przedsiębiorstwo HORTINO w Leżajsku jest wstanie przerobić w gotowy produkt w ciągu 1 godziny. To daje nam lepsze wyobrażenie o możliwościach tego zakładu. 

* szpinak - 3 tony w ciągu 1 godziny (co daje ponad 60 ton w ciągu doby!)
* marchewka - 6 ton na godzinę
* groszek zielony - 8 ton na godzinę
* truskawki - 5 ton na godzinę
* fasolka szparagowa - 6 ton na godzinę
* wiśnie - 4,5 tony na godzinę

Przyznacie, że te liczby robią wrażenie :) 

poltino, mrozonki poltino, hortino, szpinak mrozony, szpinak portino, jak powstaj mrozonki, zycie od kuchni

Na zdjęciu: sernik z owocami i kruszonką; przepis znajdziecie [NA TEJ STRONIE]

Odpowiedni dobór odmian, właściwa technologia produkcji i oryginalne receptury procentują wysoką jakością i doskonałymi walorami smakowymi produktów marki POLTINO. Oferta producenta obejmuje: mrożone owoce, warzywa oraz mieszanki warzywne i owocowe (adresowane zarówno do odbiorców detalicznych, segmentu HoReCa, jak i przemysłu), mrożone dania gotowe na bazie przetwarzanych warzyw z dodatkami mięs, makaronów i kasz, z udziałem sosów smakowych, a także zagęszczone soki owocowe (koncentraty). Poza tym, w ofercie Hortino znajdziemy także produkty kierowane do przemysłu cukierniczo – piekarniczego (m.in. nadzienia owocowe, marmolady, powidła śliwkowe) oraz syropy owocowe.
Marka POLTINO została wprowadzona na rynek w  2005 roku, zastępując istniejącą od 2000 roku firmę HORTINO.

W trakcie naszej wizyty w zakładzie HORTINO obserwowaliśmy również wszystkie etapy procesu produkcji mrożonej marchewki. Jest tu ona krojona na kilka form (dwie wielkości kostki, słupki, faliste plastry) zanim trafi do różnych produktów gotowych.

poltino, mrozonki poltino, hortino, szpinak mrozony, szpinak portino, jak powstaj mrozonki, zycie od kuchni

ZALETY MROŻONEK POLTINO
Sezonowość to jest ważne słowo w naszej kuchni. Niestety sezon na zielony groszek czy fasolkę szparagową nie trwa długo. Nie zapominajmy, że świeże warzywa i owoce, te z najlepszych tradycyjnych upraw, występują jedynie przez 4 miesiące w roku. W naszej kuchni często więc wykorzystujemy warzywa mrożone. Są zdrowe, wartościowe i zawsze pod ręką.

! Dostępność warzyw i owoców przez cały rok 
Możemy się nimi rozkoszować o każdej porze roku. Niezależnie od sezonu możemy z nich przygotować szybkie, smaczne, urozmaicone dania. Nie dość, że mrożone warzywa i owoce mają wartość odżywczą porównywalną do świeżych, to zimą i wiosną mogą je nawet pod tym względem przewyższać. 

! Zachowany smak, aromat, kolor
Warzywa i owoce do mrożenia zostały zebrane w stanie pełnej dojrzałości smakowo-zapachowej i pełni zawartości składników odżywczych, a następnie poddane szybkiemu mrożeniu dzięki czemu zachowują one wszystkie wartości odżywcze i naturalne substancje biologicznie aktywne oraz wspaniały smak, kuszący kolor i pełnię aromatu. 

! Wiemy co jemy 
Warzywa i owoce wykorzystane do produkcji mrożonek POLTINO pochodzą z przyjaznych naturze terenów południowo–wschodniej Polski. 

! Jakość 
Żywność mrożona w zakładach Hortino powstaje w procesach technologicznych, w których przestrzegane są najwyższe standardy higieny, z surowców o znanym pochodzeniu i kontrolowanej jakości.

! Bezpieczeństwo zdrowotne 
Warzywa i owoce dostarczane do zakładów Hortino, z których powstają produkty POLTINO są gruntownie badane. Następnie poddawana szeregom procesów, takich jak mycie, obieranie i eliminowanie wszelkich zanieczyszczeń. Na samym końcu trafiają do bezpiecznych dla zdrowia opakowań.    

! Wartość odżywcza 
Szybkie mrożenie to jeden z najlepszych sposobów utrwalania żywności, niepowodujący strat wartości odżywczej. Wykorzystywanie mrożonych warzyw i owoców poza ich sezonem bardzo ułatwia nam wprowadzenie do codziennej diety 5-ciu porcji różnokolorowych warzyw i owoców.  Nie tylko ilość jedzonych codziennie warzyw ma znaczenie dla naszego zdrowia. Równie ważny jest ich kolor. Rodzaj i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od ich barwy. Im intensywniejsza barwa owoców lub warzyw - tym więcej korzystnych dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze. 

Oszczędność czasu 
Ważna jest również dla nas wygoda i czas jaki musimy poświęcić na przygotowanie posiłku. Warzywa i owoce  w mrożonkach zostały już obrane, umyte i podzielone na porcje. To dlatego przy wykorzystaniu mrożonych warzyw i owoców czas przygotowania posiłku znacząco się skraca (nawet o 40 do 80 %). Mrożonki po prostu pasują do naszego stylu życia.

! Zapobiega marnowaniu żywności
Dzięki mrożonkom unikamy marnowania jedzenia. Wyjmujemy z opakowania dokładnie taką porcję warzyw jaką zjemy, a resztę chowamy ponownie do zamrażalnika. Dzięki temu nic się nie zepsuje i nic nie obsycha.

! Brak odpadów 
Cały produkt mrożony jest jadalny. Nic się nie marnuje. Nie powstaje duża ilość śmieci. W przypadku świeżych warzyw traci się w czasie obierania i czyszczenia nawet 40% ich masy.

! Trwałość 
Żywność mrożona przechowywana w zalecanej temperaturze ma wielomiesięczną trwałość bez zauważalnej zmiany jakości. Umożliwia to lepszą organizację zakupów i błyskawiczne przygotowanie w domu nawet wyrafinowanych potraw.

poltino, mrozonki poltino, hortino, szpinak mrozony, szpinak portino, jak powstaj mrozonki, zycie od kuchni

CERTYFIKATY:
W zakładzie HORTINO został wdrożony i utrzymywany  system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP według normy ISO 22000:2005. Posiadają również certyfikaty niezbędne do sprzedaży produktów na rynkach międzynarodowych min.: certyfikat GOST R, UkrSepro, certyfikat FDA – zezwalający na wprowadzanie produktów na rynek amerykański oraz International Food Standard (IFS)i Global Standard for Food Safety (BRC).

Komentarze

  1. bardzo ciekawe informacje. Myśle, że jest do czego przykuć uwagę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny artykuł. Ludzie coraz częściej zastanawiają się jak wygląda masowa produkcja i pakowanie produktów, które kupujemy na co dzień. Dzięki takim bogato zilustrowanym wpisom, mamy większą świadomość jak skomplikowane mogą być takie z pozoru proste procesy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny artykuł. Mrożonki to super rozwiązanie. Można z nich wyczarować ekspresowe i pyszne dania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam, te procesy od przyjęcia surowca, przerobu i mrożenia,przepracowałem w tej firmie 31 lat, ale artykuł oceniam jako bardzo dobry, edukacyjny zawierający również dobrą reklamę firmy ��

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko dokładnie wytłumaczone. Warto było tutaj zajrzeć

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI