TRYB JASNY/CIEMNY

TORT ORZECHOWO MIGDAŁOWY BEZGLUTENOWY



tort urodzinowy, tort bezglutenowy, tort orzechowy, tort migdalowy, ciasto bezglutenowe, zycie od kuchni
TORT ORZECHOWO-MIGDAŁOWY 

Uwielbiamy torty i ciasta w których mąkę zastąpiły orzechy lub migdały. Takie ciasta mają absolutnie niepowtarzalny smak i aromat i są bezglutenowe, co dla wielu osób ma wielkie znaczenie.

tort urodzinowy, tort bezglutenowy, tort orzechowy, tort migdalowy, ciasto bezglutenowe, zycie od kuchni
Tort jest naprawdę pyszny, a przy tym prosty w wykonaniu.  Sezonowo polecamy go szczególnie zimą i wczesną wiosna. Gości na naszym stole w Boże Narodzenie i w Wielkanoc. Doskonale sprawdza się również jako tort urodzinowy. Wszystko jest kwestią końcowej dekoracji.

TORT ORZECHOWO-MIGDAŁOWY 

I WARSTWA - CIASTO ORZECHOWE :

składniki : 

* 10 żółtek
* 220 g cukru pudru 
* 1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
* 1 kopiata łyżka intensywnego kakao 
* 2 łyżki mleka 
* 250 g orzechów włoskich (waga podana po obraniu orzechów ze skorupek)
 
tort urodzinowy, tort bezglutenowy, tort orzechowy, tort migdalowy, ciasto bezglutenowe, zycie od kuchni

wykonanie :  

Orzechy włoskie rozdrabniamy na mąkę przy użyciu malaksera (blendera).

tort urodzinowy, tort bezglutenowy, tort orzechowy, tort migdalowy, ciasto bezglutenowe, zycie od kuchni

Rozgrzewam piekarnik do temperatury 170 stopni C. 

Ucieramy mikserem żółtka z cukrem pudrem na puszystą, białą masę. Dodajemy miąższ z wanilii lub cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii (cukru wanilinowego nie polecamy). W kubeczku  dokładnie mieszamy kakao z mlekiem i dodajemy tak powstała masę czekoladową do masy z utartych żółtek. Dosypuję rozdrobnione  blenderem "na mąkę" orzechy; całość miksuję do połączenia się składników.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujmy go masłem (brzegów tortownicy nie smarujemy). Przelewamy do niej ciasto i wkładamy je do nagrzanego do 170  piekarnika. Pieczemy około 55 minut (robimy test „suchego patyczka”).

Gotowe ciasto orzechowe studzimy w tortownicy.  
Po całkowitym wystudzeniu bardzo delikatnie oddzielamy nożem brzegi ciasta od tortownicy, a następnie rozpinamy i zdejmujemy jej obręcz. Bardzo ostry nożem ścinamy cieniutki, wierzchni blat ciasta i pozostawiamy go do podsuszenia. Wykorzystamy go do ozdobienia tortu.

tort urodzinowy, tort bezglutenowy, tort orzechowy, tort migdalowy, ciasto bezglutenowe, zycie od kuchni

II WARSTWA - CIASTO  MIGDAŁOWE :

składniki : 
 

* białka z 10 jaj 
* szczypta soli 
* 220 g cukru pudru 
* sok z 1/2 cytryny 
* miąższ z 1 laski wanilii
* 250 g migdałów bez skórki (możecie wykorzystać całe migdały lub w płatkach)
* 3 łyżki zmielonych biszkoptów (mogą być bezglutenowe)
 
tort urodzinowy, tort bezglutenowy, tort orzechowy, tort migdalowy, ciasto bezglutenowe, zycie od kuchni

wykonanie :  

Migdały rozdrabniamy "na mąkę" przy użyciu malaksera (blendera). 

Biszkopty rozdrabniamy "na mąkę" przy użyciu malaksera (blendera).  

Rozgrzewam piekarnik do temperatury 170 stopni C.

Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do niej cukier puder i mieszamy. Następnie dolewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny i miąższ wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilia); całość miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników. Dosypujemy rozdrobnione "na mąkę" migdały i biszkopty; mieszamy wszystkie składniki.

tort urodzinowy, tort bezglutenowy, tort orzechowy, tort migdalowy, ciasto bezglutenowe, zycie od kuchni

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go masłem (brzegów tortownicy nie smarujemy - dzięki temu ciasto równo wyrośnie). Przelewamy ciasto do tak przygotowanej  tortownicy i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 55 minut (robimy test „suchego patyczka”).


Gotowe ciasto migdałowe studzimy w tortownicy.  
Po całkowitym wystudzeniu bardzo delikatnie oddzielamy nożem brzegi ciasta od tortownicy, a następnie rozpinamy i zdejmujemy jej obręcz. Bardzo ostry nożem ścinamy cieniutki, wierzchni blat ciasta i pozostawiamy go do podsuszenia. Wykorzystamy go do ozdobienia tortu.

 

tort urodzinowy, tort bezglutenowy, tort orzechowy, tort migdalowy, ciasto bezglutenowe, zycie od kuchni

MASA:

składniki : 

* 250 ml śmietany kremówki 
* 500 g serka mascarpone 
* 4 łyżki cukru pudru
* 1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
* 4 łyżeczki żelatyny
* 4 łyżki wody lub mleka


wykonanie: 

Do małego naczynia (np. niskiej szklanki) wsypujemy żelatynę i zalewamy ją zimnym mlekiem lub wodą; mieszamy i pozostawiamy ją na około 10 minut do namoczenia. 

Śmietanę ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier puder i miąższ z wanilii; mieszamy. Dodajemy serek mascarpone i  całość miksujemy. 

Naczynie z namoczoną wcześniej  żelatyną wkładamy do kąpieli z gorącą wodą. Mieszamy łyżeczką żelatynę do chwili aż zrobi się płynna.

Teraz wlewamy rozpuszczoną żelatynę do masy stale ją miksując.
 
tort urodzinowy, tort bezglutenowy, tort orzechowy, tort migdalowy, ciasto bezglutenowe, zycie od kuchni
 
SKŁADANIE TORTU:

Na paterze układamy orzechowy blat. Rozsmarowujemy na nim 1/3 masy i przykrywamy ją blatem migdałowym odwróconym do góry dnem. Całość lekko dociskamy. Wierzch i brzegi tortu smarujemy pozostałą masą. 

tort urodzinowy, tort bezglutenowy, tort orzechowy, tort migdalowy, ciasto bezglutenowe, zycie od kuchni

OZDABIANIE TORTU:

Skrojone wcześniej i podsuszone kawałki ciasta migdałowego i orzechowego rozdrabniamy "na mąkę" przy użyciu malaksera (blendera). Tak powstałymi kruszkami ciasta dekorujemy brzegi tortu. 

Tort w wersji "urodzinowej" możecie ozdobić różami i kolorowymi cukrowymi posypkami.

Tort w wersji "wielkanocnej" proponujmy ozdobić pokrojonymi, suszonymi morelami, figami i daktylami.

tort urodzinowy, tort bezglutenowy, tort orzechowy, tort migdalowy, ciasto bezglutenowe, zycie od kuchni

Komentarze

  1. wygląda przepysznie ;) Bardczo lubię motywy żywych kwiatow jako ozdobniki na tortach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najbardziej lubię dekoracje na torcie z bratków i fiołków
      Jadalne kwiaty uwielbiam również w sałatkach.

      Usuń
  2. Chyba wieczór spędzę w kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę rewelacyjnie. Myśle, że dziś coś takiego próbuję zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że równie dobrze smakuje jak wygląda :)

      Usuń
  4. Ja to bym tylko jadł robić mi się nie chce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podsuń więc komuś przepis i pięknie się uśmiechnij ;)

      Usuń
  5. Zakupy zrobione, zabieram się do pracy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, świetny opis wykonania. Bardzo ładne zdjęcia. Tort prezentuje się niesamowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pięknie i apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Prosze podac wielkosc foremki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI