JAK POWSTAJĄ MROŻONKI POLTINO
Za każdą kupowaną w sklepie
tabliczką czekolady, paczką kawy, lodem na patyku, kubeczkiem jogurtu, gumą do
żucia, puszką fasolki czy piwa stoi linia produkcyjna po której często w
zawrotnym tempie gnają wprost do nas. Zawsze ciekawiło mnie w jaki sposób
świeże składniki zmieniają się w gotowy produkt trafiający na sklepową półkę,
jaką drogę muszą pokonać i jakim procesom są poddawane. Pasjonuje mnie
odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Problem w tym,
że tę ciekawość nie można tak po prostu zaspokoić. Fabryka to przecież nie
muzeum, nie można kupić sobie biletu na jej zwiedzanie. Procedury, przepisy,
wymogi sanitarne, ściśle strzeżone tajemnice produkcji i inne takie tam nie
ułatwiają zobaczenia na własne oczy jak dziennie powstaje 500 tyś. pierogów w
jednej fabryce lub w jaki sposób 20 ton sera zmienia się w taśmociąg pięknie
zapakowanych w pudełka serników. Bycie blogerem ma jednak pewne plusy, no
dobra, ma wiele plusów - miedzy innymi otwiera drzwi które są dla was zamknięte
i pozwala czasem "od kuchni" zajrzeć na przykład do fabryki produktów
spożywczych.
Na zdjęciu: naleśniki ze szpinakiem - przepis znajdziecie [NA TEJ STRONIE]
Nastała nam zima. Świeże warzywa i owoce stają się coraz trudniej dostępne, a są przecież, niezależnie od pory roku, jednym z najważniejszych elementów zdrowej i zbilansowanej diety. Chętnie więc zaczynamy sięgamy po mrożonki. Tu wybór właściwych produktów jest dla nas bardzo ważny. Chcemy wiedzieć skąd pochodzą i jakim procesom produkcyjnym są poddawane zanim trafią do chłodni w naszym sklepie za rogiem. Cenimy firmy które nie mają przed nami nic do ukrycia.
Nastała nam zima. Świeże warzywa i owoce stają się coraz trudniej dostępne, a są przecież, niezależnie od pory roku, jednym z najważniejszych elementów zdrowej i zbilansowanej diety. Chętnie więc zaczynamy sięgamy po mrożonki. Tu wybór właściwych produktów jest dla nas bardzo ważny. Chcemy wiedzieć skąd pochodzą i jakim procesom produkcyjnym są poddawane zanim trafią do chłodni w naszym sklepie za rogiem. Cenimy firmy które nie mają przed nami nic do ukrycia.
Z wielką przyjemnością przyjmujemy
więc zaproszenie od firmy HORTINO by móc "od kuchni" zobaczyć
produkcję mrożonek.
Na zdjęciu: zielone naleśniki szpinakowe z owocami; przepis znajdziecie [NA TEJ STRONIE]
Będziemy towarzyszyć szpinakowi w jego drodze z pola uprawnego do chłodni w naszym sklepie.
Będziemy towarzyszyć szpinakowi w jego drodze z pola uprawnego do chłodni w naszym sklepie.
Zabieramy was w okolice
Leżajska. Tu szpinakowe pola ciągną się aż po horyzont.
Skrupulatna weryfikacja
jakościowa rozpoczyna się już u dostawców surowca gdzie kontrolowane są
plantacje, dobierane odpowiednie odmiany, sprawdzany proces hodowli. HORTINO
współpracuje wyłącznie ze sprawdzonymi dostawcami. Surowce wykorzystywane do
produkcji pochodzą z przyjaznych naturze terenów południowo – wschodniej
Polski; to w 100% polskie produkty.
Czy wiecie jak wyglądają
"szpinakowe żniwa"?
Dla ciekawych mamy zdjęcia
szpinakowego terminatora :)
Zebrany szpinak prosto z pola
jedzie do zakładów przetwórczych HORTINO mieszczących się w Leżajsku.
Dalszy proces produkcji
przebiega niezwykle sprawnie. Szpinak jest poddawany wielostopniowemu procesowi
mycia, sortowania, blanszowania, brykietowania, szybkiego zamrażania i
pakowania. Kontrola surowca dostarczanego do zakładu jest bardzo dokładna i
wieloetapowa (międzyoperacyjna w trakcie produkcji oraz końcowa dotycząca
produktu gotowego). Szpinak w zaledwie kilka godzin przechodzi cała
transformację od rośliny na polu do gotowych do sprzedaży paczek brykietu w
chłodni.
HORTINO to jedna z
największych firm przetwórstwa owocowo – warzywnego w Polsce, właściciel marki
POLTINO. Specjalizuje się w produkcji mrożonych owoców, warzyw, mieszanek, zup,
dań gotowych.
Tradycje przetwórcze
przedsiębiorstwa sięgają 1973 roku (początkowo działali jako część Hortexu), a
od 2000 r. firma funkcjonuje na rynku pod nazwą HORTINO ZPOW Leżajsk Spółka z
o.o. jako samodzielny podmiot gospodarczy. Działalność spółki opiera się w 100%
na polskim kapitale. Oferowane przez nią produkty pochodzą z przyjaznych
naturze terenów południowo – wschodniej Polski.
WIELKOŚĆ PRODUKCJI
W sezonie skupują i
przetwarzają około 90 tys. ton owoców i warzyw.
Nas jednak najbardziej ciekawi
ile warzyw i owoców przedsiębiorstwo HORTINO w Leżajsku jest wstanie przerobić
w gotowy produkt w ciągu 1 godziny. To daje nam lepsze wyobrażenie o
możliwościach tego zakładu.
* szpinak - 3 tony w ciągu 1 godziny (co daje ponad 60 ton w ciągu doby!)
* marchewka - 6 ton na godzinę
* groszek zielony - 8 ton na
godzinę
* truskawki - 5 ton na godzinę
* fasolka szparagowa - 6 ton
na godzinę
* wiśnie - 4,5 tony na godzinę
Przyznacie, że te liczby robią
wrażenie :)
Na zdjęciu: sernik z owocami i kruszonką; przepis znajdziecie [NA TEJ STRONIE]
Odpowiedni dobór odmian, właściwa technologia produkcji i oryginalne receptury procentują wysoką jakością i doskonałymi walorami smakowymi produktów marki POLTINO. Oferta producenta obejmuje: mrożone owoce, warzywa oraz mieszanki warzywne i owocowe (adresowane zarówno do odbiorców detalicznych, segmentu HoReCa, jak i przemysłu), mrożone dania gotowe na bazie przetwarzanych warzyw z dodatkami mięs, makaronów i kasz, z udziałem sosów smakowych, a także zagęszczone soki owocowe (koncentraty). Poza tym, w ofercie Hortino znajdziemy także produkty kierowane do przemysłu cukierniczo – piekarniczego (m.in. nadzienia owocowe, marmolady, powidła śliwkowe) oraz syropy owocowe.
Odpowiedni dobór odmian, właściwa technologia produkcji i oryginalne receptury procentują wysoką jakością i doskonałymi walorami smakowymi produktów marki POLTINO. Oferta producenta obejmuje: mrożone owoce, warzywa oraz mieszanki warzywne i owocowe (adresowane zarówno do odbiorców detalicznych, segmentu HoReCa, jak i przemysłu), mrożone dania gotowe na bazie przetwarzanych warzyw z dodatkami mięs, makaronów i kasz, z udziałem sosów smakowych, a także zagęszczone soki owocowe (koncentraty). Poza tym, w ofercie Hortino znajdziemy także produkty kierowane do przemysłu cukierniczo – piekarniczego (m.in. nadzienia owocowe, marmolady, powidła śliwkowe) oraz syropy owocowe.
Marka POLTINO została
wprowadzona na rynek w 2005 roku, zastępując istniejącą od 2000 roku
firmę HORTINO.
W trakcie naszej wizyty w
zakładzie HORTINO obserwowaliśmy również wszystkie etapy procesu produkcji
mrożonej marchewki. Jest tu ona krojona na kilka form (dwie wielkości kostki,
słupki, faliste plastry) zanim trafi do różnych produktów gotowych.
ZALETY MROŻONEK POLTINO
Sezonowość to jest ważne słowo
w naszej kuchni. Niestety sezon na zielony groszek czy fasolkę szparagową nie
trwa długo. Nie zapominajmy, że świeże warzywa i owoce, te z najlepszych
tradycyjnych upraw, występują jedynie przez 4 miesiące w roku. W naszej kuchni
często więc wykorzystujemy warzywa mrożone. Są zdrowe, wartościowe i zawsze pod
ręką.
! Dostępność warzyw i owoców
przez cały rok
Możemy się nimi rozkoszować o
każdej porze roku. Niezależnie od sezonu możemy z nich przygotować szybkie,
smaczne, urozmaicone dania. Nie dość, że mrożone warzywa i owoce mają wartość
odżywczą porównywalną do świeżych, to zimą i wiosną mogą je nawet pod tym
względem przewyższać.
! Zachowany smak, aromat,
kolor
Warzywa i owoce do mrożenia
zostały zebrane w stanie pełnej dojrzałości smakowo-zapachowej i pełni
zawartości składników odżywczych, a następnie poddane szybkiemu mrożeniu dzięki
czemu zachowują one wszystkie wartości odżywcze i naturalne substancje
biologicznie aktywne oraz wspaniały smak, kuszący kolor i pełnię aromatu.
! Wiemy co jemy
Warzywa i owoce wykorzystane
do produkcji mrożonek POLTINO pochodzą z przyjaznych naturze terenów
południowo–wschodniej Polski.
! Jakość
Żywność mrożona w zakładach
Hortino powstaje w procesach technologicznych, w których przestrzegane są
najwyższe standardy higieny, z surowców o znanym pochodzeniu i kontrolowanej jakości.
! Bezpieczeństwo
zdrowotne
Warzywa i owoce dostarczane do
zakładów Hortino, z których powstają produkty POLTINO są gruntownie badane.
Następnie poddawana szeregom procesów, takich jak mycie, obieranie i
eliminowanie wszelkich zanieczyszczeń. Na samym końcu trafiają do bezpiecznych
dla zdrowia opakowań.
! Wartość odżywcza
Szybkie mrożenie to jeden z
najlepszych sposobów utrwalania żywności, niepowodujący strat wartości
odżywczej. Wykorzystywanie mrożonych warzyw i owoców poza ich sezonem bardzo
ułatwia nam wprowadzenie do codziennej diety 5-ciu porcji różnokolorowych
warzyw i owoców. Nie tylko ilość jedzonych codziennie warzyw ma znaczenie
dla naszego zdrowia. Równie ważny jest ich kolor. Rodzaj i ilość zawartych w
warzywach i owocach odżywczych związków zależy od ich barwy. Im intensywniejsza
barwa owoców lub warzyw - tym więcej korzystnych dla zdrowia substancji w nich
się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze.
! Oszczędność czasu
Ważna jest również dla nas
wygoda i czas jaki musimy poświęcić na przygotowanie posiłku. Warzywa i
owoce w mrożonkach zostały już obrane, umyte i podzielone na porcje. To
dlatego przy wykorzystaniu mrożonych warzyw i owoców czas przygotowania posiłku
znacząco się skraca (nawet o 40 do 80 %). Mrożonki po prostu pasują do naszego
stylu życia.
! Zapobiega marnowaniu żywności
Dzięki mrożonkom unikamy
marnowania jedzenia. Wyjmujemy z opakowania dokładnie taką porcję warzyw jaką
zjemy, a resztę chowamy ponownie do zamrażalnika. Dzięki temu nic się nie zepsuje
i nic nie obsycha.
! Brak odpadów
Cały produkt mrożony jest
jadalny. Nic się nie marnuje. Nie powstaje duża ilość śmieci. W przypadku
świeżych warzyw traci się w czasie obierania i czyszczenia nawet 40% ich masy.
! Trwałość
Żywność mrożona przechowywana
w zalecanej temperaturze ma wielomiesięczną trwałość bez zauważalnej zmiany
jakości. Umożliwia to lepszą organizację zakupów i błyskawiczne przygotowanie w
domu nawet wyrafinowanych potraw.
CERTYFIKATY:
W zakładzie HORTINO został
wdrożony i utrzymywany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP
według normy ISO 22000:2005. Posiadają również certyfikaty niezbędne do
sprzedaży produktów na rynkach międzynarodowych min.: certyfikat GOST R,
UkrSepro, certyfikat FDA – zezwalający na wprowadzanie produktów na rynek
amerykański oraz International Food Standard (IFS)i Global Standard for Food
Safety (BRC).
bardzo ciekawe informacje. Myśle, że jest do czego przykuć uwagę.
OdpowiedzUsuńŚwietny artykuł. Ludzie coraz częściej zastanawiają się jak wygląda masowa produkcja i pakowanie produktów, które kupujemy na co dzień. Dzięki takim bogato zilustrowanym wpisom, mamy większą świadomość jak skomplikowane mogą być takie z pozoru proste procesy.
OdpowiedzUsuńŚwietny artykuł. Mrożonki to super rozwiązanie. Można z nich wyczarować ekspresowe i pyszne dania.
OdpowiedzUsuńZnam, te procesy od przyjęcia surowca, przerobu i mrożenia,przepracowałem w tej firmie 31 lat, ale artykuł oceniam jako bardzo dobry, edukacyjny zawierający również dobrą reklamę firmy ��
OdpowiedzUsuńWszystko dokładnie wytłumaczone. Warto było tutaj zajrzeć
OdpowiedzUsuń