OWOCE ZAPIEKANE W CYDRZE
Cydr ma w sobie zarówno słodycz jak i kwasowość. Ma więc moc wzbogacania smaku i aromatu dań słodkich i wytrawnych. Chętnie wykorzystujemy go przygotowując różne przepisy kulinarne. Doskonale współgra z owocami, drobiem, wieprzowiną a nawet rybami i warzywami. W czasie
pieczenia lub smażenia podlewamy różne składniki cydrem. Pod wpływem działania
wysokiej temperatury naturalnie występujące w cydrze cukry ulegną karmelizacji
tworząc na nich pyszną, delikatnie chrupiącą
powłokę. W taki sposób karmelizujemy warzywa (np. młodą marchewkę czy buraczki)
i owoce. Od karmelizacji przejdźmy do pysznego deseru. Dziś bardzo łatwy przepis na:
OWOCE ZAPIEKANE W CYDRZE
(proporcje na 2 porcje)
* 1 duże jabłko + 300 g innych owoców w dowolnej konfiguracji - możecie wykorzystać: brzoskwinie, morele, gruszki, śliwki, maliny, truskawki, jeżyny, borówki amerykańskie, porzeczki, agrest
* 100 ml cydru (my sięgamy po cydr lubelski niefiltrowany)
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
wykonanie:
Twardsze owoce takie jak jabłka, gruszki, brzoskwinie, śliwki czy morele kroimy w cząstki i karmelizujemy w cydrze. Na niewielkiej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone owoce, podlewamy je cydrem i doprawiamy miodem. Dusimy przez kilka minut do odparowania płynów (w tym czasie obracamy je delikatnie aby skarmelizowały się z obu stron).
Gdy zmiękną obsypujemy je drobnymi, miękkimi owocami (np. malinami, truskawkami, jeżynami, porzeczkami) i dekorujemy świeżymi listkami mięty. Podajemy gorące.
Prezentując kolejny przepis na naszym blogu pójdziemy o level wyżej i pokażemy wam jak zrobić OWOCE ZAPIEKANE W CYDRZE POD KOGLEM MOGLEM :)
Komentarze
Prześlij komentarz