NIE MARNUJ JEDZENIA CZEŚĆ PIERWSZA WARZYWA I OWOCE
W Polsce co roku marnowane jest prawie 9 mln ton jedzenia. Pod względem marnowania żywności nasz kraj znajduje się na niechlubnym piątym miejscu wśród państw Unii Europejskiej (za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją oraz Holandią). Do wyrzucania żywności przyznaje się 35% Polaków. [1]
Jesteśmy ambasadorami akcji
#NieMarnuj... Jedzenia Zdrowia Czasu Pieniędzy...
To akcja społeczna zainicjowana i prowadzona przez Radio Kraków. Rusza dziś i potrwa aż do 27 grudnia 2017 roku.
#NieMarnuj... Jedzenia Zdrowia Czasu Pieniędzy...
To akcja społeczna zainicjowana i prowadzona przez Radio Kraków. Rusza dziś i potrwa aż do 27 grudnia 2017 roku.
Wspólnie z Radiem Kraków mówimy STOP marnowaniu. W ramach akcji #NieMarnuj chcemy promować dobre postawy
społeczne:
- kupuj odpowiedzialnie
- nie wyrzucaj żywności
- podziel się jedzeniem jeśli masz go za dużo
- naucz się wykorzystywać resztki
- kupuj odpowiedzialnie
- nie wyrzucaj żywności
- podziel się jedzeniem jeśli masz go za dużo
- naucz się wykorzystywać resztki
W czterech cyklicznych artykułach poruszymy problem marnowania jedzenia. Dziś część pierwsza tego cyklu poświęcona warzywom i owocom. Opowiemy wam gdzie i jak je kupować, przechowywać, przetwarzać. Podamy wam również kilka przepisów na sprytne ich zagospodarowanie. Wszystko to po to, aby zmniejszyć ich marnowanie, bo warzywa i owoce są jednymi z najczęściej marnowanych produktów. Szacuje się, że w Polsce marnowane jest 47% uprawianych owoców i 35% uprawianych warzyw.
PRZEPIS Z WYKORZYSTANIEM RESZTEK WARZYW, GRZYBÓW, SERÓW I WĘDLIN
FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI
składniki:
6 ziemniaków
farsz:
* 2 cebule
* resztki pieczonego mięsa lub wędlin
* resztki warzyw np. 0,5 papryki, kawałek cukinii, kawałek dyni
* resztki serów, które znajdziecie w lodówce; mogą być to sery w różnych gatunkach: sery żółte, sery pleśniowe, mozzarella
* sól
* świeżo zmielony czarny pieprz
* 0,5 papryczki chili (jeśli macie) lub ostra papryka w proszku do smaku
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* 3 łyżki oleju rzepakowego
wykonanie:
farsz:
Resztki pieczonego mięsa lub wędlin, pieczarki (lub grzyby), cebulę oraz kawałki
warzyw - paprykę, dynie, cukinię (dowolne lub wszystkie po kawałku) kroimy w kostkę; papryczkę chili kroimy w plasterki i pozbawiamy
pestek. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju. Przez 3 minuty smażymy na
nim cebulę, dodajemy pieczarki (grzyby) i dusimy je do odparowania wody. Dodajemy
paprykę, pół papryczki chili i całość dusimy przez kolejne 3 minuty. Farsz
doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podgotowane ziemniaki kroimy w poprzek na połówki, wydrążamy z ich środka część miąższu tworząc ziemniaczane miseczki o grubości około 1 cm. Napełniamy je farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem i pieczemy 15 minut w temperaturze 200°C. Upieczone ziemniaki posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. W tym czasie ser się rozpuści i stworzy chrupiącą skorupkę na ziemniakach.
Podgotowane ziemniaki kroimy w poprzek na połówki, wydrążamy z ich środka część miąższu tworząc ziemniaczane miseczki o grubości około 1 cm. Napełniamy je farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem i pieczemy 15 minut w temperaturze 200°C. Upieczone ziemniaki posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. W tym czasie ser się rozpuści i stworzy chrupiącą skorupkę na ziemniakach.
PRZEPIS Z WYKORZYSTANIEM BARDZO DOJRZAŁYCH OWOCÓW I RESZTEK UGOTOWANEJ KASZY JAGLANEJ
DIETETYCZNE CRUMBLE
składniki na 2 porcje
- 200 g dowolnych owoców świeżych lub mrożonych. Wykorzystajcie: truskawki, maliny, agrest, czarną porzeczkę, wiśnie, śliwki (możecie wykorzystać jeden gatunek owoców lub dowolną ich mieszankę)
- świeży imbir - kawałek wielkości 1,5 cm
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego zielonego pieprzu
dietetyczna kruszonka :
- 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 1 łyżeczka pestek słonecznika
- 1 łyżka otrębów
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka masła
Do
miseczki przekładamy ciepłą, ugotowaną jaglaną kaszę i dodaję
pozostałe składniki kruszonki (płatki zbożowe, otręby, nasiona, miód i
masło). Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Do owoców wsypujemy cynamon, grubo mielony pieprz i dodajemy świeży imbir utarty na drobniutkim tarle; dokładnie mieszamy i przekładamy do 2 żaroodpornych naczyń o pojemności 250 ml (do pieczenia możecie wykorzystać również jedno większe naczynie).
Owoce przykrywamy warstwą dietetycznej kruszonki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 20 min (do zrumienienia kruszonki na złoty kolor).
Podajemy ciepłe, udekorowane łyżeczką naturalnego jogurtu i owocami.
Do owoców wsypujemy cynamon, grubo mielony pieprz i dodajemy świeży imbir utarty na drobniutkim tarle; dokładnie mieszamy i przekładamy do 2 żaroodpornych naczyń o pojemności 250 ml (do pieczenia możecie wykorzystać również jedno większe naczynie).
Owoce przykrywamy warstwą dietetycznej kruszonki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 20 min (do zrumienienia kruszonki na złoty kolor).
Podajemy ciepłe, udekorowane łyżeczką naturalnego jogurtu i owocami.
***
JAK NIE MARNOWAĆ OWOCÓW I
WARZYW - PORADNIK
! PLANUJ
Dobra organizacja i planowanie
to podstawa sprawnie działającego przedsiębiorstwa. Robisz zakupy, więc ty tu
rządzisz! Jesteś głównym dietetykiem rodziny i szefem kuchni, zarządzasz
domowym budżetem. Zanim pójdziesz na zakupy zastanów się więc jakie dania w
najbliższych dniach mają stanąć na stole w twoim domu, zaplanuj posiłki
zabierane do pracy i szkoły, uwzględnij w tych planach produkty sezonowe,
spytaj bliskich na co mają ochotę. Sprawdź czym dysponujesz. Jeśli masz w domu
kupione wcześniej brokuły – zaplanuj zupę brokułową, a nie kapuśniak;
masz jabłka - upiecz szarlotkę, a nie planuj sernika czy ciasta marchewkowego.
! ZRÓB LISTĘ ZAKUPÓW
Masz plan więc zgodnie z nim
zrób listę niezbędnych zakupów. Sprawdź przy tym zawartość lodówki, spiżarni i
szafek kuchennych – oceń jakie potrzebne produkty masz i czego ci brakuje.
Korzyści:
- nie marnujesz czasu na częste
chodzenie do sklepu i chaotyczne bieganie wśród sklepowych półek
- nie marnujesz paliwa na dodatkowe
dojazdy do sklepów
- nie marnujesz jedzenia
kupionego w nadmiarze
- oszczędzasz pieniądze robiąc racjonalne zakupy
- oszczędzasz pieniądze robiąc racjonalne zakupy
! CZYTAJ ETYKIETY
Zawsze czytaj listę składników
na produkcie. Jeśli jest długa i znajduje się na niej niepokojąco dużo symboli
zaczynających się na „E” oraz słów, których znaczenia nie rozumiesz i masz
problemy z ich odczytaniem zastanów się nad zakupem. Im krótsza lista
składników -tym lepiej. Im żywność jest mniej przetworzone i zawiera mniej
chemicznych dodatków – tym zdrowiej.
! SPRAWDŹ DATĘ WAŻNOŚCI LUB
PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
Jest różnica pomiędzy
umieszczanymi na produktach żywnościowych określeniami "najlepiej spożyć
przed..." i "należy spożyć do...".
To czy produkty spożywcze
nadają się do zjedzenia lub nie, zależy od wielu czynników - składu, sposobu
przechowywania oraz tego, jak zostały zapakowane przez producenta.
"Należy spożyć
do..." "BEST BY …"
Taka data na opakowaniu
informuje o terminie przydatności produktu do spożycia. Oznaczone w ten sposób
produkty to najczęściej: surowe mięso, ryby, gotowe potrawy, nabiał, wyroby
garmażeryjne. Po upływie podanego terminu nie powinno się ich jeść.
"Najlepiej spożyć przed
końcem…" "BEST BEFORE …"
W tym wypadku producent
informuje nas do kiedy produkt zachowa świeżość oraz wszystkie właściwości
jeśli był przechowywany zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. To data minimalnej
trwałości. Nie oznacza, że po upływie wyznaczonej daty wyrób nie będzie nadawał
się do spożycia. Obejrzyj go i zdecyduj. Do grupy tak oznaczonych produktów
należą owoce i warzywa.
! STOSUJ ZASADĘ FIFO (ang.
first in – first out)
Produkty zakupione wcześniej
(z krótszą datą) ustawiaj na przodzie półki w lodówce lub kuchennej szafce.
! DOKŁADNIE OGLĄDAJ KUPOWANE
PRODUKTY
Przyglądaj się czy kupowane
przez ciebie produkty są dobrej jakości, nie są zepsute, uszkodzone itp.
! KUPUJ Z ROZWAGĄ, NIE ULEGAJ
PROMOCJOM
Pamiętaj, że nie każda
promocja i obniżka cen jest okazją życia której za nic w świecie nie możesz
zmarnować. Spece od marketingu nieźle się nagłówkowali, żeby skłonić cię do
kupowania rzeczy, których tak naprawdę wcale nie potrzebujesz. Ale ty masz
swoją broń – masz swoją listę zakupów. Nie ulegaj zbyt pochopnie wszelkim
obniżkom cenowym – dotyczy to zwłaszcza produktów o krótkim terminie przydatności
do spożycia
! BĄDŹ ELASTYCZNY
Czasem promocja faktycznie
jest okazją; no może nie życia, ale na pewno tygodnia. Lista jest ważna, ale
czasem możesz ją przecież zmodyfikować. Zrób to jednak z głową zamieniając
produkty niezbędne do przygotowania jakiegoś zaplanowanego dania na inne; nie
kupuj wszystkiego. W takiej sytuacji czasem po prostu warto coś odłożyć z
koszyka z powrotem na sklepową półkę. Dotyczy to zwłaszcza produktów szybko
psujących się.
! BĄDŹ KREATYWNY
Kreatywność to cecha
najlepszych kucharzy. Gotuj z tego co akurat masz pod ręką. Traktuj przepisy
kulinarne jako bazę wyjściową, nie musisz trzymać się ich kurczowo i wszystko
odważać z aptekarską dokładnością (ta zasada nie dotyczy pieczenia chleba i
ciast – tu zachowanie podanych w przepisie proporcji składników jest warunkiem
osiągnięcia sukcesu). Do gulaszu zawsze możesz dodać marchewkę, paprykę czy
cukinię choć jej nie ma w przepisie bazowym. Wzbogacą smak i uczynią twoją
potrawę bogatszą w składniki odżywcze, a twoja kuchnia przestanie być
monotonna.
! PRZECHOWUJ WE WŁAŚCIWY
SPOSÓB ZAKUPIONE WARZYWA I OWOCE
Warzywa i owoce to bogactwo
witamin, pierwiastków oraz innych istotnych dla zdrowia składników odżywczych –
o ile prawidłowo je przechowujemy. Choć warunki magazynowania zależą, miedzy
innymi, od stopnia ich dojrzałości, istnieją ogólne zasady, które warto wcielić
w życie.
Większość warzyw i owoców
powinniśmy trzymać w lodówce. Ale nie wszystkie.
DO LODÓWKI NIE WKŁADAJ:
* Owoców egzotycznych takich
jak awokado, banany, mango czy ananasy. Trzymane w zimnie tracą swój smak,
aromat i szybciej się psują. Najlepiej przechowywać je w miejscach suchych oraz
ciepłych. Dla owoców egzotycznych warto wygospodarować koszyk albo półmisek.
* Lodówki nie lubią również
ogórki, cukinia i pomidory – one również w niskiej temperaturze tracą smak i
szybciej się psują. Przechowuj je w koszyku albo ułóż na półmisku.
* W lodówce nie należy trzymać
również ziemniaków i cebuli. Wygospodarujcie dla nich suche i ciemne miejsce,
np. w spiżarni, piwnicy czy pod zlewem. Narażone na obecność światła szybciej
zaczynają kiełkować i wypuszczać pędy. Cebula owszem lubi chłód, ale
niekoniecznie lodówkę. Najlepiej przechowywać ją w siatce z dziurkami w ciemnym
i przewiewnym miejscu.
GDZIE UKŁADAĆ WARZYWA I OWOCE
W LODÓWCE
Warzywa i owoce najlepiej
układać w dolnych szufladach wyłożonych papierowymi ręcznikami, które chłoną
nadmiar wilgoci. Dzięki temu warzywa i owoce dłużej zachowują świeżość.
!!! Pamiętajcie jeszcze o
jednej zasadzie. Są owoce i warzywa które wydzielają etylen (który przyspiesza
dojrzewanie). Należą do nich jabłka, banany, papryka. Nie układajcie obok nich
innych warzyw (szczególnie zielonych) i owoców jeśli nie chcecie przyśpieszyć
ich dojrzewania. Warzywa zielone takie jak sałata, brokuły, szparagi czy
ogórki szybciej zżółkną i stracą jędrność pozostawione w ich pobliżu. !!!
Tę wiedzę możecie wykorzystać, jeśli chcecie przyśpieszyć dojrzewanie awokado.
Wystarczy włożyć je z jabłkiem do papierowej torebki - szybciej dojrzeje.
W bardzo niskich temperaturach
(około stopnia) dobrze przechowują się takie warzywa jak brukselka, por czy
kapusta.
INNE SPOSOBY PRZECHOWYWANIA
WARZYW
Przez wieki ziemniaki
przechowywano z powodzeniem w kopcach i nic się w tej kwestii nie zmieniło.
Trzeba mieć jednak ku temu warunki. To nie jest rada dla mieszkańców miast.
Warzywa korzeniowe (np. marchew, pietruszkę, seler) można przechowywać w
skrzynce z piaskiem.
Czosnek najlepiej przechowuje
się zapleciony w warkocz i powieszony w suchym miejscu.
!!! NIE WOLNO przechowywać
zielonych warzyw w szczelnie zamkniętym opakowaniu (np. foliowym). W takich warunkach azotany w nich zawarte przekształcają się w szkodliwe i rakotwórcze azotyny
Warzywa typu pietruszka, seler
przechowujemy bez naci. Nać odcinamy i przechowujemy osobno.
! DOSTOSUJ WIELKOŚĆ PORCJI DO
APETYTU
W skrócie - lepiej sobie na
talerz dołożyć niż wyrzucać nadmiar jedzenia do kosza.
! KUPUJCIE PRODUKTY LOKALNE
Odwiedzaj place targowe na
które produkty dostarczają lokalni producenci żywności. Kupując to co lokalne:
- nie marnujesz szans na
rozwój regionu, wspierasz lokalny rozwój, dajesz lokalnym przedsiębiorcom
szansę na powodzenie w biznesie i rozwój ich działalności. A to zawsze
procentuje.
- nie marnujesz zasobów
naturalnych
Odległość jaką pokonuje żywność
aby dotrzeć na nasze talerze mierzy się w ŻYWNOŚCIOKILOMETRACH [ang. food
miles]. Ich liczba stale rośnie. Artykuły spożywcze przemierzają coraz większe
odległości zanim trafią na półki hipermarketów. Dzięki zaawansowanej
technologii możemy ulubione produkty kupować przez cały rok. Nawet najbardziej
nietrwałe z nich docierają do nas świeże, mimo że przebyły bardzo długą drogę.
W przypadku produktów lub półproduktów sprowadzanych z dalszych zakątków
świata, jak Azja, Ameryka Południowa czy Afryka, odległości te wydłużają się do
kilkudziesięciu tysięcy km. Więcej kilometrów znaczy więcej spalanej benzyny i
innych paliw. Płacimy jednak za to wysoką cenę. Płacimy teraz i będziemy płacić
w przyszłości.
Przewożenie owoców i warzyw
wymaga często ich chłodzenia lub mrożenia, a użycie systemów chłodzących
dodatkowo powoduje wzrost zużycia energii. Nietrwałość niektórych produktów
wymusza ponadto niezwykle szybki transport i korzystanie z linii lotniczych co
powoduje dalszy wzrost zużycia energii i zasobów naturalnych niezbędnych do jej
wytworzenia. Długi transport to również wzrost ilości opakowań. Ich
wyprodukowanie wiąże się również z wielkim zużyciem energii i zasobów
naturalnych oraz ze wzrostem góry śmieci na wysypiskach, a nie zapominajmy o
tym, że wiele opakowań to nie ulegający biodegradacji plastik.
Wzmożony transport żywności
wiąże się z emisją do atmosfery dwutlenku węgla oraz innych zanieczyszczeń, co
przyczynia się do powstawania efektu cieplarnianego i w jego konsekwencji do
zmian w klimacie.
W takim wypadku ilość energii
niezbędnej do transportu żywności znacznie przekracza ilość energii jaką
organizm czerpie z posiłku. Z punktu widzenia ekologii nie jest to rachunek
korzystny.
- nie marnujesz zdrowia bo
lokalne = świeże
Aby żywność nie uległa zepsuciu
w czasie transportu wykorzystuje się środki chemiczne i konserwanty. Kupując
lokalnie unikasz spożywania ich w nadmiarze.
! KUPUJ PRODUKTY SEZONOWE
Kupuj warzywa, owoce w ich
naturalnym sezonie (okresie gdy dojrzewają w naszym klimacie). Są wtedy
najsmaczniejsze i najzdrowsze. Sezonowe gotowanie to doskonały sposób na
urozmaiconą dietę.
Kupując sezonowo nie marnujesz
zasobów naturalnych.
Gdy ktoś mnie pyta w grudniu
jak przechowywać pomidory, to z przekorą odpowiadam, że najlepiej w słoiku w
formie przecieru lub soku czy suszone i zamarynowane w oleju, przygotowane tak
pod koniec lata, bo zimą w naszej strefie klimatycznej z oczywistych powodów
nie mogą rosnąć w ogrodzie, a świeżość zachowują na krótko. Pomidory, papryki,
ogórki czy inne warzywa hodowane są oczywiście przez cały rok w ogrzewanych
gazem ziemnym szklarniach na wełnie mineralnej, w sztucznym oświetleniu
imitującym światło dzienne. Przy tej metodzie produkcji dają oczywiście wielkie
zbiory, ale okupione jest to zużyciem ogromnej ilości energii.
Wzmożony transport żywności
oraz szklarniowa hodowla warzyw wiąże się z emisją do atmosfery dwutlenku węgla
oraz innych zanieczyszczeń, co przyczynia się do powstawania efektu
cieplarnianego i w jego konsekwencji do zmian w klimacie.
! PRZETWARZAJ
W sezonie rób przetwory
owocowe i warzywne: marynaty, kiszonki, dżemy, soki, nalewki, przeciery. Susz
grzyby, owoce i zioła. Zamrażaj owoce, warzywa oraz poszatkowaną natkę
pietruszki, koperek, natkę selera i zioła.
Przygotowując przetwory,
mrożonki i susze z warzyw, owoców, grzybów i ziół w naturalnym sezonie ich występowania
! nie marnujesz jedzenia –
wykorzystujesz nadwyżki których nie mógłbyś przejeść na bieżąco
! nie marnujesz pieniędzy –
kupujesz taniej w okresie szczytu sezonu po najniższych cenach
! nie marnujesz czasu – jednorazowo
poświęcasz go na przygotowanie produktów, po które później już tylko sięgasz
! zapewniasz sobie dostęp do
ulubionych produktów przez cały rok
! MYŚL PERSPEKTYWICZNIE - ZAMRAŻAJ
Jeśli ugotowałeś za duży gar zupy, bigosu czy gulaszu i wiesz że nie zjesz wszystkiego w ciągi 2 - 3 dni - przełóż część do przeznaczonych do tego celu pojemników
i zamroź.
PORADNIK PRAKTYCZNY CZYLI JAK
NIE MARNOWAĆ WARZYW I OWOCÓW KREATYWNIE GOTUJĄC I WYKORZYSTUJĄC RESZTKI
JEŚLI ZOSTAŁY CI UGOTOWANE ZIEMNIAKI
* Zrób sałatkę: ugotowane,
pokrojone ziemniaki + pokrojona w kostkę cebula, papryka, ogórki kiszone, natka
pietruszki, do tego sos majonezowy lub winegret. Taką sałatkę możecie
urozmaicić (czy jeśli wolicie: wzbogacić) dodając: awokado czy pozostałe wam
resztki wędlin, pieczonych mięs, serów, gotowanej fasoli, ciecierzycy,
suszonych pomidorów w oleju czy śledzia w oleju. Kombinacji i możliwości jest
tu mnóstwo. Za każdym razem wyjdzie inna sałatka. Wszystko zależy od waszej
kreatywności i od tego co wam akurat zostało w lodówce.
* Zrób uproszczoną wersję
tortilli hiszpańskiej czyli omlet z ziemniakami – Podsmażcie na patelni
pokrojoną w piórka cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę, dodajcie ugotowane
ziemniaki w plastrach, zalejcie całość rozmąconymi jajkami, doprawcie solą i
pieprzem i zapieczcie. TO JEST PYSZNE
* Przygotuj kopytka (ale w
tym przypadku musiałoby wam zostać całkiem sporo ugotowanych ziemniaków)
Dodajcie ugotowane ziemniaki
do warzywnej zupy krem pod sam koniec jej gotowania. Później wszystko razem
zblendujcie. W ten sam sposób możecie wykorzystać ugotowany i nie zjedzony
kalafior lub brokuły.
* Zrób krokiety ziemniaczane
– do ugotowanych, rozgniecionych w prasce ziemniaków dodajcie podsmażoną
cebulkę, posiekaną natkę pietruszki i koperek, wbijcie jajko, doprawcie świeżo
zmielonym pieprzem, solą i ząbkiem czosnku rozgniecionym w wyciskarce,
zagniećcie ciasto dodając w razie potrzeby odrobinę mąki, uformujcie małe
krokiety, opanieruj je w jajku i bułce tartej i smażcie ze wszystkich stron
na rozgrzanej oliwie aż nabiorą złotego koloru.
JEŚLI ZOSTAŁY CI UGOTOWANE WARZYWA Z BULIONU
(marchewka, pietruszka, seler)
* Zrób sałatkę jarzynową –
pokrój warzywa w kostkę, dodaj do nich pokrojone, ugotowane na twardo
jajka, pokrojonego w kostkę świeżego pora oraz ogórki kiszone, groszek zielony
(świeży lub mrożony i ugotowany lub z puszki). Pozostała jeszcze chwila
zamieszania, dodanie odrobiny majonezu i doprawienie świeżo zmielonym pieprzem
i solą. Taka sałatka zależnie od składników które do niej dodacie za każdym
razem może smakować trochę inaczej. My lubimy dodawać do niej również
kwaśne jabłko.
Wykorzystaj je do pasztetów
wegetariańskich i mięsnych. Przepis na świąteczny pasztet z wykorzystaniem warzyw znajdziecie na naszym blogu [NA TEJ STRONIE].
Na ich bazie przygotuj
pastę kanapkową. Ugotowaną marchew, pietruszkę i selera połącz z gotowaną
ciecierzycą lub fasolą. Całość rozgnieć lub zblenduj. Dodaj niewielką
ilość oliwy i dla urozmaicenia smaku np. pokrojone suszone pomidory (możesz
wykorzystać oliwę w której się marynowały). Dopraw ulubionymi ziołami, solą
ziołową, czosnkiem.
Dodaj je do farszu do
krokietów lub pierogów z mięsem.
JEŚLI ZOSTAŁY CI DOJRZAŁE OWOCE
Zrób CRUMBLLE gruszki, jabłka,
śliwki, porzeczki, agrest, brzoskwinie, morele, maliny, truskawki – w dowolnej
ich kombinacji możesz wykorzystać do zrobienia crumblle czyli owoców
zapieczonych pod kruszonką. To absolutnie genialny deser. Przepis znajdziecie
na końcu artykułu.
ZRÓB SAŁATKĘ OWOCOWĄ
ZRÓB KISIEL
UGOTUJ KOMPOT
PRZYGOTUJ GALARETKĘ Z OWOCAMI
Świetnym pomysłem na deser
jest galaretka z zatopionymi w niej malinami, truskawkami, jeżynami. Polecamy
wam też galaretę z dodatkiem plastrów pomarańczy czy cząstek mandarynek. Do
galaretek świetnie nadają się mocno dojrzałe owoce.
ZRÓB RYŻ Z OWOCAMI
Ugotowany ryż i owoce
układajcie warstwowo w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, doprawcie
cynamonem i zapieczcie w piekarniku. Podajcie z jogurtem naturalnym lub śmietaną
(jeśli lubicie - dosłodźcie je odrobiną miodu). Do takiego dania nadają się nie
tylko jabłka. Świetnie sprawdzą się tu też gruszki, śliwki czy owoce
drobnopestkowe (np. truskawki, maliny, jeżyny).
UPIECZ CIASTO Z OWOCAMI – gdy
macie w domu dojrzałe owoce wykorzystajcie je do zrobienia kruchego ciasta z
owocami i kruszonką, ciasta ucieranego z dodatkiem owoców. Z jabłek zróbcie
szarlotkę.
PRZYGOTUJ SOS OWOCOWY DO
DESERÓW Świetnie do tego nadają się mocno dojrzałe maliny, jeżyny, śliwki czy
truskawki. Owoce wystarczy przez chwilę gotować z dodatkiem odrobiny wody do
chwili aż zaczną się rozpadać. Później całość wystarczy zblendować. Sos
śliwkowy można przygotować również w wersji wzbogaconej o wino (to dobry sposób
na wykorzystanie reszty wina z otwartej butelki).
Na zdjęciu: zielony koktajl. przepis znajdziecie na naszym blogu [NA TEJ STRONIE]
RÓB KOKTAJLE I SMOOTHIE - one
pochłoną niemal każde owoce. Do dowolnej mieszanki owoców (możecie tu również
dodać garść szpinaku lub jarmużu) dodajcie maślankę, jogurt, kefir lub mleko
roślinne i całość zmiksujcie. Napój możecie dosłodzić odrobiną miodu. Dodajcie
do koktajlu resztki ugotowanej kaszy jaglanej, lub płatki owsiane i stworzycie
bardzo odżywczy i sycący napój doskonały na śniadanie.
ZAMRAŻAJ nadmiar owoców zanim
się zaczną psuć.
GDY MASZ BANANY MOCNO DOJRZAŁE
Zrób lody - obierz,
pokrój je w plastry i zamroź. Na ich bazie możesz przygotować pyszne
domowe lody.
PRZEPIS NA LODY Z BANANÓW: 350
g świeżych truskawek + 2 dojrzałe banany + 1 dojrzałe awokado. Owoce
zblenduj, przełóż do pojemnika, zamroź.
Przygotuj orzeźwiające
smoothie
Mrożone lub świeże banany
możecie również wykorzystać do przygotowania orzeźwiających, zimnych koktajli
owocowo – warzywnych.
Upiecz ciasto bananowe, chlebek bananowy, bananowe muffiny – to kolejne pomysł na ich wykorzystanie.
Na zdjęciu: racuchy drożdżowe z owocami. Przepis znajdziecie na naszym blogu [NA TEJ STRONIE]
GDY MASZ JABŁKA, MALINY LUB GRUSZKI MOCNO
DOJRZAŁE
Wykorzystaj je do zrobienia
racuchów lub kompotu.
SKÓRKI Z JABŁKA
Możecie na ich bazie zrobić
ocet jabłkowy.
JEŚLI ZOSTAŁY CI WARZYWA
POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE SZPINAKU
Dodaj go do sałatek tak jak
dodajesz sałatę.
Wykorzystaj go do zup
lub do smoothie (przepis znajdziecie poniżej).
Świetnie sprawdza się również
jako składnik sosów do makaronów. Wystarczy wrzucić go na moment na patelnię z
uduszoną na oliwie cebulą, papryką i pieczarkami; dodać do całości ugotowana
ciecierzycę i trochę mleka kokosowego; doprawić całość czosnkiem, papryczką
chili i pieprzem i podać z makaronem (najlepiej o formie grubych wstążek).
RESZTKI SAŁATY (niezależnie od
gatunku)
Są świetnym dodatkiem do
kanapek i wrapów.
RESZTKI CUKINII LUB DYNI
Wykorzystajcie je do
zagęszczania sosów. Drobno pokrojone i dodane do duszącego się gulaszu
szybko się rozgotują i fantastycznie zagęszczą sos wzbogacając przy tym jego
smak i aromat.
KIEŁKUJĄCA CEBULA LUB
PIETRUSZKA
Włóżcie je do słoika z wodą,
ustawcie w ciepłym, słonecznym miejscu, a już po kilku dniach będziecie mieli
zieloną cebulkę i natkę.
WODĘ SPOD GOTUJĄCYCH SIĘ NA
PARZE WARZYW możecie dolać do zup lub sosów. To pełnowartościowy półprodukt.
Zupy i sosy zyskają na smaku i aromacie.
GROCH, FASOLA, CIECIORKA
Niezjedzone, ugotowane warzywa
strączkowe możecie wykorzystać do przygotowania past kanapkowych.
Są również świetnym dodatkiem
do sałatek (patrz wyżej) oraz do gulaszów czy sosów do dań z makaronem
OBIERKI Z OGÓRKA
Zróbcie z nich sobie
nawilżającą, rozjaśniającą maseczkę na twarz :)
DANIA POCHŁANIAJĄCE RESZTKI
WARZYW:
JAJECZNICA - możecie dodać do
niej niewykorzystane pieczarki lub leśne grzyby (np. kurki), resztki cebuli,
papryki,
SALSA - to świetny sposób na
zagospodarowanie resztek pomidorów, awokado, cebuli, papryki
ZAPIEKANKA - ona przyjmie
niemal wszystko. Istnieje właściwie nieograniczona możliwość komponowania
zapiekanek.
My uwielbiamy zapiekanki
warstwowe (np. warstwa podgotowanych krótko ziemniaków w plastrach + warstwa
podduszonych utartych warzyw korzeniowych + filety z ryby podzielone na
kawałki)
Wybornie smakują również
kawałki warzyw dodane pod koniec do piekącego się kurczaka. Warto wykorzystać
tu paprykę, dynię, cukinie, cebulę, kalarepę. Świetnie jako dodatek do
pieczonego drobiu smakują pieczone jabłka pokrojone w ćwiartki. Możecie więc je
w ten sposób wykorzystać, gdy widzicie, że lekko pomarszczyła im się już
skórka.
SAŁATKA
Sałatki można przygotowywać
niemal ze wszystkiego. Ogranicza was jedynie wasza kulinarna wyobraźnia.
OMLET - zależnie od sezonu
możecie dodać do niego niewykorzystane pieczarki i inne grzyby, cebulę,
paprykę, pomidory, szparagi, zielony groszek. Gotowy omlet możecie podać
posypany świeżą rukolą (jeśli akurat wam została w lodówce)
JARZYNOWE ZUPY KREM
SOS DO MAKARONU
Makaron świetnie smakuje z
dodatkiem wielu podsmażonych warzyw. Wystarczy warzywa obrać, pokroić i wrzucić
na chwilę na patelnię. Wykorzystajcie w ten sposób pozostające w lodówce
resztki papryki, grzybów, pieczarek, cebuli, cukinii, dyni, cebuli, pora.
pomidorów.
WARZYWA PO CHIŃSKU
Pokrojone w julienne warzywa
(marchew, seler, kalarepa, pietruszka, papryka, por, groszek cukrowy) są
doskonałym dodatkiem do pokrojonych w paski i podsmażonych na oliwie mięs.
Wystarczy całość razem przez chwilę przesmażyć, doprawić imbirem, czosnkiem,
papryczką chili i sosem sojowym, podać z ryżem lub chińskim makaronem i już
mamy wyśmienity obiad.
GULASZ
Pod koniec gotowania gulaszu
dodajemy do niego różne warzywa. Wzbogacają go smakowo, urozmaicają. Sprawdzą
się tu warzywa korzeniowe (marchewka, seler, kalarepa, pietruszka). Świetna
będzie dynia i cukinia. polecamy również grzyby leśne, pieczarki, pora, cebulę.
Warzywa maja się dusić krótko, tak by zmiękły ale się nie rozpadły.
Na zdjęciu: TORT DYNIOWO-CZEKOLADOWY przepis znajdziecie na naszym blogu [NA TEJ STRONIE]
CIASTA
Ciasta przygotowywane z
dodatkiem marchewki, buraków czy dyni smakują naprawdę wybornie.
PASTY KANAPKOWE NA BAZIE SERA
BIAŁEGO
Do ich przygotowania możemy
wykorzystać więdnące rzodkiewki, zieloną cebulkę, czerwoną i biała cebulę,
resztki kolorowej papryki, różne zioła, zielony ogórek.
MASŁO ZIOŁOWE
Jest świetnym sposobem na
zagospodarowanie więdnącej natki pietruszki.
Na zdjęciu: wrap z warzywami Przepis znajdziecie na naszym blogu [NA TEJ STRONIE]
WRAPY
Gorące wrapy posmaruj
kremowym serkiem ziołowym lub sosem majonezowo-ziołowym, połóż na nich kawałki
pomidorów, sałaty, cebuli, ogórków, papryki, kiełki, plasterki ostrej
papryczki, resztki pieczonych mięs czy wędlin, resztki serów (cokolwiek ci
zostało w lodówce) i całość zwiń.
SOKI WARZYWNE I
WARZYWNO-OWOCOWE
Jeśli masz wyciskarkę do soków
ogranicza cię jedynie własna wyobraźnia.
! PODZIEL SIĘ JEDZENIEM BY GO NIE ZMARNOWAĆ
W ramach rozpoczętej dzisiaj przez Radio Kraków akcji #NieMarnuj w tym miesiącu zbierane są
produkty żywnościowe dla Kuchni świętego Brata Alberta przy ulicy Dietla 48 w
Krakowie. Dlaczego akurat tej? Bo codziennie karmi ponad 300 osób. Potrzebuje
kilogramy produktów i nie marnuje się tam nawet okruszek. Część produktów
Kuchnia kupuje, część otrzymuje w darze od handlowców, którzy chcą się dzielić
chlebem, warzywami czy konserwami. Podzielmy się i my. W holu Radia Kraków
zainstalowano kosze, do których można dorzucić swoją kaszę, mąkę, makaron
czy przyprawy! Przyprawy to zawsze spory wydatek.
Zbiórka żywności trwa do 16 grudnia 2017.
ŹRÓDŁA:
[1] - http://bankizywnosci.pl/pl/Strony/marnowanie-zywnosci.html
Powodzenia 😉
OdpowiedzUsuńJakie tu są same pyszności :)Aż mam ochotę iść do kuchni i coś przygotować :)
OdpowiedzUsuńWydaje mi sie, że prawidłowe przechowywanie żywności to podstawa, aby jej nie wyrzucać. Bardzo fajnie, jeśli ktos jest też na tyle pomysłowy, aby wykorzystać to co dostępne w lodowce do stworzenia jakiejś potrawy.
OdpowiedzUsuńSuper jesli ktoś ma taką fantazje, i potrafi zrobic coś pysznego z dostępnych produktów. To jest fajny sposob aby nie marnować jedzenia.
OdpowiedzUsuń