TRYB JASNY/CIEMNY

SZUBA CZYLI ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ

szuba, sledz pod pierzynka, salatka sledziowa, salatka na impreze, danie ze sledziem, salatka ze sledziem, salatka szuba, sledz, buraki, zycie od kuchni


SZUBA, CZYLI ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ 
Zaryzykujemy stwierdzenie, że jest to najlepsza sałatka śledziowa na świecie! Choć jej nazwa poprzez proste skojarzenie przywołuje na myśl noszone w Rzeczpospolitej od XV do XVII wieku  obszerne okrycie wierzchnie podbite drogocennym futrem to jej rodowód jest nieco inny.


Pomysł na tę sałatkę powstał podobno w czasach rewolucji październikowej. Jej autorem jest rosyjski kupiec Anastasy Bogomiłow, właściciel sieci karczm w Moskwie, który chciał  stworzyć dla swoich lokali  danie będące symbolem jedności Rosji i pojedna proletariat z chłopstwem. Pracujący dla niego kucharz, Aristarch Prokopcew, opracował recepturę sałatki, w której każda warstwa społeczna znalazła coś dla siebie: proletariusze ulubionego przez siebie śledzia, chłopstwo pochodzące z ziemi ziemniaki, marchewkę i cebulę, zwolennicy czerwonej rewolucji odnajdują w niej czerwone buraczki. Sałatka była obficie przyprawiana francuskim sosem majonezowym – trudno powiedzieć czy na znak szacunku dla twórców Wielkiej Rewolucji Francuskiej, czy wręcz przeciwnie, jako przypomnienie burżuazji będącej wrogami bolszewików. Sałatkę nazwano „«Ш.У.Б.А.» i był to skrót od «Шовинизму и Упадку – Бойкот и Анафема», co w tłumaczeniu na polski oznacza ”Szowinizmowi i Upadkowi – Bojkot i Anatema”.


Szuba jest wyborna niezależnie od tego czy jest owocem czerwonej rewolucji czy też nie.


szuba, sledz pod pierzynka, salatka sledziowa, salatka na impreze, danie ze sledziem, salatka ze sledziem, salatka szuba, sledz, buraki, zycie od kuchni


SZUBA, CZYLI ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ

Podajemy proporcje składników dopasowane do salaterki o średnicy 20 cm i wysokości 8 cm.

składniki :

* 6 solonych śledzi a'la matjas
* 600 g buraków czerwonych
* 600 g marchewki
* 6 jajek
* 2 małe cebule
* 100 - 120 ml majonezu domowego lub kupnego
* szczypiorek lub zielona cebulka

marynata do buraków:
* 1 szklanka wody
* 1/4 szklanki octu jabłkowego 10%

* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżka cukru
* 2 liście laurowy

* 4 ziarna pieprzu


W niektórych przepisach na szubę pojawiają się również ziemniaki i/lub kwaśne jabłka.

szuba, sledz pod pierzynka, salatka sledziowa, salatka na impreze, danie ze sledziem, salatka ze sledziem, salatka szuba, sledz, buraki, zycie od kuchni


Kupując solone śledzie  przywykliśmy mówić o nich "matiasy", ale jest w tym pewna nieścisłość.
MATIAS - to nie gatunek śledzia, ale śledź dziewiczy - ryba młodociana  - czyli taka, która jest przed pierwszym tarłem. Takie sztuki mają najdelikatniejsze, najsmaczniejsze i najtłustsze mięso, bo nie straciły energii i zapasu tłuszczyku podczas tarła :)

Matiasy poławiane są na Morzu Północnym tylko od maja do czerwca głównie przez Holendrów i Niemców. Na polskim rynku są praktycznie niedostępne - w sklepach króluje śledź a'la matias. Solone filety z matiasa są też znacząco mniej słone od tych, które na co dzień kupujemy.

WYKONANIE

Sałatkę tę należy przygotować na kilka godzin przed planowanym podaniem i przechowywać w lodówce aby smaki się wzajemnie "przegryzły".

Moczymy śledzie:

Opłukane pod bieżącą wodą śledzie pozostawiamy w wodzie do namoczenia przez kilka godzin (najlepiej przez cała noc). Czas moczenia śledzi zależy od stopnia ich zasolenia. 

Marynujemy buraki:


Buraki myjemy, gotujemy (lub pieczemy), obieramy ze skóry i kroimy na kawałki.

buraki marynowane, szuba, sledz pod pierzynka, salatka sledziowa, salatka na impreze, danie ze sledziem, salatka ze sledziem, salatka szuba, sledz, buraki, zycie od kuchni

W garnku łączymy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej buraki; zagotowujemy pod przykryciem i w takiej formie pozostawiamy do wystudzenia.
majonez, majonez domowy, szuba, sledz pod pierzynka, salatka sledziowa, salatka na impreze, danie ze sledziem, salatka ze sledziem, salatka szuba, sledz, buraki, zycie od kuchni
 
Robimy domowy majonez
Pyszny, gęsty, świeży. Gdy robisz go sam, to wiesz co jesz. Jego przygotowanie zajmie wam dosłownie 3 minuty. [NA TEJ STRONIE] znajdziecie nasz przepis na pyszny, domowy majonez.

szuba, sledz pod pierzynka, salatka sledziowa, salatka na impreze, danie ze sledziem, salatka ze sledziem, salatka szuba, sledz, buraki, zycie od kuchni

Marchewkę myjemy i gotujemy w łupinach, studzimy, obieramy ze skórki.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek.

Cebule kroimy w bardzo drobna kostkę.

Na tarle o grubych oczkach kolejno ucieramy gotowana marchewkę, jajka na twardo i marynowane buraki.


szuba, sledz pod pierzynka, salatka sledziowa, salatka na impreze, danie ze sledziem, salatka ze sledziem, salatka szuba, sledz, buraki, zycie od kuchni

A  TERAZ  OKRYWAMY  ŚLEDZIKA  KOŁDERKĄ 
Na dnie salaterki rozkładamy równo warstwę pokrojonego śledzia.
Na śledziu rozsmarowujemy cieniutką warstwę majonezu.
Teraz kolej na cebulę.
Na cebuli rozsmarowujemy cienko majonez.
Pora na warstwę marchewki.
Następnie rozkładamy warstwę z ugotowanych na twardo jajek.

Dzieło wieńczy warstwa marynowanych buraków udekorowana kleksem z majonezu i obsypana szczypiorkiem.

(kolejność warstw możecie zamieniać)
szuba, sledz pod pierzynka, salatka sledziowa, salatka na impreze, danie ze sledziem, salatka ze sledziem, salatka szuba, sledz, buraki, zycie od kuchni

Szubę podaje się wieloporcjowo w przeźroczystej salaterce lub serwuje się ją w formie pojedynczych porcji do przygotowania których możecie wykorzystać ring (metalowy pierścień do formowania dań). 

szuba, sledz pod pierzynka, salatka sledziowa, salatka na impreze, danie ze sledziem, salatka ze sledziem, salatka szuba, sledz, buraki, zycie od kuchni


Komentarze

  1. Będę musiał w końcu ugotować coś z Twoich przepisów, są świetne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią zjadłabym. Przepięknie sfotografowana sałatka. <3

    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Patrzę na te zdjęcia i nic tylko bym jadł :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda to niesamowicie smacznie! Muszę spróbować swoich sił w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niby zwykłe jedzenie, ale jak świetnie wykonane fotografie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Od samego patrzenia na zdjęcia zrobiłem się głodny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI