TRYB JASNY/CIEMNY

OPERA RARA ZE SMAKIEM

opera rara, festiwal opera rara, opera, krakow, blog, zycie od kuchni


Opera Rara ze Smakiem to cykl wydarzeń organizowanych w ramach trwającego właśnie w Krakowie Festiwalu Opera Rara. Festiwal Opera Rara prezentuje różnorodność opery na przestrzeni czterech stuleci i pokazuje tę dziedzinę sztuki w jej najpełniejszym kształcie. To jest artystyczny projekt dzięki któremu można zachwycić się sztuka, której wcześniej się nie znało; obudzić w sobie głębsze pokłady wrażliwości, pokochać operę.
Nową propozycją w programie festiwalu jest poszukiwanie związków pomiędzy sztukami pięknymi i kulinariami. W tym roku mamy możliwość wzbogacić artystyczne doznania szukając analogii między procesem komponowania i gotowania.
Pierpaolo Polzonetti, twórca koncepcji gastromuzykologii, proponuje, by poszukać związków między muzyką i pożywieniem: porównać kompozycje do potraw, których składnikami są poszczególne dźwięki. Podczas Festiwalu Opera Rara 2018 będziemy szukać właśnie takich analogii między procesem zarówno komponowania i gotowania, jak i słuchania oraz degustacji. Idąc tropem Polzonettiego, zauważymy szybko, że to sięgająca po szereg form ekspresji opera jest najbardziej „wszystkożernym” gatunkiem scenicznym. Polzonetti pokazuje też, jak ważną funkcję jedzenie – i powstrzymywanie się od niego – pełni w samej operze. Sceny jedzenia definiują tu często relacje między bohaterami, a widzom pozwalają na odkodowanie osobowości i zachowań operowych postaci.

opera rara, festiwal opera rara, opera, krakow, restauracja wloska, wloska krakow,blog, zycie od kuchniW trakcie festiwalu szefowie kuchni wybranych restauracji (Albertina, Biała Róża, Bistro 11, Corse, Musso Sukiennicza, Pod Nosem, Szara Gęś, Wierzynek i Włoska) podadzą dania inspirowane tematem wojny postu z karnawałem – w końcu wraz z programem festiwalu przemierzamy czas zabawy, zmierzając nieuchronnie ku Wielkiemu Postowi.


NIE PRZEGAPCIE! W najlepszych krakowskich restauracjach do 13 lutego możecie rozsmakować się w daniach przygotowanych specjalnie z okazji Festiwalu Opera Rara. 

Odwiedziliśmy już RESTAURACJĘ WŁOSKĄ i mieliśmy przyjemność poznać specjalnie przygotowane menu dedykowanemu Festiwalowi Opera Rara. O naszych wrażeniach opowiemy wam już wkrótce.

opera rara, festiwal opera rara, opera, krakow, restauracja wloska krakow, ostrygi, blog, zycie od kuchni

Pierwszy raz w historii Festiwalu Opera Rara uczestnicy koncertów będą mogli spotkać się po wydarzeniach festiwalowych, by wspólnie przy kieliszku wina i specjalnie przygotowanych przekąskach porozmawiać o łączeniu różnych dziedzin sztuki. W ramach cyklu OPERA RARA ZE SMAKIEM, podczas czterech spotkań w świetnych krakowskich restauracjach posłuchać będzie można wspaniałych gości, którzy opowiedzą o związkach sztuki i kultury stołu. Opowiadać będą m.in.Tessa Capponi Borawska, Marek Bieńczyk, Wojciech Nowicki, Bartek Kieżun, Łukasz Modelski, Agnieszka Kozak.

opera rara, festiwal opera rara, Marek Bienczyk, wojciech nowicki, opera, krakow, blog, zycie od kuchni
Za nami jest pierwsze spotkanie w ramach cyklu wydarzeń OPERA RARA ZE SMAKIEM. 20 stycznia po koncercie, w programie którego znalazły się „Erwartung” op. 17 Arnolda Schoenberga i III Symfonia „Pieśń o nocy” Karola Szymanowskiego, w restauracji hotelu Pod Różą, przy kieliszku wina i przekąskach specjalnie przygotowanych przez Miłosza Grabowskiego (szefa kuchni Restauracji Pod Różą) Marek Bieńczyk oraz Wojciech Nowicki poprowadzili niezwykle ciekawą rozmowę o związkach literatury z kulinariami, o miejscu jakie w literaturze światowej i kulturze w ciągu wieków zajmowało jedzenie i wino i o środkach artystycznego wyrazu opisujących je. 

Mieliśmy przyjemność spróbować miedzy innymi tatar wołowy z oliwą truflową oraz buraki pieczone w soli z dodatkiem musu z sera koziego. 
 
opera rara, festiwal opera rara, opera, krakow, restauracja hotelu pod roza, blog, zycie od kuchni

W środę 31 stycznia po programie „Il gran teatro del mondo” w restauracji L concept: Bar & Restaurant 13 o miejscu kulinariów w kulturze snuć będą opowieść Tessa Capponi Borawska, Agnieszka Drotkiewicz i Bartek Kieżun. Wieczorny koncert otworzy „Sinfonia Grave et Gagliarda” Salamone Rossiego; kompozytor urodził się w Mantui, zatem szukanie związków pomiędzy talerzem i sztuką rozmówcy rozpoczną w słonecznych Włoszech (L concept: Bar & Restaurant 13, godz.21.00).

Piątkowy wieczór 2 lutego minie pod znakiem rozmów o operze i szukaniu w niej kulinarnych tropów: od bażanta podanego na kolację Don Giovanniemu, przez posty i uczty w Traviacie, pite u Pucciniego whisky, aż po trucizny, którymi uśmiercali wrogów bohaterowie. W zabytkowych wnętrzach Wierzynka opowiedzą o nich Aga Kozak i Bogusław Deptuła (Wierzynek, 2 lutego, godz. 19.30).

Po ostatnim z festiwalowych koncertów, 13 lutego, spotkanie odbędzie się ponownie w Wierzynku. O kulinarnej Anglii XVII wieku opowiedzą Łukasz Modelski i Paweł Bravo. Podczas swojej podróży w czasy Henry’ego Purcella sięgną po dziennik Samuela Pepysa, który w swoich zapiskach barwnie opisał także kulinarno-gastronomiczne życie Londynu (Wierzynek, 13 lutego, godz. 21.00).

Więcej informacji: https://www.facebook.com/OperaRara/


opera rara, festiwal opera rara, opera, krakow, blog, zycie od kuchni

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI