SAŁATKA Z TOPINAMBUREM I BURAKAMI
SAŁATKA Z TOPINAMBUREM I BURAKAMI to druga propozycja w styczniowej edycji naszego kulinarnego projektu ON I ONA W KUCHNI.
PROJEKT ON I ONA W KUCHNI
Tym
razem motywem przewodnim został topinambur, jarmuż i dynia, a kulinarnym wyzwaniem było przygotowanie zimowej sałatki.
Piotr zaproponował wyborną, podawaną na ciepło SAŁATKĘ Z TOPINAMBUREM I CZERWONĄ KAPUSTĄ. Jego przepis znajdziecie [NA TEJ STRONIE], a Anna do przygotowania sałatki wykorzystała marynowane buraki i kozi ser. Spróbujcie koniecznie obydwie. Są świetnym przykładem na to jak kreatywnie wykorzystywać lokalne, sezonowe warzywa.
składniki:
* 300 g topinamburu
* 1 wiązka lub 1 opakowanie (200 g) świeżego jarmużu
* 2 czerwone buraki
* 300 g dyni
* 1 cebula
* 200 g miękkiego sera koziego podpuszczkowego, dojrzewającego (do kupienia w każdym większym sklepie - ma kształt roladki, walca)
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* mikro listki buraka lub kiełki buraka
* olej dyniowy
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
marynata do buraków:
* 1 szklanka wody
* 1/4 szklanki octu jabłkowego
10%
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżka cukru
* 2 liście laurowy
* 4 ziarna pieprzu
Zimą
bardzo chętnie sięgamy po kiełki i mikro listki różnych warzyw. Można
je hodować samodzielnie lub kupować gotowe w sklepach. Do przygotowania tej sałatki wykorzystaliśmy mikro listki buraka. Te małe, subtelne zielone listki z charakterystycznymi bordowymi gałązkami są nie tylko
piękną ozdobą każdego dania, ale także doskonałym źródłem ważnych
składników odżywczych. Pod wyrazistym smakiem, podobnym do surowego
buraka, kryje się całe bogactwo witamin i mikroelementów (witamina C,
wapń, magnez, sód i kwas foliowy).
wykonanie:
MARYNOWANIE BURAKÓW
Buraki myjemy, gotujemy (lub pieczemy), obieramy ze skóry i kroimy na kawałki.
W garnku łączymy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej buraki; zagotowujemy pod przykryciem i w takiej formie pozostawiamy do wystudzenia.
Wystudzone w marynacie buraki kroimy na cienkie plastry.
PIECZENIE DYNI I TOPINAMBURU
Dynię myjemy, kroimy na kawałki, usuwamy gniazda nasienne. Nie obieramy jej ze skóry.
Topinambur
dokładnie myjemy, oczyszczamy (nie obieramy!) obcinamy mu twarde końce i
wkładamy na 5 minut do wody zakwaszonej octem jabłkowym by nie
ciemniał.
Kawałki
dyni i topinambur układamy na blasze do pieczenia lub w naczyniu
żaroodpornym, skrapiamy olejem rzepakowym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do
200 stopni C. Pieczemy około 10 - 15 minut (sprawdzamy widelcem czy
warzywa są już miękkie).
Upieczony topinambur kroimy wzdłuż na połówki lub na grube plastry, dynię obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki.
JARMUŻ I CEBULA:
Jarmuż dokładnie myjemy, jego liście rwiemy na kawałki oddzielając starannie od łodyżek i twardych nerwów.
Cebulę kroimy w cieniutkie półkrążki.
Na rozgrzaną patelnię skropioną olejem rzepakowym wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy ją do chwili aż się zeszkli. Dodajemy przygotowane wcześniej liście jarmużu i stale mieszając dusimy całość jeszcze przez 2 - 3 minuty (w tym czasie jarmuż zmięknie). Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
SER KOZI:
Ser kroimy na kawałki.
SKŁADANIE SAŁATKI:
Na półmisek przekładamy jarmuż podsmażony z cebulą. Układamy na nim plastry marynowanych buraków, kawałki pieczonej dyni i topinambura. Całość skrapiamy olejem dyniowym i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu układamy pokrojony w kawałki ser kozi i całość obficie obsypujemy mikro listkami buraka kub kiełkami z buraka.
Komentarze
Prześlij komentarz