SAŁATKA ZE SZPARAGAMI
Maj w tym roku rozpieszcza nas wspaniałą pogodą. Wiosna przemknęła niepostrzeżenie zmieniając się w gorące lato. Korzystamy wiec z tego spędzając dużo czasu w ogrodzie. To teraz nasze ulubione miejsce relaksu i spotkań z przyjaciółmi. Takie "zielone domówki" są o tej porze roku najlepsze :) Przygotowujemy w ogrodzie stół pełen smakołyków i orzeźwiających napojów. Stawiamy na nim deskę naszych ulubionych serów, sezonowe sałatki, lekkie, ciasta, owoce, szaszłyki z grilla.
Dziś zaprezentujemy Wam przepis na pyszną sałatkę z zielonymi szparagami.
Dzbanek na napoje z wybranym przez nas grawerem oraz deskę do serów będącą jednocześnie pudełkiem na wykonany ze stali nierdzewnej zestaw niezbędnych akcesoriów,
dzięki któremu wszystko mamy zawsze w jednym miejscu i pod ręką wyszukaliśmy na stronie z personalizowanymi prezentami My Gift DNA.
Przepis na nasze ulubione SZASZŁYKI DROBIOWE Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ znajdziecie na [TEJ STRONIE].
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI
składniki:
* 0,5 kg ziemniaków sałatkowych
* pęczek zielonych szparagów
* 200 g groszku cukrowego
*1czerwona papryka
* 2 małe czerwone lub białe cebule
* 1 papryczka chili
* pęczek zielonej cebulki
* 1/2 pęczka natki pietruszki
sos:
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
* 1 łyżeczka miodu
* sól
* świeżo zmielony pieprz do smaku
dekoracja:
* kwiatki bratka
wykonanie:
1. Gotujemy ziemniaki
Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach (bez obierania ze skórki), studzimy, obieramy, kroimy w dużą kostkę.
2. Gotujemy szparagi
Kupując, wybieramy szparagi jędrne, z ładnie wyglądającymi główkami. Świeże szparagi potarte lekko o siebie wydaja charakterystyczny, skrzypiący dźwięk.
Zielone szparagi nie wymagają obierania.
Kupując, wybieramy szparagi jędrne, z ładnie wyglądającymi główkami. Świeże szparagi potarte lekko o siebie wydaja charakterystyczny, skrzypiący dźwięk.
Zielone szparagi nie wymagają obierania.
Końce
szparagów (od korzenia) są przeważnie twarde i włókniste. Aby je
oddzielić - należy chwycić szparaga w dłonie jak na zdjęciu powyżej i
zgiąć :) Szparag
zawsze pęknie w odpowiednim miejscu - tam, gdzie nie ma już włókien.
Garnek do gotowania szparagów powinien być wąski i wysoki, tak by
szparagi mogły "stać w nim na baczność". W trakcie gotowania główki
szparagów muszą znajdować się ponad poziomem wody. Główki dojdą w parze podczas gotowania. Szparagi zalewamy
wrzącą wodą, dosypujemy do niej szczyptę soli i cukru, gotujemy około 5 - 7 minut.
Ugotowane szparagi przekładamy na deskę. Odcinamy ich główki, a pozostała część kroimy na kawałki.
3. Gotujemy groszek cukrowy
Groszek cukrowy w strączkach wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 3 minuty, odcedzamy, studzimy.
4. Kroimy pozostałe składniki sałatki
Paprykę kroimy w paski, cebulę kroimy w cieniutki połkrążki.
Zielona cebulkę drobno siekamy.
Papryczkę chili pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki lub drobno siekamy.
Obrywamy listki natki pietruszki.
5. Przygotowujemy sos:
Wszystkie składniki sosu mieszamy kuchenną trzepaczką w miseczce do uzyskania jednolitej zawiesiny.
6. Składanie sałatki:
Odkładamy na bok główki szparagów. Pozostałe składniki sałatki przekładamy do miski, zalewamy sosem, delikatnie mieszamy ze sobą, Nakładamy do salaterki i ozdabiamy główkami szparagów oraz kwiatkami bratka.
Nie powinnam pomijać sałatki, ale kolory na zdjęciach są genialne!
OdpowiedzUsuńŚwieże podejście do sałatki, podoba mi się
OdpowiedzUsuńPodkradnę ten przepis, koleżanki z pracy muszą spróbować
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda ta sałatka! Bardzo kolorowa, z pewnością zachęci dzieci do spróbowania. Ja rzadko przyrządzam dania ze szparagami, bo mam problem z ugotowaniem ich "w punkt". Od niedawna zaczęłam przygodę z gotowaniem i jeszcze nie wszystko wychodzi tak jak bym tego oczekiwała. Jednak przepis na sałatkę na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuń