TARTA Z JABŁKAMI I GRUSZKAMI
TARTA Z
JABŁKAMI I GRUSZKAMI
To jedno z najlepszych kruchych ciast z owocami jakie jedliśmy. Taka kwintesencja domowych, babcinych wypieków. Prawdziwy comfort food. Każdy z nas zna takie zimowe popołudnia, w które do pełni szczęścia brakuje nam tylko domowej szarlotki.
Ta tarta zaczaruje
was kuszącą mieszanką aromatu jabłek, cynamonu i goździków, który
rozchodzi się podczas pieczenia po wszystkich zakamarkach domu
sprawiając, że nie będziecie mogli doczekać się chwili, w której wyjmuje
się ciasto z piekarnika. Jest przy tym niezwykle prosta i szybka w wykonaniu. I właśnie w tej prostocie tkwi największy urok tego ciasta; w tej prostocie w najlepszym tego słowa znaczeniu - w prostocie smaku i wykorzystanych składników, w sezonowości owoców dodanych do nadzienia. To ciasto nie sprawi wam kłopotu nawet jeśli nie macie dużego doświadczenia w pieczeniu. Nie ma potrzeby wcześniejszego podpiekania spodu.
TARTA Z JABŁKAMI I GRUSZKAMI
składniki na kruche ciasto:
Podane proporcje są odpowiednie na formę do tarty o średnicy 30 cm i wysokości 3
cm. Polecamy wam teflonowe formy do tarty z ruchomym dnem. Ruchome dno
blachy pozwala bardzo prosto wyjąć ciasto z formy po upieczeniu.
* 400 g mąki pszennej
* 160 g masła
* 200 g cukru pudru
* opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 2 łyżki gęstej śmietany 18 % tłuszczu
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 200 g cukru pudru
* opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 2 łyżki gęstej śmietany 18 % tłuszczu
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 5 jabłek (tu szczególnie polecamy waszej uwadze szarą renetę, antonówkę lub lobo)
* 2 duże gruszki
* 1 łyżeczka cynamonu
* 4 goździki
* 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
dodatki:
* cukier puder do posypania ciasta
wykonanie:
Przygotowujemy nadzienie:
Jabłka i gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w
plasterki i przesypujemy do garnka o grubym dnie. Dolewamy do nich 2 - 3 łyżki
wody (to niezbędne, aby owoce nie przypaliły się zanim zaczną puszczać sok
podczas ogrzewania), wsypujemy cynamon, goździki, wlewamy sok z cytryny. Całość
podgrzewany, często mieszając. Owoce początkowo puszczą sok. Dusimy je do
chwili aż zmiękną i odparują z nich płyny. Owocowy farsz do tarty studzimy i wyjmujemy
z niego goździki.
Zagniatamy ciasto kruche:
Najpierw łączymy mąkę i schłodzone, drobno pokrojone masło; mieszamy
przez chwilę. Dosypujemy szczyptę soli, proszek do pieczenia i przesiany przez
sito cukier puder.
Dodajemy miąższ z wanilii lub cukier z dodatkiem prawdziwej
wanilii; mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy 1 jajko i 2 żółtka
oraz śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. My tę czynność w całości powierzamy
mikserowi, ale oczywiście można to zrobić ręcznie.
Arkusz papieru do pieczenia przykładamy do formy na tartę i wykrawamy z
niego koło odpowiadające wielkością jej zewnętrznej średnicy. Znacząco ułatwi nam to
za chwilę odpowiednie rozwałkowanie ciasta na przykrycia naszej tarty.
Formę na tartę smarujemy masłem.
Ciasto dzielimy na dwie części; pierwsza ma być cięższa od drugiej o
około 50 g. Wyklejamy nią dokładnie dno i boki formy do tarty. Ciasto
wyrównujemy (my wykorzystujemy do tego celu szklankę) i nakłuwamy je gęsto widelcem
(zapobiega to wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia). Formę z tartą
schładzamy przez około 20 minut w lodówce.
Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy równo na przygotowanym wcześniej papierze
do pieczenia pozostawiając 0,5 cm wolny brzeg papieru. Łatwo nam będzie teraz
przenieść ją na wypełnioną farszem tartę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC.
Na schłodzone ciasto wykładamy wystudzony owocowy farsz i przykrywamy je
druga częścią ciasta rozwałkowanego na papierze.
Teraz bardzo delikatnie oddzielamy
papier od ciasta, łączymy je z ciastem na bokach tarty, dociskamy lekko ząbkami
widelca tworząc w ten sposób w 5 sekund ozdobny wzór. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w temperaturze 180 ºC przez 35 - 40 minut, do uzyskania złotego
koloru. Wyjmujemy tartę z piekarnika, studzimy i przekładamy ją z formy na
paterę. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz