OMLET Z KWIATAMI CUKINII, BOTWINKĄ I KOZIM SEREM
Kwiaty cukinii to prawdziwy przysmak. Lubimy je przygotowywać smażone w cieście, nadziewane masą serową lub mięsną i zapiekane w pomidorowym sosie lub jako dodatek do sałatek. Genialnie smakują również jako składnik omleta.
Omlet to bardzo proste i pyszne danie. Można go przygotowywać na niezliczoną ilość sposobów wykorzystując sezonowe warzywa. Kwiaty cukinii i botwinka świetnie się do tego nadają, a ser kozi doda mu charakteru. Korzystajcie więc póki czas :)
składniki :
proporcje na patelnię o średnicy 28 cm
* 5 dużych jajek od "szczęśliwych kurek" lub 8 małych od młodych kurek
* 3 łyżki śmietany 18 % tłuszczu lub 3 łyżki mleka
* 2 łyżki masła klarowanego
* 4 mini cukinie z kwiatami
* pęczek listków botwinki
* 80 g pleśniowego sera koziego
* 1/3 pęczka zielonej cebulki
* sól ziołowa (z umiarem)
* świeżo zmielony kolorowy pieprz (nie żałujcie o sobie)
wykonanie:
*
Jajka wbijamy do miski, dolewamy śmietanę lub mleko i energicznie
mieszamy trzepaczką
kuchenną. Do jajecznej masy dodajemy szczyptę soli
ziołowej i świeżo zmielony kolorowy pieprz; całość
dokładnie mieszamy.
* Jeśli macie patelnię z odpinaną rączką lub z rączką odporną na wysokie temperatury to rozgrzejcie piekarnik do 200 °C.
* Od listów botwinki odcinamy łodyżki i kroimy je drobno (listki odkładamy na bok - wykorzystamy je do dekoracji omleta).
* Od mini cukinii odcinamy kwiaty.
* Mini cukinie kroimy w cieniutkie plasterki.
* Kwiaty cukinii rozchylamy, wycinamy z nich słupki z pyłkiem i płuczemy wewnątrz. Duże kwiaty rozrywamy na części.
* Zieloną cebulkę drobni siekamy.
*
Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powierzchnią dodajemy masło,
rozpuszczamy je i rozprowadzamy po całej powierzchni patelni (ewentualnie
możemy wykorzystać olej). Dokładne
rozprowadzenie masła jest bardzo ważne aby później omlet nie przywarł.
* Na patelnię wlewamy
masę jajeczną. Po 30 sekundach mieszamy drewnianą szpatułką środek omletu,
ponownie delikatnie rozprowadzamy jajeczną masę na całej patelni i
niezwłocznie i równomiernie rozsypujemy na całej powierzchni omletu uprzednio pokrojone mini cukinie, łodyżki botwinki, zieloną cebulkę oraz kwiaty cukinii.
* Po 4 - 5 minutach masa jajeczna ścina się.
Wkładamy wtedy jeszcze na 3 minuty patelnię z omletem do rozgrzanego
piekarnika. Omlet pięknie się uniesie i napuszy. Jeśli nie macie patelni
z rączką odporną na wysoką temperaturę (lub z odpinaną rączką) -
pozostawcie omlet na ogniu kilka chwil dłużej (aż zetnie się jego powierzchnia) - wyjdzie równie smaczny.
Gotowy omlet przekładamy na talerz, posypujemy pokruszonym serem kozim i posiekanymi listkami botwinki.
ŻYCZYMY SMACZNEGO :)
super Przepis, uwielbiam ser kozi i botwinkę ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinie :)
OdpowiedzUsuńGdyby tylko chciało mi się takie cuda rano robić. Zresztą nie mam nawet na to czasu
OdpowiedzUsuńPrzepis po prostu genialny. Już wiem co sobie przyrządzę na kolacje.
OdpowiedzUsuńPerfekcyjny przepis, można dzięki temu zjeśc naprawdę bardzo dobrze!
OdpowiedzUsuńWow, sam przepis bardzo ciekawy, a od zdjęc po prostu ślinka sama cieknie!
OdpowiedzUsuńOjej wygląda to niesamowicie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyglądające jedzonko! Aż szkoda jeść... Ja także staram się robić takie śniadania, chociażby w niedzielę, ale nigdy nie wyglądają tak pięknie. Dobrze mimo wszystko że są chociaż smaczne ;)!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje :D
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś wypróbować ten przepis :D
OdpowiedzUsuńJej, wygląda to cudownie, smakuje pewnie jeszcze lepiej :D musze wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńwypróbowałam przepis :) nie wyglądało tak pięknie, ale smakowało cudownie :3
OdpowiedzUsuńTeż muszę go wypróbować :D
OdpowiedzUsuńoh, mam nadzieję, że mi wyjdzie <3
OdpowiedzUsuńPiękny :3
OdpowiedzUsuńZrobię taki w niedzielę :D
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda <3
OdpowiedzUsuńFantastycznie, może w sobotę mi się uda :D
OdpowiedzUsuńAaaaaa gdzie taki serwują? :D Wygląda przepysznie! Kurcze naprawdę aż chce się spróbować takich specjałów.
OdpowiedzUsuńMusisz sama taki zrobić ;P to jeszcze lepiej smakuje xD
OdpowiedzUsuńPięknie, super przepis :D
OdpowiedzUsuńojej, może kiedyś spróbuję to zrobić.
OdpowiedzUsuńświetny przepis!
OdpowiedzUsuńRewelacja, wydrukowałem i powiesiłem na lodówce :)
OdpowiedzUsuńWygląda to mega apetycznie, spróbuję to zrobić w weekend, mam nadzieję, że wyjdzie równie dobrze jak u autorki :-)
OdpowiedzUsuńJuż same zdjęcia wyglądają apetycznie, więc smakować musi przynajmniej kilka raz lepiej.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne przepisy goscie byli zachwyceni tą wersją dania :) będę go polecać :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie produktów. Na pewno spobuje!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis! Od razu przypadł mi do gusty. Można przyrządzić smaczne danie i dobrze zjeść.
OdpowiedzUsuńOmlet wygląda przepysznie, a na pewno jeszcze lepiej smakuje.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje :D
OdpowiedzUsuń