TARTA Z ZIELONYM GROSZKIEM I BOBEM
Dziś mamy dla was przepis na tartę z zielonym groszkiem i bobem. Pokażemy wam krok po kroku jak ją przygotować. Jest absolutnie genialna w smaku, pachnie zniewalająco (zwłaszcza gdy udekorujecie ją plastrami grillowanego boczku), łatwo ją zrobić i zawsze się udaje.
Wytrawna tarta to doskonałe danie zarówno na spotkanie z przyjaciółmi, obiad do pracy jak i wieczór we dwoje. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno (można ja odgrzać). Można ją też zabrać na majówkę lub piknik.
Wbrew pozorom tarta jest bardzo prosta w wykonaniu. Ciasto kruche możecie zrobić wcześniej, schować je do lodówki (lub zamrażalnika) i wyjąć w odpowiednim momencie. Jego rozwałkowanie i przygotowanie farszu zajmie wam zaledwie kilka minut. Jest to również doskonałe danie gdy niespodziewanie odwiedzą was znajomi. My na taką okoliczność mamy zazwyczaj porcję kruchego ciasta przygotowaną w zamrażalniku :) Jeśli macie do tego w lodówce produkty bazowe (jajka i śmietanę) to do tematu farszu możecie już podejść bardzo kreatywnie, czyli "posprzątać lodówkę" ze wszystkiego co w niej znajdziecie (warzywa, sery, mięsa, ryby, wędliny). Tarta, podobnie jak omlet smakuje wybornie na niezliczoną ilość sposobów.
TARTA Z ZIELONYM GROSZKIEM I BOBEM
Podane proporcje są odpowiednie na formę do tarty o średnicy 30 cm i wysokości 3 cm. Polecamy wam teflonowe formy do tart z ruchomym dnem. Taki patent bardzo ułatwia wyjęcie tarty z formy po jej upieczeniu.
* 250 g mąki pszennej tortowej
* 130 g masła
* 1 jajko
* 1 łyżka gęstej śmietany 18 % tłuszczu
* 2 łyżki otrębów
* 1 łyżeczka soli
składniki na farsz:
* 5 jajek
* 160 g śmietany 18 % tłuszczu czyli zawartość 1 opakowania śmietany 180 g minus 1 łyżka którą wykorzystaliśmy do przygotowania ciasta
* 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
* 100 g sera cheddar
* 100 g sera pleśniowego
Do tej tarty wykorzystujemy Złocisty Lazur
* 1 szklanka zielonego groszku (w sezonie wykorzystujemy groszek świeży, a poza sezonem zielony groszek mrożony Poltino)
* 1 szklanka bobu (w sezonie wykorzystujemy bób świeży, a poza sezonem bób mrożony * 1/4 łyżeczki sol
* 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
dekoracja:
* natka pietruszki, zielony groszek
* plasterki boczku
Wegetarianie uznaliby, że posypanie tarty zieloną pietruszką i groszkiem wieńczy dzieło, ale dla nas mięsożerców nie jest to jeszcze dzieło skończone dopóki na wierzchu brakuje zrumienionych plasterków boczku.
DO DZIEŁA:
Zagniatamy ciasto na tartę:
Najpierw łączymy mąkę, otręby i schłodzone, drobno pokrojone masło; mieszamy
przez chwilę. Dosypujemy sól, dodajemy 1 jajko oraz śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. My tę czynność w całości powierzamy
mikserowi, ale oczywiście można to zrobić ręcznie.
Na arkuszu papieru do pieczenia kładziemy formę na tartę i obrysowujemy, a następnie wykrawamy z
niego koło odpowiadające wielkością jej zewnętrznej średnicy. Znacząco ułatwi nam to
za chwilę odpowiednie rozwałkowanie ciasta, później jego upieczenie.
Formę na tartę smarujemy masłem.
Ciasto rozwałkowujemy równo na przygotowanym wcześniej papierze
do pieczenia i przekładamy je (papierem do góry!) do wysmarowanej masłem formy na tartę. Teraz papier delikatnie odklejamy od ciasta; nie wyrzucamy go, jeszcze się przyda! Teraz wystarczy tylko delikatnie ciasto dognieść do dna i boków formy, a potem ponakłuwać je gęsto widelcem
(zapobiega to jego wybrzuszaniu się podczas pieczenia).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
W początkowej fazie pieczenia ciasto na tartę musimy podpiec. Robimy to pod obciążeniem z grochu (zapobiega to wybrzuszeniu ciasta).
Na ponakłuwanym widelcem cieście kładziemy ponownie wycięty wcześniej papier do pieczenia i wysypujemy na niego warstwę grochu. Tak przygotowana formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 15 minut. Następnie usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 13 minut.
przygotowujemy nadzienie:
Nadzienie do tarty przygotowujemy w czasie wstępnego podpiekania ciasta.
Zielony groszek (świeży lub mrożony) wrzucamy na 1 minutę do gotującej się, lekko osolonej wody; odcedzamy, przelewamy na sitku zimna wodą.
Bób (świeży lub mrożony) wrzucamy na 3 minuty do gotującej się, lekko osolonej wody; odcedzamy, przelewamy na sitku zimna wodą i obieramy ze skórek.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, jogurt i całość mieszamy kuchenną trzepaczką do połączenia się składników (nie ubijamy!). Dodajemy ser cheddar utarty na drobnych oczkach tarki, doprawiamy farsz solą i świeżo zmielonym pieprzem; ponownie mieszamy.
Na podpieczony spód tarty wylewamy niewielką ilość farszu i rozkładamy na nim zielony groszek, bób oraz pokruszony ser pleśniowy. Teraz, używając chochelki lub dużej łyżki, równomiernie zalewamy całość pozostałym farszem.
Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 25 - 30 minut (do chwili, gdy masa będzie zastygnięta).
Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 25 - 30 minut (do chwili, gdy masa będzie zastygnięta).
Komentarze
Prześlij komentarz