SUSHI DLA KAŻDEGO PORADNIK DLA POCZĄTKUJĄCYCH
SUSHI DLA KAŻDEGO - PORADNIK DLA POCZĄTKUJACYCH
Japońska kuchnia słynie z sushi. To danie zachwyca bogactwem smaku, wyglądem i różnorodnością faktur. Dla Japończyków jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale także rytuał oparty na wielowiekowej tradycji angażujący wszystkie zmysły. Potrawę się je, ale również ogląda ją, dotyka, wącha, a nawet zwraca się uwagę na dźwięki które towarzysza jej spożywaniu. To trochę odmienne od naszej kultury traktującej jedzenie bardzo instrumentalnie.
Sam proces przygotowywania sushi to zarazem świetna zabawa i relaksujące
zajęcie. Wymaga skupienia i wyciszenia, ale jest łatwiejszy niż sądzicie. Możecie dać upust swojej kreatywności,
kulinarnej fantazji oraz wykazać się zmysłem artystycznym. To czego potrzebujecie, to odpowiednie,
dobrej jakości składniki. Bez nich sushi się nie uda.
Dziś pokażemy wam krok po kroku jak przygotować różne rodzaje sushi i będziemy do tego tematu jeszcze wielokrotnie wracać na blogu.
NAJWAŻNIEJSZY JEST RYŻ
Cały sekret w tym, by "każde ziarenko ryżu było osobną historią".
Cały sekret w tym, by "każde ziarenko ryżu było osobną historią".
Podstawą
sushi jest ryż. Jego właściwe przygotowanie jest niezwykle ważne i stanowi sekret dobrego sushi. Do
sushi wykorzystuje się biały, krótkoziarnisty, kleisty ryż.
PRZYGOTOWANIE RYŻU DO SUSHI
składniki:
składniki:
* 1 miarka (np. szklanka) ryżu do sushi Blue Dragon
* 1 miarka wody
* 3,5 łyżki (35 ml) octu ryżowego
* 1 łyżka cukru
* szczypta soli
PŁUKANIE RYŻU
Ryż przed
gotowaniem płucze się kilkakrotnie w letniej wodzie do chwili, aż
woda stanie się klarowna. Woda do płukania ryżu nie może być ani gorąca, ani lodowata czy zimna, bo ryż tego "nie lubi" i może zacząć się łamać lub kleić. Płucząc ryż delikatnie mieszamy go rozchylonymi palcami nabierając porcje ryżu między dłonie i lekko pocierając go. Tę czynność nazywa się "przecieraniem ryżu". Należy ją z cierpliwością powtarzać, aż woda z mlecznej stanie się przejrzysta.
GOTOWANIE RYŻU
Ryż gotujemy w szerokim garnku pod przykryciem
na małym ogniu w wodzie w proporcji 1 : 1 (1 szklankę ryżu zalewamy 1 szklanką wody). Czas gotowania ryżu to 10 minut licząc od chwili zagotowania wody. Ugotowany ryż odstawiamy na 15 minut w
garnku pod przykryciem by w tym czasie wchłonął całą wodę.
W czasie gdy ryż stygnie my przygotowujemy zalewę dokładnie mieszając w miseczce ocet ryżowy, cukier i sól do połączenia się składników.
W czasie gdy ryż stygnie my przygotowujemy zalewę dokładnie mieszając w miseczce ocet ryżowy, cukier i sól do połączenia się składników.
Ugotowany ryż
przekładamy do miski o płaskim dnie i delikatnie mieszamy go drewnianą łyżką. Następnie zalewamy go zalewą sporządzoną z octu ryżowego, cukru i soli i mieszamy do momentu, aż
pozbędziemy się wszystkich grudek i nasz ryż nie będzie się kleił. Cały
sekret w tym, by "każde ziarenko ryżu było osobną historią". Tak
przygotowany ryż studzimy i przechowujemy w temperaturze pokojowej w
naczyniu przykrytym ściereczką. Nie wkładamy ryżu do lodówki; powinien
mieć temperaturę zbliżoną do temperatury naszego ciała. Pamiętajcie by ostudzić ryż. Lepienie rolek ze zbyt ciepłego ryży skończy się katastrofą (nori stanie nie gumowe).
POZOSTAŁE SKŁADNIKI SUSHI:
* nori
Sushi Nori to suszone, prasowane algi morskie używane do zawijania ryżu podczas przygotowywania sushi maki
* wasabi
Niezbędnym
elementem sushi jest wasabi czyli chrzan japoński. Jest
niezwykle ostry wiec używa się go w znikomych ilościach.
* świeże
ryby
Do sushi powszechnie polecany jest łosoś, tuńczyk, seriola, okoń morski, dorada, halibut,
węgorz. Ryba maślana choć często pojawia się w menu restauracji serwujących sushi nie jest jednak najlepszym wyborem gdyż zawiera szkodliwe tłuszcze.
Jesteśmy odpowiedzialnymi konsumentami i kupując ryby wybieramy w pierwszej kolejności te z certyfikatem MSC. Nie sięgamy po gatunki zagrożone wyginięciem ani po te, których połowy lub hodowla są szkodliwe dla środowiska. Z tego powodu rezygnujemy z zakupu węgorza, zachowujemy ostrożność przy zakupie tuńczyka i łososia (sprawdzamy na jakim obszarze został złowiony i przy pomocy jakich metod połowowych). Po zagrożoną przełowieniem doradę też niechętnie sięgamy.
* ryby wędzone
Gdy nie macie możliwości kupienia surowych ryb, takich, co do których macie pewność że są absolutnie świeże - wykorzystajcie do sushi ryby wędzone.
* owoce morza:
Sięgamy przede wszystkim po krewetki (wybieramy te z certyfikatem ASC), a także po kalmary, ośmiornice, małże.
Najlepsze
są duże krewetki w rozmiarze 8/12. Do sushi wykorzystujemy krewetki
gotowane lub smażone w tempurze. Jest to specjalne ciasto przygotowywane
z mieszanki mąki o nazwie "tempura" (mąka kukurydziana + mąka pszenna) mieszanej z wodą do uzyskania gładkiej
konsystencji o gęstości śmietany. Krewetkę panierujemy w mące, wkładamy do ciasta i smażymy
na złoty kolor w oleju o temperaturze 180 stopni C).
* Świetnymi dodatkami do sushi jest również kawior i paluszki krabowe zwane surimi.
* warzywa i owoce
Ich wybór zależy od wyobraźni i intuicji kulinarnej sushi mastera. Tu dozwolone jest wszystko!
Najczęściej
wykorzystuje się: awokado, ogórka, różne gatunki sałaty, pomidora, cukinię, tykwę,
grzybki shiitake, oshinko ( marynowaną rzodkiew), mango, ume (marynowane śliwki japońskie), młode listki róznych roślin i ziół, ananasy. Polecamy wam również wykorzystanie sezonowych składników; w maju świetnie sprawdzą się w tej roli zielone szparagi.
* japoński sos sojowy
To
nieodzowny dodatek do sushi.
Do sushi podawany jest zawsze marynowany imbir, który pozwala nam oczyścić kubki smakowe i przygotować je na kolejne niesamowite doznania. Powinno się przegryzać marynowanym imbirem kolejne kawałki różnych rodzajów sushi by móc w pełni poczuć smak każdego z nich.
* Sos Teryiaki
Sos Teryiaki to pyszny dip o słodkim smaku doskonale nadający się do serwowania z sushi.
DO PRZYGOTOWANIA SUSHI WYKORZYSTUJEMY PRODUKTY FIRMY BLUE DRAGON.
PODSTAWOWE RODZAJE SUSHI
1. Maki sushi
"Maki"
po japońsku znaczy rolować. Maki można przygotowywać w trzech wariantach:
*
hosomaki - cienkie rolki z niewielka ilością ryżu i dodatkiem jednego (czasem
dwóch) składników owinięte w nori. Nazwa hosomaki pochodzi od przymiotnika
hosoi oznaczającego cienki, chudy. Rolka sushi po zwinięciu krojona jest na
sześć kawałków.
*
futomaki - to grube rolki z 3-5 składnikami (od ryb i owoców morza po świeże
warzywa), ryż znajduje się tu wewnątrz maków. Nazwa pochodzi od przymiotnika
"futoi" oznaczającego gruby, tłusty. To jeden z najbardziej
popularnych rodzajów sushi.
*
uramaki - średniej wielkości cylindryczne wałki ryżu wypełnione przynajmniej
dwoma składnikami. Są zawijane odwrotnie - nori znajduje się w środku, a na
zewnątrz mamy ryż. Często są dekorowane na wierzchu dodatkowymi składnikami
takimi jak awokado, łosoś, kawior czy sezam. "Ura" po japońsku
oznacza odwrotnie
2.
Nigiri - to najstarsza forma sushi najbardziej ceniona przez znawców. "Nigiri"
w języku japońskim znaczy gnieść, zgniatać. To odpowiednio uformowana kulka
ryżu z odrobiną wasabi i kawałkiem ryby, owocu morza, omletem japońskim lub
warzywem na wierzchu.
Najpierw
kroimy plaster ryby i smarujemy go z jednej strony wasabi. Następnie w prawą
dłoń bierzemy kulkę ryżu o wielkości naszego kciuka i tworzymy z niej wałeczek
zwracając przy tym uwagę by ryż nie był zbyt mocno zbity. Na lewej dłoni
układamy rybę strona posmarowaną wasabi ku górze i nakładamy na ryż. Prawą
dłonią formujemy ostatecznie kształt nigiri.
3.
Temaki - ich wygląd przypomina rożki lodów
Temaki to sushi w kształcie rożka wykonany z nori wypełnionego ryżem i różnymi dodatkami.
Ryż rozkładamy na mniejszej części płata nori niż w przypadku maków. Pasek wasabi rozsmarowujemy w poprzek ryżu i tak też układamy pozostałe składniki.
Temaki to sushi w kształcie rożka wykonany z nori wypełnionego ryżem i różnymi dodatkami.
Ryż rozkładamy na mniejszej części płata nori niż w przypadku maków. Pasek wasabi rozsmarowujemy w poprzek ryżu i tak też układamy pozostałe składniki.
4. Sashimi - to sushi bez ryżu. Są to kawałki surowej ryby (najczęściej tuńczyk, łosoś, ryba maślana, halibut, dorada) lub krewetki królewskie z różnymi dodatkami (najczęściej z surowymi warzywami i sosem sojowym).
JAK JEŚĆ SUSHI?
* Sushi je się rękoma lub pałeczkami.
Zgodnie z tradycją sushi je się rękoma. Nie ma niczego niestosownego w braniu kawałków sushi w palce bez użycia pałeczek.
* Kawałki sushi wkłada się w całości do ust. Tak smakują najlepiej. Nie ważcie się kroić sushi na kawałki! :)
* Wasabi nie dodaje się do sosu sojowego aby go dodatkowo doprawić. Niewielką ilość wasabi kładzie się na kawałki sushi tuż przed ich zjedzeniem.
* Sos sojowy nalewamy do sosjerki w niewielkiej ilości (zawsze możecie go dolać później w razie potrzeby). Pozostawianie dużej ilości niewykorzystanego sosu sojowego w miseczce po jedzeniu uważane jest za nietakt. Sushi "nie topimy" w sosie sojowym, a jedynie go lekko moczymy. Zadaniem sosu sojowego nie jest zdominowanie smaku sushi, a jedynie jego wzbogacenie. Jedząc Nigiri sushi najpierw moczymy rybę, a potem ryż (by całość się nie rozpadła).
* Marynowany imbir służy do przegryzania pomiędzy kolejnymi rodzajami sushi, aby oczyścić kubki smakowe.
DOMOWE SUSHI - PRZEPISY
MAKI
1. Przygotowujemy wszystkie składniki do sushi:
* Przyrządzamy ryż według wskazówek zamieszczonych powyżej.
* Kroimy ryby, przygotowujemy owoce morza, kroimy i przygotowujemy warzywa np. gotujemy zielone szparagi.
* wybieramy dodatki (np. sezam, kawior, serek Philadelphia)
* Zabierając
się za robienie sushi musimy przygotować sobie również miseczkę z wodą do
zwilżania dłoni, mały wilgotny ręcznik do wycierania rąk, deskę
kuchenną, matkę bambusową, wodorosty nori i bardzo
ostry nóż.
2. Na kuchennym blacie kładziemy bambusową matkę. Na niej układamy arkusz wodorostów
nori; kładziemy go zawsze chropowata strona ku górze !
3. W wilgotne dłonie
bierzemy kulę ryżu i równomiernie rozprowadzamy ją na 3/4 powierzchni
płata wodorostów.
Ryżu nie możemy użyć ani zbyt wiele, ani też nie
możemy zbyt mocno go ugniatać. Tu niezbędne jest pewne doświadczenie by
robić to wprawnie i szybko.
4. Następnie nabieramy na palec odrobinę wasabi
i smarujemy nim pasek na całej szerokości ryżu.
Jeśli
chcemy przygotować klasyczną pfiladelphię - zamiast wasabi na ryżu
rozprowadzamy serek philadelphia używając do tego łyżeczki.
5. Na wasabi układamy
kolejne składniki: na przykład paski surowego łososia, paluszki krabowe, kawałki awokado, ogórek, sałatę, rzodkiew marynowaną czy gotowane lub smażone w tempurze zielone szparagi.
Na zdjęciu: Futo maki z łososiem, awokado i ogórkiem
Na zdjęciu: Futo maki z łososiem, gotowanymi zielonymi szparagami i listkami szczawiu
Na zdjęciu: Futo maki z kawiorem, ogórkiem, awokado i sałatą
Na zdjęciu: Futo maki z wędzonym łososiem, ogórkiem, sałatą i serkiem philadelphia; (philadelphia futomaki)
Na zdjęciach: Futo philadelphia maki z paluszkami krabowymi, sałatą, listkami szczawiu i serkiem philadelphia
6. Zwijamy rolki sushi
Układamy nasz płat wodorostu nori z ryżem równo do
krawędzi matki bambusowej i szybkimi ruchami zaczynamy zwijać go w
rulon - kciuki obu dłoni podkładamy pod bambusową matkę, a reszta palców
podtrzymujemy składniki; zwijamy do momentu, aż ryż schowa się w nori.
Powinien pozostać nam pasek samego wodorostu, który zwilżamy wodą i
przekręcamy rolkę raz jeszcze by pasek nori skleił się z rolką. Tak uformowana
rolkę jeszcze raz zawijamy w bambusową matkę i lekko dociskamy tworząc
ostateczny kształt naszego maka. Tu wyczucie jest niezwykle ważne.
7. Sushi kroimy na 6 równych kawałków używając bardzo ostrego noża (wodorosty nori są trudne w krojeniu).
Na zdjęciu: maki z łososiem i awokado
Na zdjęciu: Futo philadelphia maki z łososiem, awokado, ogórkiem, sałatą i serkiem philadelphia
UROMAKI
1. Przygotowujemy wszystkie składniki tak jak w przypadku futomaków:
* Przyrządzamy ryż według wskazówek zamieszczonych powyżej.
* Kroimy ryby, przygotowujemy owoce morza, kroimy i przygotowujemy warzywa (np. gotujemy zielone szparagi lub smażymy je w tempurze).
* wybieramy dodatki (np. sezam, kawior, serek Philadelphia)
* Zabierając
się za robienie sushi musimy przygotować sobie również miseczkę z wodą do
zwilżania dłoni, mały wilgotny ręcznik do wycierania rąk, deskę
kuchenną, matkę bambusową, wodorosty nori i bardzo
ostry nóż.
2. Matę do sushi owijamy folią spożywczą.
W wilgotne dłonie bierzemy kulę ryżu i równomiernie rozprowadzamy cienką jego warstwę na przykrytej folią macie do sushi. Teraz kładziemy nori szorstką stroną do ryżu (!).
W wilgotne dłonie bierzemy kulę ryżu i równomiernie rozprowadzamy cienką jego warstwę na przykrytej folią macie do sushi. Teraz kładziemy nori szorstką stroną do ryżu (!).
Na zdjęciu: uromaki z łososiem i ogórkiem
Na zdjęciu: uromaki z łososiem, gotowanymi zielonymi szparagami i listkami szczawiu
3. Na nori układamy wybrane ryby (lub owoce morza czy tofu) oraz warzywa. Rybę cienko smarujemy pastą wasabi.
Na zdjęciu: uromaki z łososiem, gotowanymi zielonymi szparagami i listkami szczawiu
3. Na nori układamy wybrane ryby (lub owoce morza czy tofu) oraz warzywa. Rybę cienko smarujemy pastą wasabi.
4. Zwijamy rolkę wykorzystując do tego bambusową matę do sushi.
5. Teraz gotową rolkę okładamy cienkimi plastrami ryby, ogórka, mango lub grilowanej cukinii (wedle waszej fantazji). Na ryżu pod warstwą ryby możecie cienko rozsmarować pasek pasty wasabi.
6. Gotową rolkę możemy ozdobić również sezamem lub kawiorem.
7. Gotowe rolki kroimy na kawałki o grubości 2,5 cm.
Na zdjęciu: Futo maki z kawiorem, ogórkiem, awokado i sałatą.
Tak jak piszesz, sushi to swietna zabawa. Twoje wyglądają smacznie i perfekcyjnie ;)
OdpowiedzUsuńSushi to coś co można robić po swojemu, szczególnie dla dzieci, w ten sam sposob, tylko bez nori, można robic z owocami i maczac w smietanie. taki ryz z owocami w innej oprawie. :)
buziaki
To prawda, w przygotowywaniu sushi ogranicza nas tylko nasza kulinarna wyobraźnia :)
UsuńPozdrawiamy
Mniam uwielbiam sushi, a zwłaszcza fusion rolls i rolki w tempurze.
OdpowiedzUsuńMy też :)
UsuńUuuuu sushi:D kiedyś chciałam sama zrobić i tylko narobiłam wielkiego bałaganu w kuchni ;P
OdpowiedzUsuńAniu, jeśli będziesz postępować zgodnie z naszymi wskazówkami to na pewno następnym razem uda Ci się zrobić pyszne sushi, a nie tylko bałagan :)
UsuńŚwietny wpis!!!Właśnie czegoś takiego szukałam!!!Może w końcu zrobię sushi w domu choć mam tak blisko do Sushi Wesoła, że gdy tylko mam ochotę na japońskie smaki to się u nich melduję!!
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńTo nie jest szczaw.
OdpowiedzUsuńSuper poradnik, ja jednak doszłam do tego samego wniosku co koleżanka z góry, lepiej jest sobie pójść do sushi baru(też lubię sushi wesoła) i zjeść przepyszne sushi, moje mi jakoś nigdy nie wychodzi takie dobre...
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis!
OdpowiedzUsuń