MAJONEZ BAZYLIOWY
Majonez bazyliowy to genialny dodatek do jajek, kanapek, sałatek, tortilli. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Jajka z majonezem bazyliowym i rzeżuchą to jedna z naszych propozycji dla was na Wielkanocne Śniadanie. To niezwykle proste, pyszne i zarazem efektowne danie.
MAJONEZ BAZYLIOWY
składniki:
* 200 ml gęstego majonezu domowego lub kupnego (tu polecam wam Majonez Kielecki)
* pęczek świeżej bazylii
* łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
* świeżo zmielony pieprz do smaku
Majonez bazyliowy możecie przygotować na bazie majonezu domowego lub gęstego majonezu kupionego w sklepie.
Przygotowanie domowego majonezu według naszego przepisu zajmie wam dosłownie 5 minut.
MAJONEZ DOMOWY
składniki:
* 1 duże jajko
* 200 ml oleju rzepakowego (najlepiej nierafinowanego)
* 1 łyżeczka ostrej musztardy
* szczypta soli
* 1/2 łyżeczki cukru lub miodu
* duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu
* 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
wykonanie:
W
tym miejscu przypominam wam, że przepis jest jedynie bazą. Możecie dodać do
niego ciut więcej lub mniej octu czy musztardy albo doprawić go intensywniej
pieprzem. Wszystko zależy od stopnia ostrości jaki lubicie najbardziej.
MAJONEZ BAZYLIOWY:
wykonanie:
Obrywamy listki z pęczka bazylii. Wrzucamy je do blendera, dodajemy majonez (domowy lub kupny), dolewamy sok z cytryny. Całość blendujemy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
POLECAMY WAM RÓWNIEŻ INNE NASZE PRZEPISY NA WIELKANOCNE JAJKA - ZNAJDZIECIE JE [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA]
JAKO DODATEK DO JAJEK NA WIELKANOCNE ŚNIADANIE POLECAMY WAM RÓWNIEŻ [TEN SOS]
WSZYSTKIE NASZE WIELKANOCNE PROPOZYCJE KULINARNE ZNAJDZIECIE [NA TEJ STRONIE]
Wspaniały przepis. Kocham bazylię, muszę wykonać taki majonez, na bank pyszny. Zdjęcia są również bardzo piękne. :) Serdecznie pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńMiła odmiana:)
OdpowiedzUsuń