OWOCE KARMELIZOWANE W CYDRZE I ZAPIEKANE POD KOGLEM MOGLEM
OWOCE KARMELIZOWANE W CYDRZE I ZAPIEKANE POD KOGLEM MOGLEM
Czyż to nie brzmi kusząco? :)
Pod wpływem działania
wysokiej temperatury naturalnie występujące w cydrze cukry ulegną karmelizacji
tworząc na podlanych nim owocach pyszną, delikatnie chrupiącą
powłokę pełną smaków i aromatów z cydru. Ale to jeszcze nie koniec - teraz pora by całość zapiec pod koglem moglem.
Zobaczcie cały przepis :)
OWOCE KARMELIZOWANE W CYDRZE I ZAPIEKANE POD KOGLEM MOGLEM
ETAP PIERWSZY - KARMELIZUJEMY OWOCE W CYDRZE
składniki:
(proporcje na 2 porcje)
*
1 duże jabłko + 300 g innych owoców w dowolnej konfiguracji - możecie
wykorzystać: brzoskwinie, morele, gruszki, śliwki, maliny, truskawki,
jeżyny, borówki amerykańskie, porzeczki, agrest (poza sezonem do tego deseru możecie wykorzystywać owoce mrożone)
* 100 ml cydru (my sięgamy po cydr lubelski niefiltrowany)
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
wykonanie:
Twardsze
owoce takie jak jabłka, gruszki, brzoskwinie, śliwki czy morele kroimy w
cząstki i karmelizujemy w cydrze. Na niewielkiej patelni rozpuszczamy
masło, wrzucamy pokrojone owoce, podlewamy je cydrem i doprawiamy
miodem. Dusimy przez kilka minut do odparowania płynów (w tym czasie
obracamy je delikatnie aby skarmelizowały się z obu stron).
Gdy owoce na patelni zmiękną - przekładamy je do żaroodpornych naczyń do zapiekania i obsypujemy je drobnymi, miękkimi owocami (np. malinami, truskawkami, jeżynami, porzeczkami).
ETAP DRUGI - ZAPIEKANIE OWOCÓW POD KOGLEM MOGLEM
składniki na kogel mogel
* na 2 porcje liczymy: 2 jajka + 2 łyżki cukru kryształu + szczyptę soli
! Możecie
również przygotować masę jajeczną do zapiekania wykorzystując tylko
żółtka i cukier, ale wtedy na 1 porcję musicie liczyć po 2 żółtka i 1
łyżkę cukru.
wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C
Oddzielamy żółtka jaj od białek.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Dosypujemy 1 łyżkę cukru i ubijamy jeszcze przez 2 minuty. Żółtka ucieramy z 1 łyżką cukru na białą, pulchną masę i dodajemy do niej ubite białka z cukrem. Całość delikatnie mieszamy.
Gotową masę jajeczną przekładamy na karmelizowane w cydrze owoce i naczynia do zapiekania wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Przez szybkę od piekarnika podglądamy jak masa jajeczna zarumienia się na karmelizowanych owocach. Po 5 - 8 minutach deser jest gotowy do podania.
Świetny przepis. Na pewno z niego skorzystam.
OdpowiedzUsuń