TRYB JASNY/CIEMNY

TARTA Z JABŁKAMI I GRUSZKAMI

tarta z jablkami, tarta z gruszkami, szarlotka, domowe ciasto, domowa szarlotka, najlepsza szarlotka, ciasto z owocami, ciasto kruche, jak zrobic kruche ciasto, latwe ciasto, domowe wypieki, zycie od kuchni




TARTA Z JABŁKAMI I GRUSZKAMI


To jedno z najlepszych kruchych ciast z owocami jakie jedliśmy. Taka kwintesencja domowych, babcinych wypieków. Prawdziwy comfort food.  Każdy z nas zna takie zimowe popołudnia, w które do pełni szczęścia brakuje nam tylko domowej szarlotki.

szarlotka, patera z owocami, owoce na talerzu, jablka, gruszki, jak zrobic kruche ciasto, tarta z owocami, tarta z jablkami, zycie od kuchni, najlepza szarlotkaTa tarta zaczaruje was kuszącą mieszanką aromatu jabłek, cynamonu i goździków, który rozchodzi się podczas pieczenia po wszystkich zakamarkach domu sprawiając, że nie będziecie mogli doczekać się chwili, w której wyjmuje się ciasto z piekarnika. Jest przy tym niezwykle prosta i szybka w wykonaniu. I właśnie w tej prostocie tkwi największy urok tego ciasta; w tej prostocie w najlepszym tego słowa znaczeniu - w prostocie smaku i wykorzystanych składników, w sezonowości owoców dodanych do nadzienia. To ciasto nie sprawi wam kłopotu nawet jeśli nie macie dużego doświadczenia w pieczeniu. Nie ma potrzeby wcześniejszego podpiekania spodu.




TARTA Z JABŁKAMI I GRUSZKAMI

składniki na kruche ciasto:
Podane proporcje są odpowiednie na formę do tarty o średnicy 30 cm i wysokości 3 cm. Polecamy wam teflonowe formy do tarty z ruchomym dnem.  Ruchome dno blachy pozwala bardzo prosto wyjąć ciasto z formy po upieczeniu. 


* 400 g mąki pszennej 
* 160 g masła
* 200 g cukru pudru
* opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 2 łyżki gęstej śmietany 18 % tłuszczu
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli

nadzienie:

* 5 jabłek (tu szczególnie polecamy waszej uwadze szarą renetę, antonówkę lub lobo)
* 2 duże gruszki
* 1 łyżeczka cynamonu
* 4 goździki
* 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny

dodatki:

* cukier puder do posypania ciasta

jablko

wykonanie:
 
Przygotowujemy nadzienie:
Jabłka i gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki i przesypujemy do garnka o grubym dnie. Dolewamy do nich 2 - 3 łyżki wody (to niezbędne, aby owoce nie przypaliły się zanim zaczną puszczać sok podczas ogrzewania), wsypujemy cynamon, goździki, wlewamy sok z cytryny. Całość podgrzewany, często mieszając. Owoce początkowo puszczą sok. Dusimy je do chwili aż zmiękną i odparują z nich płyny. Owocowy farsz do tarty studzimy i wyjmujemy z niego goździki.

szarlotka, patera z owocami, owoce na talerzu, jablka, gruszki, jak zrobic kruche ciasto, tarta z owocami, tarta z jablkami, zycie od kuchni, najlepza szarlotka
Zagniatamy ciasto kruche:
Najpierw łączymy mąkę i schłodzone, drobno pokrojone masło; mieszamy przez chwilę. Dosypujemy szczyptę soli, proszek do pieczenia i przesiany przez sito cukier puder. 
 
kruche ciasto, najlepsze kruche ciasto, jak zrobic kruche ciasto, kruche ciasto z jablkami, tarta z jablkami, domowe ciasto, szarlotka, najlepsza szarlotka, babcina szarlotka, zycie od kuchni
Dodajemy miąższ z wanilii lub cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii; mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy 1 jajko i 2 żółtka oraz śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. My tę czynność w całości powierzamy mikserowi, ale oczywiście można to zrobić ręcznie. 

 
Arkusz papieru do pieczenia przykładamy do formy na tartę i wykrawamy z niego koło odpowiadające wielkością jej zewnętrznej średnicy. Znacząco ułatwi nam to za chwilę odpowiednie rozwałkowanie ciasta na przykrycia naszej tarty.

Formę na tartę smarujemy masłem.

Ciasto dzielimy na dwie części; pierwsza ma być cięższa od drugiej o około 50 g. Wyklejamy nią dokładnie dno i boki formy do tarty. Ciasto wyrównujemy (my wykorzystujemy do tego celu szklankę) i nakłuwamy je gęsto widelcem (zapobiega to wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia). Formę z tartą schładzamy przez około 20 minut w lodówce. 

tarta z jablkami, tarta z gruszkami, szarlotka, domowe ciasto, domowa szarlotka, najlepsza szarlotka, ciasto z owocami, ciasto kruche, jak zrobic kruche ciasto, latwe ciasto, domowe wypieki, zycie od kuchniMniejszą część ciasta rozwałkowujemy równo na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia pozostawiając 0,5 cm wolny brzeg papieru. Łatwo nam będzie teraz przenieść ją na wypełnioną farszem tartę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC. 

Na schłodzone ciasto wykładamy wystudzony owocowy farsz i przykrywamy je druga częścią ciasta rozwałkowanego na papierze. 


tarta z jablkami, tarta z gruszkami, szarlotka, domowe ciasto, domowa szarlotka, najlepsza szarlotka, ciasto z owocami, ciasto kruche, jak zrobic kruche ciasto, latwe ciasto, domowe wypieki, zycie od kuchniTeraz bardzo delikatnie oddzielamy papier od ciasta, łączymy je z ciastem na bokach tarty, dociskamy lekko ząbkami widelca tworząc w ten sposób w 5 sekund ozdobny wzór. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem.

tarta z jablkami, tarta z gruszkami, szarlotka, domowe ciasto, domowa szarlotka, najlepsza szarlotka, ciasto z owocami, ciasto kruche, jak zrobic kruche ciasto, latwe ciasto, domowe wypieki, zycie od kuchniPieczemy w temperaturze 180 ºC przez 35 - 40 minut, do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy tartę z piekarnika, studzimy i przekładamy ją z formy na paterę. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. 

tarta z jablkami, tarta z gruszkami, szarlotka, domowe ciasto, domowa szarlotka, najlepsza szarlotka, ciasto z owocami, ciasto kruche, jak zrobic kruche ciasto, latwe ciasto, domowe wypieki, zycie od kuchni


Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI