TRYB JASNY/CIEMNY

RESTAURANT WEEK WIOSNA 2018






Przed nami wiosenna edycja FESTIWALU RESTAURANT WEEK, który odbędzie się w największych polskich miastach w dniach od 18 do 30 kwietnia. Od 2014 roku uczestniczą w nim starannie dobrane, najlepsze, autorskie Restauracje w naszym kraju. Nie przegapcie tego wydarzenia, bo Festiwal jest prawdziwym świętem dla miłośników dobrego jedzenia.







Tematem przewodnim nadchodzącej, wiosennej edycji Festiwalu jest hasło "Chodźmy do restauracji !" 
WIĘC CHODŹMY :)
 

MAMY DLA WAS VOUCHER NA NAJBLIŻSZĄ EDYCJĘ RESTAURANT WEEK! 
Pytanie konkursowe brzmi: Menu której z 41 krakowskich restauracji biorących udział w wiosennej edycji Restaurant Week wzbudza w was największy apetyt? Możecie przejrzeć je na tej stronie: https://restaurantweek.pl/wyszukiwarka/#

     
Na Wasze komentarze pod tym artykułem czekamy do piątku (13.04.2018.) do godziny 15-tej. Najciekawszą odpowiedz nagrodzimy zaproszeniem dla 2 osób na najbliższą edycję Restaurant Week.  

Zwycięzcę wespół w zespół wybieramy my: Anna i Piotr. Komentarz konkursowy nie może być anonimowy (powinien być podpisany nickiem lub imieniem i nazwiskiem).

Restaurant Week to fantastyczna okazja aby spotkać się z bliskimi i przyjaciółmi przy wspólnym stole, rozmowie, dobrym jedzeniu oraz na poznanie nowych smaków, kuchni oraz Restauracji. 

Festiwal Restaurant Week odbywa się w 13 regionach, w ponad 30 polskich miastach prezentujących unikatową kulturę restauracyjną. Każda z restauracji biorąca udział w Restaurant Week przygotowuje specjalne, popisowe trzydaniowe menu festiwalowe na które składa się przystawka, danie główne i deser w niezwykle przystępnej cenie 49 zł od osoby. W najbliższych dniach swoje specjalne menu zaprezentuje aż 41 restauracji w Krakowie!
 
JAK WZIĄĆ UDZIAŁ W RESTAURANT WEEK?
Aby wziąć udział w Festiwalu należy wejść na stronę www.restaurant.pl i założyć konto gościa. Później wybierzcie miasto, restaurację, datę oraz godzinę i jedno z dwóch menu; następnie dokonajcie płatności i gotowe. Na wasz mail przyjdzie potwierdzenie rezerwacji.  Ważna jest punktualność: macie 90 minut na delektowanie się festiwalowym posiłkiem. Po tym czasie do restauracji przyjdą kolejni goście Festiwalu Restaurant Week.

RESTAURACJE UCZESTNICZĄCE W FESTIWALU RESTAURANT WEEK W KRAKOWIE: Restauracje uczestniczące: Atrium, Barka, Bistro 11, Bistro Hygge, Boccanera, Bonerowska Gourmet Steak & Fish, Corleone, Corse - Restauracja Korsykańska, Dynia Resto Bar, Ed Red, EDO FUSION ASIAN CUISINE, Emalia, Four, Gąska, Gruszka Nova, Hana Sushi, Hevre, La Campana, La Grande Mamma, Magnifica, MARCELINO chleb i wino, Marcelino Piccolo, Marmolada, Megami Sushi Japanese & Thai Restaurant, Miodowy Piecyk, Musso Sushi - Sukiennicza 8, Nine Kitchen, Nota Resto, Per Tutti, PinakotekaPod Katarynką, Qualita, Rzeźnia - Ribs on Fire - Kazimierz, Rzeźnia - Ribs on Fire (Plac Dominikański), Sissi Restaurant&Wine, Urban Garden, Well Done, Winestone, Włoska, Zakładka, Zalewajka, Zenit, Il Piatto
 
W ramach wiosennej edycji  Restaurant Week odwiedziliśmy już przedpremierowo Restaurację Marcelino Piccolo oraz Restaurację Dynia Resto Bar.

RESTAURACJA MARCELINO PICCOLO
To nowa włoska restauracja na mapie Krakowa. Czeka tu na Was dobre jedzenie i miła obsługa. Parmigiana z cukinii jest absolutnie genialna! Mnóstwo smaku i aromatu. Chętnie wrócimy na to danie ponownie. Równie smaczne jest risotto (filet z kurczaka mega soczysty). Przystawki wyborne. POLECAMY! Dobrej jakości, starannie dobrane składniki dają doskonałe, pełne smaku dania. To zawsze się sprawdza.

MENU A

Mini antipasti
Parma / Spianata / Gorgonzola/ Taleggio / Parmezan / Oliwki / Kapary / Pomidor Suszony
Risotto
Ryż / Palona młoda marchew / Filet z kurczaka


Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe / owoce

MENU B:

Grillowana polenta
Grillowana polenta / Salsa pomidor / Tapenada / Kozi ser / Mus gruszkowy

Parmigiana z cukinii
Cukinia / Salsa pomidorowa

Panna cotta
Panna cotta / Herbata matha / Biała czekolada


RESTAURACJA DYNIA RESTO BAR
W Dynia Resto Bar wiosna w koło. Po ciągnącej się w nieskończoność zimie bardzo przyjemnie jest usiąść w pachnącym kwiatami ogródku restauracyjnym. Podane na przystawkę pełne smaku i barw muślinowo-kremowe zupy były jak zastrzyk dobrej energii. Sałata z mozzarellą di bufala kusi estetyką podania. Mocną strona menu w Dynia Resto Bar są desery. "Dyniowy" czarny las to małe dzieło sztuki kulinarnej na talerzu.

PRZYSTAWKI


MENU A
Krem z dyni podany z imbirem i kolendrą.

MENU B
Krem z buraka z jabłkiem i ricottą.

DANIA GŁÓWNE
  
MENU B
Sałata z mozzarellą di bufala, granatem, burakiem chioggia oraz kremem z gorczycy.

MENU A
Risotto gruszkowe z kaczką sous vide podane z rukolą.

DESERY
MENU B
Dyniowy crème brulee podany z musem malinowym

MENU A
"Dyniowy" Czarny las podany z czekoladą, lodami wiśniowymi oraz owocami leśnymi.

Komentarze

  1. O jejku! RESTAURACJA MARCELINO PICCOLO! Zupełnie wystarczyłyby mi przystawki! Szykuję się na lipcowy wyjazd do Mediolanu i właśnie tak zamierzam się żywić: oliwki, wędliny i sery. Plus włoskie wino i słońce. Idealnie! Ale parmigiany z cukinii skosztuję z ciekawości smaku tej potrawy. I panna cotta! Ten wiosenny kolor! Pożądam! Trzeba iść we dwójkę i spróbować potraw z obu proponowanych zestawów, by zaspokoić hedonizm!

    OdpowiedzUsuń
  2. RESTAURACJA MARCELINO PICCOLO od niedawna przekonuję się do włoskiej kuchni i szukam restauracji-perełek, w których smak potraw przypomni klimat frykasów, których próbowałam u stóp Wezuwiusza w Neapolu. I przyznam się do czegoś: nigdy jeszcze nie jadłam risotto, chyba najlepsza okazja przede mną, żeby spróbować :) Olga Wałaszek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Poprzadnią edycją biłam się z myślami WInestone czy Qualita, wybrałam Wine... nie żałuję ale wreszcie pragnę dać szansę Qualicie. Swym niebanalnym menu i oryginalnym stylem wraz z pięknym wydaniem posiłku ujęła me serce. Lekka panna cotta z halibuta- włosko -polsko ....perliczka, ah wreszcie nie wół ani kura :) A jaki piękny akcent na koniec lodowy z naszych polskich (oby) jabłek. :D czuję już aromaty ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Osobiście najbardziej przekonuje mnie restauracja "Well Done" i wariant menu A. Jestem wielkim fanem pikantnej kuchni a żeberka brzmią świetnie. Na przystawkę babat którego wręcz uwielbiam no i na deser milkshake. Czego chcieć więcej? Do tego wystrój bardzo zachęca by zabrać tam swoją drugą połówkę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że żeberka będą Ci smakować :) Kod vouchera znajdziesz na fb w wiadomościach Mówili

      Usuń
  5. Ponieważ kocham makarony i owoce morza mam wielki apetyt na restauracje Atrium. Menu tej restauracji doprowadziło dół tego, że mam slinotok ��

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI