TARTA Z JABŁKAMI I GRUSZKAMI
TARTA Z
JABŁKAMI I GRUSZKAMI
To jedno z najlepszych kruchych ciast z owocami jakie jedliśmy. Taka kwintesencja domowych, babcinych wypieków. Prawdziwy comfort food. Każdy z nas zna takie zimowe popołudnia, w które do pełni szczęścia brakuje nam tylko domowej szarlotki.

TARTA Z JABŁKAMI I GRUSZKAMI
składniki na kruche ciasto:
Podane proporcje są odpowiednie na formę do tarty o średnicy 30 cm i wysokości 3
cm. Polecamy wam teflonowe formy do tarty z ruchomym dnem. Ruchome dno
blachy pozwala bardzo prosto wyjąć ciasto z formy po upieczeniu.
* 400 g mąki pszennej
* 160 g masła
* 200 g cukru pudru
* opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 2 łyżki gęstej śmietany 18 % tłuszczu
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 200 g cukru pudru
* opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 2 łyżki gęstej śmietany 18 % tłuszczu
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 5 jabłek (tu szczególnie polecamy waszej uwadze szarą renetę, antonówkę lub lobo)
* 2 duże gruszki
* 1 łyżeczka cynamonu
* 4 goździki
* 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
dodatki:
* cukier puder do posypania ciasta
wykonanie:
Przygotowujemy nadzienie:
Jabłka i gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w
plasterki i przesypujemy do garnka o grubym dnie. Dolewamy do nich 2 - 3 łyżki
wody (to niezbędne, aby owoce nie przypaliły się zanim zaczną puszczać sok
podczas ogrzewania), wsypujemy cynamon, goździki, wlewamy sok z cytryny. Całość
podgrzewany, często mieszając. Owoce początkowo puszczą sok. Dusimy je do
chwili aż zmiękną i odparują z nich płyny. Owocowy farsz do tarty studzimy i wyjmujemy
z niego goździki.
Zagniatamy ciasto kruche:
Najpierw łączymy mąkę i schłodzone, drobno pokrojone masło; mieszamy
przez chwilę. Dosypujemy szczyptę soli, proszek do pieczenia i przesiany przez
sito cukier puder.
Dodajemy miąższ z wanilii lub cukier z dodatkiem prawdziwej
wanilii; mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy 1 jajko i 2 żółtka
oraz śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. My tę czynność w całości powierzamy
mikserowi, ale oczywiście można to zrobić ręcznie.
Arkusz papieru do pieczenia przykładamy do formy na tartę i wykrawamy z
niego koło odpowiadające wielkością jej zewnętrznej średnicy. Znacząco ułatwi nam to
za chwilę odpowiednie rozwałkowanie ciasta na przykrycia naszej tarty.
Formę na tartę smarujemy masłem.
Ciasto dzielimy na dwie części; pierwsza ma być cięższa od drugiej o
około 50 g. Wyklejamy nią dokładnie dno i boki formy do tarty. Ciasto
wyrównujemy (my wykorzystujemy do tego celu szklankę) i nakłuwamy je gęsto widelcem
(zapobiega to wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia). Formę z tartą
schładzamy przez około 20 minut w lodówce.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC.
Na schłodzone ciasto wykładamy wystudzony owocowy farsz i przykrywamy je
druga częścią ciasta rozwałkowanego na papierze.

Komentarze
Prześlij komentarz