SOS CUMBERLAND DO PASZTETÓW MIĘS I WĘDLIN
SOS CUMBERLAND DO PASZTETÓW MIĘS I WĘDLIN
SOS CUMBERLAND DO PASZTETÓW MIĘS I WĘDLIN
składniki:
* 1,5 szklanki mrożonych czarnych porzeczek POLTINO (w sezonie wykorzystajcie świeże owoce)
* 2,5 łyżki cukru
* 2 łyżeczki tartego chrzanu
* 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
* sok wyciśnięty z połowy soczystej pomarańczy
* 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej (domowej lub kupnej)
* 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
* szczypta soli
* 2 kopiate łyżeczki gęstej śmietany 18 % tłuszczu
wykonanie:
ZBIÓR NASZYCH SYLWESTROWO-IMPREZOWYCH PRZEPISÓW KULINARNYCH ZNAJDZIECIE NA TEJ STRONIE
To zimny sos o niezwykle wyrazistym, bogatym, pełnym pikanterii smaku przygotowywany na bazie porzeczek i chrzanu, podawany jako dodatek do półmiska z pasztetami, pieczonymi mięsami i wędlinami. Wybornie komponuje się z dziczyzną, wieprzowiną i drobiem. Tego sosu nie może zabraknąć wśród przysmaków na waszej sylwestrowej imprezie.
To kolejne danie które przygotowaliśmy w świątecznej edycji naszego kulinarnego projektu ON I ONA W KUCHNI.
Tym razem motywem przewodnim zostały czarne porzeczki. Są wprost cudownym składnikiem świątecznych dań. Anna wykorzystała je do przygotowania wybornego deseru świątecznego i zrobiła JABŁKA PIECZONE Z PIERNIKAMI. Piotr poszedł wytrawną drogą i zrobił wyrazisty, pikantny sos porzeczkowo-chrzanowy do wędlin i mięs inspirując się przepisem na sos cumberland.
SOS CUMBERLAND DO PASZTETÓW MIĘS I WĘDLIN
składniki:
* 1,5 szklanki mrożonych czarnych porzeczek POLTINO (w sezonie wykorzystajcie świeże owoce)
* 2,5 łyżki cukru
* 2 łyżeczki tartego chrzanu
* 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
* sok wyciśnięty z połowy soczystej pomarańczy
* 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej (domowej lub kupnej)
* 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
* szczypta soli
* 2 kopiate łyżeczki gęstej śmietany 18 % tłuszczu
wykonanie:
Porzeczki wsypujemy do garnka, dodajemy cukier, skórkę pomarańczową, wlewamy 1 łyżkę wody i podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając. Po 3 - 4 minutach owoce miękną i zaczynają puszczać sok. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i sok wyciśnięty z pomarańczy. Całość gęstnieje. Garnek zdejmujemy z ognia; sos doprawiamy chrzanem, musztardą i szczyptą soli; ostrość chrzanu równoważymy dodatkiem gęstej śmietany. Sos dokładnie mieszamy i blendujemy.
Zimny sos cumberland jest genialnym dodatkiem do pasztetów, pieczonych mięs i wędlin. Przygotujcie go koniecznie na Sylwestra.
ZBIÓR NASZYCH SYLWESTROWO-IMPREZOWYCH PRZEPISÓW KULINARNYCH ZNAJDZIECIE NA TEJ STRONIE
Bardzo elegancka ekspozycja potrawki :) Mam nadzieję, a w zasadzie jestem pewien, że wykonanie nie gorsze od zdjęcia. Mi już ślinka cieknie. Nie wiem, może tego problemy nie macie, ale... czy czyścicie listwy pcv i te takie profile pcv ? U mnie, szczególnie jak robię jakieś mocno parujące dania, teraz mnie to od czasu remontu odstręcza od gotowania, strasznie na nich się osadza. Znacie ten problem?
OdpowiedzUsuńMistrz spamu :):):)
Usuń