WIELKANOCNA SAŁATKA WARSTWOWA
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Mamy więc dla was kolejną propozycję na wielkanocną sałatkę. Jest pyszna i doskonale komponuje się ze świątecznymi potrawami, a przy tym pięknie prezentuje się na stole.
Do przygotowania tej sałatki wykorzystaliśmy kolorowe warzywa oraz Majonez Kielecki. To kultowa
marka majonezu. Od pokoleń pojawia się na stole w naszej rodzinie. Na rynku jest dostępny od 1959 roku.
Jest pyszny, gęsty, kremowy i doprawiony dokładnie tak jak lubimy.
W czasie Świąt Wielkanocnych nie może zabraknąć go w naszej kuchni. Cenimy go
nie tylko za smak i konsystencję, ale również za najwyższej jakości
składniki i brak dodatku konserwantów (data przydatności Kieleckiego to jedynie
3 miesiące). Nie jesteśmy w tym wyjątkowi - Kielecki to obecnie drugi
najchętniej kupowany majonez w naszym kraju :) Sięgamy po niego przygotowując
sałatki, sosy, faszerowane warzywa, a nawet piekąc pyszną babkę wielkanocna.
Przepis na majonezowa babkę
wielkanocną widoczną na zdjęciu znajdziecie na naszym blogu.
składniki:
* 600 g buraków czerwonych
* 600 g mięsa z piersi
kurczaka lub indyka (możecie wykorzystać również szynkę wędzoną)
* 10 jajek
* 400 g zielonego groszku
mrożonego
* 1 duża cebula lub 2 mniejsze
* 100 g sałaty
(wykorzystaliśmy roszpunkę)
* 2 pęczki rzodkiewek
* Majonez Kielecki
marynata do buraków:
* 1/4 szklanki octu jabłkowego
* 1 szklanka wody
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżka cukru
* 2 liście laurowe
* 4 ziarna pieprzu
dekoracja:
* kilka jajek przepiórczych
* trochę kolorowych,
wiosennych listków - proponujemy: kiełki buraka czerwonego, rzeżuchę,
mikrolistki rzodkiewki lub rukiew wodną
Hodujemy rzeżuchę:
Kuchenny parapet to nasz domowy ogródek; wiecznie zielony o każdej porze roku. Rosną na nim aromatyczne zioła, czasem zielona cebulka w słoiku z wodą, a w pojemniku rozwijają się kiełki. Obok wyrasta rzeżucha. To niezwykle zdrowa zielenina. Zwłaszcza wiosna zachęcamy was do jej hodowania.
WIELKANOCNA SAŁATKA WARSTWOWA
wykonanie:
Sałatka warstwowa najlepiej prezentuje się w przeźroczystej salaterce o płaskim dnie.
Przygotowanie sałatki zaczynamy od zamarynowania buraków:
Buraki myjemy, gotujemy (lub
pieczemy), obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. W garnku łączymy wszystkie
składniki marynaty i wkładamy do niej buraki; całość zagotowujemy pod
przykryciem i w takiej formie pozostawiamy do wystudzenia. Odcedzone buraki
marynowane ścieramy na grubym tarle.
Zielony groszek mrożony
wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy 5 minut, odcedzamy,
przelewamy zimną wodą.
! Do tej sałatki możecie również wykorzystać groszek
zielony z puszki, ale nie będzie miał tak ładnego koloru jak groszek mrożony.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i ucieramy na grubym tarle.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i ucieramy na grubym tarle.
Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.
Mięso z piersi kurczaka doprawiamy solą i smażymy na patelni grillowej na niewielkiej ilości tłuszczu. Studzimy i kroimy w kostkę.
! Do tej sałatki możecie wykorzystać również wędzoną szynkę pokrojoną w kostkę.
składanie sałatki:
Przepis ten dodajemy do naszego wielkanocnego cyklu "PRZEPISY Z JAJEM".
POLECAMY Majonez Kielecki to uniwersalny dodatek do potraw, podkreślający i wzbogacający ich smak.
- Na dnie salaterki układamy warstwę utartych marynowanych buraków.
- Na burakach rozsmarowujemy cieniutką warstwę majonezu.
- Teraz kolej na cebulę.
- Na cebuli rozsmarowujemy cienką warstwę majonezu.
- Pora na warstwę grillowanego kurczaka.
- I kolejna cieniutka warstwa majonezu.
- Teraz czas na zielony groszek
- Ponownie cieniutka warstwa majonezu.
- Na groszku lądują jajka na twardo.
- Na jajka spada warstwa sałaty.
- Dzieło wieńczy warstwa pokrojonych w plasterki rzodkiewek.
- Sałatkę ozdabiamy połówkami ugotowanych na twardo jajek przepiórczych i całość obsypujemy kiełkami buraków, rzeżuchą lub mikrolistkami z rzodkiewek czy listkami rukwi wodnej tworząc kusząca, wiosenna, wielobarwną kompozycję.
Przepis ten dodajemy do naszego wielkanocnego cyklu "PRZEPISY Z JAJEM".
POLECAMY Majonez Kielecki to uniwersalny dodatek do potraw, podkreślający i wzbogacający ich smak.
Producent: WSP „Społem”
Skład: olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%). Bez substancji konserwujących.
Sałatka wymiata! Mega się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńI powiem Ci, że równie dobrze smakuje. Smaki świetnie się wzajemnie komponują.
Usuńte czerwone buraczki to raczej u mnie nie przejdą w sałatce z uwagi ze nie wszyscy je lubią, jednak calość prócz tych buraczkow super. świetny pomysł na swiateczny stół do mięs ,ktore zapychają i nie są kolorowe...
OdpowiedzUsuńA ja lubię jeść kolorowo ;)
buziaki
Jak zwykle niezwykle, Misa Durst
To nie są zwyczajne buraczki, to są BURACZKI MARYNOWANE :)
UsuńZnam takich co nie lubią zwykłych, gotowanych buraków, a marynowane lubią i to bardzo. Proponuję jednak spróbować w wersji z buraczkami :)
Świetna sałatka i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Madlene :)
UsuńKolorowa i taka wiosenną. Idealna na Święta:)
OdpowiedzUsuńZa tymi wiosennymi kolorami i świeżością warzyw tęsknię najbardziej zimą.
UsuńŻałuję że dopiero teraz trafiłem na przepis, tydzień po świętach :(
OdpowiedzUsuńWypróbuję na pewno przy najbliższej okazji
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda nieziemsko, na pewno spróbuję
OdpowiedzUsuńMyślę że się skuszę na ten przepis
OdpowiedzUsuńSpróbowałem i wyszła bombowa, dziękuję!
OdpowiedzUsuńZawsze się zastanawiam skąd się bierze pomysły na takie pyszności, czy da się to samemu wymyślić?
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPrzez kuchnię do serca, szczególnie przez takie wspaniałe dania
OdpowiedzUsuń