TARTA Z PSTRĄGIEM OJCOWSKIM I ZIELONYMI SZPARAGAMI
TARTA Z PSTRĄGIEM OJCOWSKIM I ZIELONYMI SZPARAGAMI
Wytrawne tarty cieszą się w naszym domu wielkim powodzeniem. Są świetnym pomysłem na domową kolację czy daniem głównym na imprezie. można je również podać jako przystawkę na uroczystym obiedzie. Dobrze smakują zarówno podane na gorąco jak i na zimno. Dziś prezentujemy wam przepis na klasyczną tartę z wędzoną rybą. To małopolska tarta sezonowa. Małopolska, bo z wykorzystaniem Pstrąga Ojcowskiego - tradycyjnego produktu z Małopolski i sezonowa bo dodaliśmy do niej pyszne sezonowe warzywa: zielone szparagi i zielony groszek.
JESTEŚMY Z MAŁOPOLSKI WIĘC DO NASZEJ TARTY TRAFIA PSTRĄG OJCOWSKI!
Do przygotowania takiej tarty możecie wykorzystać również inne gatunki ryb wędzonych (np. łososia, dorsza, węgorza czy makrelę).
W upalne dni narasta w nas potrzeba wyrwania się na chwilę z miasta. Pragniemy odpocząć od betonowych murów, poczuć bliskość z naturą. Na taki stan ducha mieszczucha najlepszym lekiem są wędrówki po lesie i górach lub błogie lenistwo nad wodą. Mieszkamy w
Krakowie więc często odwiedzamy Ojcowski Park Narodowy. Tu spacerujemy Doliną Prądnika, chodzimy po leśnych szlakach, zwiedzamy jaskinie, podziwiamy niezwykły jurajski krajobraz i jego niepowtarzalne formy skalne. Jeżdżąc na rowerach oglądamy zabytki architektury drewnianej, ruiny zamku w Ojcowie, piękny Zamek w Pieskowej Skale. Więcej zdjęć z naszej ostatniej wycieczki znajdziecie [ TU ]
Zawsze też odwiedzamy pstrągarnię PSTRĄG OJCOWSKI znajdującą się w samym sercu Ojcowskiego Parku Narodowego, około 1 km od parkingu pod Zamkiem w Ojcowie przy punkcie widokowym
Jonaszówka. To tu rozchodzą się szlaki do Groty Łokietka,
Bramy Krakowskiej i Doliny Sąspowskiej.
Fantastycznie odpoczywa się w tym ogródku grillowym, a właściwie w wielkim, zielonym ogrodzie ze stawem, po którym chętni pływają łódką. Można tu usiąść przy stolikach pod parasolami, rozłożyć się na kocach i piknikować na trawie lub leniuchować na leżakach na drewnianym tarasie przy stawie obserwując kaczki i oczywiście zajadać wspaniałe wędzone lub grillowane pstrągi potokowe.
Uwielbiamy takie świeże, jeszcze gorące Pstrągi Ojcowskie prosto z wędzarni. Wykorzystujemy je również do przygotowania różnych dań (linki do naszych przepisów kulinarnych znajdziecie na końcu tego artykułu). Dziś prezentujemy wam przepis na tartę.
TARTA Z PSTRĄGIEM OJCOWSKIM I ZIELONYMI SZPARAGAMI
Podane proporcje są odpowiednie na formę do tarty o średnicy 30 cm i wysokości 3
cm. Polecamy wam teflonowe formy do tart z ruchomym dnem. Taki patent bardzo ułatwia wyjęcie tarty z formy po jej upieczeniu.
składniki na ciasto:
* 250 g mąki pszennej tortowej
* 130 g masła + masło do wysmarowania formy do pieczenia
* 1 jajko
* 1 łyżka gęstej śmietany 18 % tłuszczu
* 2 łyżki otrębów pszennych
* 1 łyżeczka soli
* 250 g mąki pszennej tortowej
* 130 g masła + masło do wysmarowania formy do pieczenia
* 1 jajko
* 1 łyżka gęstej śmietany 18 % tłuszczu
* 2 łyżki otrębów pszennych
* 1 łyżeczka soli
składniki na farsz:
* 5 jajek
* 160 g śmietany 18 % tłuszczu czyli zawartość 1 opakowania śmietany 180 g minus 1 łyżka którą wykorzystaliśmy do przygotowania ciasta
* 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
* 5 jajek
* 160 g śmietany 18 % tłuszczu czyli zawartość 1 opakowania śmietany 180 g minus 1 łyżka którą wykorzystaliśmy do przygotowania ciasta
* 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
* 1 Pstrąg Ojcowski wędzony (lub inna wędzona ryba)
* 3/4 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
* 3/4 pęczka zielonych szparagów
* 1/2 pęczka koperku ( 2 łyżki drobno posiekanego koperku)
* 1/2 pęczka zielonej cebulki (2 łyżki drobno pokrojonej zielonej cebulki)
* sól (do smaku, ale z umiarem; pamiętajcie, że zależnie od gatunku wędzona ryba może być mniej lub bardziej słona)
* świeżo zmielony pieprz (tu sobie nie żałujcie)
DO DZIEŁA:
* Zagniatamy ciasto na tartę:
Najpierw łączymy mąkę, otręby i schłodzone, drobno pokrojone masło; mieszamy
przez chwilę. Dosypujemy sól, dodajemy 1 jajko oraz śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. My tę czynność w całości powierzamy
mikserowi, ale oczywiście można to zrobić ręcznie.
* Na arkuszu papieru do pieczenia kładziemy formę na tartę i obrysowujemy jej zewnętrzną krawędź, a następnie wycinamy ją. Znacząco ułatwi nam to
za chwilę odpowiednie rozwałkowanie ciasta i później jego upieczenie.
* Formę na tartę dokładnie smarujemy masłem.
* Ciasto
rozwałkowujemy równo na przygotowanym wcześniej papierze
do pieczenia i przekładamy je (papierem do góry!) do wysmarowanej masłem
formy na tartę. Papier delikatnie odklejamy od ciasta; nie
wyrzucamy go, jeszcze się przyda! Teraz wystarczy tylko delikatnie
ciasto dognieść do dna i boków formy, a potem ponakłuwać je gęsto
widelcem
(zapobiega to jego wybrzuszaniu się podczas pieczenia).
* Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
* W
początkowej fazie pieczenia ciasto na tartę musimy obciążyć (np. grochem) co zapobiegnie jego wybrzuszeniu.
* Na
ponakłuwanym widelcem cieście kładziemy ponownie wycięty wcześniej
papier do pieczenia i wysypujemy na niego warstwę grochu. Tak
przygotowana formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i
pieczemy przez 15 minut. Następnie usuwamy papier z obciążeniem i
pieczemy przez kolejne 13 minut.
2. Przygotowujemy nadzienie:
Nadzienie do tarty przygotowujemy w czasie wstępnego podpiekania ciasta.
* Wędzonego Pstrąga Ojcowskiego delikatnie obieramy ze skóry, filetujemy (mięso z niebywałą łatwością odchodzi od ości) i kroimy w podłużne kawałki.
* Zielony
groszek (świeży lub mrożony) wrzucamy na 1 minutę do gotującej się,
lekko osolonej wody; odcedzamy, przelewamy na sitku zimna wodą.
* Zielone szparagi nie wymagają obierania. Końce szparagów (od korzenia) są przeważnie twarde i włókniste.
Aby je oddzielić, należy chwycić szparaga w dłonie jak na zdjęciu poniżej i zgiąć :) Szparag
zawsze pęknie w odpowiednim miejscu; tam, gdzie nie ma już włókien.
Garnek do gotowania szparagów powinien być wąski i wysoki, tak by szparagi mogły "stać w nim na baczność". W trakcie gotowania główki szparagów muszą znajdować się ponad poziomem wody. Szparagi zalewamy wrzącą wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy 1,5 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby przerwać proces gotowania.
* Koperek i zielona cebulkę drobno kroimy.
* Do
miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, jogurt i całość mieszamy
kuchenną trzepaczką do połączenia się składników (nie ubijamy!).
Dodajemy drobno pokrojony koperek i zieloną cebulkę. Doprawiamy farsz
solą i świeżo zmielonym pieprzem; ponownie mieszamy.
* Na
podpieczony spód tarty wylewamy chochelką połowę farszu i rozkładamy na
nim zielony groszek, kawałki ryby i szparagi. Teraz, używając
chochelki lub dużej łyżki, równomiernie zalewamy całość pozostałym
farszem.
* Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 25 - 30 minut (do chwili, gdy masa będzie zastygnięta). Podajemy udekorowana świeżym koperkiem.
* Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 25 - 30 minut (do chwili, gdy masa będzie zastygnięta). Podajemy udekorowana świeżym koperkiem.
"Klikając" w nazwę dania przeniesiecie się automatycznie na stronę z wybranym przepisem na naszym blogu.
jakie to jest piękne i jak bardzo takie ryby przypominają mi wakacje na wielkopolskiej wsi :) z ogromną radością wypróbuję Twój przepis :D
OdpowiedzUsuńTeż bardzo to mi się podoba. Jedynym problemem ejst to że trzeba mnóstwo czasu żeby to przygotowywać.
OdpowiedzUsuńprzepis magia !
OdpowiedzUsuńSuper przepis, uwielbiam takie tarty :D
OdpowiedzUsuńNiesamowity przepis. Uwielbiam tego typu przepisy.
OdpowiedzUsuń