SAŁATKA Z KWIATAMI CUKINII SMAŻONYMI W CIEŚCIE
O poranku zebrałam w ogrodzie kwiaty cukinii,
młode buraczki, zieloną cebulkę, pomidory i zioła. Tak jeszcze bez
sprecyzowanego planu na to co zrobię na śniadanie, tak bez zbędnego pośpiechu, bo i tak jeszcze wszyscy spali. Sąsiad obdarował mnie jajkami od "szczęśliwych
kurek", tych co ich kogut obudził mnie swoim pianiem o świcie. Za te
jajka jakoś mu to wybaczę :)
Na śniadanie zrobiłam więc kwiaty cukinii w cieście na sałatce z młodych buraków i ziemniaków. To był wyjątkowo pyszny poranek :)
Kwiaty cukinii to prawdziwy letni rarytas. Wybornie smakują smażone w cieście. Często więc robimy z nich "kwiatowe racuchy". Na jednym cukiniowym krzaku rosną jednocześnie kwiaty męskie (na łodyżce) i żeńskie (przyrośnięte do małych cukinii). Do smażenia najczęściej zrywamy kwiaty męskie aby nie zmniejszyć naszych ogrodowych zbiorów cukinii.
składniki :
proporcje na 2 porcje
~ 2 ziemniaki
~ zielona cebulka
~ 1 czerwona cebula
~ kilka listków botwinki
~ 4 pomidorki koktajlowe
~ 4 plastry sera białego wędzonego
Nasz przepis na domowy wędzony ser biały znajdziecie [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA]
Nasz przepis na domowy wędzony ser biały znajdziecie [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA]
~ "kwiatowe racuchy"
- 4 kwiaty cukinii
- 1 duże jajko od szczęśliwej kurki
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól ziołowa i świeżo zmielony pieprz kolorowy do smaku
- olej rzepakowy
- 2 buraki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
wykonanie:
* Zaczynamy od marynowania buraków. Buraki gotujemy, studzimy i kroimy w plastry. W miseczce mieszamy 2 olej z octem jabłkowym i całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W gotowej marynacie zanurzamy plastry buraków i pozostawiamy na około 30 minut (lub dłużej).
* Gotujemy ziemniaki w mundurkach, studzimy je i kroimy w plastry.
* Zieloną cebulkę i miętę siekamy.
* Czerwoną cebulę kroimy w cienkie plastry.
* Kwiaty cukinii delikatnie płuczemy, rozchylam ich płatki i wycinamy pręciki.
* Mieszamy
jajko i mąkę nadając ciastu konsystencję bardzo gęstej śmietany. Doprawiamy solą ziołową i kolorowym
pieprzem. Każdy kwiat zanurzamy w gęstym cieście i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor tworząc „kwiatowe racuchy” .
* Ugotowane i pokrojone w plastry ziemniaki obsmażamy na patelni na złoty kolor .
* Kroimy w plastry wędzony ser biały.
* Wszystkie składniki sałatki z fantazją układamy na talerzu.
ŻYCZYMY WAM SMACZNEGO :)
Wygląda przepysznie :) miło zacząć dzień przy takim śniadaniu :)
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie!
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda naprawdę apetycznie. Koniecznie wypróbuje ten przepis.
OdpowiedzUsuń