SAŁATKA KALAFIOROWA
FOWISTYCZNA SAŁATKA KALAFIOROWA
Widzialny świat jawi się nam mnóstwem barw i przez wieki w malarstwie był przedstawiany w kolorach właściwych naturze rzeczy. Zmienił to na początku XX wieku fowizm (odłam ekspresjonizmu) ukazując świat w szokujących zestawieniach kolorystycznych.
Dla wielu z was nasza sałatka kalafiorowa może wydać się właśnie lekko szokującą kolorystycznie.
To co nieznane budzi często niepokój. Oczomocne, wręcz fluorescencyjne barwy warzyw wzbudzają w wielu podejrzliwość i nieufność. Nie wydają się być naturalne. Nic bardziej mylnego. Jak pisze Jo Robinson w „Dzikiej stronie jedzenia” to biały kalafior jest młodszą odmianą, takim albinosem-mutantem, powstałym z kolorowych odmian kalafiorów. Sięgając po kolorowe odmiany kalafiorów wracacie do korzeni, do biologicznej różnorodności natury.
KOLOR JEDZENIA MA ZNACZENIE
Rodzaj
i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od
ich barwy. Im intensywniejsza barwa owoców lub warzyw - tym więcej
korzystnych
dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i
przeciwutleniacze.
Wszystkie kalafiory są bogate w sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź,
cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, w
dużej ilości witaminę C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy. Musicie jednak wiedzieć, że kolorowe odmiany kalafiora zawierają więcej przeciwutleniaczy od białej odmiany tego warzywa.
FIOLETOWY KALAFIOR zawiera 2,5 razy więcej antyoksydantów od białego. Wszystko dzięki antocyjanom - naturalnym barwnikom nadającym im ten kolor.
ZIELONY KALAFIOR (w tym odmiana romanesco) ma w sobie 4 razy więcej glukozynolanów niż biały. Glukozynolaty mają działanie chemoprewencyjne. Częste spożywanie produktów bogatych w glukozynolaty może zapobiegać rozwojowi raka piersi, prostaty, płuca i żołądka.
POMARAŃCZOWY KALAFIOR jest bogatym źródłem karetonoidów, będących naturalnymi przeciwutleniaczami.
Podobnie rzecz się ma z fioletowymi ziemniakami.
Właśnie
dzięki fioletowej barwie ziemniaki truflowe mają więcej właściwości niż zwykłe
kartofle. Taki kolor uzyskują dzięki antocyjanom - naturalnym barwnikom – nadającym
warzywom i owocom kolor od czerwonego po fioletowy. Mają one właściwości przeciwnowotworowe,
przeciwzapalne; korzystnie wpływają na układ krążenia. Fioletowe ziemniaki są
również bogatsze w potas od innych odmian. Zawierają sporo karotenoidów i kwasu
fenolowego przez co wpływają na obniżenie ciśnienia krwi.
SAŁATKA KALAFIOROWA
składniki:
* mix różyczek kolorowych kalafiorów (fioletowych, pomarańczowych, zielonych i białych) LUB 1 kalafior biały
* 1/3 róży brokuła
* 1 czerwona cebula
* 3 fioletowe ziemniaki (ziemniaki truflowe) LUB zwykłe ziemniaki sałatkowe
* 4 jajka
* 100 g pikantnego sera żółtego
* kiełki lub mikrolistki warzyw - wykorzystaliśmy mikrolistki buraka
* majonez domowy (lub kupny)
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
wykonanie:
Fioletowe ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy "w mundurkach", obieramy ze skórki (łatwo schodzi podważana nożem) i kroimy w plastry (dokładnie tak samo postępujemy wykorzystując do sałatki zwyczajne ziemniaki).
Różyczki kolorowych kalafiorów i brokuła gotujemy krótko na parze uważając by się nadmiernie nie rozgotowały.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, dzielimy na ćwiartki.
Czerwoną cebulę kroimy w cienkie półkrążki.
Ser żółty kroimy w paski lub słupki
Na półmisku układamy kolorowe różyczki kalafiorów i brokuła, plastry ziemniaków, ćwiartki jajek, słupki żółtego sera, półkrążki cebuli. Teraz pora na kleksy majonezu. Na koniec całość obsypujemy kiełkami lub mikrolistkami warzyw.
Bardzo ciekawie to się prezentuje. Mam ochote zrobić sobie coś takiego.
OdpowiedzUsuń