TRYB JASNY/CIEMNY

SZASZŁYKI DROBIOWE Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ

szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni

TEGOROCZNY SEZON GRILLOWY UWAŻAMY OFICJALNIE ZA OTWARTY!


Za nami długi majowy weekend. Spędzaliśmy go jak zawsze z przyjaciółmi na świeżym powietrzu, z dala od zgiełku wielkiego miasta. Wyobraźcie sobie wielki, zielony ogród, w którym rosną stare jabłonie i grusze. Stoi tam dom z drewnianych bali. Wybudował go dziadek Piotra w 1938 roku. Sercem tego domu jest wielki, chlebowy piec. Gdy przyjeżdżamy tu z rodziną i przyjaciółmi na weekendy lub wakacje rozpalamy w nim ogień i pieczemy pizze i chleby. Po całym domu rozchodzi się wtedy cudowny zapach. Dom pachnący chlebem to dom pełen miłości.

wiosna, wieś, szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni
jablon, kwiaty jabloni, pszczola, szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni


W tym roku majowy ogród przywitał nas soczystą zielenią, zapachem bzów i wysoką trawa, która czekała na skoszenie. Słońce świeciło, płatki kwiatów jabłoni rozwiewał wkoło wiatr. W altanie przed domem zagnieździł się mały ptaszek. Nie najlepsze miejsce sobie chyba wybrał. W te ciepłe, majowe noce zakłócamy mu teraz spokój długimi rozmowami i grą na gitarze. Cieszymy się swoim towarzystwem, odpoczywamy i biesiadujemy przy grillu. Taka to nasza majowa tradycja :)



szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, salatka ze szparagami, salatka na grilla, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni

PAMIĘTAJCIE, ŻE NA GRILLU MOŻECIE GOTOWAĆ W WIELKIM STYLU!

Szaszłyki to niewątpliwie jedno z najsmaczniejszych dań z grilla; klasyka gatunku w najlepszym wydaniu. Nic wiec dziwnego, że przygotowuje się je na całym świecie. Japończycy nazywają je „jakitori”, a Indonezyjczycy „sataj”. W Grecji znane są jako  „souvlaki”, a na Bliskim Wschodzie jako „shish kebab”. My też mamy swoje ulubione przepisy na to danie. Dziś zdradzimy wam jeden z nich.



SZASZŁYKI DROBIOWE Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ

To niezwykle soczyste, pełne uroku i smaku szaszłyki drobiowe. Bardzo często je robimy. Mimo, że do ich przygotowania wykorzystujemy delikatne, pozbawione tłuszczu mięso, to dzięki odpowiednim dodatkom i sposobie obróbki nasze szaszłyki nabierają soczystości i prawdziwego bogactwa smaków i aromatów. A wszystko za sprawą dodatku grillowanego bakłażana i cukinii oraz marynowania z wykorzystaniem aromatycznych przypraw oraz wysokiej jakości musztardy i ketchupu.

Polecamy wam Musztardę Kielecką delikatesową stołową i Ketchup Kielecki łagodny extra. To produkty WSP „Społem”, polskiej firmy z długimi tradycjami. Wykorzystujemy je od dawna w naszej kuchni i mamy do nich pełne zaufanie. Łączą w sobie tradycyjny i wykwintny smak z dbałością o wykorzystanie najwyższej jakości składników. To dla nas bardzo ważne. Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa produkowana jest od 1932 roku zgodnie z dawnymi recepturami. Ma łagodny aromat i aksamitną konsystencję. Doskonale spełnia nasze oczekiwania. Do wyprodukowania 100 g Ketchupu Kieleckiego łagodnego extra wykorzystywane jest aż 186 g pomidorów dzięki czemu nabiera on wyjątkowej pełni smaku, intensywnego koloru i odpowiednio konsystencji. W jego składzie nie ma konserwantów.



SZASZŁYKI DROBIOWE Z BAKŁAŻANEM

składniki:

  * około 600 g mięsa z piersi indyka (lub z piersi kurczaka; możecie również wykorzystać schab)
* 1 bakłażan
* 1/2 papryki czerwonej
* 1/2 papryki zielonej
* papryczka chilli
* Ketchup Kielecki łagodny extra
* świeżo zmielony pieprz
* sól
* słodka papryka w proszku
* natka pietruszki
* olej rzepakowy

szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni
wykonanie :


Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki.
Bakłażana myjemy i kroimy w poprzek w plastry o grubości około 0,5 cm. Rozgrzewamy patelnię grillową, skrapiamy ją niewielką ilością oleju i kładziemy na niej plastry bakłażana; grillujemy je około 3 minuty z każdej strony.

szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni
szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni


Mięso z piersi indyka kroimy w plastry; kładziemy na nich folię spożywczą i delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Tak przygotowane mięso obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą papryki w proszku, doprawiamy niewielką ilością soli, kładziemy na nim cieniutkie plasterki papryczki chili i listki zielonej pietruszki i smarujemy je cienką warstwą Ketchupu Kieleckiego łagodnego extra.

szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni
szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni


Na tak przyprawionym mięsie układamy lekko przestudzone plastry grillowanego bakłażana, tak by je w całości pokryły. Następnie mięso zwijamy w rulon jak naleśniki i kroimy je w poprzek na kawałki o grubości około 3 cm.

szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni


Papryki myjemy, wykrawamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kwadratowe kawałki o boku około 2,5 cm. 

Na patyczki do szaszłyków nabijamy kolejno kawałki papryki oraz roladki z mięsa i bakłażana.  Gotowe szaszłyki układamy na posmarowanej olejem tacce do grillowania.



szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni


SZASZŁYKI DROBIOWE Z CUKINIĄ

składniki:

* około 600 g mięsa z piersi indyka (lub z piersi kurczaka; możecie również wykorzystać schab)
* 1 cukinia
* 1/2 papryki czerwonej
* 1/2 papryki zielonej
* papryczka chilli
* Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa
* świeżo zmielony pieprz
* sól
* słodka papryka w proszku
* natka pietruszki
* olej rzepakowy


szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni

wykonanie:
Szaszłyki z cukinią przygotowujemy analogicznie jak szaszłyki z bakłażanem.


Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki.


Cukinie myjemy i kroimy w poprzek w plastry o grubości około 0,5 cm. Rozgrzewamy patelnię grillową, skrapiamy ją niewielką ilością oleju i kładziemy na niej plastry cukinii; grillujemy je około 3 minuty z każdej strony, przekładamy na talerz.

szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni


Mięso z piersi indyka kroimy w plastry; kładziemy na nich folię spożywczą i delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Tak przygotowane mięso obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą papryki w proszku, doprawiamy niewielką ilością soli, kładziemy na nim cieniutkie plasterki papryczki chili i listki zielonej pietruszki i smarujemy je cienką warstwą Musztardy Kieleckiej delikatesowej stołowej.




Na tak przyprawionym mięsie układamy lekko przestudzone plastry grillowanej cukinii, tak by je w całości pokryły. Następnie mięso zwijamy w rulon jak naleśniki i kroimy je w poprzek na kawałki o grubości około 3 cm.


szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni

Papryki myjemy, wykrawamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kwadratowe kawałki o boku około 2,5 cm. 

Na patyczki do szaszłyków nabijamy kolejno kawałki papryki i roladki z mięsa i cukinii. Gotowe szaszłyki układamy na wysmarowanych olejem tackach do grillowania.


szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni
szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni
grillowanie,szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni

GRILLOWANIE:


Przygotowujemy grill. Tu techniki rozpalania różnią się od siebie zależnie od rodzaju i modelu grilla który wykorzystujecie.


szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni


Na nagrzanym grillu kładziemy tacki z szaszłykami. Szaszłyki pieczemy około 20 – 25 minut co pewien czas obracając je. Grillujemy tak długo, aż mięso zbieleje i miejscami kusząco się zarumieni, a skórka na papryce zmarszczy się lekko zbrązowieje. Pamiętajcie, że czas grillowania podany jest tylko orientacyjnie i zależy od rodzaju grilla i stopnia jego rozgrzania.


szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, salatka ze szparagami, salatka na grilla, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni
szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, salatka ze szparagami, salatka na grilla, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni

 
 



Komentarze

  1. wow, piękne zdjęcia, wszystko wygląda przepysznie, uwielbiamy grillować.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo kuszaco wyglada

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI