TRYB JASNY/CIEMNY

BUDDHA BOWL

miska mocy

Od śniadania do łóżka wolimy śniadanie na trawie. Przyjemnie rześkie powietrze poranka budzi nas lepiej niż poranna kawa. Nasza codzienność mieszczucha podsuwa nam wszystko pod nos (tak ze smogiem i wielkomiejskim hałasem w pakiecie). To nas nauczyło doceniać wartość chwil spędzonych w harmonii i bliskości z naturą. Pójść o poranku boso do ogródka, tak po rosie, po stokrotkach; zerwać na śniadanie świeżą sałatę, młode listki buraków i zioła - bezcenne.

miska mocy

Lubimy proste, nieskomplikowane śniadania, takie z tego co pod ręką i jednocześnie chcemy aby były zdrowe i dawały nam mnóstwo energii. Uwielbiamy BUDDHA BOWL! 
 
Powiedzmy sobie szczerze - spontaniczność i kulinarna fantazja są tu bardzo przydatne, ale do codziennej realizacji takiego sposobu odżywiania potrzebne jest PLANOWANIE. Z własnego doświadczenia wiemy, że bez niego w codziennym pośpiechu sięga się po byle co.  W naszej lodówce zazwyczaj stoi miska z ugotowanym wcześniej brązowym ryżem, kaszą jaglaną, makaronem pełnoziarnistym lub pęczakiem, a obok niej druga z ciecierzycą, soczewicą lub fasolą w różnych gatunkach. Jest również dużo świeżych, kolorowych warzyw. To bardzo ułatwia późniejsze przygotowywanie zdrowych posiłków i jednocześnie oszczędza czas. 

BUDDHA BOWL - to określenie na miskę pełną zdrowych przysmaków bogatych w wartościowe składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy będącą pełnowartościowym posiłkiem. Miska jest pełna po brzegi, okrągła i wypukła niczym brzuszek Buddy :) Jej cecha charakterystyczną jest różnorodność składników i wielobarwność. Łączy różne tekstury składników i smaki w jedno pyszne, zdrowe danie. Znajdziecie w niej pełnoziarniste kasze, nasiona, rośliny strączkowe, różne warzywa liściaste i korzeniowe oraz owoce. Nie może w niej również zabraknąć zdrowych tłuszczów więc często znajdziecie w niej awokado, orzechy, migdały lub sos na bazie oliwy lub olejów tłoczonych na zimno. To posiłek świetny o każdej porze dnia; doskonały i na śniadanie i na obiad, można go zabrać do pracy, można również zjeść na kolację. Buddha bowl możecie przygotować w wersji wegetariańskiej, wegańskiej lub z dodatkiem mięsa.

Nie istnieje coś takiego jak jeden jedyny, najlepszy przepis na buddha bowl. On powstaje za każdym razem dzięki waszej kulinarnej fantazji. Dziś chcemy was jedynie zainspirować i zachęcić do przygotowywania takich dań.

DO PRZYGOTOWANIA BUDDHA BOWL WYKORZYSTAJCIE:

1. PRODUKTY ZBOŻOWE (1/4 miski): np. ryż (brązowy, dziki), kaszę jaglaną, niepaloną kaszę gryczaną, komosę ryżową, pełnoziarnisty makaron, razowy kuskus, pęczak

2. PRODUKTY BĘDĄCE ŹRÓDŁEM  BIAŁKA (1/4 MISKI):

* ROŚLINY STRĄCZKOWE: ciecierzycę, soczewicę (zieloną, czerwoną lub czarną), różne gatunki fasoli i grochu, groszek cukrowy w strączkach, zielony groszek, bób, fasolkę szparagową

* CHUDE MIĘSO, RYBY, TOFU, JAJKA: pieczone lub duszone mięso i ryby, smażone tofu lub gotowane jajka są świetnym źródłem białka i możecie je więc śmiało wykorzystać do przygotowania waszego buddha bowl.

3. WARZYWA (1/2 MISKI): np. różne gatunki sałaty, rukolę, różne gatunki kapusty (białą, czerwoną, brukselkę, włoską, pekińską, pak choi), młode listki buraków (botwinkę), szpinak, szparagi (zielone i białe), jarmuż, boćwinę, buraki, marchewkę, ogórki, seler, kalarepę, rzodkiewkę, rzepę, pietruszkę, kalafior, brokuły, cebulę, pora, dynię, cukinię, patisony, bataty, pomidory, paprykę, kukurydzę

Warzywa mogą być świeże, duszone, pieczone, gotowane (najlepiej na parze), kiszone, marynowane. Najlepiej sięgać po warzywa sezonowe.

3. MOŻECIE WYKORZYSTAĆ RÓWNIEŻ: świeże zioła, mikrolistki warzyw, kiełki warzyw, grzyby (np. pieczarki, prawdziwki) oraz owoce: awokado (!), pestki granatu, porzeczki, gruszki, jabłka, owoce cytrusowe (np. pomarańcze)

4. DODATKI:

* ZDROWE TŁUSZCZE: wspomniane wcześniej awokado, orzechy, sos na bazie oliwy lub olejów tłoczonego na zimno

* ZIARNA I PESTKI: np. słonecznika, dyni, sezamu

* HUMUS

miska mocy, miska buddy

NASZ BUDDHA BOWL:

składniki:

* brązowy ryż
* ciecierzyca (jeśli brak wam czasu to może być z puszki)
* groszek cukrowy w strączkach
* listki szpinaku
* listki buraka (botwinka)
* marchewka
* kalarepa
* czerwona papryka 
* zielona cebulka
* świeża mięta 

sos:

* oliwa z oliwek
* sok z cytryny
* miód
* sól
* świeżo zmielony pieprz

miska mocy, miska buddy, miska zdrowia
wykonanie:

Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu.

Ciecierzycę gotujemy zazwyczaj wcześniej i wykorzystujemy ją w ciągu trzech dni do przygotowania różnych dań. Tak jest najłatwiej; nikomu przecież nie będzie chciało się gotować 3 łyżek ciecierzycy. Byłoby to nieekonomiczne i nieekologiczne (zbędna strata energii). Jeśli brakuje wam czasu wykorzystajcie ciecierzycę z puszki.

Do przygotowania marchewki potrzebujemy obieraczkę do warzyw. Marchewkę najpierw obieramy ze skórki, a potem nadal posługując się obieraczką tniemy ją na cieniutkie, długie paski. Przekładamy je do miseczki i zalewamy marynatą przygotowaną z 1 łyżki oliwy, 1 łyżeczki octu jabłkowego (lub soku z cytryny) i szczypty soli. Tak przygotowaną marchewkę pozostawiamy na około 5 minut by lekko zmiękła.

Groszek cukrowy wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy 4 - 5 minut.

Kalarepę obieramy i tniemy w paski obieraczka do warzyw.

SOS: Kuchenna trzepaczka mieszamy w miseczce wszystkie składniki sosu do uzyskania jednolitej emulsji.

Teraz wszystkie składniki układamy z fantazja na talerzu i skrapiamy sosem.


miska mocy, miska buddy,
ZOBACZCIE RÓWNIEŻ NASZ PRZEPIS NA MALINOWE SMOOTHIE BOWL

Na zdjęciu: smoothie bowl, przepis znajdziecie NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI