OGÓRKI Z PAPRYKĄ I CZOSNKIEM - DOMOWE PRZETWORY
W zawiłości zielonych, wijących się wzdłuż całego ogrodu pnączy kryją się ogórki. Upalne, wilgotne lato przyniosło ich obfitość. Przeszukujemy je codziennie by wśród liści i kwiatów odnaleźć te najmniejsze. Są jędrne, twarde, chrupiące. Robimy z nich kiszonki, korniszony, sałatki. Smak lata zamykamy szczelnie w słoikach i chowamy na później do spiżarni.
Wśród ogórkowych przetworów na zimę najbardziej lubimy pikantne ogórki z papryką i czosnkiem. Zachowują chrupkość i nabierają charakteru dzięki wyważonej ostrości przypraw. Doskonale smakują na kanapkach lub jako dodatek do mięs lub sałatek (świetnie podkręcają smakowo tradycyjną sałatkę jarzynową).
Poznajcie nasz przepis na pyszne, pikantne ogórki:
OGÓRKI Z OSTRĄ PAPRYKĄ I CZOSNKIEM
Z podanej proporcji wychodzi 11 słoików o pojemności 310 ml
składniki:
* 3,5 kg małych ogórków
* 5 płaskich łyżek soli
zalewa:
* 2 szklanki octu
* 2 - 2,5 szklanki cukru (ilość cukru dostosujcie do stopnia kwaśności jaki lubicie; my dodajemy 2,5 szklanki)
* 6 łyżek oleju
* 2 kopiate łyżeczki ostrej papryki w proszku
* 5 dużych ząbków czosnku zmiażdżonych w wyciskarce
Słoiki myjemy i wyparzamy.
ETAP PIERWSZY:
Myjemy ogórki i kroimy je wzdłuż na 4 części. Tak przygotowane ogórki zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 4 godziny. Po upływie tego czasu starannie odlewamy wodę którą puściły ogórki.
ETAP DRUGI:
Teraz do ogórków dodajemy kolejno wszystkie składniki zalewy, całość bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na minimum 6 godzin (lub całą noc).
ETAP TRZECI - PASTERYZACJA
Do wyparzonych słoików nakładamy ogórki, zalewamy je do pełna zalewą i zakręcamy. Na dnie garnka kładziemy ściereczkę, wkładamy słoiki, nalewamy wodę poniżej poziomu zakrętki i zagotowujemy. Pasteryzujemy 3 minuty od zagotowania wody.
ogórki z papryką i czosnkiem
Komentarze
Prześlij komentarz