TRYB JASNY/CIEMNY

SURÓWKA Z CYKORII I KAPUSTY CZERWONEJ

cykoria, goryczka w cykorii, surowka z cykorii, przepisy z cykorii, jak się pozbyc goruyczki z cykorii, styczen sezonowe przepisy, sezonowa kuchnia, zycie od kuchni


CYKORIA 
Cykoria to świetne warzywo zimowe, które na sklepowych półkach pojawia się od listopada do kwietnia. Jest niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Jedna główka cykorii zawiera tylko około 30 kcal. To prawdziwa bomba witamin i minerałów. Kryją się w niej duże ilości potasu, magnezu, manganu, żelaza, cynku, fosforu, karotenu, witaminy B1, B2, C i kwasu foliowego.

NIE MIEJCIE CYKORA PRZED GORYCZKĄ W CYKORII

Cały urok cykorii tkwi w lekkiej goryczce, która się w niej kryje. Niektórzy jej nie lubią i starają się ją usunąć za wszelką ceną. W tym celu cykorię moczą w wodzie lub wykorzystują sól celem jej pozbycia się (wsypują ją do miski i wstawiają w nią na godzinę głębie cykorii ustawionej pionowo). Takie działania są zbędne jeśli wiemy jaką cykorię kupować i jak ją właściwie przechowywać. Cykoria staje się gorzka pod wpływem światła. Dlatego w dobrych sklepach jest przysłonięta lub opakowania w których jest sprzedawana są odwrócone do góry dnem. Pamiętajcie, że nie jest to działanie przypadkowe ani jakieś niedopatrzenie ze strony obsługi sklepu i taką właśnie cykorię kupujcie. Wybierajcie jak najjaśniejsze główki, tylko brzeg jej liści może być lekko żółty. 


To właśnie swojej goryczce cykoria (a dokładniej jej odmiana - cykoria korzeniowa) zawdzięcza to, że jest wykorzystywana do produkcji bezkofeinowych zamienników kawy. Picie kawy z cykorii, dzięki zawartemu w niej błonnikowi, zwiększa uczucie sytości i wspiera usuwanie nadmiaru cholesterolu z organizmu. Kawa ta wspomaga również wydalanie kwasów żółciowych oraz zmniejsza poziom glukozy we krwi.

cykoria, goryczka w cykorii, surowka z cykorii, przepisy z cykorii, jak się pozbyc goruyczki z cykorii, styczen sezonowe przepisy, sezonowa kuchnia, zycie od kuchni 
SURÓWKA Z CYKORII I KAPUSTY CZERWONEJ

składniki:

* 2 cykorie
* ćwiartka czerwonej kapusty
* 1 duże jabłko
* garść orzechów włoskich

sos:

* 2,5 łyżki oleju rzepakowego
* 1 łyżka octu jabłkowego
* 1 łyżeczka miodu
*  sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

cykoria, goryczka w cykorii, surowka z cykorii, przepisy z cykorii, jak się pozbyc goruyczki z cykorii, styczen sezonowe przepisy, sezonowa kuchnia, zycie od kuchni

wykonanie:


Cykorię i czerwoną kapustę szatkujemy, głąby odrzucamy.
Nieobrane jabłko kroimy w słupki.  
Orzechy wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i prażymy przez 2 - 3 minuty.

Przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą kuchenną trzepaczka do uzyskania jednolitej emulsji. 

Poszatkowaną cykorię i kapustę przekładamy do salaterki, dodajemy jabłko, prażone orzechy; całość zalewamy sosem i mieszamy. 

Surówka z cykorii świetnie smakuje do dań obiadowych lub śniadań czy kolacji. Sprawdzi się również jako warzywna część wypełnienia  pity czy tortilli. 
 
SURÓWKA Z CYKORII I KAPUSTY CZERWONEJ

Komentarze

  1. nigdy nie jadłam cykorii. sałatka wyglada przesmacznie ;)
    z reszta... na Twoim blogu wszystko wyglada bardzo smakowicie i ladnie
    Pozdrawiam Misa Durst

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI