TRYB JASNY/CIEMNY

KARP PIECZONY Z PIECZARKAMI

karp, karp zatorski, karp pieczone, ryba pieczona, karp z pieczarkami, zycie od kuchni, wigilia, ryba na obiad, ryba z warzywami
JESTEŚMY Z MAŁOPOLSKI, A NASZ KARP JEST ZATORSKI !

Jego mięso charakteryzuje się delikatnym smakiem i pozbawione jest zapachu mułu. Zawdzięcza to oryginalnemu dwuletniemu systemowi chowu oraz warunkom środowiskowym w jakich ryby żyją. Waga karpia zatorskiego waha się od 1,1 kg do 1,8 kg.  Ma on dobre wygrzbiecenie, zwarta formę i oliwkową lub niebiesko-oliwkową barwę. Powstał ze skrzyżowania rodzimej linii karpia polskiego (galicyjskiego) z czystymi liniami: węgierską, jugosłowiańską, gołyską i izraelską. 

karp, karp zatorski, karp pieczone, ryba pieczona, karp z pieczarkami, zycie od kuchni, wigilia, ryba na obiad, ryba z warzywami

KARP ZATORSKI jest polskim produktem włączonym do unijnego systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności. W dniu 20 maja 2011 roku został zarejestrowany przez Komisję Europejska jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.
 
karp, karp zatorski, karp pieczone, ryba pieczona, karp z pieczarkami, zycie od kuchni, wigilia, ryba na obiad, ryba z warzywami

 
KARP WIGILIJNY
Od początków XX wieku fundamentem postnej wieczerzy wigilijnej była ryba. Dziś większość osób nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia, ale pewnie nie każdy z was wie, że powszechna dziś obecność karpia na wigilijnym stole wzięła się nie z czego innego, ale z niedostatków PRL-u. Po 1945 roku polska flota rybacka była w gruzach, nie miał kto ryb łowić i morskie ryby na jakiś czas ostały się jedynie w przedwojennych książkach kucharskich. Niejaki Hilary Minc, minister przemysłu w rządzie Józefa Cyrankiewicza rzucił hasło "KARP NA KAŻDYM STOLE WIGILIJNYM W POLSCE !". Propagandowe hasło zamieniono w czyn; Minc zadecydował o masowej produkcji karpia, którego "rzucano" do sklepów tuż przed świętami w cenach pozwalających ludowi zaspokoić potrzebę kupna ryby na święta.
 
karp, karp zatorski, karp pieczone, ryba pieczona, karp z pieczarkami, zycie od kuchni, wigilia, ryba na obiad, ryba z warzywami

W trakcie wigilijnej kolacji zazwyczaj podajemy karpia smażonego [NA TEJ STRONIE ZNAJDZIECIE NASZ PRZEPIS],  w galarecie lub "po żydowsku". Dziś proponujemy wam karpia pieczonego z pieczarkami. Tak przygotowanego karpia lubimy jadać nie tylko w święta ale i na co dzień. Pieczemy go wtedy otoczonego warzywami - tak jak widzicie to na załączonych zdjęciach.
 
karp, karp zatorski, karp pieczone, ryba pieczona, karp z pieczarkami, zycie od kuchni, wigilia, ryba na obiad, ryba z warzywami

KARP PIECZONY Z PIECZARKAMI

składniki:

* 1 karp o wadze około 1,5 kg

farsz:

* 300 g pieczarek
* 1 duża cebula
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* sól i świeżo mielony pieprz do smaku 

dodatki:
(opcjonalnie)

* 4 czerwone cebule
* 0,5 czerwonej papryki
* 0,5 żółtej papryki
* 0,5 zielonej papryki
* 200 g pieczarek
* 1 kg ziemniaków
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* sól
* kolorowy pieprz

wykonanie:

Karpia myjemy, patroszymy, odcinamy mu głowę, ogon i płetwy. Dokładny opis sprawiania karpia znajdziecie [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA]

karp, karp zatorski, karp pieczone, ryba pieczona, karp z pieczarkami, zycie od kuchni, wigilia, ryba na obiad, ryba z warzywami

Gdy rybę mamy już przygotowaną robimy poprzeczne, płytkie nacięcia na jej boku.

Przygotowujemy farsz:
Cebule kroimy w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, czekamy aż się zeszkli i dodajemy pokrojone pieczarki. Całość dusimy do odparowania wody; doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. 

Karpia wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i wypełniamy jego wnętrze pieczarkowym farszem. Już w tej postaci możemy włożyć rybę do piekarnika lub wcześniej poukładać wokół niego skropione olejem i doprawione solą i pieprzem warzywa (ziemniaki wcześniej pokrojone na połówki i gotowane przez 10 minut, czerwone cebule pokrojone w ćwiartki, papryki podzielone na mniejsze kawałki, pieczarki pokrojone w ćwiartki).

Naczynie żaroodporne z karpiem wkładamy do nagrzanego do 180 piekarnika i pieczemy przez około 35-40 minut. Przed podaniem na stół karpia obsypujemy natką pietruszki.

karp, karp zatorski, karp pieczone, ryba pieczona, karp z pieczarkami, zycie od kuchni, wigilia, ryba na obiad, ryba z warzywami

TRADYCYJNE PRZEPISY WIGILIJNE I ŚWIĄTECZNE ZNAJDZIECIE [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA].

karp, karp zatorski, karp pieczone, ryba pieczona, karp z pieczarkami, zycie od kuchni, wigilia, ryba na obiad, ryba z warzywami

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI