SAŁATKA Z MANGO I GRILLOWANĄ GRUSZKĄ
Majówka, czyli stan błogiego lenistwa na łonie rozbudzonej do życia przyrody połączony z niekończącym się biesiadowaniem i grillowaniem szczęśliwie dla naszej gospodarki narodowej dobiegł już końca.
My z tego faktu cieszymy się już trochę mniej, bo to oznacza że wczoraj wróciliśmy do trybu "praca, korki w mieście i tysiąc spraw na głowie". No cóż, powrót z urlopu bywa bolesny. Takie zderzenie z codziennością trzeba sobie jakoś złagodzić.
Dla wszystkich, którzy łączą się z nami w bólu mamy przepis na rozpustnie dobrą sałatkę dodającą energii i witalności.
Idealny sposób na spędzanie wolnego czasu z przyjaciółmi to wspólne biesiadowanie w ogrodzie przy grillu. Maj sprzyja takim spotkaniom. Przygotowujemy wtedy dużo soków i owocowych napojów, serwujemy nasze ulubione sery, sałatki i wina. Dzbanek na napoje z wybranym przez nas grawerem oraz deskę do serów będącą jednocześnie pudełkiem na wykonany ze stali nierdzewnej zestaw niezbędnych akcesoriów,
dzięki któremu wszystko mamy zawsze w jednym miejscu i pod ręką wyszukaliśmy na stronie z personalizowanymi prezentami My Gift DNA.
SAŁATKA Z MANGO I GRILLOWANĄ GRUSZKĄ
składniki:
(proporcje na 1 porcję)
* 1/2 mango
* 1 gruszka
* 1/2 awokado
* 1/2 owocu granatu
* 1/2 pomarańczy
* garść roszponki lub innej sałaty w waszym ulubionym gatunku
* 50 g sera lazur
* listki świeżej mięty
* olej rzepakowy do skropienia patelni
sos:
* 1 łyżka oleju rzepakowego
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 1/2 łyżeczki miodu
* szczypta soli
wykonanie:
Zacznijmy od krojenia mango. Dla niewtajemniczonych zamieszczamy poniżej małą instrukcję.
Obieranie mango jest ciut skomplikowane. Najpierw należy je przekroić na pół, ale na przeszkodzie stoi nam twarda, duża, podłużna, płaska pestka i jakoś trzeba ją wyminąć. Połóżcie mango na desce. Owoc jest owalny, będziemy go kroić wzdłuż dłuższej osi. Teraz przesuńcie nóż o 1 cm w prawo i zróbcie cięcie (i analogicznie zróbcie potem drugie cięcie przykładając nóż z lewej strony wyznaczonej linii środkowej owocu). Mamy już dwie połówki owocu. Następnie miąższ mango natnijcie nożem w dużą kratkę uważając przy tym, aby nie przebić skórki owocu. Teraz wywińcie miąższ do góry - odwińcie skórę do wewnątrz, aby na zewnątrz wybrzuszył się miąższ mango (ma wyglądać jak na zdjęciu poniżej).
Używając
noża lub łyżeczki odetnijcie starannie wszystkie kosteczki miąższu od skórki owocu.
Teraz pora na awokado. W wypadku tego owocu też warto znać dobry sposób na obieranie.
Awokado
przekrawamy wzdłuż na dwie połowy, nacinając je do pestki. Obrotowym
ruchem rozdzielamy obie połówki i usuwamy pestkę. Z dobrze dojrzałego awokado skórka sama odchodzi, wystarczy ją pociągnąć (możecie również pomóc sobie pomagając sobie łyżką
lub nożem wyłuskując miąższ awokado ze skórki). Obrane awokado kroimy w cienkie paski i skrapiamy je sokiem wyciśniętym z cytryny (aby nie ściemniało).
I jeszcze pozostał nam owoc granatu. Kroimy go w poprzek na pół, następnie nacinamy jego skórkę w ćwiartki i odwijamy je. Teraz łatwo już będzie wyłuskać soczyste, czerwone nasionka owocu z niejadalnej, białej błonki.
Teraz filetujemy pomarańczę.
Pomarańczę obieramy ze skórki i ostrym nożem wycinamy cząstki owocu znajdujące się między białymi błonami.
Z gruszką pójdzie już łatwiej :) Obieramy ją ze skórki, kroimy na połówki, usuwamy z nich gniazda
nasienne. Rozgrzewamy patelnię grillową, skrapiamy ją olejem i
grillujemy na niej owoce przez około 4 minuty kładąc połówki gruszek rozkrojoną częścią na patelnię.
Przygotowujemy sos: wszystkie jego składniki mieszamy w miseczce kuchenną trzepaczką do uzyskania jednolitej emulsji.
Sery kroimy na kawałki.
Wszystkie składniki sałatki układamy na talerzu i skrapiamy sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz