TRYB JASNY/CIEMNY

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI


Maj w tym roku rozpieszcza nas wspaniałą pogodą. Wiosna przemknęła niepostrzeżenie zmieniając się w gorące lato. Korzystamy wiec z tego spędzając dużo czasu w ogrodzie. To teraz nasze ulubione miejsce relaksu i spotkań z przyjaciółmi. Takie "zielone domówki" są o tej porze roku najlepsze :) Przygotowujemy w ogrodzie stół pełen smakołyków i orzeźwiających napojów. Stawiamy na nim deskę naszych ulubionych serów, sezonowe sałatki, lekkie, ciasta, owoce, szaszłyki z grilla. 


Dziś zaprezentujemy Wam  przepis na pyszną sałatkę z zielonymi szparagami.


Dzbanek na napoje z wybranym przez nas grawerem oraz deskę do serów będącą jednocześnie pudełkiem na wykonany ze stali nierdzewnej zestaw niezbędnych akcesoriów, dzięki któremu wszystko mamy zawsze w jednym miejscu i pod ręką wyszukaliśmy na stronie z personalizowanymi prezentami My Gift DNA.



Przepis na nasze ulubione SZASZŁYKI DROBIOWE Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ znajdziecie na [TEJ STRONIE]


 


SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

składniki:

* 0,5 kg ziemniaków sałatkowych
* pęczek zielonych szparagów
* 200 g groszku cukrowego
*1czerwona papryka
* 2 małe czerwone lub białe cebule
* 1 papryczka chili
* pęczek zielonej cebulki
* 1/2 pęczka natki pietruszki

sos:

* 4 łyżki oliwy z oliwek 
* 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
* 1 łyżeczka miodu
* sól 
* świeżo zmielony pieprz do smaku

dekoracja:

* kwiatki bratka


wykonanie:

1. Gotujemy ziemniaki

Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach (bez obierania ze skórki), studzimy, obieramy, kroimy w dużą kostkę. 


2. Gotujemy szparagi

Kupując, wybieramy szparagi jędrne, z ładnie wyglądającymi główkami. Świeże szparagi potarte lekko o siebie wydaja charakterystyczny, skrzypiący dźwięk. 
Zielone szparagi nie wymagają obierania.


Końce szparagów (od korzenia) są przeważnie twarde i włókniste. Aby je oddzielić - należy chwycić szparaga w dłonie jak na zdjęciu powyżej i zgiąć :) Szparag zawsze pęknie w odpowiednim miejscu - tam, gdzie nie ma już włókien. 
Garnek do gotowania szparagów powinien być wąski i wysoki, tak by szparagi mogły "stać w nim na baczność". W trakcie gotowania główki szparagów muszą znajdować się ponad poziomem wody. Główki dojdą w parze podczas gotowania. Szparagi zalewamy wrzącą wodą, dosypujemy do niej szczyptę soli i cukru, gotujemy około 5 - 7 minut.
Ugotowane szparagi przekładamy na deskę. Odcinamy ich główki, a pozostała część kroimy na kawałki.

3. Gotujemy groszek cukrowy

Groszek cukrowy w strączkach wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 3 minuty, odcedzamy, studzimy.

4. Kroimy pozostałe składniki sałatki

Paprykę kroimy w paski, cebulę kroimy w cieniutki połkrążki.

Zielona cebulkę drobno siekamy.

Papryczkę chili pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki lub drobno siekamy. 

Obrywamy listki natki pietruszki.

5. Przygotowujemy sos:

Wszystkie składniki sosu mieszamy kuchenną trzepaczką  w miseczce do uzyskania jednolitej zawiesiny.

6. Składanie sałatki:

Odkładamy na bok główki szparagów. Pozostałe składniki sałatki przekładamy do miski, zalewamy sosem, delikatnie mieszamy ze sobą, Nakładamy do salaterki i ozdabiamy główkami szparagów oraz kwiatkami bratka.




Komentarze

  1. Nie powinnam pomijać sałatki, ale kolory na zdjęciach są genialne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świeże podejście do sałatki, podoba mi się

    OdpowiedzUsuń
  3. Podkradnę ten przepis, koleżanki z pracy muszą spróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wygląda ta sałatka! Bardzo kolorowa, z pewnością zachęci dzieci do spróbowania. Ja rzadko przyrządzam dania ze szparagami, bo mam problem z ugotowaniem ich "w punkt". Od niedawna zaczęłam przygodę z gotowaniem i jeszcze nie wszystko wychodzi tak jak bym tego oczekiwała. Jednak przepis na sałatkę na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI