RESTAURANT WEEK WIOSNA 2018
Przed nami wiosenna edycja FESTIWALU RESTAURANT WEEK,
który odbędzie się w największych polskich miastach w dniach od 18 do 30
kwietnia. Od 2014 roku uczestniczą w nim starannie dobrane, najlepsze,
autorskie Restauracje w naszym kraju. Nie przegapcie tego wydarzenia, bo
Festiwal jest prawdziwym świętem dla miłośników dobrego jedzenia.
Tematem przewodnim
nadchodzącej, wiosennej edycji Festiwalu jest hasło "Chodźmy do
restauracji !"
WIĘC CHODŹMY :)
MAMY DLA WAS VOUCHER NA NAJBLIŻSZĄ EDYCJĘ RESTAURANT WEEK!
Pytanie konkursowe brzmi: Menu której z 41 krakowskich restauracji biorących udział w wiosennej edycji Restaurant Week wzbudza w was największy apetyt? Możecie przejrzeć je na tej stronie: https://restaurantweek.pl/wyszukiwarka/#
Na Wasze komentarze pod tym artykułem czekamy do piątku (13.04.2018.) do
godziny 15-tej. Najciekawszą odpowiedz nagrodzimy zaproszeniem dla 2 osób na
najbliższą edycję Restaurant Week.
Zwycięzcę wespół w zespół wybieramy my: Anna i Piotr. Komentarz konkursowy nie może być anonimowy (powinien być podpisany nickiem lub imieniem i
nazwiskiem).
Restaurant Week to fantastyczna okazja aby spotkać się z
bliskimi i przyjaciółmi przy wspólnym stole, rozmowie, dobrym jedzeniu oraz na
poznanie nowych smaków, kuchni oraz Restauracji.
Festiwal Restaurant Week odbywa się w 13 regionach, w
ponad 30 polskich miastach prezentujących unikatową kulturę
restauracyjną. Każda z restauracji biorąca udział w Restaurant Week
przygotowuje specjalne, popisowe trzydaniowe menu festiwalowe na które składa
się przystawka, danie główne i deser w niezwykle przystępnej cenie 49 zł od
osoby. W najbliższych dniach swoje specjalne menu zaprezentuje aż 41
restauracji w Krakowie!
JAK WZIĄĆ UDZIAŁ W RESTAURANT WEEK?
Aby wziąć udział w Festiwalu należy wejść na stronę
www.restaurant.pl i założyć konto gościa. Później wybierzcie miasto,
restaurację, datę oraz godzinę i jedno z dwóch menu; następnie dokonajcie
płatności i gotowe. Na wasz mail przyjdzie potwierdzenie rezerwacji.
Ważna jest punktualność: macie 90 minut na delektowanie się festiwalowym posiłkiem. Po tym
czasie do restauracji przyjdą kolejni goście Festiwalu Restaurant Week.
RESTAURACJE
UCZESTNICZĄCE W FESTIWALU RESTAURANT WEEK W KRAKOWIE: Restauracje
uczestniczące: Atrium, Barka, Bistro 11, Bistro Hygge, Boccanera,
Bonerowska Gourmet Steak & Fish, Corleone, Corse - Restauracja
Korsykańska, Dynia Resto Bar, Ed Red,
EDO FUSION ASIAN CUISINE, Emalia, Four, Gąska, Gruszka Nova, Hana Sushi,
Hevre, La Campana, La Grande Mamma, Magnifica, MARCELINO chleb i wino,
Marcelino Piccolo, Marmolada, Megami Sushi Japanese & Thai
Restaurant, Miodowy Piecyk, Musso Sushi - Sukiennicza 8, Nine Kitchen,
Nota Resto, Per Tutti, PinakotekaPod Katarynką, Qualita, Rzeźnia -
Ribs on Fire - Kazimierz, Rzeźnia - Ribs on Fire (Plac Dominikański),
Sissi Restaurant&Wine, Urban Garden, Well Done, Winestone, Włoska, Zakładka, Zalewajka, Zenit, Il Piatto
W ramach wiosennej edycji Restaurant Week odwiedziliśmy już przedpremierowo Restaurację Marcelino Piccolo oraz Restaurację Dynia Resto Bar.
RESTAURACJA MARCELINO PICCOLO
To nowa włoska restauracja na mapie Krakowa. Czeka tu na Was dobre
jedzenie i miła obsługa. Parmigiana z cukinii jest absolutnie genialna!
Mnóstwo smaku i aromatu. Chętnie wrócimy na to danie ponownie. Równie
smaczne jest risotto (filet z kurczaka mega soczysty). Przystawki
wyborne. POLECAMY! Dobrej jakości, starannie dobrane składniki dają
doskonałe, pełne smaku dania. To zawsze się sprawdza.
MENU A
Mini antipasti
Parma / Spianata / Gorgonzola/ Taleggio / Parmezan / Oliwki / Kapary / Pomidor Suszony
Risotto
Ryż / Palona młoda marchew / Filet z kurczaka
Ryż / Palona młoda marchew / Filet z kurczaka
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe / owoce
Ciasto czekoladowe / owoce
MENU B:
Grillowana polenta
Grillowana polenta / Salsa pomidor / Tapenada / Kozi ser / Mus gruszkowy
Grillowana polenta / Salsa pomidor / Tapenada / Kozi ser / Mus gruszkowy
Parmigiana z cukinii
Cukinia / Salsa pomidorowa
Cukinia / Salsa pomidorowa
Panna cotta
Panna cotta / Herbata matha / Biała czekolada
Panna cotta / Herbata matha / Biała czekolada
RESTAURACJA DYNIA RESTO BAR
W Dynia Resto Bar wiosna w koło. Po ciągnącej się w nieskończoność zimie bardzo przyjemnie jest usiąść w pachnącym kwiatami ogródku restauracyjnym. Podane na przystawkę pełne smaku i barw muślinowo-kremowe zupy były jak zastrzyk dobrej energii. Sałata z mozzarellą di bufala kusi estetyką podania. Mocną strona menu w Dynia Resto Bar są desery. "Dyniowy" czarny las to małe dzieło sztuki kulinarnej na talerzu.
PRZYSTAWKI
MENU A
Krem z dyni podany z imbirem i kolendrą.
MENU B
Krem z buraka z jabłkiem i ricottą.
DANIA GŁÓWNE
MENU B
Sałata z mozzarellą di bufala, granatem, burakiem chioggia oraz kremem z gorczycy.
MENU A
Risotto gruszkowe z kaczką sous vide podane z rukolą.
DESERY
MENU B
Dyniowy crème brulee podany z musem malinowym
MENU A
"Dyniowy" Czarny las podany z czekoladą, lodami wiśniowymi oraz owocami leśnymi.
O jejku! RESTAURACJA MARCELINO PICCOLO! Zupełnie wystarczyłyby mi przystawki! Szykuję się na lipcowy wyjazd do Mediolanu i właśnie tak zamierzam się żywić: oliwki, wędliny i sery. Plus włoskie wino i słońce. Idealnie! Ale parmigiany z cukinii skosztuję z ciekawości smaku tej potrawy. I panna cotta! Ten wiosenny kolor! Pożądam! Trzeba iść we dwójkę i spróbować potraw z obu proponowanych zestawów, by zaspokoić hedonizm!
OdpowiedzUsuńRESTAURACJA MARCELINO PICCOLO od niedawna przekonuję się do włoskiej kuchni i szukam restauracji-perełek, w których smak potraw przypomni klimat frykasów, których próbowałam u stóp Wezuwiusza w Neapolu. I przyznam się do czegoś: nigdy jeszcze nie jadłam risotto, chyba najlepsza okazja przede mną, żeby spróbować :) Olga Wałaszek.
OdpowiedzUsuńPoprzadnią edycją biłam się z myślami WInestone czy Qualita, wybrałam Wine... nie żałuję ale wreszcie pragnę dać szansę Qualicie. Swym niebanalnym menu i oryginalnym stylem wraz z pięknym wydaniem posiłku ujęła me serce. Lekka panna cotta z halibuta- włosko -polsko ....perliczka, ah wreszcie nie wół ani kura :) A jaki piękny akcent na koniec lodowy z naszych polskich (oby) jabłek. :D czuję już aromaty ;)
OdpowiedzUsuńOsobiście najbardziej przekonuje mnie restauracja "Well Done" i wariant menu A. Jestem wielkim fanem pikantnej kuchni a żeberka brzmią świetnie. Na przystawkę babat którego wręcz uwielbiam no i na deser milkshake. Czego chcieć więcej? Do tego wystrój bardzo zachęca by zabrać tam swoją drugą połówkę ;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że żeberka będą Ci smakować :) Kod vouchera znajdziesz na fb w wiadomościach Mówili
UsuńPonieważ kocham makarony i owoce morza mam wielki apetyt na restauracje Atrium. Menu tej restauracji doprowadziło dół tego, że mam slinotok ��
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń