MARCELINO CHLEB I WINO RECENZJA RESTAURACJI
Restauracja MARCELINO CHLEB I WINO
Dziś zabieramy was w niezwykłe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa, do restauracji MARCELINO CHLEB I WINO. To wprost wymarzony lokal by zapomnieć o szarości dnia, krakowskim smogu i zimie. Już
od progu poprawia nam się tu nastrój; wchodzimy tu jak do magicznego
ogrodu ukrytego wśród kamiennych murów miasta. Szczególnie zimą tęsknimy
za bliskością natury i klimatem jaki tu panuje.
Ta całoroczna, klimatyzowana od wiosny do lata i ogrzewana zimą i jesienią oranżeria jest prawdziwą, zieloną oazą pełną antysmogowej roślinności. Zgromadzono tu wiele gatunków roślin mających niezwykłe właściwości oczyszczania powietrza z toksyn, co w warunkach wszechotaczającego krakowskiego smogu jest zbawienne.
Poza kojącą umysł i ciało zielenią odnajdujemy tu namiastkę słonecznej Italii - restauracja oferuje tradycyjną włoską kuchnię w nowoczesnym wydaniu.
Jako jedna z nielicznych w Krakowie, została uhonorowana prestiżową nagrodą Certificat Italia 2017 - potwierdzającą stuprocentową włoskość jakości produktów i dań. Uwielbiamy delektować się tu włoskimi makaronami, serami, wędlinami, deserami, pizzą na cienkim spodzie oraz specjalnie dobranymi do potraw winami od Roberta Makłowicza. Restauracja MARCELINO CHLEB I WINO jest częścią powstającego właśnie w Krakowie PROJEKTU "JANA 16!"
Ta całoroczna, klimatyzowana od wiosny do lata i ogrzewana zimą i jesienią oranżeria jest prawdziwą, zieloną oazą pełną antysmogowej roślinności. Zgromadzono tu wiele gatunków roślin mających niezwykłe właściwości oczyszczania powietrza z toksyn, co w warunkach wszechotaczającego krakowskiego smogu jest zbawienne.
Poza kojącą umysł i ciało zielenią odnajdujemy tu namiastkę słonecznej Italii - restauracja oferuje tradycyjną włoską kuchnię w nowoczesnym wydaniu.
Jako jedna z nielicznych w Krakowie, została uhonorowana prestiżową nagrodą Certificat Italia 2017 - potwierdzającą stuprocentową włoskość jakości produktów i dań. Uwielbiamy delektować się tu włoskimi makaronami, serami, wędlinami, deserami, pizzą na cienkim spodzie oraz specjalnie dobranymi do potraw winami od Roberta Makłowicza. Restauracja MARCELINO CHLEB I WINO jest częścią powstającego właśnie w Krakowie PROJEKTU "JANA 16!"
PROJEKT "JANA 16!" - na jednej przestrzeni łączy w sobie trzy światy: muzyczny, kulturalny i gastronomiczny.
Ulica Świętego Jana jest chyba najspokojniejszym ze wszystkich reprezentacyjnych traktów starego Krakowa. Prowadzi od Rynku Głównego do murów obronnych. Zamyka ją od północy efektownie rozwiązana fasada kościoła oo. Pijarów. Nazwą swą nawiązuje do mieszczącego się tu jednego z najstarszych kościołów pod wezwaniem świętych Jana Chrzciciela i Jana Ewangelisty. Po obu jej stronach ciągną się okazałe kamienice i pałace. Znajdowały się tu magnackie siedziby Czartoryskich, Lubomirskich, Popielów, Wodzickich. Restauracja MARCELINO CHLEB I WINO mieści się w pięknej, XV-to wiecznej Kamienicy Hallerowskiej, która swą nazwę zawdzięcza jednemu ze swoich właścicieli - Stanisławowi
Hallerowi. Podczas spaceru przykuje waszą uwagę biedermeierowskimi dekoracjami, które zdobią jej fasadę. To właśnie tu powstaje PROJEKT "JANA 16!" łączący w sobie wyśmienitą gastronomię i muzykę na najwyższym poziomie. Miejsce to jest naprawdę niezwykłe; karmi ciało i duszę. Już dziś działają tu 2 restauracje: włoska - MARCELINO CHLEB I WINO i fusjon - BAROQUE (trzecia jest w trakcie tworzenia) oraz 3 cocktailbary i klub taneczny. Odbywają się tu liczne koncerty muzyczne, imprezy ze znanymi DJ'ami muzyki klubowej, pokazy mody, spotkania ze znanymi osobistościami świata gastronomii, warsztaty kulinarne; gości tu również Akademia Alkoholi. To największy lokal na Starym Mieście - na przestrzeni 1000 m² mieści się tu 430 miejsc siedzących.
Karta w Restauracji MARCELINO CHLEB I WINO jest doprawdy imponująca. Do wyboru macie tu dania kuchni włoskiej i polskiej, menu dedykowane wegetarianom i weganom, specjalne propozycje dań sezonowych, a nawet nocne menu dostępne w piątek i sobotę od godziny 23:00 do 5:00.
Szefem Kuchni restauracji MARCELINO CHLEB I WINO jest Michał Czeladzki (na zdjęciu). Lubimy wiedzieć kto stoi za daniami, które trafiają na nasz stół w restauracjach do których szczególnie lubimy zaglądać. Prosimy go więc o chwilę rozmowy.
PRZYSTAWKI
tatar wołowy
polędwica wołowa / majonez rozmarynowy / musztarda/ pikle / kapary / kawior balsamiczny
polędwica wołowa / majonez rozmarynowy / musztarda/ pikle / kapary / kawior balsamiczny
Klękajcie narody! To absolutne cudo z siekanej polędwicy wołowej. Uważajcie bo uzależnia :) Dodatki genialnie podbijają smak. Z całą pewnością jest to jeden z najlepszych tatarów jaki można zjeść w Krakowie.
Proponowane wino: 2016 Weingut Frank Zweigelt Klassik Weinviertel
Zuppa di pesce
łosoś / sandacz / mule / warzywa / focaccia
Już jesienią zaczynamy tęsknić za słońcem i potrawami, które przywołują nam na myśl lato. Jedną z nich jest zuppa di pesce. To pyszne danie zawsze kojarzy nam się z wakacjami we Włoszech. Ta klasyka włoskiej kuchni w MARCELINO CHLEB I WINO smakuje wybornie. Wielka przyjemność dla podniebienia!
Smak jest głęboki, wyrazisty; delikatna ryba przyjemnie kontrastuje tu z idealnie utrzymaną jędrnością warzyw, doskonale wyważono poziom pikanterii - czysta poezja :)
proponowane wino: N.V Prosecco Frizzante
Wybornie również smakuje z: 2015 Ariss Langhe DOC Arneis o czym mieliśmy okazję się przekonać.
Antipasti misti włoskie wędliny / włoskie sery / włoskie przekąski / focaccia
Wspaniała włoska przystawka. Doskonała by rozpocząć ucztowanie we włoskim stylu, świetna również by przy kieliszku wina uprzyjemnić sobie długą rozmowę. Parada wybornych włoskich przekąsek na jednym talerzu: Spianata piccante, Prosciutto crudo, Vitello tonnato oraz Taleggio, Gorgonzola i Parmigiano; do tego pyszne oliwki, kapary i suszone pomidory.
wino: 2015 Ariss Langhe DOC Arneis
Linquine ai gamberi
krewetki /czosnek / białe wino / szpinak / parmezan / pomidory scherry
Kluczem do połączeń składników we włoskiej kuchni jest prostota w takim najlepszym tego słowa znaczeniu. To właśnie jej zawdzięczamy te cudowna dania. Ręcznie robiony makaron, krewetki, szpinak, parmezan, trochę wina i czosnku - i danie godne królów jest gotowe. Czapki z głów!
UWAGA! W MARCELINO CHLEB I WINO można ten "zwykły" makaron zamienić na bezglutenowy.
wino: 2015 Ariss Langhe DOC Arneis
schab cielęcy
schab / czarna soczewica / brokuł / kalafior
Już sam wygląd i zapach tego dania obezwładnia zmysły; kontrasty barw na talerzu zachwycają. To właśnie dla takich dań chce się wracać do restauracji. Mięso przygotowane w punkt - soczyste, pełne smaku, rozpływające się w ustach; warzywa osiągnęły ten cudowny stan równowagi pomiędzy jędrnością i miękkością, a czarna soczewica, jej sprężyste ziarna o delikatnym i lekko maślanym miąższu, absolutnie podbiła nasze serca.
wino: Weingut Frank Weinviertel Gruner Veltliner
DESERY
tort czekoladowy
tort czekoladowy / orzechy / tiul z czekolady
wino: 2016 Weingut Frank Zweigelt Klassik Weinviertel
Mega gigantyczna porcja obłędnego czekoladowego tortu. Każdy czekoladoholik powinien się z nią zmierzyć. My tej magii czekolady nie umieliśmy się oprzeć. Uwierzcie, wy też zjecie do ostatniego okruszka :) Czekoladę czuć w tym torcie na wskroś, a przy tym jest wilgotny i lekki. Dobrane do tego deseru wino fantastycznie podkręca głębię smaku czekolady.
Semifreddo al cioccolato bianco
biała czekolada / seler naciowy / kakao
wino: 2015 Furmint Semi Sweet Henye Tokaji
W Restauracji MARCELINO CHLEB I WINO można bardzo przyjemnie spędzić czas, tak niespiesznie, prawdziwie po włosku celebrując posiłek z przyjaciółmi, z rodziną czy z ukochaną osobą delektując się wyśmienitą kuchnią i popijając wyborne wina. Tu chwila przeznaczona na posiłek w restauracji niepostrzeżenie może zmienić się w godziny spędzone na rozkoszowaniu się jedzeniem. Wszystko temu sprzyja: ciepły, poprawiający nastrój wystrój wnętrza, doskonała kuchnia, przyjemna obsługa, imponujący wybór dań. Restauracja dąży do zachowania najwyższych standardów ekologicznych, a wszystko to dla zapewnienia swoim gościom największego komfortu. Pizza wypiekana jest tu w tradycyjnym, opalanym drewnem piecu do pizzy wyposażonym w filtr cząsteczek stałych. Jest prawdziwie włoska, na cieniutkim cieście, z oryginalnymi włoskimi dodatkami, PYSZNA! W skład każdej pizzy wchodzi sos pomidorowy przygotowany z wysokiej jakości, oryginalnych pomidorów z dodatkiem czosnku, bazylii oregano.
Podsumowując: kuchnia wyborna, porcje zacne, atmosfera niezwykle przyjemna, doskonały food and wine pairing, obsługa sommelierska i kelnerska w pełni profesjonalna i na wysokim poziomie, ceny adekwatne do jakości - POLECAMY!
Restauracja MARCELINO CHLEB I WINO
ul. św. Jana 16 Kraków
Komentarze
Prześlij komentarz