SAŁATKA Z RZODKWI JAPOŃSKIEJ
W polskiej kuchni bardzo popularna jest mała, różowa rzodkiewka. Lubimy ją chrupać, dodajemy do twarogu, past kanapkowych i sałatek. Warzywo to, należące do rodziny roślin kapustnych ma również inne ciekawe odmiany. Dziś zaprezentujemy wam rzodkiew japońska (daikon), która jest niezwykle popularna w krajach Dalekiego Wschodu. Ma ona długi, duży korzeń. Rzodkiew japońska charakteryzuje się ostrym, wyrazistym smakiem i aromatem. Ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, moczopędne; bogata jest również w przeciwutleniające związki fenolowe (ograniczające rozwój niektórych nowotworów). Na jej bazie można szybko przygotować sałatki i surówki; świetnie smakuje również gotowana lub marynowana. Wzbogaca naszą dietę i jest źródłem cennych wartości odżywczych. Dostarcza duże ilości witaminy C i A i oczyszcza organizm z metali ciężkich. Zawiera unikalne enzymy pomagające żołądkowi rozłożyć na części
pierwsze skrobię, tłuszcz i proteiny.
SAŁATKA Z RZODKWIĄ JAPOŃSKĄ
składniki:
* 1 rzodkiew japońska (daikon)
* 1 puszka kukurydzy lub ziarna ścięte z 2 kolb ugotowanej kukurydzy
* 6 jajek
* 3 łyżki majonezu domowego (przepis znajdziecie poniżej) lub majonezu kupnego (polecamy Majonez Kielecki)
* pieprz świeżo mielony do smaku
majonez domowy:
* 1 duże jajko
* 200 ml oleju rzepakowego
* 1 łyżeczka ostrej musztardy
* szczypta soli
* 1/2 łyżeczki cukru lub miodu
* duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu
* 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
wykonanie:
Robimy domowy majonez (zajmie to dosłownie 3 minuty). Skorupkę
jajka myjemy i sparzamy (trzymając jajko na łyżce wkładamy je na moment do
wrzącej wody). Do wysokiego, wąskiego naczynia wbijamy sparzone wcześniej jajko
(takie naczynia są zazwyczaj sprzedawane w komplecie z blenderem). Wlewamy 200
ml oleju, dodajemy 1 łyżeczkę ostrej musztardy, szczyptę soli, dużą szczyptę
świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru (lub miodu) i 1 łyżkę octu
jabłkowego lub soku z cytryny. Teraz do naczynia wkładamy
blender żyrafowy i trzymając noże przy samym jego dnie włączamy urządzenie.
Miksujemy na najwyższych obrotach przez około pół minuty obserwując jak przy
dnie błyskawicznie powstaje nam majonezowy sos. Po upływie pół minuty zaczynamy
bardzo powoli podnosić stopę blendera co sprawia, że olej stopniowo jest
absorbowany do przygotowywanego majonezu. I gotowe. Teraz trzeba tylko majonez
schłodzić w lodówce.
Jajka ugotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i ścieramy na tarle o grubych oczkach.
Rzodkiew myjemy, obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Do salaterki przekładamy utartą białą rzodkiew i jajka, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i 3 łyżki domowego majonezu. Sałatkę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Całość mieszamy do połączenia się składników.
Komentarze
Prześlij komentarz