BY THE WAY V.I.P Grande Degustacje Świeżych Owoców Morza i Ryb
Choć nie każdy z was w tym roku wybiera się na wakacje do Włoch to w
wybornych owocach morza i rybach ze słonecznej Italii możecie
rozsmakować się nie wyjeżdżając z Krakowie. Zabieramy was dziś w szczególne miejsce na kulinarnej mapie naszego miasta do restauracji BY THE WAY.
W ich daniach zakochaliśmy się podczas jednej z edycji Art & Food Bazar, kulinarnej imprezy która cyklicznie odbywa się na Starym Kleparzu przyciągając tłumy miłośników dobrej kuchni, śródziemnomorskich smaków i wina. Serwowane przez nich spaghetti z owocami morza było niezrównane!
W BY THE WAY możecie rozsmakować się w prawdziwej włoskiej kuchni.
Menu jest krótkie, sezonowe, zmienia się zgodnie z porami roku. Ich specjalnością są świeże owoce morza i ryby. Nie kupują ich u pośredników czy w hurtowniach, ale przywożą je sami co tydzień prosto z małego portowego miasteczka
Chioggia we Włoszech. Daje im to możliwość wyboru najlepszych produktów, osobistego poznawania rybaków, „dotknięcia” i samodzielnego wyboru morskich specjałów, które później serwują w swojej restauracji. Świeże owoce morza i ryby serwują zawsze od czwartku do niedzieli (lub do wyczerpania zapasów). W menu
restauracji BY THE WAY lub na specjalne zamówienie znajdziecie wtedy- świeże krewetki Vannamei,
krążki mątwy, kalmary, krewetki argentyńskie, mule, vongole, lupino,
langustynki, jaja mątwy, małże brzytwy, ryby morskie (co tydzień inne),
ośmiorniczki baby, małe mątwy, małe kalmary, ostrygi, fasolare, arka di
Noe, ośmiornice, trufle morskie, cytryny morskie, homary, sardynki,
sardele, stynka....i wiele innych
Raz w miesiącu organizują V.I.P Grande Degustacje. To prawdziwa gratka dla miłośników świeżych owoców morza i ryb; genialna, nieosiągalna gdzie indziej okazja by spróbować różnych morskich specjałów.
Byliśmy na XVI edycji V.I.P Grande Degustacji Świeżych Owoców Morza i Ryb w Restauracji By The Way. Na początku na wielkim stole pojawiły się tace pełne świeżych owoców
morza i ryb. To było, bez przesady, jakieś 50-60 kg pyszności (a to
jedynie przystawka)! Na każdej Grande Degustacji pojawiają się
jakieś perełki wśród owoców morza np. kraby softshell, jaja mątwy i
nigdy menu nie jest takie same bo przecież rybakom nie zawsze udaje się
to samo złowić. I dla smakoszy to właśnie jest najfajniejsze, ta
niespodzianka.
Na zdjęciach: przystawka z owoców morza dla 2 osób na
V.I.P Grande Degustacji
V.I.P Grande Degustacji
Wieczór rozpoczął się od opowieści. Podczas częstowania gości morskimi specjałami Szef kuchni Piotr Cholewa, z-ca Szefa kuchni Karol Wiencaszek i General Manager Kamil Czarkowski
opowiadali dużo ciekawostek o owocach morza; między innymi o tym skąd
przyjechały do restauracji By The Way, jak się je tu przygotowuje oraz
co, jak i z czym się je :)
Oprócz gigantycznych porcji różnych owoców morza specjałami wieczoru
podczas XVI edycji V.I.P Grande Degustacji był genialny stek z miecznika
i pyszna sałatka „sardine in soare”.
Na zdjęciu: stek z miecznika
Na zdjęciu: focaccia z sałatką „sardine in soare”
To pyszna warstwowa sałatka której podstawą są oprószone mąką sardynki
smażone na głębokim tłuszczu przekładane
blanszowaną na oliwie białą cebulą w zalewie z octu winnego i cukru z dodatkiem orzeszków
pinii i rodzynek. Morski charakter tej sałatki podkreśla soliród.
Daniem głównym wieczoru były Gnocchi alla
Marinara.
Na zakończenie tej uczty podano trzy pyszne, włoskie desery. Nie
zabrakło oczywiście wybornego, włoskiego wina.
Podczas XVI Grande Degustacji o doskonały nastrój
gości Restauracji By The Way zadbał śpiewak operowy Jerzy Grzegorz Wójcik uświetniając wieczór swym
recitalem.
A teraz
najważniejsze! NIE PRZEGAPCIE !
XVII V.I.P Grande Degustacja Świeżych
Owoców morza I Ryb - rezerwacja i szczegółowe informacje: [ KLIK ]
O Jezusie, ile dobroci, aż całe biurko obśliniłam :D
OdpowiedzUsuńJa tak samo :D Jednak dla mnie owoce morza tylko tak fajnie wyglądają, w smaku już mi tak bardzo nie odpowiadają :)
OdpowiedzUsuńMniaaam! Jakie pyszności! Kocham owoce morza! :) Brakuje mi takiej restauracji w moim mieście!
OdpowiedzUsuńMi ten blog bardzo się podoba. Bardzo dobrze że taki blog w ogóle istnieje.
OdpowiedzUsuń