SZASZŁYKI Z SEREM HALLOUMI
SZASZŁYKI Z SEREM HALLOUMI
Mamy lato, szczyt sezonu grillowego. To nasz ulubiony czas biesiadowania na świeżym powietrzu. Na nasz ruszt trafiają różne smakołyki wśród których prym wiodą przygotowywane z fantazją szaszłyki. Dziś mamy specjalną propozycję dla wegetarian - SZASZŁYKI Z SEREM HALLOUMI. Zapewniamy was, że mięsożercy też będą nimi zachwyceni.
Ser halloumi doskonale nadaje się do przyrządzania dań z grilla. Jest twardy, lekko słony, skrzypi pod zębem niczym nasz rodzimy oscypek i kusząco się przyrumienia na grillu. Możecie grillować go w plenerze na grillu ogrodowym lub w domu na patelni grillowej. To ser cypryjski z mleka owczego z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Grillowany w plastrach jest wybornym dodatkiem do sałatek. Polecamy wam go również jako składnik pysznych szaszłyków i wegetariańskich burgerów. Kupicie go z łatwością w dużych sieciach handlowych.
Ser halloumi doskonale nadaje się do przyrządzania dań z grilla. Jest twardy, lekko słony, skrzypi pod zębem niczym nasz rodzimy oscypek i kusząco się przyrumienia na grillu. Możecie grillować go w plenerze na grillu ogrodowym lub w domu na patelni grillowej. To ser cypryjski z mleka owczego z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Grillowany w plastrach jest wybornym dodatkiem do sałatek. Polecamy wam go również jako składnik pysznych szaszłyków i wegetariańskich burgerów. Kupicie go z łatwością w dużych sieciach handlowych.
SZASZŁYKI Z SEREM HALLOUMI
proporcje na około 20 szaszłyków
składniki:
* 2 kostki sera halloumi (każda po 225 g) możecie wykorzystać również inny gatunek sera nadający się do grillowania)
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka żółta
* 1 papryka zielona
* 1 bakłażan
* 2 czerwone cebule
* 2 białe cebule
* kilka gałązek świeżej mięty
* kilka gałązek lubczyku
* 5 łyżek oleju rzepakowego
* 2 łyżki octu jabłkowego
* 1 duży ząbek czosnku
* sól ziołowa
* świeżo zmielony pieprz
dodatkowo:
* patyczki do grillowania
PRZYGOTOWANIE SZASZŁYKÓW:
Ser po wyjęciu z opakowania i osuszeniu z zalewy kroimy w
dużą kostkę.
Cebule kroimy w ćwiartki i rozdzielamy na warstwy.
Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na kawałki.
Bakłażana kroimy w plastry o grubości nieco więcej niż 1 cm i zależnie od ich wielkości dzielimy je na 2 lub 3 części.
Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na kawałki.
Bakłażana kroimy w plastry o grubości nieco więcej niż 1 cm i zależnie od ich wielkości dzielimy je na 2 lub 3 części.
Na drewniane patyczki nabijamy naprzemiennie kawałki
kolorowej papryki, cebuli, sera i bakłażana.
MARYNOWANIE
Przygotowujemy marynatę do szaszłyków: olej mieszamy z octem jabłkowym i wsypujemy do niego drobno posiekane listki mięty i lubczyku oraz zmiażdżony w wyciskarce ząbek czosnku. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowaną marynatą polewamy równomiernie szaszłyki i odstawiamy je do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przygotowujemy marynatę do szaszłyków: olej mieszamy z octem jabłkowym i wsypujemy do niego drobno posiekane listki mięty i lubczyku oraz zmiażdżony w wyciskarce ząbek czosnku. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowaną marynatą polewamy równomiernie szaszłyki i odstawiamy je do lodówki na co najmniej 30 minut.
GRILLOWANIE
Przygotowujemy grill. Tu techniki rozpalania różnią się od siebie zależnie od rodzaju i modelu grilla który wykorzystujecie.
Przygotowujemy grill. Tu techniki rozpalania różnią się od siebie zależnie od rodzaju i modelu grilla który wykorzystujecie.
Szaszłyki kładziemy na ruszcie gdy węgle mają biały nalot i grillujemy je przez około 20
minut (do chwili aż ser się zarumienieni i warzywa zmiękną). Pamiętajcie, że czas grillowania podany jest tylko orientacyjnie i zależy od
rodzaju grilla i stopnia jego rozgrzania.
Takie szaszłyki można również piec w piekarniku w
temperaturze 200 st. C przez 15 minut.
WIĘCEJ NASZYCH PRZEPISÓW NA DANIA Z GRILLA ZNAJDZIECIE NA TEJ STRONIE [KLIK]
WIĘCEJ NASZYCH PRZEPISÓW NA DANIA Z GRILLA ZNAJDZIECIE NA TEJ STRONIE [KLIK]
uwielbiam halloumi, pierwszy raz w sałatce jadłam :)
OdpowiedzUsuńJej ale to wygląda super:) az slinka cieknie
OdpowiedzUsuńPrzepis naprawdę super, jeszcze dziś go wypróbuje.
OdpowiedzUsuń