POKRZYWA NA ŚNIADANIE MISTRZÓW
Maj
to czas pokrzywy!
Serio,
TO SIĘ JE! :)
I
to nawet całkiem nieźle smakuje.
Tak,
wiem, to chwast. A nie dość, że chwast pospolity, to jeszcze wredny, bo parzy.
Ale nie musicie się obawiać, bo po odpowiedniej obróbce nieprzyjemnego uczucia pieczenia w ustach nie poczujecie,
choć znam kilku takich z niewyparzoną gębą, którym by to może nie zaszkodziło,
tak dla społecznego spokoju chociażby. Przykładów takich osób nie trzeba szukać
niestety daleko, stoją "na świeczniku", są przedstawicielami narodu.
W ostatnich dniach poseł Porozumienia i wice szef klubu PIS Jacek Żalek zabrnął tak daleko w narrację
o zwyrodnialcach wśród rodziców niepełnosprawnych dzieci, że teraz w ramach
zadośćuczynienia powinien wiązkę świeżo zebranej pokrzywy zjeść na oczach matek
i ojców którzy każdego dnia walczą o godne i dobre życie dla swoich chorych,
niepełnosprawnych dzieci i nie robią tego tylko w sejmie, ale każdego dnia,
przez 365 dni w roku bez możliwości wzięcia chorobowego czy urlopu, bo ich
dzieci tej opieki potrzebują w każdej chwili.
Zostawmy jednak politykę i wróćmy do pokrzywy, bo jest to rośliną którą możemy śmiało do superfoods zaliczyć.
W liściach pokrzywy obecne są znaczne ilości: chlorofilu, β–karotenu,
fitoncydów, ksantofili, witaminy C, poza tym garbniki, glikokininy oraz
magnez, żelazo, fosfor, krzem. Liście pokrzywy zawierają witaminę K, B2 i
kwas pantotenowy.
Właściwości zdrowotne pokrzyw:
* wzmacniają nasz układ odpornościowy
* oczyszczają i wzmacniają nerki
* są lekiem na anemię i osłabienie za sprawą zawartych w nich składników o charakterze krwiotwórczym: kwasu foliowego, żelaza, miedzi i witaminy K
* Oczyszczają i leczą wątrobę oraz nerki i przywracają równowagę biologiczną organizmu. Wspomagają regenerację wątroby przy jej zatruciach substancjami chemicznymi. Są skutecznym lekiem w kamicy nerkowej, skąpomoczu, stanach zapalnych nerek, pęcherza moczowego oraz dróg moczowych.
* leczą reumatyzm i artretyzm
* leczą stany zapalne jelita grubego
* dodają energii, działają niczym napój energetyczny
* zawarty w nich wapń i krzem wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie
* likwidują obrzęki i usuwają nadmiar wody z organizmu (za sprawą ich działania moczopędnego i usprawniającego działanie nerek)
* przedłużają naszą młodość unieszkodliwiając wolne rodniki dzięki antyoksydantom (witaminie C, E, kwasowi foliowemu czy karotenowi) w które są bogata
* ułatwiają i regulują trawienie za sprawą zawartej w nich sekretynie poprawiającej pracę trzustki i wpływającej na produkcje żółci przez wątrobę co również czyni je roślinami o działaniu odchudzającym.
Pokrzywy nie powinny spożywać:
* osoby biorące leki na cukrzycę (wzmacnia ich działanie) ALE przy niewielkim podwyższeniu cukru we krwi gdy podejmuje się próby uregulowania jego poziomu bez podawania leków pokrzywa jest bardzo wskazana
* chorzy przed zabiegami chirurgicznymi (co najmniej na tydzień przed i tydzień po nich) gdyż pokrzywa może wywołać u nich obfite krwawienia
* chorzy biorący leki przeciwzakrzepowe
* chorzy z obrzękiem serca wywołanym przez niewydolność serca
Dla celów leczniczych najcenniejsze są pokrzywy młode, zbierane w kwietniu, maju i na początku czerwca przed okresem kwitnienia! Wszystko co najcenniejsze roślina oddaje później kwiatom oraz powstającym w nich nasionom. Do celów kulinarnych późniejsza, odrastająca po skoszeniu pokrzywa jest także warta wykorzystania.
Liście pokrzywy sparzone gorącą wodą przestają parzyć i można je kroić, dodawać do sałatek, jajecznicy i innych
potraw.
Majówka to był dla nas czas ciągłego
grillowania i biesiadowania; taki narodowy sport kultywowany w rodzinie,
cóż zrobić ;) Tak dla równowagi w naturze wybraliśmy się
więc na spacer. Wiecie, tak wśród łanów kwitnącego rzepaku mięliśmy się
przechadzać i dla zdrowotności ruchu na świeżym powietrzu zażywać. Daleko
nie zaszliśmy bo w pokrzywy wdepnęliśmy, a tak konkretnie to w całą łąkę
pełną młodych pokrzyw. TO BOLAŁO! :) A że na początku maja to cholerstwo
zdrowe jest wielce, regeneruje i wątrobę i nerki (co w czasie majówki wydało nam się szczególne cenne) więc zaopatrzeni w ogrodowe rękawice ochronne i nożyczki zrobiliśmy sobie małe żniwa pokrzywowe.
ŚNIADANIE MISTRZÓW - JAJKA SADZONE Z POKRZYWĄ I AWOKADO
proporcje na dwie porcje
składniki:
* pęczek młodej pokrzywy
* 2 jajka
* klarowane masło lub olej rzepakowy
* kilka pomidorów koktajlowych
* dojrzałe awokado
* zielona cebulka
* sok z cytryny
* sól i świeżo zmielony pieprz
jako smaczna ozdoba dania:
* kwiaty szczypiorku i bratka
wykonanie:
Z przekrojonego na pół awokado wyjmujemy pestkę, owoc obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry; skrapiamy je sokiem z cytryny aby nie ciemniały.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki.
Zieloną cebulkę siekamy drobno.
Uzbrojeni w rękawiczki sparzamy pokrzywy gorącą wodą. Po tym zabiegu przestają parzyć, więc rękawiczki ochronne stają się już zbędne. Obrywamy liście pokrzywy z łodyżek i kroimy je drobno.
Robimy jajka sadzone: na patelni rozpuszczamy masło, wbijamy jajka i smażymy. Zanim białko się zetnie wsypujemy na nie pokrojone liście pokrzywy. jajka doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Polecam również podagrycznik do sałatek ;)
OdpowiedzUsuńAle to Twoje śniadanie super wygląda. Lubię takie wynalazki:)
OdpowiedzUsuń