EDO FUSION ASIAN CUISINE NOWE DANIA W MENU
EDO FUSION ASIAN CUISINE wprowadza nowe dania do menu!
Jesteście głodni azjatyckich smaków? Bo my nieustająco. Wiadomość o nowych daniach w menu EDO FUSION ASIAN CUISINE wzbudziła więc w nas wielką ekscytację. Odnajdujemy tu dania kuchni japońskiej z wyraźnymi elementami fusion rodem z Tajlandii, Wietnamu, Chin oraz wyraźne wpływy śródziemnomorskie. Chyba w żadnym innym miejscu w Krakowie nie będziecie mogli doświadczyć tak wielkiej różnorodności smaków kuchni azjatyckiej jakie tu znajdziecie.
EDO FUSION to młodszy filar kulinarnego konceptu EDO. Wszystko zaczęło się od powstałego w 2005 roku EDO SUSHI BAR, najstarszego dziś baru sushi w Krakowie.
Od początku powstania EDO współpracuje ze zdolnym i kreatywnym szefem kuchni TOMASZEM STANKIEM (na zdjęciu). Jego specjalnością jest kuchnia Dalekiego Wschodu. Z powodzeniem odtwarza w EDO jej oryginalne, autentyczne smaki i aromaty, ale również czerpiąc z jej składników i tradycji tworzy fantastyczne, autorskie dania fusion.
Wystrój EDO FUSION ASIAN CUISINE napawa wewnętrznym spokojem. Dużo tu zieleni, jest przestronnie, wygodnie, przyjemnie, a przy tym nowocześnie. Ciekawe obrazy przedstawiające gejsze na tle historycznych zabytków naszego miasta w interesujący sposób łączą azjatycki klimat tej restauracji z Krakowem tworząc artystyczny pomost pomiędzy naszymi kulturami.
To co nas szczególnie zachwyca w EDO FUSION to piękna, oryginalna japońska ceramika na której podawane są w tej restauracji dania.
To co nas szczególnie zachwyca w EDO FUSION to piękna, oryginalna japońska ceramika na której podawane są w tej restauracji dania.
Na zdjęciach: SASHIMI NEW STYLE HAMACHI
Plastry serioli udekorowane świeżymi krążkami dymki, tobiko, sosem aioli, kiełkami pak choy oraz sosem tosa-zu (octowy sos sojowy)
Klękajcie narody! Dla tego sashimi będziemy tu wracać, wracać i wracać ... :)
DLA NIEWTAJEMNICZONYCH:
sashimi – to kawałki surowej ryby
tobiko – to ikra ryby latającej
tosa-zu - octowy sos sojowy
Na zdjęciu: skupiony na pracy TOMASZ STANEK, szef kuchni restauracji EDO FUSION ASIAN CUISINE
FUSION TUNA TATAKI Z TRUFLĄ
Siekany tuńczyk przyprawiony sosem barbecue, udekorowany czarną trufla i lotosem, podany na rukoli z dodatkiem sosu dyniowego.
KAKE UDON
Klasyk kuchni japońskiej. Sercem zupy jest tu makaron udon zalany esencjonalnym bulionem, którego bazę stanowi dashi, mirin i sos sojowy. Kake Udon w Edo Fusion serwowany jest z łososiem, edamame, kapustą pak choy, japońskimi grzybami shiitake i shimaji oraz glonami wakame.
DLA NIEWTAJEMNICZONYCH:
makaron udon - rodzaj grubego japońskiego makaronu zrobionego z mąki pszennej.
kake udon - spożywane na ciepło danie, w którym makaron udon podawany jest w wodnistym bulionie z różnymi dodatkami urozmaicającymi i uatrakcyjniającymi potrawę (np. warzyw, mięsa lub ryb, owoców morza czy tofu).
kake udon - spożywane na ciepło danie, w którym makaron udon podawany jest w wodnistym bulionie z różnymi dodatkami urozmaicającymi i uatrakcyjniającymi potrawę (np. warzyw, mięsa lub ryb, owoców morza czy tofu).
dashi - to wywar na wodorostach kombu i cienkich płatkach katsuobushi (suszonej,
fermentowanej, wędzonej ryby bonito). Jest on niezwykle bogaty w
naturalny glutaminian sodu i morskie aromaty.
edamame - młode, zielone ziarna soi serwowane po ugotowaniu
mirin – słodka, płynna przyprawa o zawartości alkoholu 14%, uzyskiwana w wyniku zmieszania ryżu lekko sfermentowanego przy pomocy pleśni ryżowej Aspergillus oryzae z wódką ryżową shōchū.
kare - to po japońsku określenie na potrawę "curry".
BUN BO NAM BO
Przysmak kuchni wietnamskiej. Makaronowa sałatka, której podstawę stanowi cienki makaron ryżowy w zalewie słodko-kwaśnej na bazie sosu rybnego. Makaron podany jest ze smażonymi nitkami marynowanej w sosie ostrygowym i trawie cytrynowej wołowiny i chrupiącymi warzywami: sałatą lodową, marchewką, ogórkiem, kapusta pak choy, kiełkami, cebulką dymką oraz orzeszkami nerkowca i świeżymi, aromatycznymi ziołami.
Ten makaron z wołowiną w stylu południowo-wietnamskim szczególnie polecamy waszej uwadze! Jest tu wszystko, co w wietnamskiej kuchni lubimy najbardziej. Uwiedzie was bogactwem smaków, chrupkością i świeżością składników; zachwycicie się całą gamą kolorów i tekstur.
AZJATYCKIE KISZONKI
Mamy wielka słabość do azjatyckich kiszonek. Wybornie odświeżają kubki smakowe pomiędzy kolejnymi daniami. W EDO FUSION osobiście przyrządza je Tomasz Stanek.
KARI KAENG GAI
Kurczak, groszek cukrowy, cukinia i orzeszki ziemne duszone w lekko pikantnym sosie na bazie mleka kokosowego i żółtego curry serwowane z jaśminowym ryżem.
DLA NIEWTAJEMNICZONYCH:
W daniu tym odnajdujemy kulinarne wpływy Tajlandi i Indii. Wielu z was "curry" kojarzy się jedynie z mieszanką przypraw, ale słowo to oznacza nazwę sposobu przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej. To pokrojone w niewielkie kawałki warzywa, ser, ryby, mięso i/lub inne składniki dania głównego przyrządzane w sosie. Potrawa
jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji i Indiach. KARI
KAENG GAI to tajskie żółte curry z kurczakiem ("kari" to po hindusku "curry").
KARI KAENG to tajskie żółte curry (w Tajlandii "keang kari" oznacza
dosłownie "curry curry"). Wykorzystuje się w nim żółtą pastę curry, która
jest najłagodniejszą z tajskich ostrych past curry.
TONKOTSU RAMEN
Esencjonalny, bardzo długo gotowany, kolagenowy wywar wieprzowy w stylu Tonkotsu podany z plastrami pieczonego boczku, jajkiem kurzym z półpłynnym żółtkiem, kapustą pak choy, kukurydzą, grzybami shimaji i cebulką dymką.
Ze
względu na "ciężkość" wywar ten klasyfikuje się jako kotteri, czyli bardzo esencjonalny, głęboki w smaku, tłuściejszy, mętny, pełen minerałów i białka. To danie które was nasyci i upoi umami. Na taki ramen z chęcią tu wrócimy gdy przeminie upalne lato i nadejdą jesienne chłody. Zachwyca nas formą podania i kusi wybornym, bardzo głębokim smakiem.
W EDO FUSION możecie w tej chwili spróbować 6 rodzajów ramenów na 4 różnych wywarach: rybno-mięsnym, mięsnym mieszanym (klarownym), kolagenowym tonkotsu (mętnym) i wegetariańskim.
W EDO FUSION możecie w tej chwili spróbować 6 rodzajów ramenów na 4 różnych wywarach: rybno-mięsnym, mięsnym mieszanym (klarownym), kolagenowym tonkotsu (mętnym) i wegetariańskim.
GAU BAO
Chińsko-tajwańskie bułeczki drożdżowo-pszenne wypełnione różnymi dodatkami: mięsem, sałatą, warzywami, sosami. Do wyboru macie trzy warianty smakowe:
- z pieczoną wieprzowiną, sosem barbecue, mizuną, kiełkami pak choy
- z pieczoną kaczką, sosem wasabi mayo, grzybami shimaji, sałata lodową
- z Kim Chi, sosem barbecue, marchewką, kiełkami
To wielce smakowita propozycja dla miłośników bułeczek na parze. Chociaż sposób ich podania i wygląd kojarzy się wam zapewne z
amerykańskimi burgerami, danie to ma korzenie czysto chińskie i tam jest serwowane już od kilku tysięcy lat najczęściej w
formie przekąski lub drugiego śniadania.
Na zdjęciu: NIGIRI Z ŁOSOSIEM
Ręcznie formowane kulki ryżu nakryte plastrami łososia marynowanymi według receptur szefa kuchni.
Czysta poezja smaku. Wielka dbałość o wysoką jakość i autentyczność składników. Namiastka tego co czeka na was w EDO SUSHI BAR.
MATCHA TIRAMISU
Delikatny, cudownie lekki, klasyczny, włoski deser w japońskiej odsłonie z dodatkiem zielonej herbaty.
EDO FUSION ASIAN CUISINE
Kraków, ul. Miodowa 8
Przepysznie wyglądają te dania. Dawno nie jadłam nic chińskiego.
OdpowiedzUsuń