SKRZYDEŁKA Z GRILLA
Mamy dla was przepis na najlepsze skrzydełka z grilla w pikantno-miodowej bejcy. Są aromatyczne, słodko-pikantne od przypraw oraz miodu i kusząco rumiane. Ich przygotowanie jest łatwe i niezajmujące choć obejmuje trzy etapy: marynowanie, zasadnicze grillowanie oraz bejcowanie i końcowe grillowanie. Sekretem ich wybornego smaku jest...
dodanie miodu nadającego im delikatną nutę słodyczy dopiero w ostatnim etapie ich przygotowania, dzięki czemu nie przypalają się podczas grillowania.
SKRZYDEŁKA Z GRILLA W PIKANTNO-MIODOWEJ BEJCY
SKŁADNIKI:
* 1 kg skrzydełek z kurczaka
marynata:
* 3/4 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (lub więcej - zależnie od upodobań)
* 1 łyżka słodkiej papryki w proszki
* 5 łyżek oleju rzepakowego
bejca do skrzydełek:
* 3 łyżki ketchupu
* 1,5 łyżki miodu
* 2 ząbki czosnku
* świeżo zmielony pieprz
WYKONANIE :
Skrzydełka myjemy i osuszamy.
Marynowanie:
Do kuchennej miski wlewamy olej i dodajemy do niego przyprawy; całość dokładnie mieszamy. skrzydełka przekładamy do miski, kolejno nacieramy je marynatą i pozostawiamy w lodówce na minimum 2 godziny.
Skrzydełka grillujemy na rozgrzanym grillu przez około 25 minut obracając je dwukrotnie.
Bejcowanie:
W miseczce mieszamy ketchup, miód, zmiażdżony w wyciskarce czosnek; całość dokładnie mieszamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Ruszt ze skrzydełkami zdejmujemy na chwilę z grilla, skrzydełka smarujemy bejcą i ponownie kładziemy je na grill na kolejne 5 minut. Bejca ostatecznie nada im wyborny, słodko-pikantny smak.
WIĘCEJ NASZYCH PRZEPISÓW NA DANIA Z GRILLA ZNAJDZIECIE [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA]
wow, jak smacznie, mistrzem grilla jest mój chłopak a ja robię kolorowe szaszłyki jak te :)
OdpowiedzUsuńOj uwielbiam takie skrzydełka. Wpadnij i do mnie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają nieziemsko! Zdążyłam zgłodnieć, a akurat jest pora obiadowa :) Z pewnością kiedyś wypróbuję!
OdpowiedzUsuńŚwietne... muszę je wypróbować w tym sezonie
OdpowiedzUsuńTo szaleństwo, że aż czuję ich zapach :D
OdpowiedzUsuńpychotka
OdpowiedzUsuń