SZASZŁYKI DROBIOWE Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ
TEGOROCZNY SEZON GRILLOWY UWAŻAMY OFICJALNIE ZA OTWARTY!
Za nami długi majowy weekend. Spędzaliśmy go jak zawsze z
przyjaciółmi na świeżym powietrzu, z dala od zgiełku wielkiego miasta.
Wyobraźcie sobie wielki, zielony ogród, w którym rosną stare jabłonie i grusze.
Stoi tam dom z drewnianych bali. Wybudował go dziadek Piotra w 1938 roku.
Sercem tego domu jest wielki, chlebowy piec. Gdy przyjeżdżamy tu z rodziną i przyjaciółmi na weekendy lub wakacje rozpalamy w
nim ogień i pieczemy pizze i chleby. Po całym domu rozchodzi się wtedy cudowny
zapach. Dom pachnący chlebem to dom pełen miłości.
PAMIĘTAJCIE, ŻE NA GRILLU MOŻECIE GOTOWAĆ W WIELKIM
STYLU!
Szaszłyki to niewątpliwie jedno z najsmaczniejszych dań z
grilla; klasyka gatunku w najlepszym wydaniu. Nic wiec dziwnego, że
przygotowuje się je na całym świecie. Japończycy nazywają je „jakitori”, a
Indonezyjczycy „sataj”. W Grecji znane są jako „souvlaki”, a na Bliskim
Wschodzie jako „shish kebab”. My też mamy swoje ulubione przepisy na to danie.
Dziś zdradzimy wam jeden z nich.
SZASZŁYKI DROBIOWE Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ
To niezwykle soczyste,
pełne uroku i smaku szaszłyki drobiowe. Bardzo często je robimy. Mimo, że do
ich przygotowania wykorzystujemy delikatne, pozbawione tłuszczu mięso, to
dzięki odpowiednim dodatkom i sposobie obróbki nasze szaszłyki nabierają
soczystości i prawdziwego bogactwa smaków i aromatów. A wszystko za sprawą dodatku grillowanego bakłażana i cukinii oraz marynowania z wykorzystaniem
aromatycznych przypraw oraz wysokiej jakości musztardy i ketchupu.
Polecamy wam Musztardę Kielecką delikatesową stołową i Ketchup Kielecki łagodny extra. To
produkty WSP „Społem”, polskiej firmy z długimi tradycjami. Wykorzystujemy je
od dawna w naszej kuchni i mamy do nich pełne zaufanie. Łączą w sobie
tradycyjny i wykwintny smak z dbałością o wykorzystanie najwyższej jakości
składników. To dla nas bardzo ważne. Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa produkowana jest od
1932 roku zgodnie z dawnymi recepturami. Ma łagodny aromat i aksamitną
konsystencję. Doskonale spełnia nasze oczekiwania. Do wyprodukowania 100 g
Ketchupu Kieleckiego łagodnego extra wykorzystywane jest aż 186 g pomidorów dzięki czemu
nabiera on wyjątkowej pełni smaku, intensywnego koloru i odpowiednio
konsystencji. W jego składzie nie ma konserwantów.
SZASZŁYKI DROBIOWE Z BAKŁAŻANEM
składniki:
* około 600 g mięsa z piersi indyka (lub z piersi kurczaka; możecie również wykorzystać schab)
* 1 bakłażan
* 1/2 papryki czerwonej
* 1/2 papryki zielonej
* papryczka chilli
* Ketchup Kielecki łagodny extra
* świeżo zmielony pieprz
* sól
* słodka papryka w proszku
* natka pietruszki
* olej rzepakowy
wykonanie :
Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki.
Bakłażana myjemy i kroimy w poprzek w plastry o grubości
około 0,5 cm. Rozgrzewamy patelnię grillową, skrapiamy ją niewielką ilością
oleju i kładziemy na niej plastry bakłażana; grillujemy je około 3 minuty z
każdej strony.
Mięso z piersi indyka kroimy w plastry; kładziemy na nich
folię spożywczą i delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Tak przygotowane mięso
obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą papryki w proszku, doprawiamy
niewielką ilością soli, kładziemy na nim cieniutkie plasterki papryczki chili i
listki zielonej pietruszki i smarujemy je cienką warstwą Ketchupu Kieleckiego łagodnego extra.
Na tak przyprawionym mięsie układamy lekko przestudzone
plastry grillowanego bakłażana, tak by je w całości pokryły. Następnie mięso
zwijamy w rulon jak naleśniki i kroimy je w poprzek na kawałki o grubości około
3 cm.
Papryki myjemy, wykrawamy z nich gniazda nasienne i
kroimy w kwadratowe kawałki o boku około 2,5 cm.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy kolejno kawałki papryki
oraz roladki z mięsa i bakłażana. Gotowe szaszłyki układamy na
posmarowanej olejem tacce do grillowania.
SZASZŁYKI DROBIOWE Z CUKINIĄ
składniki:
* około 600 g mięsa z piersi indyka (lub z piersi kurczaka; możecie również wykorzystać schab)
* 1 cukinia
* 1/2 papryki czerwonej
* 1/2 papryki zielonej
* papryczka chilli
* Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa
* świeżo zmielony pieprz
* sól
* słodka papryka w proszku
* natka pietruszki
* olej rzepakowy
wykonanie:
Szaszłyki z cukinią przygotowujemy analogicznie jak
szaszłyki z bakłażanem.
Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki.
Cukinie myjemy i kroimy w poprzek w plastry o grubości około 0,5 cm. Rozgrzewamy patelnię grillową, skrapiamy ją niewielką ilością oleju i kładziemy na niej plastry cukinii; grillujemy je około 3 minuty z każdej strony, przekładamy na talerz.
Mięso z piersi indyka kroimy w plastry; kładziemy na nich
folię spożywczą i delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Tak przygotowane mięso
obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą papryki w proszku, doprawiamy
niewielką ilością soli, kładziemy na nim cieniutkie plasterki papryczki chili i
listki zielonej pietruszki i smarujemy je cienką warstwą Musztardy Kieleckiej delikatesowej stołowej.
Na tak przyprawionym mięsie układamy lekko przestudzone
plastry grillowanej cukinii, tak by je w całości pokryły. Następnie mięso zwijamy
w rulon jak naleśniki i kroimy je w poprzek na kawałki o grubości około 3 cm.
Papryki myjemy, wykrawamy z nich gniazda nasienne i
kroimy w kwadratowe kawałki o boku około 2,5 cm.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy kolejno kawałki
papryki i roladki z mięsa i cukinii. Gotowe szaszłyki układamy na wysmarowanych
olejem tackach do grillowania.
Przygotowujemy grill. Tu techniki rozpalania różnią się od siebie zależnie od
rodzaju i modelu grilla który wykorzystujecie.
Na nagrzanym grillu kładziemy tacki z szaszłykami. Szaszłyki pieczemy około 20
– 25 minut co pewien czas obracając je. Grillujemy tak długo, aż mięso zbieleje
i miejscami kusząco się zarumieni, a skórka na papryce zmarszczy się lekko zbrązowieje.
Pamiętajcie, że czas grillowania podany jest tylko orientacyjnie i zależy od
rodzaju grilla i stopnia jego rozgrzania.
wow, piękne zdjęcia, wszystko wygląda przepysznie, uwielbiamy grillować.
OdpowiedzUsuńbardzo kuszaco wyglada
OdpowiedzUsuń