NIE MARNUJ JEDZENIA, ZDROWIA, CZASU I PIENIĘDZY - AKCJA SPOŁECZNA RADIA KRAKÓW
Włącz Akcję
#NieMarnuj... Jedzenia Zdrowia Czasu Pieniędzy...
Przystanek Kulinarny Małopolska – Radio Kraków – co sobotę jesteśmy na antenie od godziny 11.00 do 12.00
ZOSTALIŚMY AMBASADORAMI AKCJI #NieMarnuj
W czterech cyklicznych artykułach poruszymy problem marnowania jedzenia i podamy wam sposoby na jego ograniczenie.
#NieMarnuj to główna idea akcji społecznej Radia Kraków, która
nieprzypadkowo rozpoczyna się w grudniu. Ostatni miesiąc w roku obfituje w
świąteczne wydarzenia. Na początek Święty Mikołaj, a potem Boże Narodzenie i
Sylwester. Sporo okazji do świętowania, robienia zakupów i niestety marnowania.
Każdego roku kupujemy dużo wszystkiego, zwłaszcza
jedzenia, bo przecież święta muszą być "na bogato". W większości
przypadków trafia ono potem do kosza. I to nie dlatego, że jest zepsute, ale
dlatego, że święta zaplanowaliśmy ze zbyt wielkim rozmachem, nie licząc się z
kosztami. Kupiliśmy za dużo chleba, zrobiliśmy za dużo sałatek, ugotowaliśmy za
dużo zupy, zbyt wiele mięsa czy ryb upiekliśmy. Nie mówiąc już o stracie czasu
(bo przecież godzinami staliśmy przy kuchni), czy pieniędzy (artykuły spożywcze
kosztują coraz więcej)
Powiedzmy sobie wprost! Nie wykorzystujemy nadmiaru
zakupionego jedzenia i dlatego w śmietniku lądują góry żywności.
W Radiu Kraków mówimy STOP
takim praktykom. W ramach akcji #NieMarnuj chcemy promować dobre postawy
społeczne:
- kupuj odpowiedzialnie
- nie wyrzucaj żywności
- podziel się jedzeniem
jeśli masz go za dużo
- naucz się wykorzystywać
resztki
- Miłosz Kowalski szef
kuchni restauracji l'atmosphere (Kraków-Balice), wyróżniony w tym roku przez
prestiżowy francuski przewodnik Gault&Millau Tour w kategorii Szef Kuchni
Tradycyjnej w Małopolsce.
- Manda Wócik i Kasia
Pilitowska animatorki kulinarne, społeczniczki, a także twórczyni słynnego
festiwalu Najedzeni Fest
- Ulla Pałka - prowadząca
blog Kuchnia na Wzgórzu
- i my: Anna i Piotr Wlezień – autorzy
bloga ŻYCIA OD KUCHNI, bloga który w tej chwili czytasz :)
Ambasadorzy akcji #NieMarnuj będą podawać Państwu
wręcz na talerzu doskonałe i sprawdzone przepisy na robienie posiłków właśnie z
kuchennych resztek. Wszystkie przepisy będą sukcesywnie publikowane. Proszę
śledzić www.radiokrakow.pl a także
nasz profil RADIA KRAKÓW na FB oraz oczywiście blogi i strony naszych kulinarnych
ambasadorów. O ich umiejętnościach będą się Państwo mogli przekonać sami
podczas Specjalnego Dnia Kulinarnego w Radiu Kraków, w sobotę 16 grudnia
(szczegóły wkrótce)
Wszystkich naszych zamierzeń
nie udałoby się zrealizować, gdyby nie pomoc i wsparcie Partnerów akcji
#NieMarnuj. Oto oni:
- Targ Pietruszkowy w
Krakowie (Justyna Kinasz i Artur Kinasz)
- Agencja Planet PR
GlobalCOM
- Portal Have a Bite
(Karolina Milczanowska)
PODZIEL SIĘ ŻYWNOŚCIĄ - ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI
MIEJSCE ZBIÓRKI - HOL RADIA KRAKÓW
CZAS AKCJI: OD 01.12 DO 16.12. 2017.
Radio Kraków
chce dołożyć swoją cegiełkę w dzieło nie marnowania żywności i dzielenia się z
innymi jej nadmiarem. W tym miesiącu zbieramy produkty żywnościowe dla Kuchni
świętego Brata Alberta przy ulicy Dietla 48 w Krakowie. Dlaczego akurat tej? Bo
codziennie karmi ponad 300 osób. Potrzebuje kilogramy produktów i nie marnuje
się tam nawet okruszek. Część produktów Kuchnia kupuje, część otrzymuje w darze
od handlowców, którzy chcą się dzielić chlebem, warzywami czy konserwami.
Podzielmy się i my. W holu Radia Kraków zainstalowaliśmy kosze, do których
można dorzucić swoją kaszę, mąkę, makaron czy przyprawy! Przyprawy to zawsze
spory wydatek.
W grudniu nadajemy do słuchania, do pomagania,
do dzielenia się i do #NieMarnuj
Tekst na podstawie artykułu: Mai Dutkiewicz, Radio Kraków, Przystanek Kulinarny Małopolska
PODZIEL SIĘ ZDROWIEM CZYLI KRAKOWSKIE DNI DAWCY SZPIKU
2 i 3 grudnia pod Honorowym Patronatem Prezydenta Krakowa, prof. Jacka Majchrowskiego i pod Patronatem Miasta Krakowa, organizowana jest Wielka Akcja Ślinienia Patyczków, tych patyczków, które ratują życie, czyli KRAKOWSKIE DNI DAWCY SZPIKU. Akcję wspiera Fundacja DKMS, która przeprowadzi tę akcję profesjonalnie. Stanowiska rejestracyjne DKMS znajdziecie w Centrum Serenada, Factory Kraków, CH Zakopianka, FORUM Przestrzenie.
2 i 3 grudnia pod Honorowym Patronatem Prezydenta Krakowa, prof. Jacka Majchrowskiego i pod Patronatem Miasta Krakowa, organizowana jest Wielka Akcja Ślinienia Patyczków, tych patyczków, które ratują życie, czyli KRAKOWSKIE DNI DAWCY SZPIKU. Akcję wspiera Fundacja DKMS, która przeprowadzi tę akcję profesjonalnie. Stanowiska rejestracyjne DKMS znajdziecie w Centrum Serenada, Factory Kraków, CH Zakopianka, FORUM Przestrzenie.
Takich akcji mogłoby być wiecej, i to w całej Polsce. Większa edukacja ludzi w kierunku nie marnowania żywności na pewno przyniosłaby dobre skutki.
OdpowiedzUsuń