KUK na BARCE BanglaDish
KUK na BARCE
Właśnie startuje nowy kulinarny projekt Restauracji Barka, którego celem jest
prezentacja mieszkańcom Krakowa kultury i kuchni z różnych zakątków świata; tych bardzo
odległych i tych pozornie nam bliskich. Na każdą edycję tego cyklicznego wydarzenia zaproszony
zostanie inny szef kuchni.
BanglaDish
To pierwsza edycja gastroprojektu KUK na BARCE.
To pierwsza edycja gastroprojektu KUK na BARCE.
13 i 14 stycznia Restauracja Barka zabiera wszystkich w niezwykły kulinarny rejs do Bangladeszu. KUKiem, który przejmuje w tym czasie kulinarne stery na
BARCE będzie bardzo zdolna i niezwykle urocza
Sumona Noor, która zaprezentuje mam autentyczną kuchnię bengalską.
Sumona Noor urodziła się i wychowała w Dhace, stolicy Bangladeszu, która
słynie z kulinarnej i i kulturowej różnorodności. Wychowywana w
tradycyjnej rodzinie, uczyła się gotowania w środowisku rodzinnym. Tak zrodziło się jej zainteresowanie zdrową i ekologiczną żywnością oraz
jedzeniem z różnych części świata. Sumona mieszka w Krakowie od czterech
lat. Od 2016 roku Sumona jest
związana z konceptem foodsharingowym Eataway. Organizuje w swoim domu
kolacje, podczas których serwuje krakowianom tradycyjną kuchnię
bengalską.
Kuchnia bengalska jest prosta i
nieprzekombinowana; niezwykle kreatywnie łączy całe bogactwo i
różnorodność smaków, aromatów i barw. I co bardzo ważne, to bogactwo przypraw nie przytłacza dań tak jak to czasem zdarza się w indyjskiej kuchni. Mięso, cieciorka czy warzywa nadal są tu głównymi bohaterami dania. Będziecie mogli zakosztować potraw
przygotowanych w tradycyjny sposób i podanych w domowej atmosferze.
Będą propozycje dla wielbicieli mięsnych dań oraz wyznawców kuchni
roślinnej.
Mieliśmy przyjemność przedpremierowo rozsmakować się we wszystkich daniach, które na BARCE będą serwowane w ten weekend. Zaskoczeniem smakowym były dla nas przystawki - marchewka w zalewnie z imbiru i czosnku oraz mus z jabłek z aromatycznym kardamonem, kminem rzymskim i fenkułem.
Waszej uwadze polecamy szczególnie street food z Bangladeszu - czyli CIECORKĘ CHOTPOTI - wegańską, chrupiącą cieciorkę w bengalskim sosie tamaryndowym z plackami puchka, rozpływające się w ustach CURRY Z WOŁOWINĄ w 7 przyprawach oraz muślinowe MANGO LASSI (wyborny napój przygotowany na bazie jogurtu, mango i przypraw)
13 i 14 stycznia - KUK na BARCE / BANGLADISH - MENU:
▶️ CHICKEN ROAST - pieczone kurczę z maślanym sosem z orzechami nerkowca
▶️ CURRY Z WOŁOWINĄ - ulubione curry z soczysta wołowiną w 7 przyprawach
▶️ CIECORKA CHOTPOTI - chrupiąca cieciorka w bengalskim sosie tamaryndowym z plackami puchka (VEGAN)
street food z Bangladeszu :)
▶️ Do każdego z dań serwowany jest aromatyczny ryż pulao gotowany z 12 przyprawami
▶️ MANGO LASSI
▶️ Rose Lassi na mleku kokosowym (wegańskie)
DO ZOBACZENIA NA BARCE!
Kraków, ul. Podgórska 16
Poniżej zdjęcia Michała Ziębowicza
Komentarze
Prześlij komentarz