TRYB JASNY/CIEMNY

POKRZYWA NA ŚNIADANIE MISTRZÓW

pokrzywa, wlasciwosci zdrowotne pokrzywy, posel jacek zalek, dania z pokrzywa, pokrzywa na talerzu, przepisy z pokrzywa, zycie od kuchni


 

Maj to czas pokrzywy!

Serio, TO SIĘ JE! :)

I to nawet całkiem nieźle smakuje.

Tak, wiem, to chwast. A nie dość, że chwast pospolity, to jeszcze wredny, bo parzy. Ale nie musicie się obawiać, bo po odpowiedniej obróbce nieprzyjemnego uczucia pieczenia w ustach nie poczujecie, choć znam kilku takich z niewyparzoną gębą, którym by to może nie zaszkodziło, tak dla społecznego spokoju chociażby. Przykładów takich osób nie trzeba szukać niestety daleko, stoją "na świeczniku", są przedstawicielami narodu. W ostatnich dniach poseł Porozumienia i wice szef klubu PIS Jacek Żalek zabrnął tak daleko w narrację o zwyrodnialcach wśród rodziców niepełnosprawnych dzieci, że teraz w ramach zadośćuczynienia powinien wiązkę świeżo zebranej pokrzywy zjeść na oczach matek i ojców którzy każdego dnia walczą o godne i dobre życie dla swoich chorych, niepełnosprawnych dzieci i nie robią tego tylko w sejmie, ale każdego dnia, przez 365 dni w roku bez możliwości wzięcia chorobowego czy urlopu, bo ich dzieci tej opieki potrzebują w każdej chwili. 


Zostawmy jednak politykę i wróćmy do pokrzywy, bo jest to rośliną którą możemy śmiało do superfoods zaliczyć.


pokrzywa, wlasciwosci zdrowotne pokrzywy, posel jacek zalek, dania z pokrzywa, pokrzywa na talerzu, przepisy z pokrzywa, zycie od kuchniW liściach pokrzywy obecne są znaczne ilości: chlorofilu, β–karotenu, fitoncydów, ksantofili, witaminy C, poza tym garbniki, glikokininy oraz magnez, żelazo, fosfor, krzem. Liście pokrzywy zawierają witaminę K, B2 i kwas pantotenowy.

Właściwości zdrowotne pokrzyw:

* wzmacniają nasz układ odpornościowy
* oczyszczają i wzmacniają nerki
* są lekiem na anemię i osłabienie za sprawą zawartych w nich składników o charakterze krwiotwórczym: kwasu foliowego, żelaza, miedzi i witaminy K 
* Oczyszczają  i leczą wątrobę oraz nerki i przywracają równowagę biologiczną organizmu. Wspomagają regenerację wątroby przy jej zatruciach substancjami chemicznymi. Są skutecznym lekiem w kamicy nerkowej, skąpomoczu, stanach zapalnych nerek, pęcherza moczowego oraz dróg moczowych.
* leczą reumatyzm i artretyzm
* leczą stany zapalne jelita grubego
* dodają energii, działają niczym napój energetyczny
* zawarty w nich wapń i krzem wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie
* likwidują obrzęki i usuwają nadmiar wody z organizmu (za sprawą ich działania moczopędnego i usprawniającego działanie nerek)
* przedłużają naszą młodość unieszkodliwiając wolne rodniki dzięki antyoksydantom (witaminie C, E, kwasowi foliowemu czy karotenowi) w które są bogata
* ułatwiają i regulują trawienie za sprawą zawartej w nich sekretynie poprawiającej pracę trzustki i wpływającej na produkcje żółci przez wątrobę co również czyni je roślinami o działaniu odchudzającym.

Pokrzywy nie powinny spożywać:
* osoby biorące leki na cukrzycę (wzmacnia ich działanie) ALE przy niewielkim podwyższeniu cukru we krwi gdy podejmuje się próby uregulowania jego poziomu bez podawania leków pokrzywa jest bardzo wskazana
* chorzy przed zabiegami chirurgicznymi (co najmniej na tydzień przed i tydzień po nich) gdyż pokrzywa może wywołać u nich obfite krwawienia
* chorzy biorący leki przeciwzakrzepowe
* chorzy z obrzękiem serca wywołanym przez niewydolność serca

Dla celów leczniczych najcenniejsze są pokrzywy młode, zbierane w kwietniu, maju i na początku czerwca przed okresem kwitnienia!  Wszystko co najcenniejsze roślina oddaje później kwiatom oraz powstającym w nich nasionom. Do celów kulinarnych późniejsza, odrastająca po skoszeniu pokrzywa jest także warta wykorzystania.

Liście pokrzywy sparzone gorącą wodą przestają parzyć i można je kroić, dodawać do sałatek, jajecznicy i innych potraw. 

pole rzepaku, kwitnacy rzepak,

Majówka to był dla nas czas ciągłego grillowania i biesiadowania; taki narodowy sport kultywowany w rodzinie, cóż zrobić ;) Tak dla równowagi w naturze wybraliśmy się więc na spacer. Wiecie, tak wśród łanów kwitnącego rzepaku mięliśmy się przechadzać i dla zdrowotności ruchu na świeżym powietrzu zażywać. Daleko nie zaszliśmy bo w pokrzywy wdepnęliśmy, a tak konkretnie to w całą łąkę pełną młodych pokrzyw. TO BOLAŁO! :) A że na początku maja to cholerstwo zdrowe jest wielce, regeneruje i wątrobę i nerki (co w czasie majówki wydało nam się szczególne cenne) więc zaopatrzeni w ogrodowe rękawice ochronne i nożyczki zrobiliśmy sobie małe żniwa pokrzywowe.


ŚNIADANIE MISTRZÓW - JAJKA SADZONE Z POKRZYWĄ I AWOKADO

proporcje na dwie porcje

składniki:

* pęczek młodej pokrzywy
* 2 jajka
* klarowane masło lub olej rzepakowy 
* kilka pomidorów koktajlowych
* dojrzałe awokado
* zielona cebulka
* sok z cytryny
* sól i świeżo zmielony pieprz

jako smaczna ozdoba dania: 

* kwiaty szczypiorku i bratka


wykonanie:

Z przekrojonego na pół awokado wyjmujemy pestkę, owoc obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry; skrapiamy je sokiem z cytryny aby nie ciemniały.

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki.

Zieloną cebulkę siekamy drobno.

Uzbrojeni w rękawiczki sparzamy pokrzywy gorącą wodą. Po tym zabiegu przestają parzyć, więc rękawiczki ochronne stają się już zbędne. Obrywamy liście pokrzywy z łodyżek i kroimy je drobno.

Robimy jajka sadzone: na patelni rozpuszczamy masło, wbijamy jajka i smażymy. Zanim białko się zetnie wsypujemy na nie pokrojone liście pokrzywy. jajka doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. 




Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI