RESTAURACJA ART
Czy jedzenie może być sztuką, a kucharz
artystą?
Tak, oczywiście. Jest to jednak bardzo ulotna dziedzina sztuki, która na talerzu "żyje" zaledwie przez parę chwil, a sam akt jej unicestwienia zwany jedzeniem jest jej integralną częścią.
Sztukę
kulinarną traktujemy jak sztukę użytkową, przeznaczoną dla
każdego i każdemu bliską, bo choć nie wszyscy lubią spacerować w
skupieniu długimi muzealnymi korytarzami, to za to każdy zasiada
codziennie za stołem by zaspokoić głód,
a powszechnie wiadomo, że miłość do jedzenia jest uczuciem
najszczerszym. Oczywiście nie każdy zjedzony przez nas posiłek może pretendować do pozycji dzieła sztuki kulinarnej, ale
dla dań typu fine dining trudno jest czasem odnaleźć inną, trafniejszą nazwę, bo
nie tylko zaspokajają głód ale wzbogacają nas o szereg innych doznań, co tylko
ze sztuką można porównać. Przygotowujący je kucharz staje się prawdziwym artystą. To nasza wrażliwość na
każdego rodzaju sztukę pozwoli nam to dostrzec i tego w pełni doświadczyć, a jej brak sprawia,
że nasz świat staje się zwyczajnie uboższy i to oczywiście nie tylko w doznania kulinarne,
ale także we wszelkie doświadczenia
empiryczne.
W poszukiwaniu wysublimowanych doznań kulinarnych odwiedziliśmy nową fine diningową restaurację mieszczącą się na jednej z najstarszych i najpiękniejszych ulic w Krakowie. Jesteśmy tuż koło Wawelu na ulicy Kanoniczej w Restauracji ART.
"ART" oznacza sztukę, a to zobowiązuje.
Art to restauracja z autorskim menu, wykwintną kuchnią na najwyższym poziomie i szlachetnymi trunkami. W piwniczce na ul. Kanoniczej zgromadzono wina niemal z całego świata starannie dobrane przez sommelierów. Za kartę win odpowiadają sommelierzy Szymon Lesiak i Monika
Mróz.
Historia spotyka się tu ze współczesnością. Specjały kuchni polskiej trafiają tu na talerze w bardzo ciekawej, nowoczesnej i często zaskakującej odsłonie. Już od progu zachwyciła nas muzyką fortepianowa na żywo oraz piękne, zielone, jasne patio. To miejsce pełne czaru i niewymuszonej elegancji. Trzy restauracyjne sale urządzono klasycznie i ze smakiem. Panuje tu bardzo przyjemna atmosfera. To efekt, który niełatwo osiągnąć.
To menu degustacyjne daje wyobrażenie o wielkim kunszcie szefa kuchni. Już amuse bouche cudownie rozbudził nam apetyt i pokazał nam jakimi umiejętnościami dysponuje szef kuchni Restauracji ART. To był wspaniały początek kulinarnej podróży, w którą tego wieczoru zabrał nas Michał Cienki, Executive Chef.
Synchroniczny, w pełni profesjonalny serwis kelnerski również zasługuje na uznanie.
Karta jest
krótka, zwięzła; zmienia się sezonowo wraz z następującymi po sobie porami
roku. Możecie wybierać pomiędzy daniami à la carte oraz menu
degustacyjnym
* Menu à
la carte dostępne jest codziennie od godziny 13.00
* Szybki
lunch trzydaniowy i menu pięciodaniowe możecie zamówić codziennie od 13.00 do
16.00
*
Siedmiodaniowe i dziewięciodaniowe menu degustacyjne serwowane jest codziennie
od godz. 18.00 do 21:00.
Czy odkryliśmy tu na nowo wspaniałą polską kuchnię?
Zdecydowanie tak. Podczas kolacji rozsmakowaliśmy się w dziewięciodaniowym menu degustacyjnym i dedykowanym tym daniom winom i alkoholom. To
było niesamowite,
niezapomniane doświadczenie kulinarne. Niemal wszystko zagrało. Michał
Cienki, Executive Chef i Wiktor Kowalski, Head Chef oczarowali nas swoją
kulinarną fantazją i niezwykłymi
umiejętnościami.
Odnaleźliśmy
tu prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Wygląd dania nie jest tu priorytetem. Najważniejszy
pozostaje smak, a tego nie można osiągnąć bez najlepszej jakości składników. W
restauracji ART przykłada się do tego szczególną wagę. Dbając o ochronę naszej
tradycyjnej kuchni wykorzystują polskie produkty regionalne rekomendowane przez
Slow Food (np. karpia zatorskiego, suskę sechlońską czy olej rydzowy). W menu
restauracji rozpoznacie dania przygotowane z wykorzystaniem tych składników po
znaku ślimaka - logo organizacji Slow Food.
Poniżej prezentujemy menu degustacyjne dziewięciodaniowe "PEŁNA ROZKOSZ" + "FINEST" - selekcja win i alkoholi / wybór sommeliera.
Poniżej prezentujemy menu degustacyjne dziewięciodaniowe "PEŁNA ROZKOSZ" + "FINEST" - selekcja win i alkoholi / wybór sommeliera.
To menu degustacyjne daje wyobrażenie o wielkim kunszcie szefa kuchni. Już amuse bouche cudownie rozbudził nam apetyt i pokazał nam jakimi umiejętnościami dysponuje szef kuchni Restauracji ART. To był wspaniały początek kulinarnej podróży, w którą tego wieczoru zabrał nas Michał Cienki, Executive Chef.
Te dania
niesamowicie oddziaływały na wszystkie nasze zmysły. Cichy fenomenalnie
wykorzystuje kontrasty i w jednym daniu łączy elementy o różnej strukturze i
smaku. Tego nie można opisać, to trzeba spróbować!
Przystawki
były absolutnie genialne, a desery wprost wybitne. Pierogi z grasicą skradły
nam serce, a szparagi długo wychwalaliśmy. Przed sorbetem z marchwi klękajcie
narody! Assiette z truskawek nas zaczarowało, a w połączeniu z oliwkami
udowodniło nam, że nie ma granic w łączeniu smaków. Duet barszczu białego z
pierogami z kaszanką z Podstolic i jabłkiem oraz wódki - sztos! Policzki z
sandacza na moment osłabiły nasz entuzjazm przyćmione zbyt intensywną nutą
słodyczy, ale przy polędwicy z sarny ponownie rozpływaliśmy się nad głębią
smaków i aromatów. Tu geniusz tkwi w umiejętnym łączeniu składników o wspólnym
rodowodzie (to co kojarzy się ze swojską kuchnią idealnie ze sobą
zagrało).
Synchroniczny, w pełni profesjonalny serwis kelnerski również zasługuje na uznanie.
Oczekiwanie
na dania umilało nam pyszne pieczywo z czarnuszką, ze słonecznikiem i pestkami
dyni oraz precle z makiem wypiekane na miejscu w restauracji. Podawane jest do
niego masło z podkrakowskiej mleczarni.
amuse-bouche
Tatar wołowy z solą i pieprzem / majonez z krwawnika / puder z naci pietruszki
1 PRZYSTAWKA:
Ser owczy Albumina / rabarbar sous vide / podpłomyk z serwatką/miód malinowy + wino Domaine Alphonse Mellot Sancerre Domaine de la Moussière 2015
2 PRZYSTAWKA:
Pierogi z grasicą cielęcą / cebula perłowa / zielone szparagi / liście szałwii + wino Wakefield Jaraman Chardonnay 2015
3 PRZYSTAWKA:
Podwędzany łosoś bałtycki / emulsja z jogurtu i oliwy koperkowej / purée z kopru włoskiego + wino Bencze Pinot Noir Blanc de Noir 2014 Pinot Noir
Barszcz biały / pierogi z kaszanką z Podstolic / jabłko w oliwie majerankowej + Wódka Młody Ziemniak 2017
1 DANIE GŁÓWNE: Policzki z sandacza / kawior ze ślimaka / szparagi / komosa ryżowa / żel tymiankowy + wino Lavau Condrieu AOC 2014 Viognier
Intermezzo
2 DANIE GŁÓWNE: Polędwica z sarny / knedel z grzybami / piklowany kalafior/sos z Suski sechlońskiej
+ wino Guerrieri Rizzardi Calcarole Amarone della Valpolicella Classico 2008 Corvina, Corvinone, Barbera
1 DESER:
Sorbet z marchwi / sos waniliowy / financier orzechowy / palone masło z wanilią + Rum Botucal Reserva Exclusiva
2 DESER:
Assiette z truskawek / kandyzowane czarne oliwki + Porto Graham’s LBV Port
RESTAURACJA ART
ul. Kanonicza 15, Kraków
Komentarze
Prześlij komentarz