TRYB JASNY/CIEMNY

SAŁATKA Z RZODKWI JAPOŃSKIEJ




W polskiej kuchni bardzo popularna jest mała, różowa rzodkiewka. Lubimy ją chrupać, dodajemy do twarogu, past kanapkowych i sałatek. Warzywo to, należące do rodziny roślin kapustnych ma również inne ciekawe odmiany. Dziś zaprezentujemy wam rzodkiew japońska (daikon), która jest niezwykle popularna w krajach Dalekiego Wschodu. Ma ona długi, duży korzeń. Rzodkiew japońska charakteryzuje się ostrym, wyrazistym smakiem i aromatem. Ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, moczopędne; bogata jest również w przeciwutleniające związki fenolowe (ograniczające rozwój niektórych nowotworów). Na jej bazie można szybko przygotować sałatki i surówki; świetnie smakuje również gotowana lub marynowana.  Wzbogaca naszą dietę i jest źródłem cennych wartości odżywczych.  Dostarcza duże  ilości witaminy C i A i oczyszcza organizm z metali ciężkich. Zawiera unikalne enzymy pomagające żołądkowi rozłożyć na części pierwsze skrobię, tłuszcz i proteiny.





SAŁATKA Z RZODKWIĄ  JAPOŃSKĄ

składniki:

* 1 rzodkiew japońska (daikon)
* 1 puszka kukurydzy lub ziarna ścięte z 2 kolb ugotowanej kukurydzy 
* 6 jajek 
* 3 łyżki majonezu domowego (przepis znajdziecie poniżej) lub majonezu kupnego (polecamy Majonez Kielecki)
* pieprz świeżo mielony do smaku


majonez domowy: 
 
* 1 duże jajko
* 200 ml oleju rzepakowego
* 1 łyżeczka ostrej musztardy  
* szczypta soli  
* 1/2 łyżeczki cukru lub miodu
* duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu  
* 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego





wykonanie:

Robimy domowy majonez (zajmie to dosłownie 3 minuty). Skorupkę jajka myjemy i sparzamy (trzymając jajko na łyżce wkładamy je na moment do wrzącej wody). Do wysokiego, wąskiego naczynia wbijamy sparzone wcześniej jajko (takie naczynia są zazwyczaj sprzedawane w komplecie z blenderem). Wlewamy 200 ml oleju, dodajemy 1 łyżeczkę ostrej musztardy, szczyptę soli, dużą szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru (lub miodu) i 1 łyżkę octu jabłkowego lub soku z cytryny. Teraz do naczynia wkładamy blender żyrafowy i trzymając noże przy samym jego dnie włączamy urządzenie. Miksujemy na najwyższych obrotach przez około pół minuty obserwując jak przy dnie błyskawicznie powstaje nam majonezowy sos. Po upływie pół minuty zaczynamy bardzo powoli podnosić stopę blendera co sprawia, że olej stopniowo jest absorbowany do przygotowywanego majonezu. I gotowe. Teraz trzeba tylko majonez schłodzić w lodówce.



Jajka ugotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i ścieramy na tarle o grubych oczkach.

Rzodkiew myjemy, obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach.

Do salaterki  przekładamy utartą białą rzodkiew i jajka, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i 3 łyżki domowego majonezu. Sałatkę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Całość mieszamy do połączenia się składników. 



Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI