SURÓWKA Z CYKORII I KAPUSTY CZERWONEJ
CYKORIA
Cykoria to świetne warzywo zimowe, które na sklepowych półkach pojawia się od listopada do kwietnia. Jest niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Jedna główka cykorii zawiera tylko około 30 kcal. To prawdziwa bomba witamin i minerałów. Kryją się w niej duże ilości potasu, magnezu, manganu, żelaza, cynku, fosforu, karotenu, witaminy B1, B2, C i kwasu foliowego.
NIE MIEJCIE CYKORA PRZED GORYCZKĄ W CYKORII
Cały urok cykorii tkwi w lekkiej goryczce, która się w niej kryje. Niektórzy jej nie lubią i starają się ją usunąć za wszelką ceną. W tym celu cykorię moczą w wodzie lub wykorzystują sól celem jej pozbycia się (wsypują ją do miski i wstawiają w nią na godzinę głębie cykorii ustawionej pionowo). Takie działania są zbędne jeśli wiemy jaką cykorię kupować i jak ją właściwie przechowywać. Cykoria staje się gorzka pod wpływem światła. Dlatego w dobrych sklepach
jest przysłonięta lub opakowania w których jest sprzedawana są odwrócone do
góry dnem. Pamiętajcie, że nie jest to działanie przypadkowe ani jakieś
niedopatrzenie ze strony obsługi sklepu i taką właśnie cykorię kupujcie. Wybierajcie jak
najjaśniejsze główki, tylko brzeg jej liści może być lekko żółty.
To właśnie swojej goryczce cykoria (a dokładniej jej odmiana - cykoria korzeniowa) zawdzięcza to, że jest wykorzystywana do produkcji bezkofeinowych zamienników kawy. Picie kawy z cykorii, dzięki zawartemu w niej błonnikowi, zwiększa uczucie sytości i wspiera usuwanie nadmiaru cholesterolu z organizmu. Kawa ta wspomaga również wydalanie kwasów żółciowych oraz zmniejsza poziom glukozy we krwi.
SURÓWKA Z CYKORII I KAPUSTY CZERWONEJ
składniki:
* 2 cykorie
* ćwiartka czerwonej kapusty
* 1 duże jabłko
* garść orzechów włoskich
sos:
* 2,5 łyżki oleju rzepakowego
* 1 łyżka octu jabłkowego
* 1 łyżeczka miodu
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
wykonanie:
Cykorię i czerwoną kapustę szatkujemy, głąby odrzucamy.
Nieobrane jabłko kroimy w słupki.
Orzechy wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i prażymy przez 2 - 3 minuty.
Przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą kuchenną trzepaczka do uzyskania jednolitej emulsji.
Poszatkowaną cykorię i kapustę przekładamy do salaterki, dodajemy jabłko, prażone orzechy; całość zalewamy sosem i mieszamy.
Surówka z cykorii świetnie smakuje do dań obiadowych lub śniadań czy kolacji. Sprawdzi się również jako warzywna część wypełnienia pity czy tortilli.
SURÓWKA Z CYKORII I KAPUSTY CZERWONEJ
nigdy nie jadłam cykorii. sałatka wyglada przesmacznie ;)
OdpowiedzUsuńz reszta... na Twoim blogu wszystko wyglada bardzo smakowicie i ladnie
Pozdrawiam Misa Durst