SZUBA CZYLI ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ
SZUBA, CZYLI ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ
Zaryzykujemy stwierdzenie, że jest to najlepsza sałatka śledziowa na świecie! Choć jej nazwa poprzez proste skojarzenie przywołuje na myśl noszone w Rzeczpospolitej od XV do XVII wieku obszerne okrycie wierzchnie podbite drogocennym futrem to jej rodowód jest nieco inny.
Pomysł na tę sałatkę powstał podobno w czasach
rewolucji październikowej. Jej autorem jest rosyjski kupiec Anastasy Bogomiłow,
właściciel sieci karczm w Moskwie, który chciał stworzyć dla swoich
lokali danie będące symbolem jedności Rosji i pojedna proletariat z
chłopstwem. Pracujący dla niego kucharz, Aristarch Prokopcew, opracował
recepturę sałatki, w której każda warstwa społeczna znalazła coś dla siebie: proletariusze
ulubionego przez siebie śledzia, chłopstwo pochodzące z ziemi ziemniaki,
marchewkę i cebulę, zwolennicy czerwonej rewolucji odnajdują w niej czerwone
buraczki. Sałatka była obficie przyprawiana francuskim sosem majonezowym – trudno
powiedzieć czy na znak szacunku dla twórców Wielkiej Rewolucji Francuskiej, czy
wręcz przeciwnie, jako przypomnienie burżuazji będącej wrogami bolszewików.
Sałatkę nazwano „«Ш.У.Б.А.» i był to skrót od «Шовинизму и Упадку – Бойкот и
Анафема», co w tłumaczeniu na polski oznacza ”Szowinizmowi i Upadkowi – Bojkot
i Anatema”.
Szuba jest wyborna niezależnie od tego czy jest owocem czerwonej rewolucji czy też nie.
SZUBA, CZYLI ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ
Podajemy proporcje składników dopasowane do salaterki o średnicy 20 cm i wysokości 8 cm.
składniki :
* 6 solonych śledzi a'la matjas
* 600 g buraków czerwonych
* 600 g marchewki
* 6 jajek
* 2 małe cebule
* 100 - 120 ml majonezu domowego lub kupnego
* szczypiorek lub zielona cebulka
marynata do buraków:
* 1 szklanka wody
* 1/4 szklanki octu jabłkowego 10%
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżka cukru
* 2 liście laurowy
* 4 ziarna pieprzu
W niektórych przepisach na szubę pojawiają się również ziemniaki i/lub kwaśne jabłka.
Kupując solone śledzie przywykliśmy mówić o nich "matiasy", ale jest w tym pewna nieścisłość.
MATIAS - to nie gatunek śledzia, ale śledź dziewiczy - ryba
młodociana - czyli taka, która jest przed pierwszym tarłem. Takie
sztuki mają najdelikatniejsze, najsmaczniejsze i najtłustsze mięso, bo nie straciły energii i zapasu tłuszczyku podczas tarła :)
Matiasy
poławiane są na Morzu Północnym tylko od maja do czerwca głównie przez
Holendrów i Niemców. Na polskim rynku są praktycznie niedostępne - w
sklepach króluje śledź a'la matias. Solone filety z matiasa są też
znacząco mniej słone od tych, które na co dzień kupujemy.
WYKONANIE
Sałatkę tę należy przygotować na kilka godzin przed planowanym podaniem i przechowywać w lodówce aby smaki się wzajemnie "przegryzły".
Moczymy śledzie:
Opłukane pod bieżącą wodą śledzie pozostawiamy w wodzie do namoczenia przez kilka godzin (najlepiej przez cała noc). Czas moczenia śledzi zależy od stopnia ich zasolenia.
Marynujemy buraki:
Buraki myjemy, gotujemy (lub
pieczemy), obieramy ze skóry i kroimy na kawałki.
W garnku łączymy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej buraki; zagotowujemy pod przykryciem i w takiej formie pozostawiamy do wystudzenia.
Robimy domowy majonez
Pyszny, gęsty, świeży. Gdy
robisz go sam, to wiesz co jesz. Jego przygotowanie zajmie wam dosłownie 3
minuty. [NA
TEJ STRONIE] znajdziecie nasz przepis na pyszny, domowy majonez.
Marchewkę myjemy i gotujemy w łupinach, studzimy, obieramy ze skórki.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek.
Cebule kroimy w bardzo drobna kostkę.
Na tarle o grubych oczkach kolejno ucieramy gotowana marchewkę, jajka na twardo i marynowane buraki.
A TERAZ OKRYWAMY ŚLEDZIKA KOŁDERKĄ
Na dnie salaterki rozkładamy równo warstwę pokrojonego śledzia.
Na śledziu rozsmarowujemy cieniutką warstwę majonezu.
Teraz kolej na cebulę.
Na cebuli rozsmarowujemy cienko majonez.
Pora na warstwę marchewki.
Następnie rozkładamy warstwę z ugotowanych na twardo jajek.
Dzieło wieńczy warstwa marynowanych buraków udekorowana kleksem z majonezu i obsypana szczypiorkiem.
(kolejność warstw możecie zamieniać)
Szubę podaje się wieloporcjowo w przeźroczystej salaterce lub serwuje się ją w formie pojedynczych porcji do przygotowania których możecie wykorzystać ring (metalowy pierścień do formowania dań).
Pięknie podana!
OdpowiedzUsuńBędę musiał w końcu ugotować coś z Twoich przepisów, są świetne!
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym. Przepięknie sfotografowana sałatka. <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. :)
Patrzę na te zdjęcia i nic tylko bym jadł :D
OdpowiedzUsuńWygląda to niesamowicie smacznie! Muszę spróbować swoich sił w kuchni :)
OdpowiedzUsuńNiby zwykłe jedzenie, ale jak świetnie wykonane fotografie!
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia na zdjęcia zrobiłem się głodny.
OdpowiedzUsuń