STREFA W TYTANO ZIMOWE MENU
#STREFA
Przestrzeń spotkań, relaksu, wybornej kuchni, świetnego
wina, autorskich koktajli, dobrej muzyki, ciekawego dizajnu oswajającego bardzo
przestronne, postindustrialne wnętrze. Wchodzisz i dobrze się tu czujesz. Tak po
prostu. Jest nowocześnie, niezobowiązująco i ciepło zarazem. To miejsce z taką dobrą
energią, bez zbędnego zadęcia, bez spiny. Barmani przygotowują tu iście
magiczne eliksiry wstrzelając się idealnie we wszystkie wasze nastroje, a jak
wiecie sztuka to wielka.
#STREFAkomfortu #STREFAspotkań
#STREFArelaksu #STREFAgastro
Znajdziecie tu coś dla siebie na każdą porę dnia i nocy - od kanapek, przez sałatki po dania główne, włoską pizzę, przekąski i desery. Również w opcjach wege i vegan.
#STREFAzmian
15 stycznia w STREFIE startuje nowe zimowe menu
#byłempiłem
Mieliśmy już przyjemność przedpremierowo rozsmakować się w wielu daniach które zimową porą będą w STREFIE dopieszczać wasze podniebienia i powiemy wam, że jest pysznie! Mnóstwo dobroci tu na was czeka. W STREFIE wiedzą co to jest prawdziwy comfort food. Zjesz tu i ogarnie cię błogostan; ten przyjemny miraż sytości i zadowolenia.
Na swoje dania mają pomysł, zachowują spójność smaków. Lubimy gdy ten sam składnik zaskakuje różną teksturą na jednym talerzu, gdy daje mam różne wielozmysłowe doznania - puree i chipsy przygotowane z jednego warzywa w tym samym daniu to zawsze dobry plan.
Wielki plus za to, że doceniają to co lokalne.
Nic tak nie służy dobremu jedzeniu jak wyśmienite wino.
W kwestii jego doboru do potraw zaufajcie w ciemno Basi Lejkowskiej, bo z pasją, doświadczeniem i wyczuciem smaku dokonuje tu selekcji win. W tej sztuce jest absolutnie niezrównana! Smaki oraz aromaty zaprezentowanych nam win i potraw doskonale się wzajemnie dopełniały i podkręcały.
STREFA - ZIMOWE MENU - POZYCJE WYBRANE
na zdjęciu: tatar z sezonowanego łososia / majonez cytrynowy / zioła/ orzeszki pinii / szalotka / kapary
Do tatara mamy wielką słabość i co za tym idzie mamy również wobec niego wygórowane oczekiwania. Ten tatar je spełnił. Łosoś sezonowany przez 7 dni, doprawiony jedynie bazylią, szalotką i kaparami smakuje absolutnie genialnie. Majonez cytrynowy - sztos.
WINO - Syrah Blanc de Noir od Gebr. Anselmann 2015 Niemcy
Polecamy szczególnie waszej uwadze to genialne białe wino z czerwonych winogron. Zakochaliśmy się. Już tęsknimy. Będziemy wracać by wypić je ponownie do tatara z łososia.
***
na zdjęciu: polędwiczka z dorsza / puree z zielonego groszku robione na mleku kokosowym z ziołami / majonez cytrynowy / chips z parmezanu / groszek cukrowy
Lekkie, pełne smaku danie. Fantastyczna zabawa teksturą. Idealnie chrupiący groszek cukrowy, kruchy chips kontra muślinowe puree i delikatna struktura ryby.
WINO - Verdejo Ecologico od Menade Hiszpania
Świeże, zrównoważone wino organiczne o dobrej kwasowości i przyjemnym,
dyskretnym owocowym aromacie. W 100% wytwarzane metodami ekologicznymi z
winogron odmiany Verdejo.
***
na zdjęciu: pęczotto z grzybami robione na demiglace warzywnym / blanszowany szpinak / orzeszki pinii / smażone borowiki
Prawdziwy comfort food. Nie każdy lubi określenie pęczotto, ale jakby nie zwał, to danie jest super. Niedoceniana, nasza rodzima kasza pęczak jest tu podstawą. Aromatyczne grzyby z naszych lasów budują głębię smaku i aromatu. Szpinak klasycznie świetnie w tym zestawie zagrał. Nie pożałowano masła.
WINO - Nosso Verdejo Natural od Menade Hiszpania
Wino eleganckie, ciekawe, dobrze wyważone, pełne aromatów winogron verdejo. Jest w 100% naturalne, organiczne. Nos dyskretnie owocowy, subtelnie ziołowy. W ustach świeże i delikatne. Powstaje z ręcznie zbieranych winogron. W winnicy Finca Menade stosuje się zabiegi prewencyjne w 100% naturalne (takie jak ziołowe napary i serwatka). W całym procesie produkcji tego wina nie używa się siarki.
***
na zdjęciu: pierś z kaczki / puree z topinamburu robionego na palonym maśle / sos żurawinowy z palonym rozmarynem i infuzowanym tarniną ginem / chips z topinamburu / prażone orzechy nerkowca
Pierś z kaczki to jest danie, na którym restauracje często się wykładają zabijając niczemu nie winną kaczkę po raz drugi przesuszając lub przeciągając mięso na patelni. ALE NIE ONI! W STREFIE kaczka wysmażona jest w punkt! Idealnie różowa, soczysta, PYSZNA.
I wielki plus za topinambur i to w dwóch "stanach skupienia". To wyborne, zapomniane nieco warzywo szczęśliwie powraca do łask czego STREFA nie przegapiła. Zarówno puree jak i chipsy z topinambura są wyśmienite!
WINO - Critera Primitivo od Schola Sarmenti Włochy
To wino oczarowało nas ciemno rubinową barwą z odcieniem fioletu. Zmysłowy nos pełen zapachów suszonych owoców, oraz śliwkowej konfitury. Przyjemnie świeże, lekkie i niezwykle atrakcyjne w smaku
***
wieprzowe żeberka pieczone na burbonie Bulleit i miodzie / puree z batatów z goździkami / sałatka z kiszonej białej i czerwonej kapusty / ogórek kiszony
Mięsna orgia. To danie wydobywa całą naturalną słodycz wieprzowiny.
WINO - Masserei Negroamaro od Schola Sarmenti Włochy
Nos pełen czerwonych owoców. Wino rześkie, świeże, przyjemnie kwasowe.
***
deska przekąsek: zestaw małopolskich wędlin bez konserwantów / pasztet z serc wołowych wypiekany w Strefie / zestaw regionalnych serów podawanych z miodem / mus żurawinowy / focaccia
I niech nam ktoś powie, że z lokalnych produktów nie można skomponować wybornej deski przekąsek do wina!
***
na zdjęciu: domowej roboty Tiramisu
Dobre, dokładnie takie jak lubimy. Nieprzesłodzone, z idealnie wyważoną nutą kawy i czekolady, z gęstym, uczciwie zrobionym kremem, który nie rozmoczył nadmiernie biszkoptów. Solidny deser, taki idealny zimą, gdy do wiosennego liczenie kalorii macie jeszcze czas ;)
Na zdjęciach poniżej: KOLACJA DEGUSTACYJNA PREZENTUJĄCA ZIMOWĄ KARTĘ W STREFIE.
Autor: Adam Mikołajczyk / Pracownia Męskich Portretów
Komentarze
Prześlij komentarz