TRYB JASNY/CIEMNY

OWOCE ZAPIEKANE W CYDRZE

cydr lubelski, niefiltrujemy, deser z cydrem, cydr w kuchni, przepisy z cydrem, deser owocowy, owoce zapiekane, blog, zycie od kuchni
Cydr ma w sobie zarówno słodycz jak i kwasowość. Ma więc moc wzbogacania smaku i aromatu dań słodkich i wytrawnych. Chętnie wykorzystujemy go przygotowując różne przepisy kulinarne. Doskonale współgra z owocami, drobiem, wieprzowiną a nawet rybami i warzywami. W czasie pieczenia lub smażenia podlewamy różne składniki cydrem. Pod wpływem działania wysokiej temperatury naturalnie występujące w cydrze cukry ulegną karmelizacji tworząc na nich pyszną, delikatnie chrupiącą powłokę. W taki sposób karmelizujemy warzywa (np. młodą marchewkę czy buraczki) i owoce. Od karmelizacji przejdźmy do pysznego deseru. Dziś bardzo łatwy przepis na:

OWOCE ZAPIEKANE W CYDRZE
składniki:
(proporcje na 2 porcje)

* 1 duże jabłko + 300 g innych owoców w dowolnej konfiguracji - możecie wykorzystać: brzoskwinie, morele, gruszki, śliwki, maliny, truskawki, jeżyny, borówki amerykańskie, porzeczki, agrest

* 100 ml cydru (my sięgamy po cydr lubelski niefiltrowany)
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka miodu lub syropu z agawy

cydr lubelski, niefiltrujemy, deser z cydrem, cydr w kuchni, przepisy z cydrem, deser owocowy, owoce zapiekane, blog, zycie od kuchni

wykonanie:

Twardsze owoce takie jak jabłka, gruszki, brzoskwinie, śliwki czy morele kroimy w cząstki i karmelizujemy w cydrze. Na niewielkiej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone owoce, podlewamy je cydrem i doprawiamy miodem. Dusimy przez kilka minut do odparowania płynów (w tym czasie obracamy je delikatnie aby skarmelizowały się z obu stron).

cydr lubelski, niefiltrujemy, deser z cydrem, cydr w kuchni, przepisy z cydrem, deser owocowy, owoce zapiekane, blog, zycie od kuchni
cydr lubelski, niefiltrujemy, deser z cydrem, cydr w kuchni, przepisy z cydrem, deser owocowy, owoce zapiekane, blog, zycie od kuchni
Gdy zmiękną obsypujemy je drobnymi, miękkimi owocami (np. malinami, truskawkami, jeżynami, porzeczkami) i dekorujemy świeżymi listkami mięty. Podajemy gorące. 
 
cydr lubelski, niefiltrujemy, deser z cydrem, cydr w kuchni, przepisy z cydrem, deser owocowy, owoce zapiekane, blog, zycie od kuchni
 
Prezentując kolejny przepis na naszym blogu pójdziemy o level wyżej i pokażemy wam jak zrobić OWOCE ZAPIEKANE W CYDRZE POD KOGLEM MOGLEM :)
 
cydr lubelski, niefiltrujemy, deser z cydrem, cydr w kuchni, przepisy z cydrem, deser owocowy, owoce zapiekane, blog, zycie od kuchni
 
 

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI