WZÓR NA SMAK GRZEGORZ ŁAPANOWSKI RECENZJA KSIĄŻKI
WZÓR NA SMAK Grzegorza Łapanowskiego to z całą pewnością najbardziej wartościowa książka kulinarna jaka w tym roku trafiła w nasze ręce. Jest przemyślana, mądra, ciekawa, przepięknie wydana i co dla nas niezwykle ważne, bardzo spójna z tym co nam bliskie, z wartościami które nami kierują przy budowaniu kompozycji dań. Książka ta uczy gotować lepiej, smaczniej i naturalniej ukazując z jednej strony samą naturę smaków, a z drugiej kierując uwagę czytelnika na odpowiedzialność związaną z jego codziennymi wyborami konsumenckimi. Jest swego rodzaju manifestem, pochwałą idei „z pola na talerz”, „od ryja do ogona”, wartości slow food i fair trade.
Produkty, które codziennie kupujemy lub zamawiamy w restauracjach określają nas i mają wielki wpływ na środowisko naturalne dla którego powinniśmy mieć szacunek. Na tyle, na ile jest to możliwe, w pierwszej kolejności sięgajmy więc zawsze po produkty lokalne, sezonowe, świeże, nieprzetworzone. Jak pisze Grzegorz Łapanowski jest to dobry wybór dla naszego zdrowia, środowiska i lokalnej ekonomii.
Grzegorz Łapanowski daje nam tą książką magiczny klucz do krainy smaku. To opowieść o smakach i o sztuce ich łączenia. Grzegorz wskazuje jak z każdego produktu wydobyć kwintesencję smaku nie tracąc jego naturalnego charakteru i jaki potencjał
kryje się w produktach które codziennie kupujemy. Pokazuje jak łączyć, dobierać i przetwarzać produkty by stworzyły zgraną kompozycję na talerzu. Uczy nas również szacunku do
tradycji i nowoczesnego, kreatywnego podejścia do gotowania. Autor odszedł od tradycyjnego podziału dań na rzecz budowania mapy produktów dopełniających smak. Łapanowski daje nam gotowe przepisy oraz wzory na idealne połączenia smakowe i jednocześnie zachęca nas do eksperymentowania w kuchni i szukania swoich własnych ulubionych połączeń smakowych. Jest to doskonała pozycja dla początkujących i doskonałe źródło inspiracji dla wytrawnych znawców kuchni.
Tej książki nie przeglądaliśmy w pośpiechu. Czytaliśmy ją w
miejscu, które wydało się nam do tego wprost stworzone. Latem porzucamy miasto;
czasowo wyjeżdżamy z Krakowa i przenosimy się na Podkarpacie do domu z
drewnianych bali stojącego wśród starych jabłoni i gruszy. Wybudował go dziadek
Piotra w 1938 roku. Sercem tego domu jest stary, chlebowy piec. Nadal go
czasem rozpalamy by upiec w nim prawdziwy, domowy chleb, taki jak babcia Piotra
piekła przed laty. W ogrodzie obok domu uprawiamy warzywa. Dla mieszczuchów
takich jak my wciąż jest coś niezwykłego w obserwowaniu jak z tygodnia na
tydzień z ziarna rzuconego na ziemię kiełkuje roślina, pnie się ku słońcu,
rozwija się, daje plony. Warzywa i owoce zaraz po zebraniu z grządki
trafiają na nasze talerze lub do garnka i stają się podstawą obiadu. To jest dla
nas takie miejsce na ziemi i taki czas, w którym książka Grzegorza trafia do nas najpełniej, bo
tu żyjemy w symbiozie z naturą. Już o
poranku, jeszcze po rosie, chodzę do ogródka po świeże warzywa, zioła i drobne
owoce. Sąsiad dzieli się z nami dobrym
słowem, jajkami od szczęśliwych kurek i białym serem, tak dobrym, że nie
sposób mu się oprzeć. Po miód wybieramy się do pobliskiej pasieki oddalonej od
naszego domu zaledwie o kilkaset metrów. Pstrągi kupujemy nieopodal w małej pstrągarni i
wędzimy je potem sami w ogrodzie w naszej wędzarni. Mięso kupujemy w lokalnej
rzeźni mając pewność, że pochodzi od miejscowych rolników. Po grzyby chodzimy do lasu, zioła zbieramy na
łące. Przy drodze rośnie wielka lipa, której kwiaty co roku suszymy by móc
potem pić z nich aromatyczną herbatę. To właśnie z takich produktów powstają najlepsze połączenia smakowe.
tytuł: WZÓR NA SMAK
autor:
Grzegorz Łapanowski
zdjęcia:
Krzysztof Kozanowski
szata
graficzna: Joanna Skiba.
Wydawnictwo
Full Meal 2017
Książka
przygotowana i wydana przez zespół MAGAZYNU USTA.
liczba
stron: 240
wymiary
książki: 218 x 300 x 27
Komentarze
Prześlij komentarz