TORT ORZECHOWO MIGDAŁOWY BEZGLUTENOWY
TORT ORZECHOWO-MIGDAŁOWY
Uwielbiamy torty i ciasta w których mąkę zastąpiły orzechy lub migdały. Takie ciasta mają absolutnie niepowtarzalny smak i aromat i są bezglutenowe, co dla wielu osób ma wielkie znaczenie.
Tort jest naprawdę pyszny, a przy tym prosty w wykonaniu. Sezonowo polecamy go szczególnie zimą i wczesną wiosna. Gości na naszym stole w Boże Narodzenie i w Wielkanoc. Doskonale sprawdza się również jako tort urodzinowy. Wszystko jest kwestią końcowej dekoracji.
TORT ORZECHOWO-MIGDAŁOWY
I WARSTWA - CIASTO ORZECHOWE :
składniki :
składniki :
* 10 żółtek
* 220 g cukru pudru
* 1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
* 1 kopiata łyżka intensywnego kakao
* 2 łyżki mleka
* 250 g orzechów włoskich (waga podana po obraniu orzechów ze skorupek)
wykonanie :
Orzechy włoskie rozdrabniamy na mąkę przy użyciu malaksera (blendera).
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 170 stopni C.
Ucieramy mikserem
żółtka z cukrem pudrem na puszystą, białą masę. Dodajemy miąższ z wanilii lub cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii (cukru wanilinowego nie polecamy). W
kubeczku dokładnie mieszamy kakao z mlekiem i dodajemy tak powstała masę czekoladową do masy z utartych
żółtek. Dosypuję rozdrobnione blenderem "na mąkę" orzechy;
całość miksuję do połączenia się składników.
Spód tortownicy
wykładamy papierem do pieczenia i smarujmy go masłem (brzegów tortownicy nie smarujemy). Przelewamy do niej ciasto i wkładamy je do nagrzanego do 170 piekarnika.
Pieczemy około 55 minut (robimy test „suchego patyczka”).
Gotowe ciasto orzechowe studzimy w tortownicy.
Po całkowitym wystudzeniu bardzo delikatnie oddzielamy nożem brzegi ciasta od tortownicy, a następnie rozpinamy i zdejmujemy jej obręcz. Bardzo ostry nożem ścinamy cieniutki, wierzchni blat ciasta i pozostawiamy go do podsuszenia. Wykorzystamy go do ozdobienia tortu.
II WARSTWA - CIASTO MIGDAŁOWE :
składniki :
składniki :
* białka z 10 jaj
* szczypta soli
* 220 g cukru pudru
* sok z 1/2 cytryny
* miąższ z 1 laski wanilii
* 250 g migdałów bez skórki (możecie wykorzystać całe migdały lub w płatkach)
* 3 łyżki zmielonych biszkoptów (mogą być bezglutenowe)
wykonanie :
Migdały rozdrabniamy "na mąkę" przy użyciu malaksera (blendera).
Biszkopty rozdrabniamy "na mąkę" przy użyciu malaksera (blendera).
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 170 stopni C.
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy
do niej cukier puder i mieszamy. Następnie dolewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny i miąższ wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilia); całość miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników.
Dosypujemy rozdrobnione "na mąkę" migdały i biszkopty; mieszamy wszystkie składniki.
Dno tortownicy
wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go masłem (brzegów tortownicy nie smarujemy - dzięki temu ciasto równo wyrośnie). Przelewamy ciasto do tak przygotowanej tortownicy i wkładamy je do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 55 minut (robimy test „suchego patyczka”).
Gotowe ciasto migdałowe studzimy w tortownicy.
Po
całkowitym wystudzeniu bardzo delikatnie oddzielamy nożem brzegi ciasta
od tortownicy, a następnie rozpinamy i zdejmujemy jej obręcz. Bardzo
ostry nożem ścinamy cieniutki, wierzchni blat ciasta i pozostawiamy go
do podsuszenia. Wykorzystamy go do ozdobienia tortu.
MASA:
składniki :
składniki :
* 250 ml śmietany kremówki
* 500 g serka mascarpone
* 4 łyżki cukru pudru
* 1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
* 4 łyżeczki żelatyny
* 4 łyżki wody lub mleka
wykonanie:
Do małego naczynia (np. niskiej szklanki) wsypujemy żelatynę i zalewamy ją zimnym mlekiem lub wodą; mieszamy i pozostawiamy ją na około 10 minut do namoczenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier puder i miąższ z wanilii; mieszamy. Dodajemy serek
mascarpone i całość miksujemy.
Naczynie z namoczoną wcześniej żelatyną wkładamy do kąpieli z gorącą wodą. Mieszamy łyżeczką żelatynę do chwili aż zrobi się płynna.
Teraz wlewamy
rozpuszczoną żelatynę do masy stale ją miksując.
SKŁADANIE TORTU:
Na paterze układamy orzechowy blat. Rozsmarowujemy na nim 1/3 masy i przykrywamy ją blatem migdałowym odwróconym do góry dnem. Całość lekko dociskamy. Wierzch i brzegi tortu smarujemy pozostałą masą.
OZDABIANIE TORTU:
Skrojone wcześniej i podsuszone kawałki ciasta migdałowego i orzechowego rozdrabniamy "na mąkę" przy użyciu malaksera (blendera). Tak powstałymi kruszkami ciasta dekorujemy brzegi tortu.
Tort w wersji "urodzinowej" możecie ozdobić różami i kolorowymi cukrowymi posypkami.
Tort w wersji "wielkanocnej" proponujmy ozdobić pokrojonymi, suszonymi morelami, figami i daktylami.
wygląda przepysznie ;) Bardczo lubię motywy żywych kwiatow jako ozdobniki na tortach ;)
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię dekoracje na torcie z bratków i fiołków
UsuńJadalne kwiaty uwielbiam również w sałatkach.
Chyba wieczór spędzę w kuchni :D
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę rewelacyjnie. Myśle, że dziś coś takiego próbuję zrobić.
OdpowiedzUsuńZapewniam, że równie dobrze smakuje jak wygląda :)
UsuńJa to bym tylko jadł robić mi się nie chce :)
OdpowiedzUsuńPodsuń więc komuś przepis i pięknie się uśmiechnij ;)
UsuńZakupy zrobione, zabieram się do pracy :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, świetny opis wykonania. Bardzo ładne zdjęcia. Tort prezentuje się niesamowicie. :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i apetycznie!
OdpowiedzUsuńProsze podac wielkosc foremki
OdpowiedzUsuńDno tortownicy o średnicy 20 cm
Usuń