TRYB JASNY/CIEMNY

SAŁATKA KALAFIOROWA

fioletowy kalafior, kolorowe kalafiory, fowizm, sztuka i kulinaria, pomaranczowy kalafior, zielony kalafior, fowistyczna salatka kalafiorowa, fioletowy ziemniak, ziemniak truflowy, kolorowa salatka, zyce od kuchni



FOWISTYCZNA SAŁATKA KALAFIOROWA
Widzialny świat jawi się nam mnóstwem barw i przez wieki w malarstwie był przedstawiany w kolorach właściwych naturze rzeczy. Zmienił to na początku XX wieku fowizm (odłam ekspresjonizmu) ukazując świat w szokujących zestawieniach kolorystycznych.
Dla wielu z was nasza sałatka kalafiorowa może wydać się właśnie lekko szokującą kolorystycznie. 

fioletowy kalafior, kolorowe kalafiory, fowizm, sztuka i kulinaria, pomaranczowy kalafior, zielony kalafior, fowistyczna salatka kalafiorowa, fioletowy ziemniak, ziemniak truflowy, kolorowa salatka, zyce od kuchni

To co nieznane budzi często niepokój. Oczomocne, wręcz fluorescencyjne barwy warzyw wzbudzają w wielu podejrzliwość i nieufność. Nie wydają się być naturalne. Nic bardziej mylnego.  Jak pisze Jo Robinson w „Dzikiej stronie jedzenia” to biały kalafior jest młodszą odmianą, takim albinosem-mutantem, powstałym z kolorowych odmian kalafiorów. Sięgając po kolorowe odmiany kalafiorów wracacie do korzeni, do biologicznej różnorodności natury.



fioletowy kalafior, kolorowe kalafiory, fowizm, sztuka i kulinaria, pomaranczowy kalafior, zielony kalafior, fowistyczna salatka kalafiorowa, fioletowy ziemniak, ziemniak truflowy, kolorowa salatka, zyce od kuchni

KOLOR JEDZENIA MA ZNACZENIE

Rodzaj i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od ich barwy. Im intensywniejsza barwa owoców lub warzyw - tym więcej korzystnych dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze.
 
Wszystkie kalafiory są bogate w sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, w dużej ilości witaminę C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy. Musicie jednak wiedzieć, że kolorowe odmiany kalafiora zawierają więcej przeciwutleniaczy od białej odmiany tego warzywa.
FIOLETOWY KALAFIOR  zawiera 2,5 razy więcej antyoksydantów od białego. Wszystko dzięki antocyjanom - naturalnym barwnikom nadającym im ten kolor.

ZIELONY KALAFIOR (w tym odmiana romanesco) ma w sobie 4 razy więcej glukozynolanów niż biały. Glukozynolaty mają działanie chemoprewencyjne. Częste spożywanie produktów bogatych w glukozynolaty może zapobiegać rozwojowi raka piersi, prostaty, płuca i żołądka.

POMARAŃCZOWY KALAFIOR jest bogatym źródłem karetonoidów, będących naturalnymi przeciwutleniaczami.

fioletowy kalafior, kolorowe kalafiory, fowizm, sztuka i kulinaria, pomaranczowy kalafior, zielony kalafior, fowistyczna salatka kalafiorowa, fioletowy ziemniak, ziemniak truflowy, kolorowa salatka, zyce od kuchni

Podobnie rzecz się ma z fioletowymi ziemniakami.

Właśnie dzięki fioletowej barwie ziemniaki truflowe mają więcej właściwości niż zwykłe kartofle. Taki kolor uzyskują dzięki antocyjanom - naturalnym barwnikom – nadającym warzywom i owocom kolor od czerwonego po fioletowy. Mają one właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne; korzystnie wpływają na układ krążenia. Fioletowe ziemniaki są również bogatsze w potas od innych odmian. Zawierają sporo karotenoidów i kwasu fenolowego przez co wpływają na obniżenie ciśnienia krwi.


fioletowy kalafior, kolorowe kalafiory, fowizm, sztuka i kulinaria, pomaranczowy kalafior, zielony kalafior, fowistyczna salatka kalafiorowa, fioletowy ziemniak, ziemniak truflowy, kolorowa salatka, zyce od kuchni
fioletowy kalafior, kolorowe kalafiory, fowizm, sztuka i kulinaria, pomaranczowy kalafior, zielony kalafior, fowistyczna salatka kalafiorowa, fioletowy ziemniak, ziemniak truflowy, kolorowa salatka, zyce od kuchni

SAŁATKA KALAFIOROWA

składniki:

* mix różyczek kolorowych kalafiorów (fioletowych, pomarańczowych, zielonych i białych) LUB 1 kalafior biały
* 1/3 róży brokuła 
* 1 czerwona cebula
* 3 fioletowe ziemniaki (ziemniaki truflowe) LUB zwykłe ziemniaki sałatkowe
* 4 jajka
* 100 g pikantnego sera żółtego
* kiełki lub mikrolistki warzyw - wykorzystaliśmy  mikrolistki buraka 
* majonez domowy (lub kupny)
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

fioletowy kalafior, kolorowe kalafiory, fowizm, sztuka i kulinaria, pomaranczowy kalafior, zielony kalafior, fowistyczna salatka kalafiorowa, fioletowy ziemniak, ziemniak truflowy, kolorowa salatka, zyce od kuchni

wykonanie:

Fioletowe ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy "w mundurkach", obieramy ze skórki (łatwo schodzi podważana nożem) i kroimy w plastry (dokładnie tak samo postępujemy wykorzystując do sałatki zwyczajne ziemniaki).

Różyczki kolorowych kalafiorów i brokuła gotujemy krótko na parze uważając by się nadmiernie nie rozgotowały. 

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, dzielimy na ćwiartki.

Czerwoną cebulę kroimy w cienkie półkrążki.

Ser żółty kroimy w paski lub słupki

Na półmisku układamy kolorowe różyczki kalafiorów i brokuła, plastry ziemniaków, ćwiartki jajek, słupki żółtego sera, półkrążki  cebuli. Teraz pora na kleksy majonezu. Na koniec całość obsypujemy kiełkami lub mikrolistkami warzyw.

fioletowy kalafior, kolorowe kalafiory, fowizm, sztuka i kulinaria, pomaranczowy kalafior, zielony kalafior, fowistyczna salatka kalafiorowa, fioletowy ziemniak, ziemniak truflowy, kolorowa salatka, zyce od kuchni

 

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI