SAŁATKA Z TOPINAMBUREM I CZERWONĄ KAPUSTĄ
SAŁATKA Z TOPINAMBUREM
Zdawać by się mogło, że styczeń nie jest miesiącem obfitości. Jednak przeczy temu prawdziwe bogactwo i różnorodność sezonowych warzyw które wykorzystujemy w tym miesiącu w naszej kuchni. To wyłącznie lokalne, sezonowe produkty, które o tej porze roku są dostępne na naszym rynku. Cała gama barw leży na naszym kuchennym stole. A kolor jedzenia ma znaczenie! Rodzaj
i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od
ich barwy. Im intensywniejsza barwa owoców lub warzyw - tym więcej
korzystnych
dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i
przeciwutleniacze.
Do dyspozycji mamy całe bogactwo wielobarwnych warzyw korzeniowych i cebulowych (marchew, pietruszkę, buraki, seler, brukiew, rzepa, białą rzodkiew, skorzonera, cebulę, pory, czosnek) Są warzywa kapustne (kapusta biała, czerwona, włoska, kalarepa, brukselka, jarmuż. Nadal dostępna jest dynia. Jesienią różne jej odmiany kupiliśmy na stoisku JeDynie na krakowskim Targu Pietruszkowym i nadal świetnie się nam one przechowują. To też czas na warzywa liściaste takie jak cykoria i endywia. Są też oczywiście ziemniaki i topinambur.
Dziś bohaterem dnia zostaje topinambur zwany również słonecznikiem bulwiastym. Przygotowaliśmy z niego wyjątkowo smaczną sałatkę. Wszystkie jej składniki genialnie współgrają ze sobą smakowo. Najbardziej
lubimy topinambur pieczony. Przygotowując go w ten sposób nie
obierajcie go ze skórki. Jest bardzo cienka i delikatna. Pierwszą waszą
myślą będzie skojarzenie z ziemniakami pieczonymi w ognisku, ale smak
jest tu pełniejszy, ciekawszy, taki z orzechową nuta - KONIECZNIE
MUSICIE TEGO SPRÓBOWAĆ.
Topinambur przyrządza się podobnie jak ziemniaki, ale ma on o wiele ciekawszy, lekko słodkawy, orzechowy smak. Zalet prozdrowotnych też ma sporo. Można
go stosować w celu poprawienia przemiany materii i utrzymania właściwej
mikroflory jelit, w profilaktyce cukrzycy, nowotworów, chorób serca i naczyń
oraz przy niewydolności nerek i arytmii serca. Ponadto wzmacnia układ
odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Bulwy topinambura są
bogatym źródłem potasu, żelaza oraz tiaminy (witaminy B1). Topinambur można spożywać w wielu postaciach. Jego bulwy można gotować, piec, smażyć, kisić i jeść na surowo. Genialnie smakuje również topinambur liofilizowany.
SAŁATKA Z TOPINAMBUREM I CZERWONĄ KAPUSTĄ to pierwsza propozycja w styczniowej edycji naszego kulinarnego projektu ON I ONA W KUCHNI.
PROJEKT ON I ONA W KUCHNI
Tym
razem motywem przewodnim został topinambur, jarmuż i dynia, a kulinarnym wyzwaniem było przygotowanie zimowej sałatki.
Piotr zaproponował wyborną, podawaną na ciepło SAŁATKĘ Z TOPINAMBUREM I CZERWONĄ KAPUSTĄ,
a Anna do przygotowania sałatki wykorzystała marynowane buraki i kozi
ser. Jej przepis znajdziecie [NA TEJ STRONIE]. Spróbujcie koniecznie obydwie sałatki. Są świetnym przykładem na to jak
kreatywnie wykorzystywać lokalne, sezonowe warzywa.
SAŁATKA Z TOPINAMBUREM
składniki:
* 300 g topinamburu
* 300 g dyni
* 300 g jarmużu
* 1/4 kapusty czerwonej
* 1 czerwona cebula
* olej rzepakowy
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
* ocet jabłkowy
wykonanie:
Dynię myjemy, kroimy na kawałki, usuwamy gniazda nasienne. Nie obieramy jej ze skóry.
Topinambur dokładnie myjemy, oczyszczamy (nie obieramy!) obcinamy mu twarde końce i wkładamy na 5 minut do wody zakwaszonej octem jabłkowym by nie ciemniał.
Kawałki dyni i topinambur układamy na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Pieczemy około 10 - 15 minut (sprawdzamy widelcem czy warzywa są już miękkie).
W czasie gdy dynia i topinambur się pieką:
Kapustę czerwoną siekamy drobno.
Jarmuż starannie myjemy, jego liście rwiemy na kawałki oddzielając starannie od łodyżek i twardych nerwów.
Czerwoną cebulę kroimy w cienkie półkrążki.
Na rozgrzaną patelnię skropioną olejem wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy ją do chwili aż się zeszkli. Dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę, często mieszając dusimy całość przez 3 - 4 minuty (kapusta ma lekko zmięknąć). Dodajemy jarmuż i stale mieszając dusimy całość jeszcze przez 2 minuty. Warzywa skrapiamy 1 łyżeczką octu jabłkowego, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość przekładamy na półmisek.
Upieczony topinambur kroimy w grube plastry, dynię obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Pieczone warzywa układamy na wierzchu półmiska. Sałatkę podajemy ciepłą niezwłocznie po przygotowaniu.
Zdrowo kolorowo :D
OdpowiedzUsuńI na dodatek bardzo smacznie :)
Usuń