KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I MORELAMI
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I MORELAMI to wyborny, letni przysmak, prawdziwa kwintesencja letnich smaków. W naszym cieście jest "magiczny składnik" który sprawia, że smakują genialnie. Zdradzimy wam dziś sekretny przepis naszej babci na najlepsze knedle.
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I MORELAMI
proporcje na około 32 knedle
składniki:
* około 1,5 kg moreli i/lub śliwek (koniecznie wybierzcie gatunek śliwek od których odchodzi pestka - np. śliwkę Węgierkę Dąbrowicką)
* 2 kg ziemniaków (waga podana po obraniu ziemniaków ze skórki)
* 2 jajka
* 250 g grysiku (kaszy manny)
* 200 g mąki pszennej + mąka do podsypania ciasta
* 2 jajka
* sól
dodatki do knedli:
cukier i/lub tarta bułka i masło
wykonanie:
Gotujemy ziemniaki
* Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
* Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dzięki temu ciasto na knedle będzie idealnie gładkie. Jeśli nie macie praski do ziemniaków, to możecie je albo bardzo dokładnie ubić tłuczkiem gdy są jeszcze bardzo gorące lub zmielić je w maszynce gdy już wystygną.
Drylowanie moreli i śliwek
Morele i śliwki myjemy, nacinamy je lekko wzdłuż jednego boku i wyjmujemy z nich pestki starając się nie rozerwać owocu.
Wyrabianie ciasta na knedle
Do wystudzonych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków wbijamy dwa jajka i całość dokładnie mieszamy. Dosypujemy grysik i wstępnie zagniatamy ciasto. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i ostatecznie krótko wyrabiamy ciasto dłońmi dokładnie obsypanymi mąką. Ciasto ma być miękkie i elastyczne.
Formowanie knedli:
* Dłonie dokładnie oprószamy mąką.
* Odrywamy kawałek ciasta wielkości naszej moreli lub śliwki. Najpierw turlamy z niego kulę, a potem rozgniatamy go w dłoniach na okrągły placek o grubości około 0,5 cm.
* Na placku ciasta kładziemy owoc, owijamy go ciastem i zlepiamy jego brzegi. Turlając w dłoniach ostatecznie formujemy knedel. Gotowe knedle układamy na tacce obsypanej mąką zachowując pomiędzy nimi odstępy zapobiegające ich sklejaniu się.
Nasz krótki film opublikowany na FB pokazuje jak łatwo formuje się knedle: [KLIK]
Gotowanie knedli
Gotowe knedle niezwłocznie gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody wrzucając je partiami do wrzątku. Czas gotowania to około 5 minut (do ich wypłynięcia).
Knedle jemy na gorąco posypane cukrem i/lub bułką tartą lekko zrumienioną na maśle.
Wybornie smakują również knedle odsmażane. Po całkowitym ich wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce wrzucamy knedle na patelnię i krótko je podsmażamy. Podajemy posypane cukrem.
Dziękuję ,że ten wpis powstał . Dziękuję za zdjęcia . Moja rodzina i ja. W końcu będę mogła zrobić im te PYCHOTKI.
OdpowiedzUsuńsmak dzieciństwa ! pycha
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam! :p wygląda cudownie
OdpowiedzUsuńpalce lizac
OdpowiedzUsuńale to smacznie wyglada
OdpowiedzUsuńOmnomnom <3 Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńmm chyba czas dzisiaj na knedle ;)
OdpowiedzUsuńApetyczny widok.
OdpowiedzUsuńale cudo :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis, uwielbiam śliwki :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie, że wstawiłaś tu ten przepis. Mam mnóstwo śliwek w domu i nie wiem już co z nimi robić :p
OdpowiedzUsuńPrzepyszny przepis
OdpowiedzUsuńtakiego pomyslu jezcze nie widzialam:) MEGA JESTE
OdpowiedzUsuńInspirujące :)
OdpowiedzUsuńskusze sie :)
OdpowiedzUsuńAniu knedle wyglądają imponująco :) pozdrawiamy serdecznie
OdpowiedzUsuńApetyczne niezmiernie:)
OdpowiedzUsuńnajlepsze z węgierką :)
OdpowiedzUsuńprzyznam pomysł niezły:) ale jeszcze nie probowalam
OdpowiedzUsuńniby łatwe a jeszcze nie robiłam, uwielbiam ze śwliwką:)
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie
OdpowiedzUsuńPołączenie dwóch smaków, to jest to. Ja również uwielbiam śliwki. ; )
OdpowiedzUsuńWygląda to naprawde przepysznie. Muszę to koniecznie spróbować zrobić.
OdpowiedzUsuńbardzo dobry przepis, palce lizać :)
OdpowiedzUsuńEkstra przepis, uwielbiam knedle <3
OdpowiedzUsuńJej, pięknie, muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuń